TRANSFORMUESIT: BAZAT E TRANSFORMIMIT subtitles

Këtë javë, me të vërtetë po i përmbahemi Bazave me një vështrim në konceptin që u jep Transformatorëve emrin e tyre: transformues! Aftësia për të ndryshuar formën është atributi përcaktues i racës Cybertronian, dhe u mundëson atyre që të transformohen nga një robot në një lloj mënyre alternative. Këto mod-alt janë më shpesh automjete ose kafshë, por Transformatorët janë të pafund në forma të ndryshme dhe mund të kthehen në objekte jokonvencionale të të gjitha formave dhe madhësive. Zakonisht ekzistojnë dy qëllime kryesore për transformim: dobia (pse të drejtosh një automjet kur mund të jesh automjet?) dhe maskohet, duke lejuar një Transformues të fshehë në sy të thjeshtë një makinë apo krijesë me pamje normale, ndonjëherë edhe duke përdorur drejtues holografikë për të çuar përpara iluzionin. Disa Transformatorë, ose përmes aftësisë natyrore ose ndonjë forme të azhurnimit, mund të marrë mënyra të shumta përveç dy normaleve; mund të ndryshojë madhësinë, si dhe formën e tyre; apo edhe i ndajnë trupat e tyre në forma të shumëfishta njëkohësisht. Mënyra alternative e Transformuesit shpesh lidhet me personalitetin e tyre, funksionin e tyre, ose vendin e tyre në shoqëri, por nuk është një atribut fiks; një Cybertronian mund të ndryshojë mënyrën e tyre alt duke rikonfiguruar metalin e gjallë të trupit të tyre duke përdorur të dhëna të skanuara nga subjekte të tjerë, një aftësi që vjen veçanërisht e dobishme në planetët e huaj, ku ata mund të kopjojnë format e makinave vendase ose formave të jetës dhe të veprojnë si robotë të maskuar. Kur transformimi u prezantua në serinë origjinale "Transformuesit" në vitet 1980, nuk u paraqit një aftësi natyrore me të cilën lindi raca Cybertronian, dhe si libri komik i Marvel dhe seria origjinale e animuar "Transformuesit" tregoi histori të ndryshme se si u shpik teknologjia. Sipas numrit të parë të librit komik, transformimi u shpik nga Decepticons para luftës. Ata modifikuan trupat e tyre për t'u kthyer në makina dhe armë të fuqishme lufte, dhe përdorën këto forma të reja për të filluar sulmin e tyre të parë ndaj Autobots, i cili më pas kopjoi teknologjinë për të luftuar përsëri. Në karikaturën, nga ana tjetër, transformimi u shpik Autobotët gjatë luftës. Nuk është ndërtuar për luftime dhe asnjë ndeshje për forcën superiore dhe fuqinë e zjarrit të Decepticons, në vend të kësaj Autobotët luftuan duke përdorur vjedhje, duke shpikur aftësinë për t'u transformuar si një mjet të maskojnë veten e tyre në mënyrë që të mund të godasin armiqtë e tyre kur nuk e prisnin atë. Karikatura eksploroi mekanikën e transformimit pak më shumë sesa komiken, duke vendosur që aftësia e një Transformatori për të transformuar ishte e kontrolluar me anë të një mekanizmi brenda trupit të tyre të quajtur "dhëmbi i transformimit", ose një "dhëmbi transformues, pa të cilat ata nuk mund të ndryshonin formën, ndërsa seria pasuese origjinale japoneze "The Headmasters" tregoi betejat e Transformuesve të mësuarit se si të transformohet, duke ilustruar përpjekjen dhe përqendrimin e procesit të kërkuar ndërsa 'bots u bllokuan midis mënyrave ndërsa përpiqeshin të shndërroheshin për herë të parë. Dhe sigurisht, ishte filmi vizatimor që gjithashtu bëri të famshëm transformimin portreti "zhurmë", e cila është përdorur përsëri dhe përsëri poshtë gjatë historisë së ekskluzivitetit! Në përputhje me atë ide se transformimi nuk ishte një aftësi natyrore Cybertronian, ndryshimi i mënyrës alternative në përgjithësi nuk u prezantua nga media klasike si diçka që një Transformator mund ta bëjë vetë, përkundrazi kërkon makineri të jashtme për të rindërtuar trupin e tyre. Kjo u shfaq më së miri kur Transformatorët erdhën për herë të parë në Tokë, dhe duhej të rindërtohej me mënyra alternative të reja, vendase nga kompjuteri i Autobots, duke përdorur të dhënat që kishte skanuar nga makineritë e Tokës. Sidoqoftë, kah fundi i dekadës, u zbulua një origjinë e re, e tretë për transformim në faqet e versionit të Mbretërisë së Bashkuar të komikut Marvel. Duke rikonfirmuar versionin e parë të ngjarjeve, kjo histori deklaroi se Transformuesit ishte krijuar me të vërtetë me aftësinë për të transformuar nga Primus, perëndia e dritës, i cili posaçërisht u dha atyre këtë fuqi për të imituar aftësitë e armikut të tij, zotit të errët Unicron, i cili mund të shndërrohet nga planeti metalik në robot të madh. Transformimi pësoi një azhurnim në "Luftërat e Bishave" të vitit 1996. Në kohën e këtij seriali, të vendosur shekuj pas origjinalit, Cybertron kishte pësuar një kërcim kuantik teknologjik që i lejoi Transformuesit të shndërronin trupat e tyre në forma organike si dhe ato mekanike, duke i mundësuar ata që të kopjojnë në mënyrë autentike pamjet e jashtme të krijesave të gjalla, megjithëse ata ende kërkonin mekanizma të jashtëm për të skanuar ADN-në e kafshëve dhe për të modifikuar trupat e tyre për to. Kur ekipet e Maksimalëve dhe Predacons udhëtuan prapa në kohë në Tokën prehistorike, ata ishin në gjendje të përdorin këto lëkurë të mënyrave me lëkurë organike për të mbrojtur përbërësit e tyre robotikë kundër niveleve të rrezikshme të rrezatimit të energonit të planetit. Ndryshe nga paraardhësit e tyre, kjo gjeneratë e re e Cybertronians kishte kompjutera në bord në trupat e tyre që automatizoi procesin e transformimit për ta, të cilën ata e nxitën me një kod komandë të folur. CHEETOR: "Cheetor, Maksimalizo!" MEGATRON: "Megatron, Terrorizo!" Në serinë pasuese të vitit 1999 "Makinat e kafshëve", këta kompjuterë u humbën pasi Maksimalët u riformatuan në forma të reja revolucionare tekno-organike, mishi i kafshës dhe metali Transformator i shkrirë në nivelin qelizor, dhe si paraardhësit e tyre, ata duhej të mësonin se si të transformoheshin nga e para. Ishte ndërmjet këtyre dy serive spin-offi japonez i vitit 1998, "Luftërat e Bishave II", u bë karikatura e parë "Transformuesit" që prezantoi idenë e Cybertronians që kanë aftësi të integruara të skanimit dhe replikimit, në gjendje të skanojnë një mënyrë alternative dhe të riformatojnë trupat e tyre vetë. Menjëherë pas kësaj, "Makinat e kafshëve" gjithashtu prezantuan në mënyrë të pavarur këtë ide, duke vërtetuar atë një azhurnim në të gjithë planetin kishte teknologji të integruar të skanimit në trupin e çdo Transformatori Pas prezantimit të këtij koncepti, praktikisht çdo vazhdimësi e re e "Transformatorëve" në shekullin 21 ka përshkruar fuqinë të skanojë dhe ndryshojë modalitetet alternative si një aftësi e integruar e racës Cybertronian, mbase shfaqet në mënyrë më të dukshme në serinë e filmave me veprim të drejtpërdrejtë, në të cilin Transformuesit kanë ndryshuar në mënyrë të përsëritur mënyrat aq shpejt dhe rastësisht sa një njeri mund të ndryshojë rrobat e tyre. Përjashtimi i vetëm i dukshëm ishte "Transformuesit: Të Animuar" të vitit 2007 në të cilën Deceptikonët zotëronin aftësinë e integruar por Autobotët ende kërkuan mekanizma të jashtëm për të rikonfiguruar veten e tyre, si në mediat klasike. Zvarranikët e transformimit, të përmendur rrallë që nga karikatura origjinale, u prezantuan në mënyrë të dukshme në "Transformuesit: Prime" të vitit 2010 nën emrin e shkurtuar "T-Cogs", dhe u krijuan për të kontrolluar jo vetëm transformimin, por edhe për të qenë mekanizmi përgjegjës për skanimin dhe përshtatjen e trupave të Transformatorëve në mënyra të reja. Origjinat e transformimit nuk u hulumtuan në asnjë seri të re gjatë viteve 2000, por implikimi i përgjithshëm në të gjithë bordin ishte se, si në historinë e origjinës së komikut Marvel, Primus, ishte një aftësi e natyrshme që raca Cybertronian kishte pasur gjithmonë. Në vitet 2010, Hasbro u zgjerua me këtë ide ndërsa zhvilloi vazhdimësinë e re "Të rreshtuar", pjesë e së cilës ishte "Transformuesit: Prime" dhe shpiku një histori përfundimtare të origjinës moderne për transformimin. Sipas kësaj historie, transformimi filloi me Amalgamous Prime, një nga trembëdhjetë Cybertronianët e parë të krijuar nga Primus në të kaluarën primordiale të Cybertron. Një shaka merkurore, Amalgamous ishte anëtari i nëntë i grupit që u krijua, dhe i pari dhe i vetmi me aftësinë e transformimit. Bashkimi nuk ishte i kufizuar në dy mënyra; ai nuk kishte asnjë formë fikse dhe mund të merrte çdo formë që dëshironte, trupi i tij vazhdimisht zhvendoset dhe ndryshon nga një minutë në tjetrën, një aftësi që Primus i kishte përcjellë atij përmes artefaktit të tij personal të fuqisë, Cogu i Transformimit. Të Trembëdhjetët ishin përgjegjës për ndezjen e Pusit të të gjitha Shkëndijave, burimi jetëdhënës nga i cili do të lindte pjesa tjetër e racës Cybertronian. Amalgamous dorëzoi modelin e Cogut të Transformimit te Pusi, duke e bërë atë që të gjithë Cybertronianët që do të vijnë pas tij të kenë dhëmbëza të tyret, duke u dhënë atyre një version të zbehur të aftësive të tij të ndryshimit të formës, dhe një mënyrë alternative tashmë e koduar në përbërjen e tyre gjenetike që nga momenti kur ata erdhën në internet. Cybertronians fillimisht nuk ishin të vetëdijshëm për aftësinë e tyre për të ndryshuar formën derisa Kuintesonët e huaj erdhën në Cybertron dhe i mësuan ata se si të transformoheshin si pjesë e një plani për të falënderuar veten me Transformuesit dhe për të pushtuar planetin. Historia e vazhdimësisë së rreshtuar gjithashtu prezantoi idenë e transformimit ishte i lidhur me pozicionin shoqëror në Cybertron dhe ishte shkaku kryesor i vetë luftës. Në ditët para luftës, udhëheqja e korruptuar në Cybertron rezultoi që planeti të veprojë nën një sistem kastë, në të cilën modaliteti alternativ lindi një Transformues i mbylli ata në një punë të caktuar dhe klasë shoqërore. Paragjykimi dhe pabarazia e përhapur nga ky sistem do të çonin përfundimisht në Megatron duke formuar Deceptikonët si një ushtri revolucionare, për të rrëzuar regjimin e korruptuar dhe për të marrë pushtetin për vete. Këto tema të mënyrës alternative janë të lidhura me padrejtësinë shoqërore, në kthim duke çuar në ngritjen e Decepticons, do të vazhdojë të paraqitet në seritë e shumta "Transformuesit" në vitet 2010, duke ndikuar në historitë e "Transformuesve: Cyberverse", "Lufta për Cybertron", dhe më e rëndësishmja, komiket e IDW Publishing, i cili hulumtoi sistemin në mënyrë më të detajuar dhe i dha emrin "Funksionizëm", madje duke ofruar një vështrim në një univers alternativ distopian ku ai nuk u çmontua kurrë. Për sa i përket historisë në botën reale, Transformuesit nuk ishin lodrat e para robotë transformuese; ai nder i përkiste "Brave Raideen", lëshuar nga kompania japoneze Popy në 1975, bazuar në karakterin e titullit të animes me të njëjtin emër, një robot i krijuar nga një civilizim antik i cili u shndërrua në një aeroplan si zog, dhe disa linja të tjera lodrash robot të rregullueshme, si "Machine Robo" i Popy, dhe "Diaclone" dhe "Micro-Change" e Takara-s do të shiheshin në Japoni para se Hasbro të vendoste të importonte dy të fundit dhe t'i shndërronte në "Transformuesit" në 1984. Dhe as ata nuk ishin robotët e parë transformues të lëshuar në SH.B.A., me Tonka duke importuar veçanërisht "Machine Robo" për të krijuar "GoBots" dhe duke rrahur Hasbro në raftet me disa muaj. Por Transformuesit Kanë qenë lodrat që kthyen robotët që ndryshonin formën në një fenomen në botën perëndimore, duke mposhtur GoBots me pakicë, dhe duke frymëzuar imitues të panumërt, deri në pikën që "Transformuesi" është bërë praktikisht dorë kulturore për çdo robot që mund të kthehet në diçka tjetër. Preciselyshtë pikërisht për këtë arsye që, në shekullin 21, Hasbro në të vërtetë nuk i pëlqen të përdorë fjalën "transformo" për të përshkruar atë që Transformuesit bëjnë më shumë. Sot, paketimi dhe marketingu i lodrave përdor në vend të kësaj fjalën "konverto", e cila ndihmon kompaninë të mbrojë markën e tyre tregtare me emrin "Transformuesit", duke parandaluar që fjala të bëhet e tepërt e përdorur dhe e gjenerizuar. Por le ta pranojmë ... "Convert and Roll Out" nuk ka krejt të njëjtën unazë! Dhe këto janë Bazat e transformimit! Do të shikoj koncepte të ndërlidhura si ndryshimi i trefishtë, ndryshimi i madhësisë dhe funksionalizmi në videot e tyre një ditë; tani për tani, lini një koment më poshtë se si, nëse do të mund të transformonit, cila do të ishte mënyra juaj alternative! Pëlqe dhe pajtohu për më shumë histori dhe njohuri të Transformatorëve, dhe ndihmoni serialin të vazhdojë duke e mbështetur atë në Patreon!

TRANSFORMUESIT: BAZAT E TRANSFORMIMIT

View online
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>
<text sub="clublinks" start="3.86" dur="2.38">Këtë javë, me të vërtetë po i përmbahemi Bazave</text>
<text sub="clublinks" start="6.24" dur="7.68"> me një vështrim në konceptin që u jep Transformatorëve emrin e tyre: transformues!</text>
<text sub="clublinks" start="13.92" dur="5.12"> Aftësia për të ndryshuar formën është atributi përcaktues i racës Cybertronian,</text>
<text sub="clublinks" start="19.04" dur="5.59"> dhe u mundëson atyre që të transformohen nga një robot në një lloj mënyre alternative.</text>
<text sub="clublinks" start="24.63" dur="7.658"> Këto mod-alt janë më shpesh automjete ose kafshë, por Transformatorët janë të pafund në forma të ndryshme</text>
<text sub="clublinks" start="32.3" dur="4.48"> dhe mund të kthehen në objekte jokonvencionale të të gjitha formave dhe madhësive.</text>
<text sub="clublinks" start="36.78" dur="3.76"> Zakonisht ekzistojnë dy qëllime kryesore për transformim:</text>
<text sub="clublinks" start="40.54" dur="4.33"> dobia (pse të drejtosh një automjet kur mund të jesh automjet?)</text>
<text sub="clublinks" start="44.87" dur="7.082"> dhe maskohet, duke lejuar një Transformues të fshehë në sy të thjeshtë një makinë apo krijesë me pamje normale,</text>
<text sub="clublinks" start="51.96" dur="4.71"> ndonjëherë edhe duke përdorur drejtues holografikë për të çuar përpara iluzionin.</text>
<text sub="clublinks" start="56.67" dur="4.57"> Disa Transformatorë, ose përmes aftësisë natyrore ose ndonjë forme të azhurnimit,</text>
<text sub="clublinks" start="61.24" dur="4.11"> mund të marrë mënyra të shumta përveç dy normaleve;</text>
<text sub="clublinks" start="65.35" dur="3.18"> mund të ndryshojë madhësinë, si dhe formën e tyre;</text>
<text sub="clublinks" start="68.53" dur="3.84"> apo edhe i ndajnë trupat e tyre në forma të shumëfishta njëkohësisht.</text>
<text sub="clublinks" start="72.37" dur="5.66"> Mënyra alternative e Transformuesit shpesh lidhet me personalitetin e tyre, funksionin e tyre,</text>
<text sub="clublinks" start="78.03" dur="4.04"> ose vendin e tyre në shoqëri, por nuk është një atribut fiks;</text>
<text sub="clublinks" start="82.07" dur="5.29"> një Cybertronian mund të ndryshojë mënyrën e tyre alt duke rikonfiguruar metalin e gjallë të trupit të tyre</text>
<text sub="clublinks" start="87.36" dur="6.878"> duke përdorur të dhëna të skanuara nga subjekte të tjerë, një aftësi që vjen veçanërisht e dobishme në planetët e huaj,</text>
<text sub="clublinks" start="94.25" dur="9.159"> ku ata mund të kopjojnë format e makinave vendase ose formave të jetës dhe të veprojnë si robotë të maskuar.</text>
<text sub="clublinks" start="103.409" dur="4.551"> Kur transformimi u prezantua në serinë origjinale "Transformuesit" në vitet 1980,</text>
<text sub="clublinks" start="107.96" dur="6.15"> nuk u paraqit një aftësi natyrore me të cilën lindi raca Cybertronian,</text>
<text sub="clublinks" start="114.11" dur="4.41"> dhe si libri komik i Marvel dhe seria origjinale e animuar "Transformuesit"</text>
<text sub="clublinks" start="118.52" dur="5.27"> tregoi histori të ndryshme se si u shpik teknologjia.</text>
<text sub="clublinks" start="123.79" dur="7.027"> Sipas numrit të parë të librit komik, transformimi u shpik nga Decepticons para luftës.</text>
<text sub="clublinks" start="130.817" dur="4.983"> Ata modifikuan trupat e tyre për t'u kthyer në makina dhe armë të fuqishme lufte,</text>
<text sub="clublinks" start="135.8" dur="4.33"> dhe përdorën këto forma të reja për të filluar sulmin e tyre të parë ndaj Autobots,</text>
<text sub="clublinks" start="140.13" dur="3.91"> i cili më pas kopjoi teknologjinë për të luftuar përsëri.</text>
<text sub="clublinks" start="144.04" dur="6.441"> Në karikaturën, nga ana tjetër, transformimi u shpik Autobotët gjatë luftës.</text>
<text sub="clublinks" start="150.5" dur="5.12"> Nuk është ndërtuar për luftime dhe asnjë ndeshje për forcën superiore dhe fuqinë e zjarrit të Decepticons,</text>
<text sub="clublinks" start="155.62" dur="5.229"> në vend të kësaj Autobotët luftuan duke përdorur vjedhje, duke shpikur aftësinë për t'u transformuar si një mjet</text>
<text sub="clublinks" start="160.849" dur="5.63"> të maskojnë veten e tyre në mënyrë që të mund të godasin armiqtë e tyre kur nuk e prisnin atë.</text>
<text sub="clublinks" start="166.48" dur="4.49"> Karikatura eksploroi mekanikën e transformimit pak më shumë sesa komiken,</text>
<text sub="clublinks" start="170.97" dur="3.12"> duke vendosur që aftësia e një Transformatori për të transformuar ishte e kontrolluar</text>
<text sub="clublinks" start="174.09" dur="6.721"> me anë të një mekanizmi brenda trupit të tyre të quajtur "dhëmbi i transformimit", ose një "dhëmbi transformues,</text>
<text sub="clublinks" start="180.83" dur="2.34"> pa të cilat ata nuk mund të ndryshonin formën,</text>
<text sub="clublinks" start="183.17" dur="5.48"> ndërsa seria pasuese origjinale japoneze "The Headmasters" tregoi betejat e Transformuesve</text>
<text sub="clublinks" start="188.65" dur="5.24"> të mësuarit se si të transformohet, duke ilustruar përpjekjen dhe përqendrimin e procesit të kërkuar</text>
<text sub="clublinks" start="193.89" dur="5.35"> ndërsa 'bots u bllokuan midis mënyrave ndërsa përpiqeshin të shndërroheshin për herë të parë.</text>
<text sub="clublinks" start="199.24" dur="5.42"> Dhe sigurisht, ishte filmi vizatimor që gjithashtu bëri të famshëm transformimin portreti "zhurmë",</text>
<text sub="clublinks" start="204.66" dur="10.969"> e cila është përdorur përsëri dhe përsëri poshtë gjatë historisë së ekskluzivitetit!</text>
<text sub="clublinks" start="215.629" dur="4.931"> Në përputhje me atë ide se transformimi nuk ishte një aftësi natyrore Cybertronian,</text>
<text sub="clublinks" start="220.56" dur="3.94"> ndryshimi i mënyrës alternative në përgjithësi nuk u prezantua nga media klasike</text>
<text sub="clublinks" start="224.5" dur="3.24"> si diçka që një Transformator mund ta bëjë vetë,</text>
<text sub="clublinks" start="227.74" dur="4.49"> përkundrazi kërkon makineri të jashtme për të rindërtuar trupin e tyre.</text>
<text sub="clublinks" start="232.23" dur="4.089"> Kjo u shfaq më së miri kur Transformatorët erdhën për herë të parë në Tokë,</text>
<text sub="clublinks" start="236.319" dur="5.131"> dhe duhej të rindërtohej me mënyra alternative të reja, vendase nga kompjuteri i Autobots,</text>
<text sub="clublinks" start="241.45" dur="3.61"> duke përdorur të dhënat që kishte skanuar nga makineritë e Tokës.</text>
<text sub="clublinks" start="245.06" dur="6.73"> Sidoqoftë, kah fundi i dekadës, u zbulua një origjinë e re, e tretë për transformim</text>
<text sub="clublinks" start="251.79" dur="4.789"> në faqet e versionit të Mbretërisë së Bashkuar të komikut Marvel.</text>
<text sub="clublinks" start="256.579" dur="4.98"> Duke rikonfirmuar versionin e parë të ngjarjeve, kjo histori deklaroi se Transformuesit</text>
<text sub="clublinks" start="261.559" dur="7.681"> ishte krijuar me të vërtetë me aftësinë për të transformuar nga Primus, perëndia e dritës,</text>
<text sub="clublinks" start="269.24" dur="7.349"> i cili posaçërisht u dha atyre këtë fuqi për të imituar aftësitë e armikut të tij, zotit të errët Unicron,</text>
<text sub="clublinks" start="276.589" dur="6.591"> i cili mund të shndërrohet nga planeti metalik në robot të madh.</text>
<text sub="clublinks" start="283.18" dur="4.939"> Transformimi pësoi një azhurnim në "Luftërat e Bishave" të vitit 1996.</text>
<text sub="clublinks" start="288.119" dur="4.94"> Në kohën e këtij seriali, të vendosur shekuj pas origjinalit, Cybertron kishte pësuar</text>
<text sub="clublinks" start="293.059" dur="4.98"> një kërcim kuantik teknologjik që i lejoi Transformuesit të shndërronin trupat e tyre</text>
<text sub="clublinks" start="298.039" dur="4.011"> në forma organike si dhe ato mekanike,</text>
<text sub="clublinks" start="302.05" dur="4.58"> duke i mundësuar ata që të kopjojnë në mënyrë autentike pamjet e jashtme të krijesave të gjalla,</text>
<text sub="clublinks" start="306.63" dur="7.08"> megjithëse ata ende kërkonin mekanizma të jashtëm për të skanuar ADN-në e kafshëve dhe për të modifikuar trupat e tyre për to.</text>
<text sub="clublinks" start="313.719" dur="5.07"> Kur ekipet e Maksimalëve dhe Predacons udhëtuan prapa në kohë në Tokën prehistorike,</text>
<text sub="clublinks" start="318.789" dur="5.59"> ata ishin në gjendje të përdorin këto lëkurë të mënyrave me lëkurë organike për të mbrojtur përbërësit e tyre robotikë</text>
<text sub="clublinks" start="324.379" dur="4.801"> kundër niveleve të rrezikshme të rrezatimit të energonit të planetit.</text>
<text sub="clublinks" start="329.18" dur="7.027"> Ndryshe nga paraardhësit e tyre, kjo gjeneratë e re e Cybertronians kishte kompjutera në bord në trupat e tyre</text>
<text sub="clublinks" start="336.24" dur="3.17"> që automatizoi procesin e transformimit për ta,</text>
<text sub="clublinks" start="339.41" dur="3.379"> të cilën ata e nxitën me një kod komandë të folur.</text>
<text sub="clublinks" start="342.789" dur="4.926"> CHEETOR: "Cheetor, Maksimalizo!"</text>
<text sub="clublinks" start="347.715" dur="6.365"> MEGATRON: "Megatron, Terrorizo!"</text>
<text sub="clublinks" start="354.11" dur="5.289"> Në serinë pasuese të vitit 1999 "Makinat e kafshëve", këta kompjuterë u humbën</text>
<text sub="clublinks" start="359.399" dur="5.531"> pasi Maksimalët u riformatuan në forma të reja revolucionare tekno-organike,</text>
<text sub="clublinks" start="364.93" dur="3.749"> mishi i kafshës dhe metali Transformator i shkrirë në nivelin qelizor,</text>
<text sub="clublinks" start="368.679" dur="6.531"> dhe si paraardhësit e tyre, ata duhej të mësonin se si të transformoheshin nga e para.</text>
<text sub="clublinks" start="375.21" dur="6.7"> Ishte ndërmjet këtyre dy serive spin-offi japonez i vitit 1998, "Luftërat e Bishave II",</text>
<text sub="clublinks" start="381.91" dur="3.78"> u bë karikatura e parë "Transformuesit" që prezantoi idenë</text>
<text sub="clublinks" start="385.69" dur="5.089"> e Cybertronians që kanë aftësi të integruara të skanimit dhe replikimit,</text>
<text sub="clublinks" start="390.779" dur="4.44"> në gjendje të skanojnë një mënyrë alternative dhe të riformatojnë trupat e tyre vetë.</text>
<text sub="clublinks" start="395.219" dur="6.69"> Menjëherë pas kësaj, "Makinat e kafshëve" gjithashtu prezantuan në mënyrë të pavarur këtë ide, duke vërtetuar atë</text>
<text sub="clublinks" start="401.909" dur="7.43"> një azhurnim në të gjithë planetin kishte teknologji të integruar të skanimit në trupin e çdo Transformatori</text>
<text sub="clublinks" start="409.339" dur="2.771"> Pas prezantimit të këtij koncepti,</text>
<text sub="clublinks" start="412.11" dur="5.47"> praktikisht çdo vazhdimësi e re e "Transformatorëve" në shekullin 21 ka përshkruar fuqinë</text>
<text sub="clublinks" start="417.58" dur="5.94"> të skanojë dhe ndryshojë modalitetet alternative si një aftësi e integruar e racës Cybertronian,</text>
<text sub="clublinks" start="423.52" dur="5.2"> mbase shfaqet në mënyrë më të dukshme në serinë e filmave me veprim të drejtpërdrejtë, në të cilin Transformuesit</text>
<text sub="clublinks" start="428.72" dur="5.86"> kanë ndryshuar në mënyrë të përsëritur mënyrat aq shpejt dhe rastësisht sa një njeri mund të ndryshojë rrobat e tyre.</text>
<text sub="clublinks" start="434.58" dur="4.569"> Përjashtimi i vetëm i dukshëm ishte "Transformuesit: Të Animuar" të vitit 2007</text>
<text sub="clublinks" start="439.149" dur="2.75"> në të cilën Deceptikonët zotëronin aftësinë e integruar</text>
<text sub="clublinks" start="441.899" dur="7"> por Autobotët ende kërkuan mekanizma të jashtëm për të rikonfiguruar veten e tyre, si në mediat klasike.</text>
<text sub="clublinks" start="448.899" dur="3.54"> Zvarranikët e transformimit, të përmendur rrallë që nga karikatura origjinale,</text>
<text sub="clublinks" start="452.439" dur="5.159"> u prezantuan në mënyrë të dukshme në "Transformuesit: Prime" të vitit 2010</text>
<text sub="clublinks" start="457.598" dur="3.01"> nën emrin e shkurtuar "T-Cogs",</text>
<text sub="clublinks" start="460.649" dur="4.881"> dhe u krijuan për të kontrolluar jo vetëm transformimin, por edhe për të qenë mekanizmi</text>
<text sub="clublinks" start="465.53" dur="6.879"> përgjegjës për skanimin dhe përshtatjen e trupave të Transformatorëve në mënyra të reja.</text>
<text sub="clublinks" start="472.409" dur="6.07"> Origjinat e transformimit nuk u hulumtuan në asnjë seri të re gjatë viteve 2000,</text>
<text sub="clublinks" start="478.479" dur="5.543"> por implikimi i përgjithshëm në të gjithë bordin ishte se, si në historinë e origjinës së komikut Marvel, Primus,</text>
<text sub="clublinks" start="484.039" dur="4.451"> ishte një aftësi e natyrshme që raca Cybertronian kishte pasur gjithmonë.</text>
<text sub="clublinks" start="488.49" dur="6.959"> Në vitet 2010, Hasbro u zgjerua me këtë ide ndërsa zhvilloi vazhdimësinë e re "Të rreshtuar",</text>
<text sub="clublinks" start="495.449" dur="7.57"> pjesë e së cilës ishte "Transformuesit: Prime" dhe shpiku një histori përfundimtare të origjinës moderne për transformimin.</text>
<text sub="clublinks" start="503.06" dur="5.27"> Sipas kësaj historie, transformimi filloi me Amalgamous Prime,</text>
<text sub="clublinks" start="508.33" dur="6.93"> një nga trembëdhjetë Cybertronianët e parë të krijuar nga Primus në të kaluarën primordiale të Cybertron.</text>
<text sub="clublinks" start="515.26" dur="6.399"> Një shaka merkurore, Amalgamous ishte anëtari i nëntë i grupit që u krijua,</text>
<text sub="clublinks" start="521.659" dur="4.811"> dhe i pari dhe i vetmi me aftësinë e transformimit.</text>
<text sub="clublinks" start="526.47" dur="6.962"> Bashkimi nuk ishte i kufizuar në dy mënyra; ai nuk kishte asnjë formë fikse dhe mund të merrte çdo formë që dëshironte,</text>
<text sub="clublinks" start="533.449" dur="4.371"> trupi i tij vazhdimisht zhvendoset dhe ndryshon nga një minutë në tjetrën,</text>
<text sub="clublinks" start="537.82" dur="7.985"> një aftësi që Primus i kishte përcjellë atij përmes artefaktit të tij personal të fuqisë, Cogu i Transformimit.</text>
<text sub="clublinks" start="545.82" dur="5.2"> Të Trembëdhjetët ishin përgjegjës për ndezjen e Pusit të të gjitha Shkëndijave,</text>
<text sub="clublinks" start="551.02" dur="5.739"> burimi jetëdhënës nga i cili do të lindte pjesa tjetër e racës Cybertronian.</text>
<text sub="clublinks" start="556.759" dur="4.401"> Amalgamous dorëzoi modelin e Cogut të Transformimit te Pusi,</text>
<text sub="clublinks" start="561.16" dur="5.15"> duke e bërë atë që të gjithë Cybertronianët që do të vijnë pas tij të kenë dhëmbëza të tyret,</text>
<text sub="clublinks" start="566.31" dur="3.969"> duke u dhënë atyre një version të zbehur të aftësive të tij të ndryshimit të formës,</text>
<text sub="clublinks" start="570.279" dur="6.231"> dhe një mënyrë alternative tashmë e koduar në përbërjen e tyre gjenetike që nga momenti kur ata erdhën në internet.</text>
<text sub="clublinks" start="576.519" dur="4.331"> Cybertronians fillimisht nuk ishin të vetëdijshëm për aftësinë e tyre për të ndryshuar formën</text>
<text sub="clublinks" start="580.85" dur="5.669"> derisa Kuintesonët e huaj erdhën në Cybertron dhe i mësuan ata se si të transformoheshin</text>
<text sub="clublinks" start="586.519" dur="6.651"> si pjesë e një plani për të falënderuar veten me Transformuesit dhe për të pushtuar planetin.</text>
<text sub="clublinks" start="593.17" dur="4.31"> Historia e vazhdimësisë së rreshtuar gjithashtu prezantoi idenë e transformimit</text>
<text sub="clublinks" start="597.48" dur="7.469"> ishte i lidhur me pozicionin shoqëror në Cybertron dhe ishte shkaku kryesor i vetë luftës.</text>
<text sub="clublinks" start="604.949" dur="3.771"> Në ditët para luftës, udhëheqja e korruptuar në Cybertron</text>
<text sub="clublinks" start="608.72" dur="3.77"> rezultoi që planeti të veprojë nën një sistem kastë,</text>
<text sub="clublinks" start="612.49" dur="7.889"> në të cilën modaliteti alternativ lindi një Transformues i mbylli ata në një punë të caktuar dhe klasë shoqërore.</text>
<text sub="clublinks" start="620.389" dur="5.521"> Paragjykimi dhe pabarazia e përhapur nga ky sistem do të çonin përfundimisht në Megatron</text>
<text sub="clublinks" start="625.91" dur="9.3"> duke formuar Deceptikonët si një ushtri revolucionare, për të rrëzuar regjimin e korruptuar dhe për të marrë pushtetin për vete.</text>
<text sub="clublinks" start="635.24" dur="4.029"> Këto tema të mënyrës alternative janë të lidhura me padrejtësinë shoqërore,</text>
<text sub="clublinks" start="639.269" dur="3.701"> në kthim duke çuar në ngritjen e Decepticons, do të vazhdojë të paraqitet</text>
<text sub="clublinks" start="642.97" dur="6.572"> në seritë e shumta "Transformuesit" në vitet 2010, duke ndikuar në historitë e "Transformuesve: Cyberverse",</text>
<text sub="clublinks" start="649.56" dur="6.019"> "Lufta për Cybertron", dhe më e rëndësishmja, komiket e IDW Publishing,</text>
<text sub="clublinks" start="655.579" dur="5.07"> i cili hulumtoi sistemin në mënyrë më të detajuar dhe i dha emrin "Funksionizëm",</text>
<text sub="clublinks" start="660.649" dur="6.94"> madje duke ofruar një vështrim në një univers alternativ distopian ku ai nuk u çmontua kurrë.</text>
<text sub="clublinks" start="667.589" dur="6.021"> Për sa i përket historisë në botën reale, Transformuesit nuk ishin lodrat e para robotë transformuese;</text>
<text sub="clublinks" start="673.61" dur="7.469"> ai nder i përkiste "Brave Raideen", lëshuar nga kompania japoneze Popy në 1975,</text>
<text sub="clublinks" start="681.079" dur="3.25"> bazuar në karakterin e titullit të animes me të njëjtin emër,</text>
<text sub="clublinks" start="684.329" dur="6.081"> një robot i krijuar nga një civilizim antik i cili u shndërrua në një aeroplan si zog,</text>
<text sub="clublinks" start="690.41" dur="5.56"> dhe disa linja të tjera lodrash robot të rregullueshme, si "Machine Robo" i Popy,</text>
<text sub="clublinks" start="695.97" dur="4.539"> dhe "Diaclone" dhe "Micro-Change" e Takara-s do të shiheshin në Japoni</text>
<text sub="clublinks" start="700.509" dur="7.4"> para se Hasbro të vendoste të importonte dy të fundit dhe t'i shndërronte në "Transformuesit" në 1984.</text>
<text sub="clublinks" start="707.95" dur="4.079"> Dhe as ata nuk ishin robotët e parë transformues të lëshuar në SH.B.A.,</text>
<text sub="clublinks" start="712.029" dur="4.341"> me Tonka duke importuar veçanërisht "Machine Robo" për të krijuar "GoBots"</text>
<text sub="clublinks" start="716.37" dur="3.389"> dhe duke rrahur Hasbro në raftet me disa muaj.</text>
<text sub="clublinks" start="719.759" dur="4.49"> Por Transformuesit Kanë qenë lodrat që kthyen robotët që ndryshonin formën</text>
<text sub="clublinks" start="724.249" dur="4.58"> në një fenomen në botën perëndimore, duke mposhtur GoBots me pakicë,</text>
<text sub="clublinks" start="728.829" dur="5.827"> dhe duke frymëzuar imitues të panumërt, deri në pikën që "Transformuesi" është bërë praktikisht</text>
<text sub="clublinks" start="734.689" dur="3.38"> dorë kulturore për çdo robot që mund të kthehet në diçka tjetër.</text>
<text sub="clublinks" start="738.069" dur="3.841"> Preciselyshtë pikërisht për këtë arsye që, në shekullin 21,</text>
<text sub="clublinks" start="741.91" dur="6.453"> Hasbro në të vërtetë nuk i pëlqen të përdorë fjalën "transformo" për të përshkruar atë që Transformuesit bëjnë më shumë.</text>
<text sub="clublinks" start="748.389" dur="4.841"> Sot, paketimi dhe marketingu i lodrave përdor në vend të kësaj fjalën "konverto",</text>
<text sub="clublinks" start="753.23" dur="4.16"> e cila ndihmon kompaninë të mbrojë markën e tyre tregtare me emrin "Transformuesit",</text>
<text sub="clublinks" start="757.39" dur="4.629"> duke parandaluar që fjala të bëhet e tepërt e përdorur dhe e gjenerizuar.</text>
<text sub="clublinks" start="762.019" dur="8.049"> Por le ta pranojmë ... "Convert and Roll Out" nuk ka krejt të njëjtën unazë!</text>
<text sub="clublinks" start="770.069" dur="2.18"> Dhe këto janë Bazat e transformimit!</text>
<text sub="clublinks" start="772.249" dur="4.481"> Do të shikoj koncepte të ndërlidhura si ndryshimi i trefishtë, ndryshimi i madhësisë dhe funksionalizmi</text>
<text sub="clublinks" start="776.73" dur="3.789"> në videot e tyre një ditë; tani për tani, lini një koment më poshtë se si,</text>
<text sub="clublinks" start="780.519" dur="3.541"> nëse do të mund të transformonit, cila do të ishte mënyra juaj alternative!</text>
<text sub="clublinks" start="784.06" dur="2.6"> Pëlqe dhe pajtohu për më shumë histori dhe njohuri të Transformatorëve,</text>
<text sub="clublinks" start="786.66" dur="2.85"> dhe ndihmoni serialin të vazhdojë duke e mbështetur atë në Patreon!</text>