Ако Бог, Зошто Коронавирус subtitles

- Ова „зошто?“ честопати се поставува прашање, од филозофи со столчиња, и некои од нас можеби дури поставија прашање на тој начин на моменти во животот, но никој не прашува прашањето на тој начин во моментов. Затоа се прашува со вистинска емоција, и за многу луѓе, дури и со очај. Секогаш се обидувам да се сетам на првиот разговор Некогаш сум имал страдања, откако станав христијанин во колеџ години, тоа беше со тетка ми Регина, и таа зборуваше со мене за некои сериозни страдања во нејзиниот живот и во животот на нејзиниот син, мојот братучед, Чарлс, и откако ја слушнав, зборуваше за ова, во тоа време, повеќе ме интересираше прашањето, филозофско прашање, отколку прашалник, и брзо почнав да плукам некои од моите филозофски објаснувања зошто Бог може да дозволи Чарлс да претрпе а тетка ми Регина многу милостиво ме слушаше и тогаш на крајот, рече таа, „но Винс, тоа не ми зборува како мајка “. И секогаш пробав да ја запомнам таа линија при обидот да одговорите на овој вид на прашање. Исус беше многу подобар од мене при паметење на тоа чувство кога неговиот добар пријател Лазар беше болен, Исус чекаше неколку дена пред да отиде да го види, и Лазар рана умира пред Исус да дојде таму, и читање помеѓу редови и пасус, Марија и Марта не беа премногу импресионирани, Сестрите на Лазар и тие рекоа: "Исусе, зошто не дојде порано, да бевте овде, нашиот брат сè уште ќе беше жив, што имаш да кажеш за себе? “ И како христијанин, Јас верувам во тоа време, Исус можеше да даде објаснување, но тој не. Во текстот се вели дека Исус плачел. Тоа е најкраткиот стих во Библијата, и е многу важно за мене како христијанин, тоа пред сè и најважно, Бог плаче од страдањето на овој свет, и тоа мора да биде наш прв одговор, исто така. Sayе кажам неколку други работи, но те молам слушај ме во изложениот план да кажам ова не е каков било начин да биде исцрпен одговор на ова прашање. Мислам дека е интересно, кога зборуваме за нешто како Коронавирус. Во филозофијата, тоа би се нарекувало „природно зло“. И тоа само по себе е интересна терминологија, можеби мислите дека е оксиморон, можеби мислите дали е навистина природно, ако тоа е само како што требаше да биде, ако тоа е само начинот на кој физиката треба да работи, дали е тоа навистина зло? Можеш ли да добиеш морална категорија како зло од нешто што е само физичко и природно? И ако е зло, тогаш дали е навистина природно? Ако е навистина зло, не би го направило тоа неприродно, а не природно? И, тоа е интересна терминологија, Се прашувам дали навистина таа класификација, ако тоа укажува на Бога, отколку далеку од Бога. Ако тоа укажува на давател на морален закон кој може да биде основа на морален стандард на повеќе реалност што може да ни донесе категорија како морално зло. И, исто така, кон наратив тоа има смисла на фактот дека се чини дека ова многу неприродно, се чини дека не е така работите треба да бидат. Друга перспектива што би сакала да ја отворам овде, е тоа природно зла, тие самите не се зло. Ако имате торнадо и го гледате од безбедно растојание, може да биде величествено да се гледа, може убаво да се гледа. Ако ставите вирус под микроскоп, би било убаво да се гледа, и има дури и категорија на вируси, пријателски вируси, ни требаат во нашето тело. Огромното мнозинство на вируси нема лош резултат тие имаат добар резултат и, всушност, ако немавме вируси во светот, бактериите би се реплицирале толку брзо дека ќе ја покрие целата земја и ништо не можеше да ја насели земјата, вклучително и нас. Го поставува прашањето: Дали е проблемот основните, природни карактеристики на нашиот универзум, или е проблемот начинот на кој функционираме во нашето опкружување? Може ли да биде случај, дека не функционираме, нашите тела, начинот на кој ние би требале во околината во која сме. Кога бесното дете е извадено од целата заедница, надвор од сите врски, тоа дете беше наменето за, детето не функционира правилно во неговата околина. Може ли да биде случај дека ние, како хуманост, како целина, живеат одвоено од надворешниот контекст од врската за која бевме најмногу наменети, и не работиме правилно во нашето опкружување? Има многу повеќе да кажам за оваа тема, Openе отворам уште еден агол, само за ваш интерес. Често пати кога размислуваме за страдање, размислуваме за тоа вака: Се сликаме на овој свет, со сето свое страдање. Потоа се сликаме во многу различен свет, без страдање, или далеку помалку страдање, и тогаш се прашуваме себеси, сигурно, Бог требаше да ме направи во другиот свет. Разумна мисла, но потенцијално проблематично, затоа што никогаш не го поставивме прашањето: Дали сè уште ќе бидете вие ​​и јас, и луѓето што ги сакаме во тој многу различен свет што мислиме дека сакаме Бог да го направи. Во момент на фрустрација кај татко ми, тоа никогаш не би се случило, тато, но во момент на фрустрација кај татко ми, Можеби ќе посакам мајка ми да се омажи за некој друг. Можеби сум бил повисок, како Абду, можеби подобро гледав, како Абду, Ќе бев подобро, Би можел да размислувам на овој начин, но тогаш треба да застанам и да сфатам тоа не е вистинскиот начин да се размислува, ако мајка ми ранеше со некој друг освен татко ми, не би бил јас кој настанав, ќе беше едно сосема друго дете кој дојде да постои. Па сега замислете да не се менувате само тоа мало парче од историјата, но замислете да го промените начинот работи целиот природен свет. Замислете ако никогаш не сме биле подложни на болести, или замислете ако не се однесувале тектоника на плочи начинот на кој тие го сторија ако законите на физиката претрпе редизајн, каков би бил резултатот? И мислам дека еден од резултатите е дека никој од нас не би живеел, и како христијанин, Мислам дека на Бог не му се допаѓа тој резултат затоа што мислам дека една од работите тој цени за овој свет, иако мислам дека тој ги мрази страдањата во него, е дека тоа е свет што дозволува да постоиш, и дозволи да ми се појави, и дозволи за секој човек што го гледаме како шета по улицата да се оствари. Верувам дека Бог те намерал пред основањето на светот, дека Ве плете заедно во утробата на мајка ви, дека те познавал пред да се родиш. Тој те посака, и ова беше свет што ти овозможи да постоиш и да бидат поканети во врска со Него. Дали ќе ги имаме сите одговори на ова прашање? Не, не сме, но не мислам дека треба да очекуваме. Утрово размислував за тоа како мојот едногодишен син, Рафаел, и тој генерално не разбира зошто понекогаш му дозволувам да страда, и размислував конкретно на една инстанца каде што мораа да направат неколку тестови на неговото срце, и јас бев таму, држејќи го долу, додека се скарал во ужас со сите овие жици кои излегуваат од градите како што ги правеа овие тестови. Тој не можеше да разбере. Тој не можеше да разбере дека го сакам низ тој момент, и сè што можев да направам како татко, само што постојано велев: „Јас сум тука, јас сум тука, тука сум“. Само што повторливо го кажував тоа. На крајот на краиштата, причината поради која верувам во Бога преку нешто како Коронавирус не е заради филозофијата, туку затоа што верувам во христијанскиот Бог дојде и тој страдаше со нас. Верувам дека во личноста на Исус, тоа е Божјиот начин да се каже: „Јас сум тука, Јас сум тука, јас сум тука “. И како зборови на самиот Исус: „Еве јас. Стојам пред вратата и тропам, ако некој го слушне мојот глас и ја отвори вратата, Willе влезам и ќе јадам со него, и тој со мене “. Тоа е надежта што ја имаме, надеж за убава интимност тоа може да биде вечно и тоа е надеж Верувам дека треба да се задржиме во ова време.

Ако Бог, Зошто Коронавирус

View online
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>
<text sub="clublinks" start="4.28" dur="4.52"> - Ова „зошто?“ честопати се поставува прашање, </text>
<text sub="clublinks" start="8.8" dur="2.18"> од филозофи со столчиња, </text>
<text sub="clublinks" start="10.98" dur="3.7"> и некои од нас можеби дури поставија прашање на тој начин </text>
<text sub="clublinks" start="14.68" dur="1.92"> на моменти во животот, но никој не прашува </text>
<text sub="clublinks" start="16.6" dur="2.06"> прашањето на тој начин во моментов. </text>
<text sub="clublinks" start="18.66" dur="4.36"> Затоа се прашува со вистинска емоција, </text>
<text sub="clublinks" start="23.02" dur="3.4"> и за многу луѓе, дури и со очај. </text>
<text sub="clublinks" start="26.42" dur="3.48"> Секогаш се обидувам да се сетам на првиот разговор </text>
<text sub="clublinks" start="29.9" dur="1.27"> Некогаш сум имал страдања, </text>
<text sub="clublinks" start="31.17" dur="3.05"> откако станав христијанин во колеџ години, </text>
<text sub="clublinks" start="34.22" dur="2.2"> тоа беше со тетка ми Регина, </text>
<text sub="clublinks" start="36.42" dur="2.53"> и таа зборуваше со мене за некои сериозни страдања </text>
<text sub="clublinks" start="38.95" dur="3.2"> во нејзиниот живот и во животот на нејзиниот син, мојот братучед, Чарлс, </text>
<text sub="clublinks" start="42.15" dur="2.5"> и откако ја слушнав, зборуваше за ова, </text>
<text sub="clublinks" start="44.65" dur="2.84"> во тоа време, повеќе ме интересираше прашањето, </text>
<text sub="clublinks" start="47.49" dur="2.68"> филозофско прашање, отколку прашалник, </text>
<text sub="clublinks" start="50.17" dur="1.7"> и брзо почнав да плукам </text>
<text sub="clublinks" start="51.87" dur="2.07"> некои од моите филозофски објаснувања </text>
<text sub="clublinks" start="53.94" dur="4.39"> зошто Бог може да дозволи Чарлс да претрпе </text>
<text sub="clublinks" start="58.33" dur="3.74"> а тетка ми Регина многу милостиво ме слушаше </text>
<text sub="clublinks" start="62.07" dur="2.14"> и тогаш на крајот, рече таа, „но Винс, </text>
<text sub="clublinks" start="64.21" dur="3.01"> тоа не ми зборува како мајка “. </text>
<text sub="clublinks" start="67.22" dur="2.6"> И секогаш пробав да ја запомнам таа линија </text>
<text sub="clublinks" start="69.82" dur="2.25"> при обидот да одговорите на овој вид на прашање. </text>
<text sub="clublinks" start="72.07" dur="1.5"> Исус беше многу подобар од мене </text>
<text sub="clublinks" start="73.57" dur="2.39"> при паметење на тоа чувство </text>
<text sub="clublinks" start="75.96" dur="2.04"> кога неговиот добар пријател Лазар беше болен, </text>
<text sub="clublinks" start="78" dur="1.27"> Исус чекаше неколку дена </text>
<text sub="clublinks" start="79.27" dur="1.71"> пред да отиде да го види, </text>
<text sub="clublinks" start="80.98" dur="2.68"> и Лазар рана умира пред Исус да дојде таму, </text>
<text sub="clublinks" start="83.66" dur="1.9"> и читање помеѓу редови и пасус, </text>
<text sub="clublinks" start="85.56" dur="2.1"> Марија и Марта не беа премногу импресионирани, </text>
<text sub="clublinks" start="87.66" dur="1.35"> Сестрите на Лазар и тие рекоа: </text>
<text sub="clublinks" start="89.01" dur="1.65"> "Исусе, зошто не дојде порано, </text>
<text sub="clublinks" start="90.66" dur="1.95"> да бевте овде, нашиот брат сè уште ќе беше жив, </text>
<text sub="clublinks" start="92.61" dur="1.54"> што имаш да кажеш за себе? “ </text>
<text sub="clublinks" start="94.15" dur="1.11"> И како христијанин, </text>
<text sub="clublinks" start="95.26" dur="2.27"> Јас верувам во тоа време, </text>
<text sub="clublinks" start="97.53" dur="3.05"> Исус можеше да даде објаснување, но тој не. </text>
<text sub="clublinks" start="100.58" dur="3.14"> Во текстот се вели дека Исус плачел. </text>
<text sub="clublinks" start="103.72" dur="2.49"> Тоа е најкраткиот стих во Библијата, </text>
<text sub="clublinks" start="106.21" dur="3.08"> и е многу важно за мене како христијанин, </text>
<text sub="clublinks" start="109.29" dur="1.42"> тоа пред сè и најважно, </text>
<text sub="clublinks" start="110.71" dur="2.63"> Бог плаче од страдањето на овој свет, </text>
<text sub="clublinks" start="113.34" dur="2.45"> и тоа мора да биде наш прв одговор, исто така. </text>
<text sub="clublinks" start="115.79" dur="1.97"> Sayе кажам неколку други работи, </text>
<text sub="clublinks" start="117.76" dur="1.95"> но те молам слушај ме во изложениот план да кажам </text>
<text sub="clublinks" start="119.71" dur="3.42"> ова не е каков било начин да биде исцрпен одговор </text>
<text sub="clublinks" start="123.13" dur="1.29"> на ова прашање. </text>
<text sub="clublinks" start="124.42" dur="2.05"> Мислам дека е интересно, </text>
<text sub="clublinks" start="126.47" dur="3.33"> кога зборуваме за нешто како Коронавирус. </text>
<text sub="clublinks" start="129.8" dur="4.61"> Во филозофијата, тоа би се нарекувало „природно зло“. </text>
<text sub="clublinks" start="134.41" dur="3.44"> И тоа само по себе е интересна терминологија, </text>
<text sub="clublinks" start="137.85" dur="2.18"> можеби мислите дека е оксиморон, </text>
<text sub="clublinks" start="140.03" dur="2.06"> можеби мислите дали е навистина природно, </text>
<text sub="clublinks" start="142.09" dur="2.23"> ако тоа е само како што требаше да биде, </text>
<text sub="clublinks" start="144.32" dur="4.08"> ако тоа е само начинот на кој физиката треба да работи, </text>
<text sub="clublinks" start="148.4" dur="1.22"> дали е тоа навистина зло? </text>
<text sub="clublinks" start="149.62" dur="2.92"> Можеш ли да добиеш морална категорија како зло </text>
<text sub="clublinks" start="152.54" dur="3.69"> од нешто што е само физичко и природно? </text>
<text sub="clublinks" start="156.23" dur="3.62"> И ако е зло, тогаш дали е навистина природно? </text>
<text sub="clublinks" start="159.85" dur="1.55"> Ако е навистина зло, </text>
<text sub="clublinks" start="161.4" dur="3.27"> не би го направило тоа неприродно, а не природно? </text>
<text sub="clublinks" start="164.67" dur="1.99"> И, тоа е интересна терминологија, </text>
<text sub="clublinks" start="166.66" dur="2.996"> Се прашувам дали навистина таа класификација, </text>
<text sub="clublinks" start="169.656" dur="4.684"> ако тоа укажува на Бога, отколку далеку од Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="174.34" dur="2.92"> Ако тоа укажува на давател на морален закон </text>
<text sub="clublinks" start="177.26" dur="2.06"> кој може да биде основа на морален стандард </text>
<text sub="clublinks" start="179.32" dur="2.65"> на повеќе реалност што може да ни донесе категорија </text>
<text sub="clublinks" start="181.97" dur="1.67"> како морално зло. </text>
<text sub="clublinks" start="183.64" dur="2.29"> И, исто така, кон наратив </text>
<text sub="clublinks" start="185.93" dur="2.89"> тоа има смисла на фактот дека се чини дека ова </text>
<text sub="clublinks" start="188.82" dur="3.51"> многу неприродно, се чини дека не е така </text>
<text sub="clublinks" start="192.33" dur="1.523"> работите треба да бидат. </text>
<text sub="clublinks" start="195.8" dur="3.78"> Друга перспектива што би сакала да ја отворам овде, </text>
<text sub="clublinks" start="199.58" dur="2.21"> е тоа природно зла, </text>
<text sub="clublinks" start="201.79" dur="3.09"> тие самите не се зло. </text>
<text sub="clublinks" start="204.88" dur="2.66"> Ако имате торнадо и го гледате </text>
<text sub="clublinks" start="207.54" dur="1.78"> од безбедно растојание, </text>
<text sub="clublinks" start="209.32" dur="2.53"> може да биде величествено да се гледа, </text>
<text sub="clublinks" start="211.85" dur="1.75"> може убаво да се гледа. </text>
<text sub="clublinks" start="213.6" dur="2.16"> Ако ставите вирус под микроскоп, </text>
<text sub="clublinks" start="215.76" dur="3.04"> би било убаво да се гледа, </text>
<text sub="clublinks" start="218.8" dur="2.33"> и има дури и категорија на вируси, </text>
<text sub="clublinks" start="221.13" dur="3.17"> пријателски вируси, ни требаат во нашето тело. </text>
<text sub="clublinks" start="224.3" dur="3.9"> Огромното мнозинство на вируси нема лош резултат </text>
<text sub="clublinks" start="228.2" dur="1.6"> тие имаат добар резултат и, всушност, </text>
<text sub="clublinks" start="229.8" dur="1.75"> ако немавме вируси во светот, </text>
<text sub="clublinks" start="231.55" dur="1.9"> бактериите би се реплицирале толку брзо </text>
<text sub="clublinks" start="233.45" dur="2.18"> дека ќе ја покрие целата земја </text>
<text sub="clublinks" start="235.63" dur="4.39"> и ништо не можеше да ја насели земјата, вклучително и нас. </text>
<text sub="clublinks" start="240.02" dur="1.22"> Го поставува прашањето: </text>
<text sub="clublinks" start="241.24" dur="3.03"> Дали е проблемот основните, природни карактеристики </text>
<text sub="clublinks" start="244.27" dur="1.66"> на нашиот универзум, или е проблемот </text>
<text sub="clublinks" start="245.93" dur="4.22"> начинот на кој функционираме во нашето опкружување? </text>
<text sub="clublinks" start="250.15" dur="2.9"> Може ли да биде случај, дека не функционираме, </text>
<text sub="clublinks" start="253.05" dur="1.88"> нашите тела, начинот на кој ние би требале </text>
<text sub="clublinks" start="254.93" dur="1.48"> во околината во која сме. </text>
<text sub="clublinks" start="256.41" dur="2.77"> Кога бесното дете е извадено од целата заедница, </text>
<text sub="clublinks" start="259.18" dur="2.27"> надвор од сите врски, тоа дете </text>
<text sub="clublinks" start="261.45" dur="3.09"> беше наменето за, детето не функционира правилно </text>
<text sub="clublinks" start="264.54" dur="1.26"> во неговата околина. </text>
<text sub="clublinks" start="265.8" dur="2.71"> Може ли да биде случај дека ние, </text>
<text sub="clublinks" start="268.51" dur="1.78"> како хуманост, како целина, </text>
<text sub="clublinks" start="270.29" dur="2.89"> живеат одвоено од надворешниот контекст </text>
<text sub="clublinks" start="273.18" dur="3.83"> од врската за која бевме најмногу наменети, </text>
<text sub="clublinks" start="277.01" dur="3.51"> и не работиме правилно во нашето опкружување? </text>
<text sub="clublinks" start="280.52" dur="3.15"> Има многу повеќе да кажам за оваа тема, </text>
<text sub="clublinks" start="283.67" dur="3.76"> Openе отворам уште еден агол, само за ваш интерес. </text>
<text sub="clublinks" start="287.43" dur="2.31"> Често пати кога размислуваме за страдање, </text>
<text sub="clublinks" start="289.74" dur="1.79"> размислуваме за тоа вака: </text>
<text sub="clublinks" start="291.53" dur="1.59"> Се сликаме на овој свет, </text>
<text sub="clublinks" start="293.12" dur="1.59"> со сето свое страдање. </text>
<text sub="clublinks" start="294.71" dur="2.98"> Потоа се сликаме во многу различен свет, </text>
<text sub="clublinks" start="297.69" dur="2.33"> без страдање, или далеку помалку страдање, </text>
<text sub="clublinks" start="300.02" dur="1.37"> и тогаш се прашуваме себеси, </text>
<text sub="clublinks" start="301.39" dur="3.93"> сигурно, Бог требаше да ме направи во другиот свет. </text>
<text sub="clublinks" start="305.32" dur="1.84"> Разумна мисла, </text>
<text sub="clublinks" start="307.16" dur="1.97"> но потенцијално проблематично, </text>
<text sub="clublinks" start="309.13" dur="2.2"> затоа што никогаш не го поставивме прашањето: </text>
<text sub="clublinks" start="311.33" dur="3.67"> Дали сè уште ќе бидете вие ​​и јас, </text>
<text sub="clublinks" start="315" dur="2.08"> и луѓето што ги сакаме </text>
<text sub="clublinks" start="317.08" dur="2.06"> во тој многу различен свет </text>
<text sub="clublinks" start="319.14" dur="3.59"> што мислиме дека сакаме Бог да го направи. </text>
<text sub="clublinks" start="322.73" dur="1.94"> Во момент на фрустрација кај татко ми, </text>
<text sub="clublinks" start="324.67" dur="1.4"> тоа никогаш не би се случило, тато, </text>
<text sub="clublinks" start="326.07" dur="1.78"> но во момент на фрустрација кај татко ми, </text>
<text sub="clublinks" start="327.85" dur="3.67"> Можеби ќе посакам мајка ми да се омажи за некој друг. </text>
<text sub="clublinks" start="331.52" dur="1.35"> Можеби сум бил повисок, како Абду, </text>
<text sub="clublinks" start="332.87" dur="1.72"> можеби подобро гледав, како Абду, </text>
<text sub="clublinks" start="334.59" dur="1.11"> Ќе бев подобро, </text>
<text sub="clublinks" start="335.7" dur="1.59"> Би можел да размислувам на овој начин, </text>
<text sub="clublinks" start="337.29" dur="1.5"> но тогаш треба да застанам и да сфатам </text>
<text sub="clublinks" start="338.79" dur="1.14"> тоа не е вистинскиот начин да се размислува, </text>
<text sub="clublinks" start="339.93" dur="2.44"> ако мајка ми ранеше со некој друг освен татко ми, </text>
<text sub="clublinks" start="342.37" dur="1.46"> не би бил јас кој настанав, </text>
<text sub="clublinks" start="343.83" dur="1.88"> ќе беше едно сосема друго дете </text>
<text sub="clublinks" start="345.71" dur="1.39"> кој дојде да постои. </text>
<text sub="clublinks" start="347.1" dur="1.83"> Па сега замислете да не се менувате само </text>
<text sub="clublinks" start="348.93" dur="1.09"> тоа мало парче од историјата, </text>
<text sub="clublinks" start="350.02" dur="1.63"> но замислете да го промените начинот </text>
<text sub="clublinks" start="351.65" dur="2.72"> работи целиот природен свет. </text>
<text sub="clublinks" start="354.37" dur="2.86"> Замислете ако никогаш не сме биле подложни на болести, </text>
<text sub="clublinks" start="357.23" dur="2.43"> или замислете ако не се однесувале тектоника на плочи </text>
<text sub="clublinks" start="359.66" dur="1.92"> начинот на кој тие го сторија ако законите на физиката </text>
<text sub="clublinks" start="361.58" dur="1.19"> претрпе редизајн, </text>
<text sub="clublinks" start="362.77" dur="1.78"> каков би бил резултатот? </text>
<text sub="clublinks" start="364.55" dur="1.77"> И мислам дека еден од резултатите </text>
<text sub="clublinks" start="366.32" dur="2.97"> е дека никој од нас не би живеел, </text>
<text sub="clublinks" start="369.29" dur="1.76"> и како христијанин, </text>
<text sub="clublinks" start="371.05" dur="1.87"> Мислам дека на Бог не му се допаѓа тој резултат </text>
<text sub="clublinks" start="372.92" dur="1.4"> затоа што мислам дека една од работите </text>
<text sub="clublinks" start="374.32" dur="1.62"> тој цени за овој свет, </text>
<text sub="clublinks" start="375.94" dur="3.46"> иако мислам дека тој ги мрази страдањата во него, </text>
<text sub="clublinks" start="379.4" dur="2.91"> е дека тоа е свет што дозволува да постоиш, </text>
<text sub="clublinks" start="382.31" dur="1.64"> и дозволи да ми се појави, </text>
<text sub="clublinks" start="383.95" dur="2.76"> и дозволи за секој човек што го гледаме како шета по улицата </text>
<text sub="clublinks" start="386.71" dur="0.93"> да се оствари. </text>
<text sub="clublinks" start="387.64" dur="2.18"> Верувам дека Бог те намерал </text>
<text sub="clublinks" start="389.82" dur="1.91"> пред основањето на светот, </text>
<text sub="clublinks" start="391.73" dur="2.66"> дека Ве плете заедно во утробата на мајка ви, </text>
<text sub="clublinks" start="394.39" dur="2.77"> дека те познавал пред да се родиш. </text>
<text sub="clublinks" start="397.16" dur="1.91"> Тој те посака, и ова беше свет </text>
<text sub="clublinks" start="399.07" dur="2.08"> што ти овозможи да постоиш </text>
<text sub="clublinks" start="401.15" dur="3.22"> и да бидат поканети во врска со Него. </text>
<text sub="clublinks" start="404.37" dur="2.65"> Дали ќе ги имаме сите одговори на ова прашање? </text>
<text sub="clublinks" start="407.02" dur="3.1"> Не, не сме, но не мислам дека треба да очекуваме. </text>
<text sub="clublinks" start="410.12" dur="1.82"> Утрово размислував за тоа како </text>
<text sub="clublinks" start="411.94" dur="2.17"> мојот едногодишен син, Рафаел, </text>
<text sub="clublinks" start="414.11" dur="3.08"> и тој генерално не разбира </text>
<text sub="clublinks" start="417.19" dur="2.38"> зошто понекогаш му дозволувам да страда, </text>
<text sub="clublinks" start="419.57" dur="2.04"> и размислував конкретно на една инстанца </text>
<text sub="clublinks" start="421.61" dur="2.34"> каде што мораа да направат неколку тестови на неговото срце, </text>
<text sub="clublinks" start="423.95" dur="3.063"> и јас бев таму, држејќи го долу, </text>
<text sub="clublinks" start="427.88" dur="1.73"> додека се скарал во ужас </text>
<text sub="clublinks" start="429.61" dur="3.39"> со сите овие жици кои излегуваат од градите </text>
<text sub="clublinks" start="433" dur="1.96"> како што ги правеа овие тестови. </text>
<text sub="clublinks" start="434.96" dur="2.22"> Тој не можеше да разбере. </text>
<text sub="clublinks" start="437.18" dur="2.2"> Тој не можеше да разбере дека го сакам </text>
<text sub="clublinks" start="439.38" dur="0.833"> низ тој момент, </text>
<text sub="clublinks" start="440.213" dur="1.397"> и сè што можев да направам како татко, </text>
<text sub="clublinks" start="441.61" dur="3.61"> само што постојано велев: „Јас сум тука, јас сум тука, тука сум“. </text>
<text sub="clublinks" start="445.22" dur="2.52"> Само што повторливо го кажував тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="447.74" dur="2.38"> На крајот на краиштата, причината поради која верувам во Бога </text>
<text sub="clublinks" start="450.12" dur="2.41"> преку нешто како Коронавирус </text>
<text sub="clublinks" start="452.53" dur="2.03"> не е заради филозофијата, </text>
<text sub="clublinks" start="454.56" dur="1.78"> туку затоа што верувам во христијанскиот Бог </text>
<text sub="clublinks" start="456.34" dur="2.53"> дојде и тој страдаше со нас. </text>
<text sub="clublinks" start="458.87" dur="2.04"> Верувам дека во личноста на Исус, </text>
<text sub="clublinks" start="460.91" dur="2.33"> тоа е Божјиот начин да се каже: „Јас сум тука, </text>
<text sub="clublinks" start="463.24" dur="2.5"> Јас сум тука, јас сум тука “. </text>
<text sub="clublinks" start="465.74" dur="2.62"> И како зборови на самиот Исус: „Еве јас. </text>
<text sub="clublinks" start="468.36" dur="1.85"> Стојам пред вратата и тропам, </text>
<text sub="clublinks" start="470.21" dur="2.49"> ако некој го слушне мојот глас и ја отвори вратата, </text>
<text sub="clublinks" start="472.7" dur="1.77"> Willе влезам и ќе јадам со него, </text>
<text sub="clublinks" start="474.47" dur="1.47"> и тој со мене “. </text>
<text sub="clublinks" start="475.94" dur="1.65"> Тоа е надежта што ја имаме, </text>
<text sub="clublinks" start="477.59" dur="3.06"> надеж за убава интимност </text>
<text sub="clublinks" start="480.65" dur="1.73"> тоа може да биде вечно и тоа е надеж </text>
<text sub="clublinks" start="482.38" dur="2.483"> Верувам дека треба да се задржиме во ова време. </text>