ТРАНСФОРМАТОРИ: ОСНОВИ на ТРАНСФОРМИРАЕ subtitles

Оваа недела, НАВИСТИНА се осврнуваме на Основите со поглед кон концептот што им го дава името на Трансформерите: трансформирање! Способноста да се промени обликот е дефинитивен атрибут на расата Кибертронијан, и им овозможува да се трансформираат од робот во некој вид алтернативен режим. Овие алт-режими се најчесто возила или животни, но трансформаторите се бесконечно различни во форма и може да се претвори во неконвенционални објекти од сите форми и големини. Обично постојат две главни цели за трансформација: Нови (зошто да возите возило кога можете да БИДЕ возило?) и маскирање, дозволувајќи му на Трансформер да скрие во очигледна машина или суштество со нормален изглед, понекогаш дури и со користење на холографски двигатели за да се надмине илузијата. Некои трансформатори, или преку природна способност или преку некоја форма на надградба, може да претпостави повеќе режими покрај нормалните два; можат да ја променат нивната големина, како и нивната форма; или дури и да ги поделат нивните тела во повеќе форми истовремено. Алтернативниот режим на трансформаторот е често врзан за нивната личност, нивната функција, или нивното место во општеството, но тоа не е фиксен атрибут; кибертронијанец може да го смени нивниот алт-режим со реконфигурирање на живиот метал на нивното тело користејќи податоци скенирани од други субјекти, можност што е особено корисна за вонземски планети, каде што можат да ги копираат формите на природни машини или животни форми и да се маскираат како роботи. Кога трансформацијата беше воведена во оригиналната серија „Трансформери“ во 1980-тите, не беше претставена природна способност со која се роди расата Кибертронијан, и стрипот од Марвел и оригиналната анимирана серија „Трансформери“ раскажа различни приказни за тоа како е измислена технологијата. Според првото издание на стрипот, трансформацијата е измислена од Декептиконите пред војната. Тие ги модифицираа своите тела за да се претворат во моќни воени машини и оружје, и ги искористија овие нови форми за да го започнат својот прв напад врз автоботите, кој потоа ја копираше технологијата со цел да возврати. Во цртаниот филм, од друга страна, трансформацијата е измислена Аутоботите за време на војната. Не е изграден за борба и нема натпревар за супериорната сила и огнената моќ на Децептиконите, авто-ботовите наместо тоа се бореа користејќи скришум, смислувајќи ја можноста за трансформација како средство да се маскираат за да можат да удрат по непријателите кога не очекувале. Цртаниот филм ја истражуваше механиката на трансформација малку повеќе од стрипот, утврдувајќи дека е контролирана способноста на трансформаторот за трансформација со механизам во нивното тело наречен „трансформациски запчаник“ или „трансформирачки запчаник“, без кои не можеа да ја сменат формата, додека јапонско-оригиналната серијалот на продолженија „The Headmasters“ ги покажа борбите на Трансформерите учење како да се трансформира, илустрирајќи ги напорите и концентрацијата на потребниот процес како што 'ботовите се заглавија меѓу режимите додека се обидоа да конвертираат за прв пат. И, се разбира, токму цртаниот филм ја прослави иконската трансформација „бучава“, што се користи одново и одново низ историјата на франшизата! Во согласност со таа идеја дека трансформацијата не е природна кибертронијанска способност, менувањето на алтернативниот режим генерално не беше презентирано од класичните медиуми како нешто што Трансформер може да го стори самостојно, наместо да се бара надворешна машинерија за обнова на нивното тело. Ова беше најпознато кога Трансформерите дојдоа на Земјата, и мораше да се реконструира со нови, природни алтернативни режими од компјутерот на Autobots, користејќи податоци што ги скенирале од машините на Земјата. Сепак, кон крајот на деценијата, беше откриено ново, трето потекло за трансформација на страниците на верзијата на Обединетото Кралство за стрипот Марвел. Реконструирајќи ја верзијата на настаните од првиот број, оваа приказна изјави дека Трансформерите навистина беше создаден со можноста да се трансформира од страна на Примус, богот на светлината, кој конкретно им ја даде оваа моќ да ги имитираат способностите на неговиот непријател, мрачниот бог Уникрон, кој би можел да претвори од метална планета во огромен робот. Трансформацијата претрпе надградба во „Војни на astверот“ во 1996 година. До времето на оваа серија, поставена со векови по оригиналот, Кибертрон поминал технолошки квантен скок што им овозможи на трансформаторите да ги претворат своите тела во органски форми, како и механички, овозможувајќи им автентично да ги реплицираат надворешните појави на живите суштества, иако тие сè уште бараа надворешни механизми за скенирање на ДНК на животните и модифицирање на нивните тела за нив. Кога тимови на Максималс и Предаконс патувале назад во времето на праисторијата на Земјата, тие беа во можност да ги користат овие кожни режими на кожа за да ги заштитат своите роботски компоненти против опасните нивоа на зрачење на енергијата на планетата. За разлика од нивните предци, оваа нова генерација на кибертронијанци имале компјутери на бродот во нивните тела што го автоматизираше процесот на трансформација за нив, што ги активираа со говорен команден код. CHEETOR: „Cheetor, максимизирај!” МЕГАТРОН: „Мегатрон, тероризирај!“ Во серијалот „Beверски машини“ во продолжението од 1999 година, овие компјутери беа изгубени откако Максималите беа реформатирани во нови револуционерни техно-органски форми, месо од astвер и метал на трансформаторот споени на клеточно ниво, и како и нивните предци, тие мораа да научат како да се трансформираат одново. Меѓу овие две серии беше јапонскиот спин-оф во 1998 година, „Warsверски војни Втори“, стана првиот цртан филм „Трансформери“ што ја воведе идејата на Cybertronians кои имаат вградени можности за скенирање и репликација, способни да скенираат алтернативен режим и самостојно да ги реформатираат нивните тела. Наскоро потоа, „Beвер машини“ исто така независно ја претставија оваа идеја, утврдувајќи го тоа надградбата низ целата планета имаше интегрирана технологија за скенирање во телото на секој трансформатор По воведувањето на овој концепт, буквално секој нов континуитет на „Трансформерите“ во 21 век ја прикажува моќта да скенира и менува алтернативни режими како вградена способност на трката Кибертронијан, можеби најистакнато прикажано во филмската серија во живо, во која Трансформери во повеќе наврати ги менувале режимите толку брзо и случајно, колку што човекот би можел да ја смени облеката. Единствениот забележителен исклучок беше „Трансформери: анимирани“ од 2007 година во која Десептиконите ја поседувале вградената способност но авто-ботовите сепак бараа надворешни механизми за да се реконфигурираат, како во класичните медиуми. Запчаници за трансформација, ретко споменувани од оригиналниот цртан филм, повторно беа воведени во 2010 година во „Трансформери: премиер“ под скратено име „Т-запчаници“, и беа основани за не само да ја контролираат трансформацијата, туку и да бидат механизам одговорен за скенирање и прилагодување на телата на Трансформатори на нови режими. Потеклото на трансформацијата навистина не беше истражено во ниту една нова серија во текот на 2000-тите, но општата импликација низ таблата беше дека, како и во приказната за потеклото на Примес од стрипот на Марвел, тоа беше природна способност што ја имала расата Кибертронијан отсекогаш. Во 2010-тите, Хасбро ја прошири оваа идеја додека го развиваше новиот „Усогласен“ континуитет, чиј дел беше и „Трансформери: премиер“ и смисли дефинитивна приказна за модерното потекло за трансформација. Според оваа приказна, трансформирањето потекнува од Амалгамовиот Прајм, еден од првите тринаесет кибертронијанци создаден од Примус во исконското минато на Кибертрон. Mercокестер од живина, Амалгамос беше деветтиот член на групата што се создаде, и првиот и единствениот со можност за трансформација. Амалгамот не беше ограничен на два режима; тој немаше фиксна форма и можеше да добие каква било форма што сакаше, неговото тело постојано се менува и се менува од една во друга минута, способност што Примус му ја пренел преку неговиот личен артефакт на моќ, „Трансформацискиот запче“. Тринаесетте беа одговорни за запалување на Бунарот на сите искри, животворното богатство од кое би се родило остатокот од расата Кибертронија. Амалгамозен го достави моделот на Трансформацискиот запче до бунарот, правејќи го така сите кибертронијанци да дојдат по него да имаат свои запчаници, давајќи им намалена верзија на неговите способности за промена на формата, и алтернативен режим веќе кодиран во нивниот генетски состав од моментот кога тие се појавија на Интернет. Кибертронијанците првично не биле свесни за нивната способност да ја променат формата сè додека не дојдоа вонземјаните Квинтесонови во Сајбертрон и ги научи како да се трансформираат како дел од планот да се благодарат со Трансформерите и да ја освојат планетата. Приказната за усогласениот континуитет исто така ја воведе идејата за трансформација беше врзан за социјалната положба на Сајбертрон и беше основната причина за самата војна. Во деновите пред војната, корумпираното раководство на Сајбертрон резултираше во тоа што планетата работи под систем на касти, во кој алтернативниот режим се роди Трансформатор, ги заклучи во одредена работа и општествена класа. Предрасудите и нееднаквоста пропагирани од овој систем на крајот би довеле до Мегатрон формирајќи ги Декептиконите како револуционерна армија, да го собори корумпираниот режим и да ја преземе власта за себе. Овие теми на алтернативен режим се поврзани со социјалната неправда, во претворање што ќе доведе до подемот на Десептиконите, ќе продолжи да се прикажува во повеќе серии „Трансформери“ во 2010-тите, влијаејќи на приказните за „Трансформери: Сајберверс“ „Војна за Сајбертрон“, и особено, стриповите на ИДВ издаваштво, што подетално го истражуваше системот и му го даде името „Функционизам“ дури и нудејќи поглед на дистописки алтернативен универзум каде што никогаш не бил демонтиран. Во однос на реалната историја, Трансформерите не беа првите играчки-роботи кои се трансформираат; таа чест му припаѓаше на „Храбриот Раидин“ издаден од јапонската компанија Попи во 1975 година, врз основа на карактерот на насловот на истоимената аниме, робот создаден од античка цивилизација кој се трансформирал во авион како птица, и неколку други редови на играчки за роботи што можат да се конфигурираат, како „Машинско робо“ на Попи, и „Дијаклон“ и „Микро-промена“ на Такара ќе бидат објавени во Јапонија пред Хасбро да одлучи да ги увезе последните две и да ги претвори во „Трансформери“ во 1984 година. И тие не беа дури ни првите трансформативни роботи објавени во САД, со Тонка што увезуваше „Machine Robo“ за да создаде „GoBots“ и тепајќи го Хасбро до полиците за неколку месеци. Но, Трансформерите беа играчките што претворија роботи кои ја менуваат формата во феномен во западниот свет, победувајќи ги GoBots на мало, и инспирирање на безброј имитатори, до тој степен што „Трансформер“ практично стана културна кратка рака за секој робот што може да се претвори во нешто друго. Токму поради оваа причина, во 21 век, Хасбро всушност не сака да го користи зборот „трансформира“ за да опише што прават трансформаторите повеќе. Денес, пакувањето и маркетингот со играчки го користи зборот „конвертирај“, што и помага на компанијата да ја заштити нивната трговска марка на името „Трансформери“ со спречување на зборот да стане препотребен и генеризиран. Но, ајде да се соочиме со тоа ... „Конвертирај и шири се“ не го има истиот прстен! И тоа се основите на трансформацијата! Lookе разгледам сродни концепти како тројно менување, менување на големината и функционализам во нивните сопствени видеа некогаш; за сега, оставете коментар подолу за тоа како, кога би можеле да се трансформирате, каков би бил вашиот алтернативен режим! Лајкувајте и претплатете се за повеќе историја и познавања на Трансформери, и помогнете серијата да продолжи со поддршка на Патреон!

ТРАНСФОРМАТОРИ: ОСНОВИ на ТРАНСФОРМИРАЕ

View online
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>
<text sub="clublinks" start="3.86" dur="2.38">Оваа недела, НАВИСТИНА се осврнуваме на Основите</text>
<text sub="clublinks" start="6.24" dur="7.68"> со поглед кон концептот што им го дава името на Трансформерите: трансформирање!</text>
<text sub="clublinks" start="13.92" dur="5.12"> Способноста да се промени обликот е дефинитивен атрибут на расата Кибертронијан,</text>
<text sub="clublinks" start="19.04" dur="5.59"> и им овозможува да се трансформираат од робот во некој вид алтернативен режим.</text>
<text sub="clublinks" start="24.63" dur="7.658"> Овие алт-режими се најчесто возила или животни, но трансформаторите се бесконечно различни во форма</text>
<text sub="clublinks" start="32.3" dur="4.48"> и може да се претвори во неконвенционални објекти од сите форми и големини.</text>
<text sub="clublinks" start="36.78" dur="3.76"> Обично постојат две главни цели за трансформација:</text>
<text sub="clublinks" start="40.54" dur="4.33"> Нови (зошто да возите возило кога можете да БИДЕ возило?)</text>
<text sub="clublinks" start="44.87" dur="7.082"> и маскирање, дозволувајќи му на Трансформер да скрие во очигледна машина или суштество со нормален изглед,</text>
<text sub="clublinks" start="51.96" dur="4.71"> понекогаш дури и со користење на холографски двигатели за да се надмине илузијата.</text>
<text sub="clublinks" start="56.67" dur="4.57"> Некои трансформатори, или преку природна способност или преку некоја форма на надградба,</text>
<text sub="clublinks" start="61.24" dur="4.11"> може да претпостави повеќе режими покрај нормалните два;</text>
<text sub="clublinks" start="65.35" dur="3.18"> можат да ја променат нивната големина, како и нивната форма;</text>
<text sub="clublinks" start="68.53" dur="3.84"> или дури и да ги поделат нивните тела во повеќе форми истовремено.</text>
<text sub="clublinks" start="72.37" dur="5.66"> Алтернативниот режим на трансформаторот е често врзан за нивната личност, нивната функција,</text>
<text sub="clublinks" start="78.03" dur="4.04"> или нивното место во општеството, но тоа не е фиксен атрибут;</text>
<text sub="clublinks" start="82.07" dur="5.29"> кибертронијанец може да го смени нивниот алт-режим со реконфигурирање на живиот метал на нивното тело</text>
<text sub="clublinks" start="87.36" dur="6.878"> користејќи податоци скенирани од други субјекти, можност што е особено корисна за вонземски планети,</text>
<text sub="clublinks" start="94.25" dur="9.159"> каде што можат да ги копираат формите на природни машини или животни форми и да се маскираат како роботи.</text>
<text sub="clublinks" start="103.409" dur="4.551"> Кога трансформацијата беше воведена во оригиналната серија „Трансформери“ во 1980-тите,</text>
<text sub="clublinks" start="107.96" dur="6.15"> не беше претставена природна способност со која се роди расата Кибертронијан,</text>
<text sub="clublinks" start="114.11" dur="4.41"> и стрипот од Марвел и оригиналната анимирана серија „Трансформери“</text>
<text sub="clublinks" start="118.52" dur="5.27"> раскажа различни приказни за тоа како е измислена технологијата.</text>
<text sub="clublinks" start="123.79" dur="7.027"> Според првото издание на стрипот, трансформацијата е измислена од Декептиконите пред војната.</text>
<text sub="clublinks" start="130.817" dur="4.983"> Тие ги модифицираа своите тела за да се претворат во моќни воени машини и оружје,</text>
<text sub="clublinks" start="135.8" dur="4.33"> и ги искористија овие нови форми за да го започнат својот прв напад врз автоботите,</text>
<text sub="clublinks" start="140.13" dur="3.91"> кој потоа ја копираше технологијата со цел да возврати.</text>
<text sub="clublinks" start="144.04" dur="6.441"> Во цртаниот филм, од друга страна, трансформацијата е измислена Аутоботите за време на војната.</text>
<text sub="clublinks" start="150.5" dur="5.12"> Не е изграден за борба и нема натпревар за супериорната сила и огнената моќ на Децептиконите,</text>
<text sub="clublinks" start="155.62" dur="5.229"> авто-ботовите наместо тоа се бореа користејќи скришум, смислувајќи ја можноста за трансформација како средство</text>
<text sub="clublinks" start="160.849" dur="5.63"> да се маскираат за да можат да удрат по непријателите кога не очекувале.</text>
<text sub="clublinks" start="166.48" dur="4.49"> Цртаниот филм ја истражуваше механиката на трансформација малку повеќе од стрипот,</text>
<text sub="clublinks" start="170.97" dur="3.12"> утврдувајќи дека е контролирана способноста на трансформаторот за трансформација</text>
<text sub="clublinks" start="174.09" dur="6.721"> со механизам во нивното тело наречен „трансформациски запчаник“ или „трансформирачки запчаник“,</text>
<text sub="clublinks" start="180.83" dur="2.34"> без кои не можеа да ја сменат формата,</text>
<text sub="clublinks" start="183.17" dur="5.48"> додека јапонско-оригиналната серијалот на продолженија „The Headmasters“ ги покажа борбите на Трансформерите</text>
<text sub="clublinks" start="188.65" dur="5.24"> учење како да се трансформира, илустрирајќи ги напорите и концентрацијата на потребниот процес</text>
<text sub="clublinks" start="193.89" dur="5.35"> како што 'ботовите се заглавија меѓу режимите додека се обидоа да конвертираат за прв пат.</text>
<text sub="clublinks" start="199.24" dur="5.42"> И, се разбира, токму цртаниот филм ја прослави иконската трансформација „бучава“,</text>
<text sub="clublinks" start="204.66" dur="10.969"> што се користи одново и одново низ историјата на франшизата!</text>
<text sub="clublinks" start="215.629" dur="4.931"> Во согласност со таа идеја дека трансформацијата не е природна кибертронијанска способност,</text>
<text sub="clublinks" start="220.56" dur="3.94"> менувањето на алтернативниот режим генерално не беше презентирано од класичните медиуми</text>
<text sub="clublinks" start="224.5" dur="3.24"> како нешто што Трансформер може да го стори самостојно,</text>
<text sub="clublinks" start="227.74" dur="4.49"> наместо да се бара надворешна машинерија за обнова на нивното тело.</text>
<text sub="clublinks" start="232.23" dur="4.089"> Ова беше најпознато кога Трансформерите дојдоа на Земјата,</text>
<text sub="clublinks" start="236.319" dur="5.131"> и мораше да се реконструира со нови, природни алтернативни режими од компјутерот на Autobots,</text>
<text sub="clublinks" start="241.45" dur="3.61"> користејќи податоци што ги скенирале од машините на Земјата.</text>
<text sub="clublinks" start="245.06" dur="6.73"> Сепак, кон крајот на деценијата, беше откриено ново, трето потекло за трансформација</text>
<text sub="clublinks" start="251.79" dur="4.789"> на страниците на верзијата на Обединетото Кралство за стрипот Марвел.</text>
<text sub="clublinks" start="256.579" dur="4.98"> Реконструирајќи ја верзијата на настаните од првиот број, оваа приказна изјави дека Трансформерите</text>
<text sub="clublinks" start="261.559" dur="7.681"> навистина беше создаден со можноста да се трансформира од страна на Примус, богот на светлината,</text>
<text sub="clublinks" start="269.24" dur="7.349"> кој конкретно им ја даде оваа моќ да ги имитираат способностите на неговиот непријател, мрачниот бог Уникрон,</text>
<text sub="clublinks" start="276.589" dur="6.591"> кој би можел да претвори од метална планета во огромен робот.</text>
<text sub="clublinks" start="283.18" dur="4.939"> Трансформацијата претрпе надградба во „Војни на astверот“ во 1996 година.</text>
<text sub="clublinks" start="288.119" dur="4.94"> До времето на оваа серија, поставена со векови по оригиналот, Кибертрон поминал</text>
<text sub="clublinks" start="293.059" dur="4.98"> технолошки квантен скок што им овозможи на трансформаторите да ги претворат своите тела</text>
<text sub="clublinks" start="298.039" dur="4.011"> во органски форми, како и механички,</text>
<text sub="clublinks" start="302.05" dur="4.58"> овозможувајќи им автентично да ги реплицираат надворешните појави на живите суштества,</text>
<text sub="clublinks" start="306.63" dur="7.08"> иако тие сè уште бараа надворешни механизми за скенирање на ДНК на животните и модифицирање на нивните тела за нив.</text>
<text sub="clublinks" start="313.719" dur="5.07"> Кога тимови на Максималс и Предаконс патувале назад во времето на праисторијата на Земјата,</text>
<text sub="clublinks" start="318.789" dur="5.59"> тие беа во можност да ги користат овие кожни режими на кожа за да ги заштитат своите роботски компоненти</text>
<text sub="clublinks" start="324.379" dur="4.801"> против опасните нивоа на зрачење на енергијата на планетата.</text>
<text sub="clublinks" start="329.18" dur="7.027"> За разлика од нивните предци, оваа нова генерација на кибертронијанци имале компјутери на бродот во нивните тела</text>
<text sub="clublinks" start="336.24" dur="3.17"> што го автоматизираше процесот на трансформација за нив,</text>
<text sub="clublinks" start="339.41" dur="3.379"> што ги активираа со говорен команден код.</text>
<text sub="clublinks" start="342.789" dur="4.926"> CHEETOR: „Cheetor, максимизирај!”</text>
<text sub="clublinks" start="347.715" dur="6.365"> МЕГАТРОН: „Мегатрон, тероризирај!“</text>
<text sub="clublinks" start="354.11" dur="5.289"> Во серијалот „Beверски машини“ во продолжението од 1999 година, овие компјутери беа изгубени</text>
<text sub="clublinks" start="359.399" dur="5.531"> откако Максималите беа реформатирани во нови револуционерни техно-органски форми,</text>
<text sub="clublinks" start="364.93" dur="3.749"> месо од astвер и метал на трансформаторот споени на клеточно ниво,</text>
<text sub="clublinks" start="368.679" dur="6.531"> и како и нивните предци, тие мораа да научат како да се трансформираат одново.</text>
<text sub="clublinks" start="375.21" dur="6.7"> Меѓу овие две серии беше јапонскиот спин-оф во 1998 година, „Warsверски војни Втори“,</text>
<text sub="clublinks" start="381.91" dur="3.78"> стана првиот цртан филм „Трансформери“ што ја воведе идејата</text>
<text sub="clublinks" start="385.69" dur="5.089"> на Cybertronians кои имаат вградени можности за скенирање и репликација,</text>
<text sub="clublinks" start="390.779" dur="4.44"> способни да скенираат алтернативен режим и самостојно да ги реформатираат нивните тела.</text>
<text sub="clublinks" start="395.219" dur="6.69"> Наскоро потоа, „Beвер машини“ исто така независно ја претставија оваа идеја, утврдувајќи го тоа</text>
<text sub="clublinks" start="401.909" dur="7.43"> надградбата низ целата планета имаше интегрирана технологија за скенирање во телото на секој трансформатор</text>
<text sub="clublinks" start="409.339" dur="2.771"> По воведувањето на овој концепт,</text>
<text sub="clublinks" start="412.11" dur="5.47"> буквално секој нов континуитет на „Трансформерите“ во 21 век ја прикажува моќта</text>
<text sub="clublinks" start="417.58" dur="5.94"> да скенира и менува алтернативни режими како вградена способност на трката Кибертронијан,</text>
<text sub="clublinks" start="423.52" dur="5.2"> можеби најистакнато прикажано во филмската серија во живо, во која Трансформери</text>
<text sub="clublinks" start="428.72" dur="5.86"> во повеќе наврати ги менувале режимите толку брзо и случајно, колку што човекот би можел да ја смени облеката.</text>
<text sub="clublinks" start="434.58" dur="4.569"> Единствениот забележителен исклучок беше „Трансформери: анимирани“ од 2007 година</text>
<text sub="clublinks" start="439.149" dur="2.75"> во која Десептиконите ја поседувале вградената способност</text>
<text sub="clublinks" start="441.899" dur="7"> но авто-ботовите сепак бараа надворешни механизми за да се реконфигурираат, како во класичните медиуми.</text>
<text sub="clublinks" start="448.899" dur="3.54"> Запчаници за трансформација, ретко споменувани од оригиналниот цртан филм,</text>
<text sub="clublinks" start="452.439" dur="5.159"> повторно беа воведени во 2010 година во „Трансформери: премиер“</text>
<text sub="clublinks" start="457.598" dur="3.01"> под скратено име „Т-запчаници“,</text>
<text sub="clublinks" start="460.649" dur="4.881"> и беа основани за не само да ја контролираат трансформацијата, туку и да бидат механизам</text>
<text sub="clublinks" start="465.53" dur="6.879"> одговорен за скенирање и прилагодување на телата на Трансформатори на нови режими.</text>
<text sub="clublinks" start="472.409" dur="6.07"> Потеклото на трансформацијата навистина не беше истражено во ниту една нова серија во текот на 2000-тите,</text>
<text sub="clublinks" start="478.479" dur="5.543"> но општата импликација низ таблата беше дека, како и во приказната за потеклото на Примес од стрипот на Марвел,</text>
<text sub="clublinks" start="484.039" dur="4.451"> тоа беше природна способност што ја имала расата Кибертронијан отсекогаш.</text>
<text sub="clublinks" start="488.49" dur="6.959"> Во 2010-тите, Хасбро ја прошири оваа идеја додека го развиваше новиот „Усогласен“ континуитет,</text>
<text sub="clublinks" start="495.449" dur="7.57"> чиј дел беше и „Трансформери: премиер“ и смисли дефинитивна приказна за модерното потекло за трансформација.</text>
<text sub="clublinks" start="503.06" dur="5.27"> Според оваа приказна, трансформирањето потекнува од Амалгамовиот Прајм,</text>
<text sub="clublinks" start="508.33" dur="6.93"> еден од првите тринаесет кибертронијанци создаден од Примус во исконското минато на Кибертрон.</text>
<text sub="clublinks" start="515.26" dur="6.399"> Mercокестер од живина, Амалгамос беше деветтиот член на групата што се создаде,</text>
<text sub="clublinks" start="521.659" dur="4.811"> и првиот и единствениот со можност за трансформација.</text>
<text sub="clublinks" start="526.47" dur="6.962"> Амалгамот не беше ограничен на два режима; тој немаше фиксна форма и можеше да добие каква било форма што сакаше,</text>
<text sub="clublinks" start="533.449" dur="4.371"> неговото тело постојано се менува и се менува од една во друга минута,</text>
<text sub="clublinks" start="537.82" dur="7.985"> способност што Примус му ја пренел преку неговиот личен артефакт на моќ, „Трансформацискиот запче“.</text>
<text sub="clublinks" start="545.82" dur="5.2"> Тринаесетте беа одговорни за запалување на Бунарот на сите искри,</text>
<text sub="clublinks" start="551.02" dur="5.739"> животворното богатство од кое би се родило остатокот од расата Кибертронија.</text>
<text sub="clublinks" start="556.759" dur="4.401"> Амалгамозен го достави моделот на Трансформацискиот запче до бунарот,</text>
<text sub="clublinks" start="561.16" dur="5.15"> правејќи го така сите кибертронијанци да дојдат по него да имаат свои запчаници,</text>
<text sub="clublinks" start="566.31" dur="3.969"> давајќи им намалена верзија на неговите способности за промена на формата,</text>
<text sub="clublinks" start="570.279" dur="6.231"> и алтернативен режим веќе кодиран во нивниот генетски состав од моментот кога тие се појавија на Интернет.</text>
<text sub="clublinks" start="576.519" dur="4.331"> Кибертронијанците првично не биле свесни за нивната способност да ја променат формата</text>
<text sub="clublinks" start="580.85" dur="5.669"> сè додека не дојдоа вонземјаните Квинтесонови во Сајбертрон и ги научи како да се трансформираат</text>
<text sub="clublinks" start="586.519" dur="6.651"> како дел од планот да се благодарат со Трансформерите и да ја освојат планетата.</text>
<text sub="clublinks" start="593.17" dur="4.31"> Приказната за усогласениот континуитет исто така ја воведе идејата за трансформација</text>
<text sub="clublinks" start="597.48" dur="7.469"> беше врзан за социјалната положба на Сајбертрон и беше основната причина за самата војна.</text>
<text sub="clublinks" start="604.949" dur="3.771"> Во деновите пред војната, корумпираното раководство на Сајбертрон</text>
<text sub="clublinks" start="608.72" dur="3.77"> резултираше во тоа што планетата работи под систем на касти,</text>
<text sub="clublinks" start="612.49" dur="7.889"> во кој алтернативниот режим се роди Трансформатор, ги заклучи во одредена работа и општествена класа.</text>
<text sub="clublinks" start="620.389" dur="5.521"> Предрасудите и нееднаквоста пропагирани од овој систем на крајот би довеле до Мегатрон</text>
<text sub="clublinks" start="625.91" dur="9.3"> формирајќи ги Декептиконите како револуционерна армија, да го собори корумпираниот режим и да ја преземе власта за себе.</text>
<text sub="clublinks" start="635.24" dur="4.029"> Овие теми на алтернативен режим се поврзани со социјалната неправда,</text>
<text sub="clublinks" start="639.269" dur="3.701"> во претворање што ќе доведе до подемот на Десептиконите, ќе продолжи да се прикажува</text>
<text sub="clublinks" start="642.97" dur="6.572"> во повеќе серии „Трансформери“ во 2010-тите, влијаејќи на приказните за „Трансформери: Сајберверс“</text>
<text sub="clublinks" start="649.56" dur="6.019"> „Војна за Сајбертрон“, и особено, стриповите на ИДВ издаваштво,</text>
<text sub="clublinks" start="655.579" dur="5.07"> што подетално го истражуваше системот и му го даде името „Функционизам“</text>
<text sub="clublinks" start="660.649" dur="6.94"> дури и нудејќи поглед на дистописки алтернативен универзум каде што никогаш не бил демонтиран.</text>
<text sub="clublinks" start="667.589" dur="6.021"> Во однос на реалната историја, Трансформерите не беа првите играчки-роботи кои се трансформираат;</text>
<text sub="clublinks" start="673.61" dur="7.469"> таа чест му припаѓаше на „Храбриот Раидин“ издаден од јапонската компанија Попи во 1975 година,</text>
<text sub="clublinks" start="681.079" dur="3.25"> врз основа на карактерот на насловот на истоимената аниме,</text>
<text sub="clublinks" start="684.329" dur="6.081"> робот создаден од античка цивилизација кој се трансформирал во авион како птица,</text>
<text sub="clublinks" start="690.41" dur="5.56"> и неколку други редови на играчки за роботи што можат да се конфигурираат, како „Машинско робо“ на Попи,</text>
<text sub="clublinks" start="695.97" dur="4.539"> и „Дијаклон“ и „Микро-промена“ на Такара ќе бидат објавени во Јапонија</text>
<text sub="clublinks" start="700.509" dur="7.4"> пред Хасбро да одлучи да ги увезе последните две и да ги претвори во „Трансформери“ во 1984 година.</text>
<text sub="clublinks" start="707.95" dur="4.079"> И тие не беа дури ни првите трансформативни роботи објавени во САД,</text>
<text sub="clublinks" start="712.029" dur="4.341"> со Тонка што увезуваше „Machine Robo“ за да создаде „GoBots“</text>
<text sub="clublinks" start="716.37" dur="3.389"> и тепајќи го Хасбро до полиците за неколку месеци.</text>
<text sub="clublinks" start="719.759" dur="4.49"> Но, Трансформерите беа играчките што претворија роботи кои ја менуваат формата</text>
<text sub="clublinks" start="724.249" dur="4.58"> во феномен во западниот свет, победувајќи ги GoBots на мало,</text>
<text sub="clublinks" start="728.829" dur="5.827"> и инспирирање на безброј имитатори, до тој степен што „Трансформер“ практично стана</text>
<text sub="clublinks" start="734.689" dur="3.38"> културна кратка рака за секој робот што може да се претвори во нешто друго.</text>
<text sub="clublinks" start="738.069" dur="3.841"> Токму поради оваа причина, во 21 век,</text>
<text sub="clublinks" start="741.91" dur="6.453"> Хасбро всушност не сака да го користи зборот „трансформира“ за да опише што прават трансформаторите повеќе.</text>
<text sub="clublinks" start="748.389" dur="4.841"> Денес, пакувањето и маркетингот со играчки го користи зборот „конвертирај“,</text>
<text sub="clublinks" start="753.23" dur="4.16"> што и помага на компанијата да ја заштити нивната трговска марка на името „Трансформери“</text>
<text sub="clublinks" start="757.39" dur="4.629"> со спречување на зборот да стане препотребен и генеризиран.</text>
<text sub="clublinks" start="762.019" dur="8.049"> Но, ајде да се соочиме со тоа ... „Конвертирај и шири се“ не го има истиот прстен!</text>
<text sub="clublinks" start="770.069" dur="2.18"> И тоа се основите на трансформацијата!</text>
<text sub="clublinks" start="772.249" dur="4.481"> Lookе разгледам сродни концепти како тројно менување, менување на големината и функционализам</text>
<text sub="clublinks" start="776.73" dur="3.789"> во нивните сопствени видеа некогаш; за сега, оставете коментар подолу за тоа како,</text>
<text sub="clublinks" start="780.519" dur="3.541"> кога би можеле да се трансформирате, каков би бил вашиот алтернативен режим!</text>
<text sub="clublinks" start="784.06" dur="2.6"> Лајкувајте и претплатете се за повеќе историја и познавања на Трансформери,</text>
<text sub="clublinks" start="786.66" dur="2.85"> и помогнете серијата да продолжи со поддршка на Патреон!</text>