"Iman Sing Ngatasi Masalah" karo Pastor Rick Warren subtitles

- Hai, kabeh, aku Rick Warren, pastor ing Gereja Saddleback lan penulis saka "Tujuan Duwe Urip" lan speaker ing program "Daily Hope". Matur nuwun kanggo nyetel ing siaran iki. Sampeyan ngerti, minggu iki ing kene, Orange County, California, pamrentah ngumumake manawa ngarang kabeh rapat, apa wae ukuran nganti wulan. Matur nuwun kanggo Gréja Saddleback ing omah kasebut. Aku seneng sampeyan lagi ing kene. Lan aku bakal mulang sampeyan kanthi video antarane saiki lan kapan wae krisis COVID-19 iki entek. Matur nuwun kanggo Gréja Saddleback ing omah kasebut. Lan aku pengin ngajak sampeyan ngetutake aku saben minggu, dadi bagian saka layanan ibadah iki bebarengan. Kita bakal duwe musik lan nyembah bebarengan, lan aku bakal ngirim tembung saka Sabdanipun Allah. Sampeyan ngerti, kaya sing dakkira babagan iki, dening cara, pisanan aku kudu pitutur marang kowe. Aku rumangsa yen dheweke arep mbatalake kita rapat. Lan minggu iki, aku duwe studio Saddleback pindah ning garasi aku. Aku pancen nutul iki ing garasi aku. Kru teknologi tengkorakku. Ayo, wong lanang, ngomong karo kabeh wong. (ngguyu) Dheweke mbantu mindhahake ing kene lan disiyapake supaya kita bisa ngomong karo saben minggu. Saiki, kaya sing dakkira babagan apa sing kudu kita tutup sajrone krisis COVID-19 iki, Aku enggal mikirake buku Yakobus. Buku Yakobus kuwi buku cilik banget cedhak mburi Prajanjian Anyar. Nanging pancen praktis lan pancen mbiyantu, lan aku nelpon buku iki iman sing bisa digunakake nalika urip ora. Lan aku mikir yen ana apa-apa sing dibutuhake, apa kita butuh iman sing bisa urip nalika urip ora. Amarga ora bisa digunakake kanthi tenanan. Lan dina iki, minggu iki, kita bakal miwiti lelungan bebarengan sing bakal nyengkuyung liwat krisis iki. Lan aku ora pengin sampeyan kantun pesen iki. Amarga buku Yakobus sejatine ngemot 14 utama pamblokiran bangunan, 14 masalah utama, 14 wilayah sing saben sampeyan wis nate ngrampungake urip sampeyan, lan sampeyan bakal kudu ngatasi ing mangsa ngarep. Contone, ing bab siji saka James, keparenga kula ngaturi panjelasan ringkes babagan buku. Iku mung papat bab. Bab siji, luwih dhisik mbahas babagan kesulitan. Lan kita arep ngomong babagan iki. Apa tujuane Gusti Allah kanggo masalah sampeyan? Banjur, ngomong babagan pilihan. Kepiye sampeyan nggawe pikiran? Kepiye sampeyan ngerti kapan bakal tetep, kapan kudu lunga? Kepiye sampeyan ngerti babagan apa sing bakal ditindakake, kepiye carane nggawe keputusan? Lan banjur ngomong babagan godaan. Lan kita bakal ndeleng kepiye carane ngatasi godaan sing umum ing urip sampeyan sing katon terus nyebabake sampeyan gagal. Lan banjur ngomong babagan tuntunan. Lan ngrembug babagan carane kita bisa diberkahi dening Alkitab. Ora mung maca, nanging bisa diberkahi. Sing kabeh ana ing bab siji. Lan kita bakal katon ing minggu ngarep. Bab loro wuwus babagan hubungan. Kita bakal ndeleng kepiye cara sampeyan ngrawat wong kanthi bener. Lan karo wong kudu tetep omah, kabeh ing kulawarga bebarengan, bocah lan ibu lan bapak, lan wong bakal nandhang syaraf saben liyane. Sing bakal dadi pesen penting babagan hubungan. Banjur, ngomong babagan iman. Kepiye sampeyan dipercaya karo Gusti Allah nalika ora krasa lan nalika ana perkara sing salah? Sing kabeh ana ing bab loro. Bab telu, kita arep ngomong babagan pacelathon. Kekuwatan obrolan. Lan iki minangka salah sawijining perangan sing paling penting ing Kitab Suci babagan carane ngatur tutuk. Sing penting apa kita lagi ana krisis utawa ora. Banjur, ngrembug persahabatan. Lan menehi informasi sing praktis banget kepiye carane nggawe persahabatan sing wicaksana lan supaya kekancan kekancan. Sing bab telung. Bab papat ana konflik. Lan ing bab kaping papat, kita ngomong babagan piye carane ngindhari argumen. Lan iku bakal nulungi. Nalika ketegangan mundhak lan frustrasi tuwuh, nalika wong ora kerja, kepiye sampeyan supaya ora mbantah? Lan banjur micara babagan ngadili wong liya. Kepiye carane sampeyan muter Gusti Allah? Iki bakal nyebabake tentrem akeh ing urip kita yen kita bisa nindakake iku. Lan banjur ngomong babagan mbesuk. Kepiye rencana kanggo mbesuk? Sing kabeh ana ing bab papat. Saiki, ing bab pungkasan, bab kaping lima, aku wis dakkandhakake ana papat bab, ana sing bener limang bab ing Yakobus. Kita arep ngomong babagan dhuwit. Lan ngrembug babagan carane dadi wicaksana karo bandha. Banjur kita bakal sabar sabar. Apa sing sampeyan lakoni nalika nunggu Gusti Allah? Kamar sing paling angel kanggo lungguh ana ing kamar tunggu nalika sampeyan kesusu lan ora Allah. Banjur kita arep ndedonga, yaiku pesen pungkasan sing bakal kita deleng. Kepiye sampeyan ndedonga babagan masalah sampeyan? Kitab Suci ujar ana cara kanggo ndedonga lan entuk wangsulan, lan ana cara kanggo ora ndedonga. Lan kita bakal nyawang sing. Saiki dina iki, kita bakal mung nyawang enem ayat pisanan saka kitab Yakobus. Yen sampeyan ora duwe Kitab Suci, aku pengin sampeyan download saka garis situs web iki, garis wulangan, amarga kabeh ayat sing arep kita deleng ana ing outline sampeyan. James bab siji, pisanan enem ayat. Lan Kitab Suci ujar mangkene nalika ngrembug kudu ngatasi masalah sampeyan. Pisanan, Yakobus 1: 1 ujar ngono. Yakobus, abdi ing Gusti lan Gusti Yesus Kristus, marang 12 suku sing sumebar ing antarane para bangsa, uluk salam. Saiki, ayo ngaso sawetara menit lan ucapake iki introduksi paling understated buku apa wae ing Kitab Suci. Amarga sampeyan ngerti sapa James? Dheweke dadi sedulur lanang separo. Apa tegese saka sampeyan? Tegese dheweke yaiku Maryam lan putrane Yusuf. Gusti Yesus mung putrane Maryam. Dheweke dudu putra Yusuf, amarga Gusti Allah dadi bapakne Yesus. Nanging Kitab Suci nyariosaken bilih Maria lan Yusuf duwe anak sawetara mengko, lan uga menehi jeneng. James ora Kristen. Dheweke ora dadi pengikuté Kristus. Dheweke ora ngandel yen seduluré yaiku Kristus sajrone pelayanan Yesus kabeh. Dheweke pancen ragu. Lan sampeyan bakal mikir manawa, adhine sing ora percaya ing sadulur tuwa, iku mesthi kosong. Apa Yakub dadi wong sing percaya marang Jahshua? Wungunane. Nalika Gusti Yesus wungu saka pati lan mlaku-mlaku sajrone 40 dina liyane lan Yakub ndeleng dheweke, dhèwèké dadi wong sing percaya lan banjur dadi pimpinan ing Pasamuwan Yerusalem. Dadi, yen ana wong duwe hak nyelehake jeneng, wong iki. Dheweke bisa ngomong, Yakobus, wong sing tansaya bareng karo Gusti Yesus. Yakobus, sedulur lanang separo saka Gusti Yesus. Yakobus, kanca paling apik kanggo Gusti Yesus saya gedhe. Iki jenis apa, nanging ora. Dheweke mung ujar Yakobus, abdi saka Gusti. Dheweke ora narik pangkat, dheweke ora promosi pedigree. Nanging ing ayat loro, dheweke mulai mlebu iki masalah pisanan kanggo Gusti Allah ing masalah sampeyan. Ayo kula maca kanggo sampeyan. Dheweke ujar, nalika kabeh jinis pacoban akeh wong ing sajroning uripmu, aja gething karo wong-wong mau, nanging welcome dheweke minangka kanca. Rumangsa teka, yen arep nyoba sampeyan, lan ngasilake kualitas ketahanan. Nanging proses kasebut terus nganti ketahanan kasebut dikembangake kanthi lengkap, lan sampeyan bakal dadi wong karakter diwasa lan integritas ora ana papan sing ringkih. Mangkene terjemahan Phillips saka James bab siji, ayat loro nganti enem. Saiki, dheweke ujar nalika kabeh jinis uji coba teka ing urip sampeyan lan wong akeh ing urip sampeyan, dheweke ujar, aja nesu minangka penceroboh, welcome minangka kanca. Ngandika, sampeyan duwe masalah, seneng. Sampeyan nemu masalah, girang. Sampeyan nemu masalah, eseman. Saiki, aku ngerti apa sing sampeyan pikirake. Sampeyan lunga, sampeyan lagi ngguyu aku? Napa aku kudu seneng babagan COVID-19? Napa aku kudu ngrampungake pacoban iki? Kepiye carane? Kunci kanggo sikap kanggo njaga kabeh sikap positif ing tengah krisis iku tembung éling, iku tembung éling. Ngandika, nalika kabeh pacoban akeh wong ing sajroning uripmu, aja gething karo wong-wong mau, nanging welcome minangka kanca, lan sadar, éling, padha teka kanggo nyoba marang kapercayan sampeyan. Banjur dheweke terus, apa sing bakal ditindakake sajrone urip. Apa sing dikandhakake ing kene yaiku sukses kanggo nangani minggu sing ndhisiki kita ing pandemik COVID-19 iki iku saiki kabeh ndonya, lan sateruse bangsa-bangsa padha mati, lan dheweke uga mati restoran lan dheweke bakal mandek toko, lan dheweke lagi mandek sekolah, lan padha ngilangi pasamuwan-pasamuwan, lan dheweke mati ana papan ing ngendi wong kumpul, lan kaya ing kene ing Orange County, ing ngendi kita ora diijini ketemu karo sopo. Dheweke ujar, sukses sampeyan kanggo ngatasi masalah kasebut bakal ditemtokake pangerten sampeyan. Miturut pangerten. Lan dening sikap sampeyan menyang masalah kasebut. Sampeyan ngerti, apa sing sampeyan ngerti. Saiki, sing pertama ing wacana iki, sing dakkarepake apa Gusti Allah maringi kita papat pangeling babagan masalah. Sampeyan bisa uga pengin nulis iki. Sekawan pangeling babagan masalah ing urip sampeyan, sing kalebu krisis sing bakal ditindakake saiki. Nomer siji, dheweke ujar dhisik, masalah ora bisa dielingi. Masalah ora bisa dielingi. Saiki, kepiye ujar manawa? Dheweke ujar, nalika kabeh jinis pacoban. Dheweke ora ujar yen kabeh jinis pacoban, ujare. Sampeyan bisa ngandel. Iki dudu swarga sing kabeh wis sampurna. Iki Bumi sing kabeh rusak. Dheweke ujar manawa sampeyan bakal duwe masalah, sampeyan bakal duwe masalah, bisa dipercaya, sampeyan bisa tuku saham ing. Saiki, iki ora mung sing diomongake James. Kabeh liwat Kitab Suci iku nyatakake. Gusti Yesus ngandika ing jagad sampeyan bakal nemoni pacoban lan nggodha, lan sampeyan bakal nandhang kasusahan. Ngandika sampeyan bakal duwe masalah ing urip. Dadi kenapa kita kaget nalika duwe masalah? Petrus ujar manawa ora kaget yen sampeyan nemoni pacoban. Ngandika aja tumindak kaya sing anyar. Kabeh wong ngliwati kaping susah. Urip iku angel. Iki dudu swarga, iki Bumi. Tanpa kekebalan, ora ana sing didhewek, ora ana insulated, ora ana sing dibebasake. Dheweke ujar manawa sampeyan duwe masalah amarga dheweke ora bisa dielingi. Sampeyan ngerti, aku kelingan siji wektu nalika aku kuliah. Akeh taun kepungkur, aku ngliwati sawetara kaping angel banget. Lan aku wiwit ndedonga, aku banjur ujar, "Dhuh Gusti, pasrahaken kula sabar." Lan ora dadi pacoban, mula saya tambah elek. Banjur aku kandha, "Ya Allah, aku butuh banget sabar," lan masalah saya tambah elek. Banjur aku kandha, "Ya Allah, aku butuh banget sabar," lan saya tambah elek. Ana apa? Akhire, aku ngerti yen sawise nem wulan, Aku luwih sabar tinimbang nalika miwiti, yaiku cara piwulangku marang Gusti Allah iki liwat kangelan. Saiki, masalah ora dadi jinis kursus pilihan manawa sampeyan duwe pilihan sing bakal dijupuk ing urip. Ora, dibutuhake, sampeyan ora bisa milih. Supaya lulus saka sekolah gesang, sampeyan bakal sekolah liwat macet hard. Sampeyan bakal ngliwati masalah, ora bisa dielingi. Yaiku sebenane Kitab Suci. Wangsulan kapindho sing dingerteni Alkitab babagan masalah. Masalah minangka variabel, tegese ora padha. Sampeyan ora nemoni masalah sing padha. Sampeyan entuk akeh macem-macem. Ora mung sampeyan entuk, nanging sampeyan beda. Dheweke ujar yen sampeyan nyoba, nalika sampeyan duwe masalah ing kabeh jinis. Sampeyan bisa uga bunder yen sampeyan njupuk cathetan. Yen kabeh macem-macem pacoban wis teka. Sampeyan ngerti, aku tukang kebon, lan nuli aku sinau, lan aku nemokake manawa pamrentah ing kene ing Amerika Serikat wis klasifikasi 205 macem-macem jinis suket. Aku rumangsa 80% tuwuh ing kebon. (ngguyu) Aku asring mikir yen tuwuh sayuran, Aku kudu ngetren diakoni ing Ladang Gandum Warren. Nanging ana macem-macem jinis suket, lan ana macem-macem pacoban, ana macem-macem masalah. Dheweke duwe macem-macem ukuran, kabeh ana kabeh bentuk. Ana luwih saka 31 rasa. Tembung iki ing kene, kabeh jinis, sing jarene kaya mangkene ana macem-macem pacoban iku sejatine ana ing basa Yunani ateges macem-macem. Kanthi tembung liyane, ana pirang-pirang warna stres ing gesang sampeyan, sampeyan bakal setuju karo iki? Ana warna stres sing akeh. Kabeh padha ora katon padha. Ana stres finansial, ana hubungan relasi, ana stres kesehatan, ana stres fisik, ana stres wektu. Dheweke ngomong yen dheweke kabeh macem-macem warna. Nanging yen sampeyan metu lan tuku mobil lan sampeyan pengin warna khusus, mula sampeyan kudu ngenteni. Banjur nalika digawe, mula sampeyan entuk warna khusus sampeyan. Yaiku tembung sing digunakake ing kene. Iki minangka warna warna, uji coba warna warna. Gusti Allah ngidini dheweke ana sebab. Sawetara masalah sampeyan biasane digawe khusus. Sawetara wong-wong mau, kita mung ngalami bebarengan, kaya iki, COVID-19. Nanging dheweke ujar masalah ana variabel. Lan apa sing dakkandhakake yaiku dheweke beda-beda intensitas. Kanthi ukara liya, kepiye rasane. Dheweke beda-beda frekuensi, lan iku suwene wektu. Aku ora ngerti suwene iki bakal pungkasan. Kita ora ngerti kepiye angel entuk. Aku ndeleng tandha ing dina liyane sing ujar, "Ing sawetara urip kudu udan, "nanging iki ora masuk akal." (ngguyu) Lan aku mikir yen cara kasebut akeh wong sing ngrasa saiki. Iki ora masuk akal. Masalah ora bisa dilalekake lan variabel. Ingkang kaping tiga James ngandhani, supaya kita ora kaget masalah ora bisa ditebak. Dheweke ora bisa diramalake. Dheweke ujar yen nyoba wong akeh ing urip sampeyan, yen sampeyan njupuk cathetan, bunder tembung kasebut. Wong akeh menyang urip sampeyan. Deleng, ora ana masalah sing muncul nalika sampeyan butuh utawa nalika sampeyan ora butuh. Iku mung nalika kepengin teka. Sing bagean kasebut dadi masalah. Masalah teka ing wektu sing paling ora ana. Apa wis tau ngrasakake masalah teka menyang urip sampeyan, sampeyan ora saiki. Pancen, kaya saiki? Ing kene Saddleback Church, kita melu kampanye utama ngalamun babagan masa depan. Lan kabeh tiba, koronavirus tekan. Lan aku arep, dudu saiki. (pitik) Ora saiki. Apa wis tau ban ban nalika telat? Sampeyan ora bakal ban ban nalika sampeyan entuk akeh wektu. Sampeyan cepet-cepet lunga menyang endi wae. Rasane kaya bocah sing nganggo sandhangan sing anyar nalika lagi mlaku-mlaku kanggo keterlibatan sore sing penting. Utawa sampeyan dibagi celonone sadurunge ngomong. Iki bener kedadeyan aku dina Minggu sing biyen Sawetara wong, ora sabar, dheweke ora bisa ngenteni lawang pusingan. Dheweke mung kudu, dheweke kudu nindakake, dheweke kudu nindakake saiki, mula saiki kudu ditindakake. Aku kelingan pirang-pirang taun kepungkur aku ana ing Jepang, lan aku lagi ngadeg ana ing sepur sing ngenteni sepur teka, lan nalika dibukak, lawangé dibukak. lan ana wong enom Jepang enggal projectile muntab aku nalika lagi ngadeg ing kono. Lan aku panginten, kenapa aku, kenapa saiki? Dheweke ora bisa diramal, dheweke bakal teka nalika sampeyan ora butuh. Sampeyan jarang bisa prédhiksi masalah ing urip sampeyan. Saiki elinga, jarene nalika kabeh jinis pacoban, nalika, dheweke ora bisa dielingi, kabeh jinis, variabel, akeh wong ing urip sampeyan, mula dheweke ora bisa diramal, dheweke ujar ora nesu dadi penyusup. Apa sing dikandhakake kene? Ya, aku bakal nerangake kanthi luwih rinci. Nanging, ing bab kaping papat Injil ing babagan masalah. Masalah duwe tujuan. Masalah duwe tujuan. Gusti Allah duwe tujuan ing kabeh. Malah samubarang ala sing kedadeyan ing urip kita, Gusti Allah bisa nggawa sing apik saka dheweke. Gusti Allah ora bakal nyebabake kabeh masalah. Umume masalah sing nyebabake awake dhewe. Wong ngomong, kenapa wong lara? Dadi, siji alesan yaiku kita ora nindakake apa sing diwenehake Gusti. Yen kita mangan apa sing didhawuhake Gusti kanggo mangan, yen kita turu kaya Gusti Allah ucapake supaya entuk istirahat. yen kita nindakake kaya sing didhawuhi Gusti, supaya kita olahraga. yen ora ngidini emosi negatif ing urip kita kayadene Gusti ngandhani, yen kita mituhu marang Gusti, kita ora bakal duwe akeh masalah. Pasinaon nuduhake yen sekitar 80% masalah kesehatan ing negara iki, ing Amerika, disebabake dening apa sing diarani pilihan gaya urip kronis. Kanthi tembung liyane, kita mung ora nindakake perkara sing bener. Kita ora nindakake perkara sing sehat. Kita asring nindakake tumindak awake dhewe. Nanging apa sing dakkandhakake ing kene, masalah ora ana gunane. Dheweke ujar yen sampeyan nemoni masalah, kelingan padha teka. Bunder tembung kasebut, mula ngasilake. Masalah bisa produktif. Saiki, dheweke ora produktif kanthi otomatis. Virus COVID iki, yen aku ora nanggapi ing dina sing bener, ora bakal ngasilake apa-apa sing apik ing uripku. Nanging yen aku nanggapi kanthi cara sing bener, malah barang paling negatif ing uripku bisa ngasilake wutah lan mupangat lan mberkahi, ing uripmu lan uripku. Dheweke ngasilake. Dheweke ngandika ing kene yen nandhang sangsara lan stres lan sedih, ya, malah penyakit bisa ngrampungake soko regane yen kita ngidini. Iku kabeh sing dipilih, kabeh ana ing sikap kita. Gusti Allah nggunakake kangelan ing gesang kita. Sampeyan ngomong, wah, kepiye carane dheweke nindakake? Kepiye Gusti Allah nggunakake kesulitan lan masalah ing urip kita? Ya, matur suwun njaluk, amarga wacana sabanjure utawa bagean sabanjure ayat kasebut manawa Gusti Allah nggunakake telung cara. Telung cara, Gusti Allah nggunakake masalah sajrone urip telung cara. Pisanan, masalah nguji imanku. Saiki, iman sampeyan kaya otot. Otot ora bisa dikuatake kajaba dites, kajaba iku digawe dowo, kajaba diuripake. Sampeyan ora nggawe otot sing kuat kanthi ora nglakoni apa-apa. Sampeyan ngembangake otot sing kuat kanthi nglacak lan nguatake dheweke lan nguji lan meksa nindakake watesan. Dadi dheweke ngandhakake masalah teka-nyoba kanggo nyoba kepercayaan. Dheweke ujar manawa dheweke teka kanggo nyoba kapercayan sampeyan. Saiki, tembung pengujian kasebut ing kana, iku istilah ing jaman Alkitab sing digunakake kanggo nyaring logam. Lan apa sing bakal sampeyan lakoni yaiku sampeyan bakal njupuk logam sing larang regane kaya salaka utawa emas utawa liyane, lan sampeyan bakal dilebokake ing panci gedhe, lan sampeyan bakal panas kanggo suhu sing dhuwur banget, kenapa? Ing suhu sing dhuwur, kabeh reged diobong. Lan mung siji sing isih ana yaiku emas murni utawa perak murni. Kuwi tembung Yunani ing kene kanggo dites. Iku geni sing nyempurnakake nalika Gusti Allah nggawe panas lan ngidini ing gesang kita, ngobong barang sing ora penting. Sampeyan ngerti apa sing bakal kelakon ing sawetara minggu sabanjure? Apik kita kabeh mikir tenan, kita bakal sadhar, hmm, aku melu apik wae tanpa iku. Iku bakal nyetel ulang prioritas, amarga prekara-prekara sing bakal saya ganti. Saiki, conto klasik babagan carane nguji kapercayan yaiku crita-crita babagan Ayub sing ana ing Kitab Suci. Ana kabeh buku babagan Ayub. Sampeyan ngerti, Ayub minangka wong paling terkenal ing Kitab Suci, lan ing sawijining dina, dheweke ilang kabeh. Dheweke ilang kabeh kulawargane, ilang kabeh kasugihan, dheweke ilang kabeh kanca, teroris nyerang kulawargane, dheweke ngalami penyakit kronis sing lara banget kuwi ora bisa diobati. Oke, dheweke dadi terminal. Nanging Gusti Allah nyoba nguji imané. Lan Gusti Allah banjur mulihake dheweke pancen tikel kaping pindho apa sing sadurunge dheweke nuli nemoni tes gedhe. Ing sawijining wektu aku maca kutipan ing endi wae rada suwe sing jarene wong kaya tas teh. Sampeyan ora ngerti apa sing ana nganti sampeyan nyelehake ing banyu panas. Banjur sampeyan bisa ndeleng apa sing ana ing njero. Apa sampeyan wis tau duwe salah sawijining dina? Sampeyan tau duwe salah sawijining minggu banyu utawa wulan panas iki? Kita lagi ing kahanan banyu panas saiki. Lan apa sing bakal dadi sampeyan saka apa sing ana ing njero sampeyan. Rasane kaya untu-untu. Yen aku duwe tabung odol lan aku ditolak, opo sing metu? Sampeyan ngomong, uga, odol. Ora, ora kudu. Bisa uga ngilangake odol ing njaba, nanging bisa duwe saus marinara utawa butter kacang utawa mayon ing njero. Apa sing bakal metu nalika dilebokake ing tekanan opo wae sing ana. Lan ing dina ngarep nalika sampeyan ngatasi virus COVID, apa sing metu saka sampeyan yaiku apa sing ana ing jero sampeyan. Lan yen sampeyan kapenuhan pait, iku bakal metu. Lan yen sampeyan wis nesu, bakal metu. Lan yen sampeyan kapenuhan nesu utawa kuwatir utawa sirno utawa isin utawa ora amanah, iku bakal metu. Yen sampeyan lagi wedi, apa wae sing ana ing njero sampeyan apa sing bakal metu nalika meksa dilebokake ing sampeyan. Lan kuwi sing dikandhakake ing kene, yen masalah nyoba imanku. Sampeyan ngerti, taun kepungkur, aku kepethuk karo wong lanang lawas tenan ing konferensi pirang-pirang taun kepungkur bali ing Timur. Aku iku Tennessee. Lan dheweke, wong tuwa iki banjur dakcritakake babagan kepiye minangka keuntungan sing paling gedhe ing uripé. Lan aku mangsuli, "Oalah, aku kepengin ngrungokake crita iki. "Dakkandhani kabeh babagan iki." Lan apa sing dikepengini ing gergaji kabeh uripe. Dheweke wis dadi tukang kayu ing kabeh uripe. Nanging sawijining dina nalika mudhun ekonomi, pimpinane mlaku mlebu banjur ujug-ujug, "Sampeyan dipecat." Lan kabeh keahliane metu saka lawang. Lan dheweke disingkirake umur 40 taun karo garwa lan kulawarga lan ora ana kesempatan kerja liyane ing saubengé, lan ana resesi ing wektu kasebut. Lan dheweke ora krasa, lan wedi. Sawetara sampeyan bisa uga rumangsa saiki. Sampeyan bisa uga wis dipotong. Mungkin sampeyan wedi sampeyan bakal glethakaken nalika krisis iki. Lan dheweke wis rada depresi, dheweke rada wedi. Dheweke ngomong, aku nulis iki, dheweke kandha, "Aku rumangsa kaya ngono "Jagadku wis nrenyuh nalika dina iki aku dipecat. "Nanging nalika mulih, aku banjur crita marang bojoku apa sing kedadeyan, "lan dheweke takon, 'Dadi apa sing saiki sampeyan lakoni?' "Lan aku kandha, wiwit saiki aku wis murub, "Aku arep nindakake apa sing wis tak karepake sadurunge. "Dadi tukang. "Aku arep menehi hipotek omah "lan aku arep mlebu bisnis bangunan." Lan dheweke kandha karo aku, "Sampeyan ngerti, Rick, sing pertama dadi usaha "yaiku pambangunan rong motel cilik." Piye wae dheweke nindakake. Nanging dheweke ujar, "Sajrone limang taun, aku dadi jutawan pirang-pirang." Jeneng wong, wong sing dakcritakake, yaiku Wallace Johnson, lan bisnis sing diwiwiti sawise dipecat diarani Holiday Inns. Resing. Wallace marang aku, "Rick, dina iki, yen aku bisa nemokake "wong sing nembak aku, aku pancen ikhlas "maturnuwun marang apa sing ditindakake." Nalika iku kedadeyan, aku ora ngerti kenapa aku dipecat, kenapa aku dicekel. Nanging mbesuk aku bisa ngerteni manawa iki pancen ora dituruti Gusti lan rencana sing nggumunake supaya aku dadi karier sing dipilih. Masalah duwe tujuan. Dheweke duwe tujuan. Nyadhani yen ngasilake, lan salah sawijining prekara pertama padha ngasilake iman sing luwih gedhe, kabeh padha nyoba sampeyan. Nomer loro, iki entuk manfaat kapindho masalah. Masalah ngembangake ketahanan aku. Dheweke terus sabar. Sing bagean sabanjure tembung kasebut, jarene masalah iki teka kanggo sabar. Dheweke ngembangake ketahanan ing urip sampeyan. Apa asil masalah ing urip sampeyan? Kekuwatan sing tetep. Iki secara harfiah kemampuan kanggo ngatasi tekanan. Dina iki kita diarani dadi daya tahan. Kemampuan kanggo mumbul maneh. Lan salah sawijining kuwalitas paling apik sing kudu sinau saben bocah lan saben wong diwasa kudu sinau ketahanan. Amarga kabeh wong tiba, kabeh wong kesandhung, kabeh wong ngliwati jaman, kabeh wong lara pada beda. Kabeh wong duwe gagal ing urip. Kepiye carane sampeyan ngatasi tekanan. Ketahanan, sampeyan terus-terusan tetep lan terus. La, kepiye sampeyan sinau supaya ora kasebut? Kepiye sampeyan sinau ngatasi tekanan? Liwat pengalaman, mung siji-sijine cara. Sampeyan ora sinau kanggo ngatasi tekanan ing buku teks. Sampeyan ora ngerti carane ngatasi tekanan ing seminar. Sampeyan sinau ngatasi tekanan kanthi diwenehi tekanan. Lan sampeyan ora ngerti apa sing ana ing sampeyan nganti sampeyan sejatine wis dilebokake ing kahanan kasebut. Ing taun kapindho Gereja Saddleback, 1981, Aku liwat wektu depresi ing endi saben minggu aku pengin mundur. Lan aku kepengin mandhek saben dina Minggu. Nanging, aku ngalami wektu sing angel ing uripku, lan isih aku bakal sijine sikil ing ngarepe liyane minangka Gusti Allah, ora njaluk aku mbangun pasamuwan sing gedhe, nanging Gusti Allah, pasrahake awakku liwat minggu iki. Lan aku ora bakal nyerah. Aku bungah banget, yen aku ora nyerah. Nanging aku luwih seneng amarga Gusti Allah ora nyerah. Amarga iku ujian. Lan ing taun pacoban, aku ngalami spiritual lan relasi lan kekuwatan emosional lan mental sing ngidini aku sawetara taun mengko kanggo nglumpukake kabeh jinis bal lan ngatasi stres sing akeh banget ing mripat umum amarga aku ngliwati taun kasebut saka kangelan warata, siji-sijine. Sampeyan ngerti, Amerika duwe hubungan katresnan kanthi gampang. Kita seneng penak. Ing sawetara dina lan minggu ing krisis iki, ana akeh perkara sing ora nyenengake. Inconvenient. Lan apa sing arep kita lakoni dhewe yen kabeh ora kepenak, nalika sampeyan kudu terus terus nalika sampeyan ora rumangsa tetep. Sampeyan ngerti, tujuan triathlon utawa tujuan maraton dudu babar pisan, sepira cepet tekane, iku luwih bab ketahanan. Apa sampeyan ngrampungake balapan? Kepiye nyiyapake barang-barang kaya ngono? Mung kanthi ngliwati dheweke. Dadi, yen sampeyan wis maju ing dina ngarep, ojo kuwatir, ojo dicritakake. Masalah ngembangake ketahanan aku. Masalah duwe tujuan, dheweke mesthi duwe tujuan. Ingkang kaping tiga sing dikandhani Yakobus babagan masalah kasebut sing kita lalokake yaiku yen masalah diwasa karakterku. Lan dheweke ngucapake kaya ngono ing ayat papat saka bab James bab siji. Ngandika nanging, supaya proses terus nganti sampeyan dadi wong sing duwe sifat dewasa lan integritas tanpa papan sing ringkih. Apa sampeyan ora pengin duwe? Apa sampeyan pengin ngrungokake wong ngomong, sampeyan ngerti, wong wadon mau ora duwe ciri-cirine sing ringkih. Wong kasebut, wong lanang kasebut ora ana ciri-cirine sing ringkih. Kepiye sampeyan entuk karakter sing diwasa? Ayo proses nganti sampeyan dadi wong, pria lan wanita, mula duwe watak diwasa lan integritas tanpa papan sing ringkih. Sampeyan ngerti, ana panaliten sing misuwur ditindakake, pirang-pirang taun kepungkur ing Rusia sing aku elinga nulis, lan kedadeyan kasebut beda saka kahanan urip kena pengaruh umur dawa utawa umur kewan sing beda. Dadi kewan-kewan iku gampang urip, banjur padha masang kewan liya kanthi luwih angel lan lingkungan sing atos. Lan ilmuwan nemokake manawa kewan kasebut sing diselehake ing nyaman lan lingkungan gampang, kahanan, kahanan urip kasebut, sejatine saya ringkih. Amarga kahanan kasebut gampang banget, mula saya ringkih lan luwih gampang kena penyakit. Lan wong-wong sing ana ing kahanan sing nyenengake tiwas tinimbang sing diidini kangelan normal gesang. Apa ora menarik? Apa kewan apa aku yakin bener karakter kita uga. Lan ing budaya Kulon utamane ing jagad modern, kita wis gampang banget kanthi akeh cara. Urip urip sing kepenak. Tujuan nomer siji Gusti ing urip sampeyan yaiku kanggo nggawe sampeyan kaya Yesus Kristus ing karakter. Kanggo mikir kaya Kristus, tumindak kaya Kristus, urip kaya Kristus, tresna kaya Kristus, dadi positif kayadene Sang Kristus. Lan yen pancen bener, lan Injil ngucapake bola-bali, banjur Gusti bakal njupuk sampeyan liwat prekara sing padha bilih Gusti Yesus lumantar tuwuh karakter sampeyan. Sampeyan ngomong, wah, apa sing kaya Gusti Yesus? Yesus tresna lan kabungahan lan tentrem lan sabar lan apik, woh Roh, kabeh iku. Lan kepiye carane Gusti Allah ngasilake Kanthi nempatake kita ing kahanan sing beda. Sinau sinau nalika sabar kanggo ora sabar. Kita sinau katresnan nalika kita sijine wong sing ora dikalahake. Kita sinau kabungahan ing tengah-tengah kasusahan. Kita sinau ngenteni lan duwe sabar kaya ngono nalika kita kudu ngenteni. Sinau sinau babagan kebecikan nalika kita kepenginan egois. Ing dina ngarep, bakal nyenengake banget kanggo mung hunker ing bunker, narik maneh, lan aku kandha, kita bakal ngurus. Aku, aku, lan aku, kulawarga, aku papat lan ora ana maneh lan lali karo wong liya. Nanging sing bakal nyuda jiwa sampeyan. Yen sampeyan bakal miwiti mikir babagan wong liya lan ngewangi wong-wong sing rawan, sing tuwa lan sing duwe kahanan preexisting, lan yen sampeyan bakal nggayuh, jiwamu bakal tuwuh, atimu bakal tuwuh, sampeyan bakal dadi wong sing luwih apik ing pungkasan krisis iki tinimbang sampeyan wiwitan, ora apa-apa? Dhuh Allah, nalika kepengin ngripta karakter, dheweke bisa nggunakake rong perkara. Dheweke bisa nggunakake Sabdane, kayekten bisa ngowahi, lan dheweke bisa nggunakake kahanan, sing luwih angel maneh. Saiki, Gusti Allah luwih seneng nggunakake cara pertama, Sabda. Nanging kita ora bisa ngrungokake Sabda, mula dheweke nggunakake kahanan supaya bisa narik perhatian. Lan luwih angel, nanging asring luwih efektif. Saiki, sampeyan ngomong, uga, oke, Rick, aku njaluk, yen masalah variabel lan ana tujuan, lan dheweke ana ing kene kanggo nyoba imanku, lan dheweke bakal entuk kabeh macem-macem jinis, lan ora teka nalika aku pengin. Lan Gusti bisa nggunakake kanggo nambah karakter lan diwasa gesang kawula. Dadi apa sing dakkarepake. Ing sawetara dina lan ing sawetara minggu, lan bisa uga sawetara wulan nalika ngadhepi krisis koronavirus iki, kepiye cara nanggapi masalah ing sajroning uripku? Lan aku ora mung ngomong babagan virus. Aku ngomong babagan masalah sing bakal teka dadi ora kerja utawa bocah-bocah sing padha ning omah utawa kabeh prekara sing ngganggu kaya biasane. Kepiye carane aku nanggapi masalah-masalah sing bakal daklakoni? Ya maneh, James pancen spesifik, lan kita menehi telung banget praktis, padha nanggepi radikal, nanging padha tanggapan sing tepat. Nyatane, nalika dakkandhakake dhisik, sampeyan arep lunga, sampeyan kudu ngguyu aku. Nanging ana telung tanggapan, kabeh padha diwiwiti karo R. Tanggepan pisanan sing dingerteni yaiku nalika sampeyan lagi ngliwati jaman angel, bungah. Sampeyan lunga, sampeyan lagi ngguyu? Sing muni masochistic. Aku ora ujar bungah babagan masalah kasebut. Tindakake aku mung sawetara menit. Dheweke ujar manawa iki minangka kabungahan murni. Nambani masalah kasebut minangka kanca. Saiki, aja salah paham. Dheweke ora ujar palsu. Dheweke ora ujar nganggo eseman plastik, ndalang yen kabeh ora apik lan ora, amarga ora. Pollyanna, Little Yatim Annie, srengenge bakal metu sesuk, bisa uga ora sesuk. Dheweke ora ujar nolak kasunyatan, ora kabeh. Dheweke ora ujar dadi masochist. Oh bocah lanang, aku kudu nglarani lara. Gusti Allah banget sengit marang rasa lara. Oh, aku nandhang lara, sapa sapa. Lan sampeyan duwe kompleks martir iki, lan ngerti, Aku mung duwe rasa spiritual iki nalika aku rumangsa ala. Ora, ora, ora, Allah ora pengin sampeyan mati martir. Gusti Allah ora pengin sampeyan duwe sikap masochistic kanggo pain. Sampeyan ngerti, aku kelingan sawijining wektu sing aku lalokake wektu sing angel banget lan kanca nyoba nyoba apik lan dheweke kandha, "Sampeyan ngerti, Rick, raga "amarga perkara bisa dadi luwih ala." Lan guess apa, dheweke dadi luwih elek. Yaiku dudu pitulung. Aku nyenengake lan dheweke tambah parah. (bebek) Dadi ora babagan mikir positif Pollyanna palsu. Yen tumindak kanthi semangat, aku bakal sregep. Ora, ora, ora, ora, luwih adoh saka iku. Kita ora bungah, ngrungokake, kita ora bungah amarga masalah kasebut. Kita bungah babagan masalah, nalika kita nemoni masalah, isih akeh prekara sing kudu dienggo. Ora masalah dhewe, nanging liyane manawa kita bisa bungah babagan masalah kasebut. Napa kita bisa bungah sanajan masalah kasebut? 'Amarga kita ngerti ana tujuan kanggo. Amarga kita ngerti manawa Gusti Allah ora bakal ninggal kita. Amarga kita ngerti macem-macem perkara. Kita ngerti manawa Gusti Allah nduwe tujuan. Wigati sing ngandika nganggep manawa iku kabungahan murni. Bunder tembung sing dianggep. Coba tegese kanthi sengaja nggawe pikiran. Sampeyan entuk imbuhan sikap yen sampeyan kudu nggawe kene. Apa pilihan sampeyan kanggo bungah? Ing Jabur 34 ayat siji, dheweke ujar Aku bakal mberkahi Pangeran ing saben wayah. Nalika sembarang. Lan ngandika aku bakal. Iki milih kersane, iki pancen keputusan. Iku prasetya, iku pilihan. Saiki, sampeyan bakal ngliwati wulan iki kanthi sikap alus utawa tumindak ala. Yen sikap sampeyan ala, sampeyan bakal nggawe awake dhewe lan kabeh wong ing sekitar sampeyan sengsara. Nanging yen sikapmu pancen becik, sampeyan kudu bungah. Sampeyan kandha, ayo katon ing sisih sing padhang. Ayo golek prekara-prekara sing bisa dipuji kanggo Gusti Allah. Lan ayo ngerti manawa ana sing ala, Gusti Allah bisa nggawa sing ala saka sing ala. Mangkono uga tumindak imbuhan. Aku ora bakal pait ing krisis iki. Aku bakal luwih apik ing krisis iki. Aku milih, iku pilihanku kanggo bungah. Oke, nomer loro, R nomer loro njaluk. Lan iku njaluk kawicaksanan marang Gusti Allah. Iki karepmu kapan wae yen lagi krisis. Sampeyan pengin njaluk kawicaksanan marang Gusti Allah. Minggu kepungkur, yen sampeyan ngrungokake pesen minggu kepungkur, lan yen sampeyan ora kejawab, go online lan nonton pesen kasebut ing nggawe virus ing lembah virus tanpa wedi. Sampeyan pilihan kanggo bungah, nanging banjur takon marang kawicaksanan marang Gusti Allah. Lan sampeyan nyuwun marang kawicaksanan marang Gusti Allah lan sampeyan ndedonga lan sampeyan ndedonga babagan masalah sampeyan. Ayat pitu ujar mangkene ing Yakobus siji. Yen ing proses iki, sapa wae ora ngerti kepethuk masalah apa wae, iki ora ana saka terjemahan Phillips. Yen ing proses, sapa wae ora ngerti kepethuk masalah tartamtu sampeyan mung kudu takon marang Gusti Allah kang menehi loman marang kabeh manungsa tanpa gawe dheweke rumangsa salah. Lan sampeyan bisa uga yakin manawa kawicaksanan sing dibutuhake bakal diwenehake marang sampeyan. Dheweke ujar kenapa kabeh perkara bakal njaluk kawicaksanan ing tengah masalah? Dadi sampeyan sinau saka iku. Dadi sampeyan bisa sinau saka masalah kasebut, pramila sampeyan nyuwun kawicaksanan. Apa luwih migunani yen sampeyan bakal mandheg ngapa, Napa kedadeyan iki, lan mula takon apa, kowe arep sinau apa? Apa sampeyan pengin aku dadi? Kepiye cara tuwuh saka iki? Kepiye carane dadi wanita sing luwih apik? Kepiye carane aku dadi wong sing luwih apik liwat krisis iki? Ya, aku dites. Aku ora bakal khawatir apa sebabe. Napa ora preduli. Apa sing penting yaiku, apa sing dakkarepake, lan apa aku arep sinau saka kahanan iki? Lan supaya bisa ditindakake, sampeyan kudu njaluk kawicaksanan. Dadi, yen sampeyan mbutuhake kawicaksanan, takon marang Gusti Allah, Gusti Allah bakal menehi sampeyan. Dadi sampeyan kandha, Gusti, aku butuh kawicaksanan minangka ibu. Bocah-bocah dakdeleng ing wulan ngarep. Aku butuh kawicaksanan minangka bapak. Kepiye carane dadi timbal nalika pakaryan ora ana ing beboyo lan aku ora bisa saiki? Nyuwun marang Gusti Allah babagan kawicaksanan Aja takon ngapa, nanging takon apa. Dadi pisanan sampeyan bungah, sampeyan duwe sikap positif matur: Aku matur nuwun marang Gusti Allah ora kanggo masalah, nanging aku arep matur nuwun marang Gusti Allah babagan masalah kasebut. Amarga karsane Gusti Allah sanajan urip bakal urip. Dudu aku nimbali seri iki "Iman Sejati sing Bisa Nalika Urip Ora." Nalika urip ora bisa. Dadi aku bungah lan njaluk. Ingkang kaping tiga Yakobus nindakaken santai. Ya, mung apik banget, aja nganti awakmu dhewe kabeh pada numpuk saraf. Aja banget stres, sampeyan ora bisa nindakake apa-apa. Aja padha sumelang ing masa depan. Gusti Allah ujar aku bakal ngurus sampeyan, percoyo marang aku. Sampeyan dipercaya Allah ngerti apa sing paling apik. Sampeyan kerjo bareng. Sampeyan ora luwih cendhak kahanan sing bakal sampeyan lalungi. Nanging sampeyan mung ujar, Dhuh, Aku bakal santai. Aku ora ragu. Aku ora ragu. Aku bakal dipercaya sampeyan ing kahanan iki. Ayat wolu iku ayat pungkasan sing bakal ditelusuri. Bener, kita bakal ndeleng siji liyane. Nanging ayat wolu ujar, nanging sampeyan kudu takon kanthi tulus ikhlas tanpa mamang rahasia. Apa sing sampeyan takon kanthi iman kanthi tulus? Nyuwun kawicaksanan. Lan tembung, Gusti, aku butuh kawicaksanan, lan matur nuwun sampeyan bakal menehi kawicaksanan marang aku. Aku matur nuwun, sampeyan menehi kawicaksanan. Aja kesusu, aja ragu, nanging digawa menyang Gusti Allah. Sampeyan ngerti, Kitab Suci ngandika, sadurunge aku nuduhake sing ujar iki macem-macem masalah. Sampeyan ngerti, kita ngomong babagan dheweke entuk warna, akeh, akeh jinis masalah. Tembung kasebut ing basa Yunani, akeh jinis masalah, iku tembung sing padha sing katutup ing Pisanan Petrus bab papat, ayat papat sing ujar Gusti Allah duwe macem-macem jinis sih-rahmat kanggo menehi sampeyan. Kasedhiyan pirang-pirang jinis Gusti Allah. Iku padha, multifeatured, kaya berlian. Apa sing dakkandhakake ana ing kana? Kanggo saben masalah sing, ana sih-rahmat saka Gusti Allah sing kasedhiya. Kanggo saben jinis pacoban lan kasusahan lan kangelan, ana jinis sih-rahmat lan sih lan kekuwatan sing dikersakake dening Gusti kanggo cocog masalah kasebut. Sampeyan butuh sih-rahmat kanggo iki, sampeyan butuh sih-rahmat kanggo iku, sampeyan butuh sih-rahmat kanggo iki. Gusti Allah ujar sih-rahmatku minangka multifeatured minangka masalah sing sampeyan adhepi. Dadi, apa sing dakkandhakake? Aku ngomong yen kabeh masalah sing ana ing urip sampeyan, kalebu krisis COVID iki, Iblis tegese kanggo ngalahake sampeyan karo masalah kasebut. Nanging Gusti Allah tegese ngatasi masalah kasebut. Dheweke kepengin ngalahake sampeyan, Iblis, nanging Gusti Allah pengin ngetrapake sampeyan. Saiki, masalah sing teka ing urip sampeyan aja kanthi otomatis nggawe sampeyan luwih apik. Akeh wong sing dadi wong pait saka 'em. Ora kanthi otomatis nggawe sampeyan wong sing luwih apik. Iki minangka sikap sing nggawe prabédan. Lan mau aku pengin menehi bab liyane sing kudu eling. Nomer papat, yaiku bab kaping papat sing kudu eling nalika sampeyan lagi nemoni masalah yaiku eling janjine Allah. Elinga janjine mau. Sing wis mudhun ing ayat 12. Ayo kula maca sampeyan janji iki. James bab siji, ayat 12. Rahayu wong sing terus nandhang pacoban, amarga nalika dheweke wis nyoba, Dheweke bakal nampa makutha sing wis dijanjekake dening Gusti Allah, ana tembung, kanggo wong-wong sing tresna marang. Ayo kula maca maneh. Aku pengin sampeyan ngrungokake banget. Rahayu wong sing terus nandhang pacoban, sing ngatasi kesulitan, kaya kahanan sing saiki wis ana. Rahayu wong sing sabar, sing sabar, Sapa sing percaya marang Gusti Allah, sing tetep percaya sajrone nyoba, amarga nalika wis ngadeg tes, metu ing mburi, nyoba iki ora pungkasan. Wujude rampunge. Sampeyan bakal metu ing mburi trowongan liyane. Sampeyan bakal nampa makutha saka urip. Aku ora ngerti apa tegese, nanging iku apik. Makutha sing wis dijanjekake dening Gusti Allah marang wong sing tresna marang. Sampeyan pilihan kanggo bungah. Sampeyan pilihan kanggo dipercaya kawicaksanan saka Gusti Allah tinimbang mangu-mangu. Nyuwun pangestu marang Gusti Allah supaya bisa nulungi saka kahanan sampeyan. Lan banjur njaluk tulung marang Gusti Allah supaya iman bakal saya suwe. Lan kandha, Gusti, aku ora bakal nyerah. Iki uga bakal liwati. Wong liya nate takon, apa sing paling disenengi ayat saka Kitab Suci? Ngandika, wis kelakon. Lan kenapa sampeyan seneng ayat kasebut? Amarga yen ana masalah, aku ngerti yen dheweke ora tetep. Dheweke wis kalorone. (bebek) Lan iku bener ing kahanan tartamtu iki. Wis teka ora bakal, mung pas. Saiki, aku kepengin oleh pikirane iki. Krisis ora mung nggawe masalah. Kerep ngumumake dheweke, asring nyritakake dheweke. Krisis iki bisa mbukak sawetara retak ing omah sampeyan. Krisis iki bisa mbukak sawetara retak ing sesambetan kaliyan Gusti Allah. Krisis iki bisa mbukak sawetara retak miturut gaya urip sampeyan, sing cara meksa awakmu angel banget. Lan semono uga supaya Gusti Allah ngomong karo sampeyan babagan sing kudu diganti ing urip sampeyan, kabeh ora? Aku pengin sampeyan mikir babagan minggu iki, lan aku bakal menehi sawetara langkah praktis, oke? Langkah-langkah praktis, nomer siji, aku pengin sampeyan kanggo kasurung wong liya kanggo ngrungokake pesen iki. Sampeyan bakal nindakake sing? Sampeyan bakal ngirim link iki lan dikirim menyang kanca? Yen iki wis nyemangati sampeyan, pasrahna, lan dadi panglipur minggu iki. Kabeh wong sekitar sampeyan butuh dorongan sajrone krisis iki. Dadi ngirim link. Rong minggu kepungkur nalika ana greja ing kampus-kampus kita, ing Lake Forest lan kampuse Saddleback liyane, udakara 30.000 wong muncul ing pasamuwan. Nanging minggu kepungkur nalika kita kudu mbatalake layanan lan kita kabeh kudu nonton online, aku ujar, kabeh wong menyang klompok cilik sampeyan lan ngajak tanggi lan ngajak kanca menyang klompok cilik sampeyan, kita duwe 181,000 ISP omah-omahé kita wis nyambung menyang layanan kasebut. Iki tegese bisa uga setengah yuta wong nonton pesen minggu kepungkur. Setengah yuta wong utawa luwih. Napa, amarga sampeyan ngandhani wong liya supaya nonton. Lan aku njaluk supaya bisa dadi seksiné kabar apik minggu iki ing jagad sing butuh kabar apik. Wong kudu ngrungokake iki. Kirim link. Aku percaya kita bisa nyengkuyung yuta wong minggu iki yen kita kabeh bakal ngirim pesen, apa ora? Nomer loro, yen sampeyan ana ing kelompok cilik, mula kita ora bakal bisa ketemu, paling ora ing wulan iki, mesthine. Lan, aku bakal ngajak sampeyan nyetel rapat virtual. Sampeyan bisa duwe klompok online. Kepiye carane sampeyan? Ing kana, ana produk sing ana ing njaba kaya Zoom. Sampeyan pengin mriksa metu, Zoom, gratis. Lan sampeyan bisa pindhah menyang kana lan ucapake saben wong supaya Zoom ing telpon utawa ing komputer, lan sampeyan bisa nyambung enem utawa wolung utawa 10 wong, lan sampeyan bisa duwe grup sampeyan minggu iki ing Zoom. Lan sampeyan bisa ndeleng saben liyane, kaya Facebook Live, utawa kaya sawetara wong liya, sampeyan ngerti, apa ing iPhone nalika katon ing FaceTime. Ya, sampeyan ora bisa nindakake kanthi klompok gedhe, nanging sampeyan bisa nindakake karo siji wong. Lan supaya saben liyane saling padha diadhepi liwat teknologi. Saiki kita duwe teknologi sing ora kasedhiya. Dadi priksa Zoom kanggo klompok virtual klompok cilik. Lan bener kene online sampeyan uga bisa entuk sawetara informasi. Nomer telu, yen sampeyan ora ana ing kelompok cilik, Aku bakal mbantu sampeyan melu klompok online minggu iki, aku bakal. Sampeyan mung kudu ngirim email, PastorRick@saddleback.com. PastorRick @ saddleback, siji-tembung, SADDLEBACK, saddleback.com, lan aku bakal ngambung sampeyan menyang klompok online, apa ora? Banjur priksa manawa sampeyan minangka anggota Gereja Saddleback kanggo maca buletin saben dinane sing dakkirim saben dina sajrone krisis iki. Iki diarani "Saddleback ing Omah." Wis entuk tips, entuk pesen sing nyengkuyung, iku entuk warta sing bisa digunakake. Wangsulan: Bab ingkang praktis. Kita pengin sesambungan karo sampeyan saben dina. Entuk "Saddleback ing Omah." Yen aku ora duwe alamat email sampeyan, mula, sampeyan ora entuk. Lan sampeyan bisa ngirim email menyang alamat email sampeyan menyang PastorRick@saddleback.com, lan aku bakal milih sampeyan ing dhaptar, lan sampeyan bakal entuk koneksi saben dina, buletin "Saddleback in the Home". Aku lagi wae cedhak sadurunge ndedonga kanthi matur maneh sepira aku tresna sampeyan. Aku saben dina ndedonga kanggo sampeyan, lan aku terus ndedonga kanggo sampeyan. Kita bakal ngrampungake iki. Iki dudu crita pungkasan. Gusti Allah isih ana ing dhampare, lan Gusti Allah nggunakake iki kanggo tuwuh iman sampeyan, nggawa wong liya iman. Lan sing ngerti apa sing bakal kelakon. Kita bisa duwe kebangkrutan spiritual saka kabeh iki amarga wong asring mratobat marang Gusti Allah nalika lagi ngliwati kaping angel. Ayo kula ndedonga kanggo sampeyan. Rama, aku pengin matur nuwun kanggo kabeh wong sing ngrungokake saiki. Muga-muga bisa urip pesen saka bab James, pisanan utawa enem ayat. Muga kita ngerti manawa masalah bakal kelakon, padha variabel, padha duwe tujuan, lan sampeyan pengin digunakake kanggo apik ing gesang kita yen kita bakal dipercaya sampeyan. Tulung kita aja ragu. Tulungana kita bungah, njaluk, Gusti, lan eling janjimu. Lan aku ndedonga kanggo saben wong supaya minggu sehat. Ing asmane Yesus, amin. Gusti mberkahi sampeyan, kabeh wong. Lulus iki menyang wong liya.

"Iman Sing Ngatasi Masalah" karo Pastor Rick Warren

View online
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>
<text sub="clublinks" start="1.34" dur="1.42"> - Hai, kabeh, aku Rick Warren, </text>
<text sub="clublinks" start="2.76" dur="1.6"> pastor ing Gereja Saddleback lan penulis </text>
<text sub="clublinks" start="4.36" dur="2.58"> saka "Tujuan Duwe Urip" lan speaker </text>
<text sub="clublinks" start="6.94" dur="2.71"> ing program "Daily Hope". </text>
<text sub="clublinks" start="9.65" dur="2.53"> Matur nuwun kanggo nyetel ing siaran iki. </text>
<text sub="clublinks" start="12.18" dur="3.59"> Sampeyan ngerti, minggu iki ing kene, Orange County, California, </text>
<text sub="clublinks" start="15.77" dur="2.47"> pamrentah ngumumake manawa ngarang </text>
<text sub="clublinks" start="18.24" dur="4.19"> kabeh rapat, apa wae ukuran </text>
<text sub="clublinks" start="22.43" dur="1.46"> nganti wulan. </text>
<text sub="clublinks" start="23.89" dur="2.81"> Matur nuwun kanggo Gréja Saddleback ing omah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="26.7" dur="1.41"> Aku seneng sampeyan lagi ing kene. </text>
<text sub="clublinks" start="28.11" dur="5"> Lan aku bakal mulang sampeyan kanthi video </text>
<text sub="clublinks" start="33.31" dur="4.59"> antarane saiki lan kapan wae krisis COVID-19 iki entek. </text>
<text sub="clublinks" start="37.9" dur="2.12"> Matur nuwun kanggo Gréja Saddleback ing omah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="40.02" dur="3.34"> Lan aku pengin ngajak sampeyan ngetutake aku saben minggu, </text>
<text sub="clublinks" start="43.36" dur="2.25"> dadi bagian saka layanan ibadah iki bebarengan. </text>
<text sub="clublinks" start="45.61" dur="2.91"> Kita bakal duwe musik lan nyembah bebarengan, </text>
<text sub="clublinks" start="48.52" dur="2.44"> lan aku bakal ngirim tembung saka Sabdanipun Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="50.96" dur="3.01"> Sampeyan ngerti, kaya sing dakkira babagan iki, </text>
<text sub="clublinks" start="53.97" dur="2.15"> dening cara, pisanan aku kudu pitutur marang kowe. </text>
<text sub="clublinks" start="56.12" dur="3.84"> Aku rumangsa yen dheweke arep mbatalake kita rapat. </text>
<text sub="clublinks" start="59.96" dur="3.6"> Lan minggu iki, aku duwe studio Saddleback </text>
<text sub="clublinks" start="63.56" dur="1.32"> pindah ning garasi aku. </text>
<text sub="clublinks" start="64.88" dur="2.34"> Aku pancen nutul iki ing garasi aku. </text>
<text sub="clublinks" start="67.22" dur="2.46"> Kru teknologi tengkorakku. </text>
<text sub="clublinks" start="69.68" dur="1.979"> Ayo, wong lanang, ngomong karo kabeh wong. </text>
<text sub="clublinks" start="71.659" dur="2.101"> (ngguyu) </text>
<text sub="clublinks" start="73.76" dur="3.12"> Dheweke mbantu mindhahake ing kene lan disiyapake </text>
<text sub="clublinks" start="76.88" dur="4.74"> supaya kita bisa ngomong karo saben minggu. </text>
<text sub="clublinks" start="81.62" dur="3.32"> Saiki, kaya sing dakkira babagan apa sing kudu kita tutup </text>
<text sub="clublinks" start="84.94" dur="3.22"> sajrone krisis COVID-19 iki, </text>
<text sub="clublinks" start="88.16" dur="2.98"> Aku enggal mikirake buku Yakobus. </text>
<text sub="clublinks" start="91.14" dur="2.67"> Buku Yakobus kuwi buku cilik banget </text>
<text sub="clublinks" start="93.81" dur="2.15"> cedhak mburi Prajanjian Anyar. </text>
<text sub="clublinks" start="95.96" dur="3.81"> Nanging pancen praktis lan pancen mbiyantu, </text>
<text sub="clublinks" start="99.77" dur="5"> lan aku nelpon buku iki iman sing bisa digunakake nalika urip ora. </text>
<text sub="clublinks" start="105.56" dur="3.67"> Lan aku mikir yen ana apa-apa sing dibutuhake, </text>
<text sub="clublinks" start="109.23" dur="4.75"> apa kita butuh iman sing bisa urip nalika urip ora. </text>
<text sub="clublinks" start="113.98" dur="2.86"> Amarga ora bisa digunakake kanthi tenanan. </text>
<text sub="clublinks" start="116.84" dur="2.75"> Lan dina iki, minggu iki, kita bakal miwiti </text>
<text sub="clublinks" start="119.59" dur="3.25"> lelungan bebarengan sing bakal nyengkuyung </text>
<text sub="clublinks" start="122.84" dur="1.03"> liwat krisis iki. </text>
<text sub="clublinks" start="123.87" dur="3.22"> Lan aku ora pengin sampeyan kantun pesen iki. </text>
<text sub="clublinks" start="127.09" dur="4.1"> Amarga buku Yakobus sejatine ngemot 14 utama </text>
<text sub="clublinks" start="131.19" dur="4.34"> pamblokiran bangunan, 14 masalah utama, </text>
<text sub="clublinks" start="135.53" dur="3.76"> 14 wilayah sing saben sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="139.29" dur="1.91"> wis nate ngrampungake urip sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="141.2" dur="3.17"> lan sampeyan bakal kudu ngatasi ing mangsa ngarep. </text>
<text sub="clublinks" start="144.37" dur="3.52"> Contone, ing bab siji saka James, </text>
<text sub="clublinks" start="147.89" dur="1.6"> keparenga kula ngaturi panjelasan ringkes babagan buku. </text>
<text sub="clublinks" start="149.49" dur="1.42"> Iku mung papat bab. </text>
<text sub="clublinks" start="150.91" dur="2.99"> Bab siji, luwih dhisik mbahas babagan kesulitan. </text>
<text sub="clublinks" start="153.9" dur="1.77"> Lan kita arep ngomong babagan iki. </text>
<text sub="clublinks" start="155.67" dur="4.13"> Apa tujuane Gusti Allah kanggo masalah sampeyan? </text>
<text sub="clublinks" start="159.8" dur="1.6"> Banjur, ngomong babagan pilihan. </text>
<text sub="clublinks" start="161.4" dur="1.62"> Kepiye sampeyan nggawe pikiran? </text>
<text sub="clublinks" start="163.02" dur="2.085"> Kepiye sampeyan ngerti kapan bakal tetep, kapan kudu lunga? </text>
<text sub="clublinks" start="165.105" dur="2.335"> Kepiye sampeyan ngerti babagan apa sing bakal ditindakake, kepiye carane nggawe keputusan? </text>
<text sub="clublinks" start="167.44" dur="2.41"> Lan banjur ngomong babagan godaan. </text>
<text sub="clublinks" start="169.85" dur="3.29"> Lan kita bakal ndeleng kepiye carane ngatasi godaan sing umum </text>
<text sub="clublinks" start="173.14" dur="3.24"> ing urip sampeyan sing katon terus nyebabake sampeyan gagal. </text>
<text sub="clublinks" start="176.38" dur="2.04"> Lan banjur ngomong babagan tuntunan. </text>
<text sub="clublinks" start="178.42" dur="2.68"> Lan ngrembug babagan carane kita bisa diberkahi dening Alkitab. </text>
<text sub="clublinks" start="181.1" dur="2.24"> Ora mung maca, nanging bisa diberkahi. </text>
<text sub="clublinks" start="183.34" dur="1.56"> Sing kabeh ana ing bab siji. </text>
<text sub="clublinks" start="184.9" dur="2.36"> Lan kita bakal katon ing minggu ngarep. </text>
<text sub="clublinks" start="187.26" dur="2.7"> Bab loro wuwus babagan hubungan. </text>
<text sub="clublinks" start="189.96" dur="3.06"> Kita bakal ndeleng kepiye cara sampeyan ngrawat wong kanthi bener. </text>
<text sub="clublinks" start="193.02" dur="2.628"> Lan karo wong kudu tetep omah, </text>
<text sub="clublinks" start="195.648" dur="4.242"> kabeh ing kulawarga bebarengan, bocah lan ibu lan bapak, </text>
<text sub="clublinks" start="199.89" dur="2.32"> lan wong bakal nandhang syaraf saben liyane. </text>
<text sub="clublinks" start="202.21" dur="2.74"> Sing bakal dadi pesen penting babagan hubungan. </text>
<text sub="clublinks" start="204.95" dur="1.39"> Banjur, ngomong babagan iman. </text>
<text sub="clublinks" start="206.34" dur="4.76"> Kepiye sampeyan dipercaya karo Gusti Allah nalika ora krasa </text>
<text sub="clublinks" start="211.1" dur="2.18"> lan nalika ana perkara sing salah? </text>
<text sub="clublinks" start="213.28" dur="1.64"> Sing kabeh ana ing bab loro. </text>
<text sub="clublinks" start="214.92" dur="3.32"> Bab telu, kita arep ngomong babagan pacelathon. </text>
<text sub="clublinks" start="218.24" dur="1.66"> Kekuwatan obrolan. </text>
<text sub="clublinks" start="219.9" dur="2.12"> Lan iki minangka salah sawijining perangan sing paling penting </text>
<text sub="clublinks" start="222.02" dur="3.73"> ing Kitab Suci babagan carane ngatur tutuk. </text>
<text sub="clublinks" start="225.75" dur="2.25"> Sing penting apa kita lagi ana krisis utawa ora. </text>
<text sub="clublinks" start="228" dur="2.27"> Banjur, ngrembug persahabatan. </text>
<text sub="clublinks" start="230.27" dur="2.21"> Lan menehi informasi sing praktis banget </text>
<text sub="clublinks" start="232.48" dur="2.71"> kepiye carane nggawe persahabatan sing wicaksana </text>
<text sub="clublinks" start="235.19" dur="2.7"> lan supaya kekancan kekancan. </text>
<text sub="clublinks" start="237.89" dur="2.24"> Sing bab telung. </text>
<text sub="clublinks" start="240.13" dur="3.5"> Bab papat ana konflik. </text>
<text sub="clublinks" start="243.63" dur="2.39"> Lan ing bab kaping papat, kita ngomong babagan </text>
<text sub="clublinks" start="246.02" dur="1.88"> piye carane ngindhari argumen. </text>
<text sub="clublinks" start="247.9" dur="1.56"> Lan iku bakal nulungi. </text>
<text sub="clublinks" start="249.46" dur="2.78"> Nalika ketegangan mundhak lan frustrasi tuwuh, </text>
<text sub="clublinks" start="252.24" dur="2.94"> nalika wong ora kerja, kepiye sampeyan supaya ora mbantah? </text>
<text sub="clublinks" start="255.18" dur="2.03"> Lan banjur micara babagan ngadili wong liya. </text>
<text sub="clublinks" start="257.21" dur="2.74"> Kepiye carane sampeyan muter Gusti Allah? </text>
<text sub="clublinks" start="259.95" dur="1.84"> Iki bakal nyebabake tentrem akeh ing urip kita </text>
<text sub="clublinks" start="261.79" dur="1.08"> yen kita bisa nindakake iku. </text>
<text sub="clublinks" start="262.87" dur="1.67"> Lan banjur ngomong babagan mbesuk. </text>
<text sub="clublinks" start="264.54" dur="1.82"> Kepiye rencana kanggo mbesuk? </text>
<text sub="clublinks" start="266.36" dur="1.56"> Sing kabeh ana ing bab papat. </text>
<text sub="clublinks" start="267.92" dur="2.75"> Saiki, ing bab pungkasan, bab kaping lima, aku wis dakkandhakake </text>
<text sub="clublinks" start="270.67" dur="0.98"> ana papat bab, ana sing bener </text>
<text sub="clublinks" start="271.65" dur="1.683"> limang bab ing Yakobus. </text>
<text sub="clublinks" start="274.327" dur="2.243"> Kita arep ngomong babagan dhuwit. </text>
<text sub="clublinks" start="276.57" dur="3.65"> Lan ngrembug babagan carane dadi wicaksana karo bandha. </text>
<text sub="clublinks" start="280.22" dur="1.73"> Banjur kita bakal sabar sabar. </text>
<text sub="clublinks" start="281.95" dur="3.26"> Apa sing sampeyan lakoni nalika nunggu Gusti Allah? </text>
<text sub="clublinks" start="285.21" dur="1.92"> Kamar sing paling angel kanggo lungguh </text>
<text sub="clublinks" start="287.13" dur="3.87"> ana ing kamar tunggu nalika sampeyan kesusu lan ora Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="291" dur="1.29"> Banjur kita arep ndedonga, </text>
<text sub="clublinks" start="292.29" dur="2.07"> yaiku pesen pungkasan sing bakal kita deleng. </text>
<text sub="clublinks" start="294.36" dur="1.94"> Kepiye sampeyan ndedonga babagan masalah sampeyan? </text>
<text sub="clublinks" start="296.3" dur="2.58"> Kitab Suci ujar ana cara kanggo ndedonga lan entuk wangsulan, </text>
<text sub="clublinks" start="298.88" dur="2.29"> lan ana cara kanggo ora ndedonga. </text>
<text sub="clublinks" start="301.17" dur="1.27"> Lan kita bakal nyawang sing. </text>
<text sub="clublinks" start="302.44" dur="3.763"> Saiki dina iki, kita bakal mung nyawang enem ayat pisanan </text>
<text sub="clublinks" start="306.203" dur="2.072"> saka kitab Yakobus. </text>
<text sub="clublinks" start="308.275" dur="5"> Yen sampeyan ora duwe Kitab Suci, aku pengin sampeyan download </text>
<text sub="clublinks" start="313.46" dur="3.73"> saka garis situs web iki, garis wulangan, </text>
<text sub="clublinks" start="317.19" dur="2.02"> amarga kabeh ayat sing arep kita deleng </text>
<text sub="clublinks" start="319.21" dur="2.04"> ana ing outline sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="321.25" dur="3.22"> James bab siji, pisanan enem ayat. </text>
<text sub="clublinks" start="324.47" dur="4.07"> Lan Kitab Suci ujar mangkene nalika ngrembug </text>
<text sub="clublinks" start="328.54" dur="2.33"> kudu ngatasi masalah sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="330.87" dur="2.35"> Pisanan, Yakobus 1: 1 ujar ngono. </text>
<text sub="clublinks" start="333.22" dur="5"> Yakobus, abdi ing Gusti lan Gusti Yesus Kristus, </text>
<text sub="clublinks" start="338.86" dur="4.18"> marang 12 suku sing sumebar ing antarane para bangsa, uluk salam. </text>
<text sub="clublinks" start="343.04" dur="2.23"> Saiki, ayo ngaso sawetara menit lan ucapake </text>
<text sub="clublinks" start="345.27" dur="2.95"> iki introduksi paling understated </text>
<text sub="clublinks" start="348.22" dur="1.71"> buku apa wae ing Kitab Suci. </text>
<text sub="clublinks" start="349.93" dur="2.01"> Amarga sampeyan ngerti sapa James? </text>
<text sub="clublinks" start="351.94" dur="3.073"> Dheweke dadi sedulur lanang separo. </text>
<text sub="clublinks" start="355.013" dur="1.507"> Apa tegese saka sampeyan? </text>
<text sub="clublinks" start="356.52" dur="2.19"> Tegese dheweke yaiku Maryam lan putrane Yusuf. </text>
<text sub="clublinks" start="358.71" dur="2.899"> Gusti Yesus mung putrane Maryam. </text>
<text sub="clublinks" start="361.609" dur="4.591"> Dheweke dudu putra Yusuf, amarga Gusti Allah dadi bapakne Yesus. </text>
<text sub="clublinks" start="366.2" dur="2.47"> Nanging Kitab Suci nyariosaken bilih Maria lan Yusuf </text>
<text sub="clublinks" start="368.67" dur="3.52"> duwe anak sawetara mengko, lan uga menehi jeneng. </text>
<text sub="clublinks" start="372.19" dur="2.87"> James ora Kristen. </text>
<text sub="clublinks" start="375.06" dur="2.27"> Dheweke ora dadi pengikuté Kristus. </text>
<text sub="clublinks" start="377.33" dur="3.54"> Dheweke ora ngandel yen seduluré yaiku Kristus </text>
<text sub="clublinks" start="380.87" dur="1.78"> sajrone pelayanan Yesus kabeh. </text>
<text sub="clublinks" start="382.65" dur="1.29"> Dheweke pancen ragu. </text>
<text sub="clublinks" start="383.94" dur="3.14"> Lan sampeyan bakal mikir manawa, adhine sing ora percaya </text>
<text sub="clublinks" start="387.08" dur="3.22"> ing sadulur tuwa, iku mesthi kosong. </text>
<text sub="clublinks" start="390.3" dur="3.81"> Apa Yakub dadi wong sing percaya marang Jahshua? </text>
<text sub="clublinks" start="394.11" dur="1.56"> Wungunane. </text>
<text sub="clublinks" start="395.67" dur="4.42"> Nalika Gusti Yesus wungu saka pati lan mlaku-mlaku </text>
<text sub="clublinks" start="400.09" dur="1.96"> sajrone 40 dina liyane lan Yakub ndeleng dheweke, </text>
<text sub="clublinks" start="402.05" dur="3.79"> dhèwèké dadi wong sing percaya lan banjur dadi pimpinan </text>
<text sub="clublinks" start="405.84" dur="2.09"> ing Pasamuwan Yerusalem. </text>
<text sub="clublinks" start="407.93" dur="3.82"> Dadi, yen ana wong duwe hak nyelehake jeneng, wong iki. </text>
<text sub="clublinks" start="411.75" dur="4.06"> Dheweke bisa ngomong, Yakobus, wong sing tansaya bareng karo Gusti Yesus. </text>
<text sub="clublinks" start="415.81" dur="2.95"> Yakobus, sedulur lanang separo saka Gusti Yesus. </text>
<text sub="clublinks" start="418.76" dur="3.87"> Yakobus, kanca paling apik kanggo Gusti Yesus saya gedhe. </text>
<text sub="clublinks" start="422.63" dur="1.47"> Iki jenis apa, nanging ora. </text>
<text sub="clublinks" start="424.1" dur="2.68"> Dheweke mung ujar Yakobus, abdi saka Gusti. </text>
<text sub="clublinks" start="426.78" dur="4.97"> Dheweke ora narik pangkat, dheweke ora promosi pedigree. </text>
<text sub="clublinks" start="431.75" dur="2.24"> Nanging ing ayat loro, dheweke mulai mlebu </text>
<text sub="clublinks" start="433.99" dur="5"> iki masalah pisanan kanggo Gusti Allah ing masalah sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="439.07" dur="1.86"> Ayo kula maca kanggo sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="440.93" dur="2.41"> Dheweke ujar, nalika kabeh jinis pacoban </text>
<text sub="clublinks" start="444.2" dur="5"> akeh wong ing sajroning uripmu, aja gething karo wong-wong mau, </text>
<text sub="clublinks" start="449.52" dur="3.15"> nanging welcome dheweke minangka kanca. </text>
<text sub="clublinks" start="452.67" dur="2.82"> Rumangsa teka, yen arep nyoba sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="455.49" dur="4.8"> lan ngasilake kualitas ketahanan. </text>
<text sub="clublinks" start="460.29" dur="4.32"> Nanging proses kasebut terus nganti ketahanan kasebut </text>
<text sub="clublinks" start="464.61" dur="5"> dikembangake kanthi lengkap, lan sampeyan bakal dadi wong </text>
<text sub="clublinks" start="470.01" dur="5"> karakter diwasa lan integritas </text>
<text sub="clublinks" start="475.11" dur="2.71"> ora ana papan sing ringkih. </text>
<text sub="clublinks" start="477.82" dur="2.24"> Mangkene terjemahan Phillips </text>
<text sub="clublinks" start="480.06" dur="2.73"> saka James bab siji, ayat loro nganti enem. </text>
<text sub="clublinks" start="482.79" dur="3.377"> Saiki, dheweke ujar nalika kabeh jinis uji coba teka ing urip sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="486.167" dur="2.963"> lan wong akeh ing urip sampeyan, dheweke ujar, aja nesu </text>
<text sub="clublinks" start="489.13" dur="1.69"> minangka penceroboh, welcome minangka kanca. </text>
<text sub="clublinks" start="490.82" dur="2.57"> Ngandika, sampeyan duwe masalah, seneng. </text>
<text sub="clublinks" start="493.39" dur="2.09"> Sampeyan nemu masalah, girang. </text>
<text sub="clublinks" start="495.48" dur="1.807"> Sampeyan nemu masalah, eseman. </text>
<text sub="clublinks" start="499.51" dur="0.87"> Saiki, aku ngerti apa sing sampeyan pikirake. </text>
<text sub="clublinks" start="500.38" dur="1.94"> Sampeyan lunga, sampeyan lagi ngguyu aku? </text>
<text sub="clublinks" start="502.32" dur="3.15"> Napa aku kudu seneng babagan COVID-19? </text>
<text sub="clublinks" start="505.47" dur="5"> Napa aku kudu ngrampungake pacoban iki? </text>
<text sub="clublinks" start="510.6" dur="2.31"> Kepiye carane? </text>
<text sub="clublinks" start="512.91" dur="3.74"> Kunci kanggo sikap kanggo njaga kabeh </text>
<text sub="clublinks" start="516.65" dur="2.85"> sikap positif ing tengah krisis </text>
<text sub="clublinks" start="519.5" dur="3.65"> iku tembung éling, iku tembung éling. </text>
<text sub="clublinks" start="523.15" dur="2.19"> Ngandika, nalika kabeh pacoban </text>
<text sub="clublinks" start="525.34" dur="2.99"> akeh wong ing sajroning uripmu, aja gething karo wong-wong mau, </text>
<text sub="clublinks" start="528.33" dur="4.89"> nanging welcome minangka kanca, lan sadar, éling, </text>
<text sub="clublinks" start="533.22" dur="3.75"> padha teka kanggo nyoba marang kapercayan sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="536.97" dur="3.839"> Banjur dheweke terus, apa sing bakal ditindakake sajrone urip. </text>
<text sub="clublinks" start="540.809" dur="5"> Apa sing dikandhakake ing kene yaiku sukses kanggo nangani </text>
<text sub="clublinks" start="545.99" dur="4.44"> minggu sing ndhisiki kita ing pandemik COVID-19 iki </text>
<text sub="clublinks" start="550.43" dur="2.87"> iku saiki kabeh ndonya, lan sateruse </text>
<text sub="clublinks" start="553.3" dur="3.11"> bangsa-bangsa padha mati, lan dheweke uga mati </text>
<text sub="clublinks" start="556.41" dur="2.31"> restoran lan dheweke bakal mandek toko, </text>
<text sub="clublinks" start="558.72" dur="1.89"> lan dheweke lagi mandek sekolah, </text>
<text sub="clublinks" start="560.61" dur="1.57"> lan padha ngilangi pasamuwan-pasamuwan, </text>
<text sub="clublinks" start="562.18" dur="1.69"> lan dheweke mati ana papan </text>
<text sub="clublinks" start="563.87" dur="3.86"> ing ngendi wong kumpul, lan kaya ing kene ing Orange County, </text>
<text sub="clublinks" start="567.73" dur="4.29"> ing ngendi kita ora diijini ketemu karo sopo. </text>
<text sub="clublinks" start="572.02" dur="3.75"> Dheweke ujar, sukses sampeyan kanggo ngatasi masalah kasebut </text>
<text sub="clublinks" start="575.77" dur="3.49"> bakal ditemtokake pangerten sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="579.26" dur="1.3"> Miturut pangerten. </text>
<text sub="clublinks" start="580.56" dur="3.24"> Lan dening sikap sampeyan menyang masalah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="583.8" dur="3.69"> Sampeyan ngerti, apa sing sampeyan ngerti. </text>
<text sub="clublinks" start="587.49" dur="3.79"> Saiki, sing pertama ing wacana iki, sing dakkarepake </text>
<text sub="clublinks" start="591.28" dur="3.957"> apa Gusti Allah maringi kita papat pangeling babagan masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="595.237" dur="2.253"> Sampeyan bisa uga pengin nulis iki. </text>
<text sub="clublinks" start="597.49" dur="2.07"> Sekawan pangeling babagan masalah ing urip sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="599.56" dur="2.35"> sing kalebu krisis sing bakal ditindakake saiki. </text>
<text sub="clublinks" start="601.91" dur="5"> Nomer siji, dheweke ujar dhisik, masalah ora bisa dielingi. </text>
<text sub="clublinks" start="607.42" dur="2.34"> Masalah ora bisa dielingi. </text>
<text sub="clublinks" start="609.76" dur="1.04"> Saiki, kepiye ujar manawa? </text>
<text sub="clublinks" start="610.8" dur="4.33"> Dheweke ujar, nalika kabeh jinis pacoban. </text>
<text sub="clublinks" start="615.13" dur="4.41"> Dheweke ora ujar yen kabeh jinis pacoban, ujare. </text>
<text sub="clublinks" start="619.54" dur="1.72"> Sampeyan bisa ngandel. </text>
<text sub="clublinks" start="621.26" dur="3.27"> Iki dudu swarga sing kabeh wis sampurna. </text>
<text sub="clublinks" start="624.53" dur="2.66"> Iki Bumi sing kabeh rusak. </text>
<text sub="clublinks" start="627.19" dur="2.05"> Dheweke ujar manawa sampeyan bakal duwe masalah, </text>
<text sub="clublinks" start="629.24" dur="3.44"> sampeyan bakal duwe masalah, bisa dipercaya, </text>
<text sub="clublinks" start="632.68" dur="2.37"> sampeyan bisa tuku saham ing. </text>
<text sub="clublinks" start="635.05" dur="2.99"> Saiki, iki ora mung sing diomongake James. </text>
<text sub="clublinks" start="638.04" dur="1.62"> Kabeh liwat Kitab Suci iku nyatakake. </text>
<text sub="clublinks" start="639.66" dur="2.77"> Gusti Yesus ngandika ing jagad sampeyan bakal nemoni pacoban </text>
<text sub="clublinks" start="642.43" dur="3.68"> lan nggodha, lan sampeyan bakal nandhang kasusahan. </text>
<text sub="clublinks" start="646.11" dur="2.29"> Ngandika sampeyan bakal duwe masalah ing urip. </text>
<text sub="clublinks" start="648.4" dur="3.07"> Dadi kenapa kita kaget nalika duwe masalah? </text>
<text sub="clublinks" start="651.47" dur="1.632"> Petrus ujar manawa ora kaget </text>
<text sub="clublinks" start="653.102" dur="2.558"> yen sampeyan nemoni pacoban. </text>
<text sub="clublinks" start="655.66" dur="1.786"> Ngandika aja tumindak kaya sing anyar. </text>
<text sub="clublinks" start="657.446" dur="2.744"> Kabeh wong ngliwati kaping susah. </text>
<text sub="clublinks" start="660.19" dur="2.04"> Urip iku angel. </text>
<text sub="clublinks" start="662.23" dur="2.53"> Iki dudu swarga, iki Bumi. </text>
<text sub="clublinks" start="664.76" dur="3.18"> Tanpa kekebalan, ora ana sing didhewek, </text>
<text sub="clublinks" start="667.94" dur="2.94"> ora ana insulated, ora ana sing dibebasake. </text>
<text sub="clublinks" start="670.88" dur="1.73"> Dheweke ujar manawa sampeyan duwe masalah </text>
<text sub="clublinks" start="672.61" dur="2.78"> amarga dheweke ora bisa dielingi. </text>
<text sub="clublinks" start="675.39" dur="3.84"> Sampeyan ngerti, aku kelingan siji wektu nalika aku kuliah. </text>
<text sub="clublinks" start="679.23" dur="2.27"> Akeh taun kepungkur, aku ngliwati </text>
<text sub="clublinks" start="681.5" dur="1.71"> sawetara kaping angel banget. </text>
<text sub="clublinks" start="683.21" dur="3.09"> Lan aku wiwit ndedonga, aku banjur ujar, "Dhuh Gusti, pasrahaken kula sabar." </text>
<text sub="clublinks" start="686.3" dur="2.91"> Lan ora dadi pacoban, mula saya tambah elek. </text>
<text sub="clublinks" start="689.21" dur="2.22"> Banjur aku kandha, "Ya Allah, aku butuh banget sabar," </text>
<text sub="clublinks" start="691.43" dur="1.72"> lan masalah saya tambah elek. </text>
<text sub="clublinks" start="693.15" dur="2.43"> Banjur aku kandha, "Ya Allah, aku butuh banget sabar," </text>
<text sub="clublinks" start="695.58" dur="2.93"> lan saya tambah elek. </text>
<text sub="clublinks" start="698.51" dur="1.77"> Ana apa? </text>
<text sub="clublinks" start="700.28" dur="1.82"> Akhire, aku ngerti yen sawise nem wulan, </text>
<text sub="clublinks" start="702.1" dur="2.64"> Aku luwih sabar tinimbang nalika miwiti, </text>
<text sub="clublinks" start="704.74" dur="2.07"> yaiku cara piwulangku marang Gusti Allah </text>
<text sub="clublinks" start="706.81" dur="3.2"> iki liwat kangelan. </text>
<text sub="clublinks" start="710.01" dur="2.85"> Saiki, masalah ora dadi jinis kursus pilihan </text>
<text sub="clublinks" start="712.86" dur="2.44"> manawa sampeyan duwe pilihan sing bakal dijupuk ing urip. </text>
<text sub="clublinks" start="715.3" dur="2.863"> Ora, dibutuhake, sampeyan ora bisa milih. </text>
<text sub="clublinks" start="719.01" dur="3.71"> Supaya lulus saka sekolah gesang, </text>
<text sub="clublinks" start="722.72" dur="1.96"> sampeyan bakal sekolah liwat macet hard. </text>
<text sub="clublinks" start="724.68" dur="2.87"> Sampeyan bakal ngliwati masalah, ora bisa dielingi. </text>
<text sub="clublinks" start="727.55" dur="1.35"> Yaiku sebenane Kitab Suci. </text>
<text sub="clublinks" start="728.9" dur="2.43"> Wangsulan kapindho sing dingerteni Alkitab babagan masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="731.33" dur="3.923"> Masalah minangka variabel, tegese ora padha. </text>
<text sub="clublinks" start="735.253" dur="2.817"> Sampeyan ora nemoni masalah sing padha. </text>
<text sub="clublinks" start="738.07" dur="1.89"> Sampeyan entuk akeh macem-macem. </text>
<text sub="clublinks" start="739.96" dur="2.11"> Ora mung sampeyan entuk, nanging sampeyan beda. </text>
<text sub="clublinks" start="742.07" dur="5"> Dheweke ujar yen sampeyan nyoba, nalika sampeyan duwe masalah ing kabeh jinis. </text>
<text sub="clublinks" start="748.25" dur="2.09"> Sampeyan bisa uga bunder yen sampeyan njupuk cathetan. </text>
<text sub="clublinks" start="750.34" dur="3.54"> Yen kabeh macem-macem pacoban wis teka. </text>
<text sub="clublinks" start="753.88" dur="3.25"> Sampeyan ngerti, aku tukang kebon, lan nuli aku sinau, </text>
<text sub="clublinks" start="757.13" dur="2.32"> lan aku nemokake manawa pamrentah ing kene </text>
<text sub="clublinks" start="759.45" dur="2.18"> ing Amerika Serikat wis klasifikasi </text>
<text sub="clublinks" start="761.63" dur="3.493"> 205 macem-macem jinis suket. </text>
<text sub="clublinks" start="765.123" dur="4.767"> Aku rumangsa 80% tuwuh ing kebon. (ngguyu) </text>
<text sub="clublinks" start="769.89" dur="2.52"> Aku asring mikir yen tuwuh sayuran, </text>
<text sub="clublinks" start="772.41" dur="2.85"> Aku kudu ngetren diakoni ing Ladang Gandum Warren. </text>
<text sub="clublinks" start="775.26" dur="3.62"> Nanging ana macem-macem jinis suket, </text>
<text sub="clublinks" start="778.88" dur="1.82"> lan ana macem-macem pacoban, </text>
<text sub="clublinks" start="780.7" dur="1.76"> ana macem-macem masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="782.46" dur="2.282"> Dheweke duwe macem-macem ukuran, kabeh ana kabeh bentuk. </text>
<text sub="clublinks" start="784.742" dur="2.898"> Ana luwih saka 31 rasa. </text>
<text sub="clublinks" start="787.64" dur="2.75"> Tembung iki ing kene, kabeh jinis, sing jarene kaya mangkene </text>
<text sub="clublinks" start="790.39" dur="1.55"> ana macem-macem pacoban </text>
<text sub="clublinks" start="791.94" dur="4.26"> iku sejatine ana ing basa Yunani ateges macem-macem. </text>
<text sub="clublinks" start="796.2" dur="2.795"> Kanthi tembung liyane, ana pirang-pirang warna stres </text>
<text sub="clublinks" start="798.995" dur="2.205"> ing gesang sampeyan, sampeyan bakal setuju karo iki? </text>
<text sub="clublinks" start="801.2" dur="1.9"> Ana warna stres sing akeh. </text>
<text sub="clublinks" start="803.1" dur="1.62"> Kabeh padha ora katon padha. </text>
<text sub="clublinks" start="804.72" dur="2.67"> Ana stres finansial, ana hubungan relasi, </text>
<text sub="clublinks" start="807.39" dur="2.37"> ana stres kesehatan, ana stres fisik, </text>
<text sub="clublinks" start="809.76" dur="1.62"> ana stres wektu. </text>
<text sub="clublinks" start="811.38" dur="5"> Dheweke ngomong yen dheweke kabeh macem-macem warna. </text>
<text sub="clublinks" start="816.41" dur="2.82"> Nanging yen sampeyan metu lan tuku mobil lan sampeyan pengin </text>
<text sub="clublinks" start="819.23" dur="3.44"> warna khusus, mula sampeyan kudu ngenteni. </text>
<text sub="clublinks" start="822.67" dur="2.98"> Banjur nalika digawe, mula sampeyan entuk warna khusus sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="825.65" dur="2.01"> Yaiku tembung sing digunakake ing kene. </text>
<text sub="clublinks" start="827.66" dur="4.99"> Iki minangka warna warna, uji coba warna warna. </text>
<text sub="clublinks" start="832.65" dur="2.14"> Gusti Allah ngidini dheweke ana sebab. </text>
<text sub="clublinks" start="834.79" dur="3.07"> Sawetara masalah sampeyan biasane digawe khusus. </text>
<text sub="clublinks" start="837.86" dur="1.842"> Sawetara wong-wong mau, kita mung ngalami bebarengan, </text>
<text sub="clublinks" start="839.702" dur="2.908"> kaya iki, COVID-19. </text>
<text sub="clublinks" start="842.61" dur="1.95"> Nanging dheweke ujar masalah ana variabel. </text>
<text sub="clublinks" start="844.56" dur="2.845"> Lan apa sing dakkandhakake yaiku dheweke beda-beda intensitas. </text>
<text sub="clublinks" start="847.405" dur="3.143"> Kanthi ukara liya, kepiye rasane. </text>
<text sub="clublinks" start="850.548" dur="3.792"> Dheweke beda-beda frekuensi, lan iku suwene wektu. </text>
<text sub="clublinks" start="854.34" dur="1.421"> Aku ora ngerti suwene iki bakal pungkasan. </text>
<text sub="clublinks" start="855.761" dur="2.699"> Kita ora ngerti kepiye angel entuk. </text>
<text sub="clublinks" start="858.46" dur="2.197"> Aku ndeleng tandha ing dina liyane sing ujar, </text>
<text sub="clublinks" start="860.657" dur="3.98"> "Ing sawetara urip kudu udan, </text>
<text sub="clublinks" start="864.637" dur="2.743"> "nanging iki ora masuk akal." (ngguyu) </text>
<text sub="clublinks" start="867.38" dur="1.9"> Lan aku mikir yen cara kasebut </text>
<text sub="clublinks" start="869.28" dur="1.77"> akeh wong sing ngrasa saiki. </text>
<text sub="clublinks" start="871.05" dur="1.92"> Iki ora masuk akal. </text>
<text sub="clublinks" start="872.97" dur="3.07"> Masalah ora bisa dilalekake lan variabel. </text>
<text sub="clublinks" start="876.04" dur="2.86"> Ingkang kaping tiga James ngandhani, supaya kita ora kaget </text>
<text sub="clublinks" start="878.9" dur="2.87"> masalah ora bisa ditebak. </text>
<text sub="clublinks" start="881.77" dur="1.6"> Dheweke ora bisa diramalake. </text>
<text sub="clublinks" start="883.37" dur="4.01"> Dheweke ujar yen nyoba wong akeh ing urip sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="887.38" dur="2.05"> yen sampeyan njupuk cathetan, bunder tembung kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="889.43" dur="3.13"> Wong akeh menyang urip sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="892.56" dur="3.28"> Deleng, ora ana masalah sing muncul nalika sampeyan butuh </text>
<text sub="clublinks" start="895.84" dur="1.6"> utawa nalika sampeyan ora butuh. </text>
<text sub="clublinks" start="897.44" dur="1.97"> Iku mung nalika kepengin teka. </text>
<text sub="clublinks" start="899.41" dur="1.97"> Sing bagean kasebut dadi masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="901.38" dur="3.05"> Masalah teka ing wektu sing paling ora ana. </text>
<text sub="clublinks" start="904.43" dur="1.582"> Apa wis tau ngrasakake masalah </text>
<text sub="clublinks" start="906.012" dur="2.778"> teka menyang urip sampeyan, sampeyan ora saiki. </text>
<text sub="clublinks" start="908.79" dur="2.51"> Pancen, kaya saiki? </text>
<text sub="clublinks" start="911.3" dur="3.82"> Ing kene Saddleback Church, kita melu kampanye utama </text>
<text sub="clublinks" start="915.12" dur="2.45"> ngalamun babagan masa depan. </text>
<text sub="clublinks" start="917.57" dur="3.27"> Lan kabeh tiba, koronavirus tekan. </text>
<text sub="clublinks" start="920.84" dur="2.06"> Lan aku arep, dudu saiki. </text>
<text sub="clublinks" start="922.9" dur="1.673"> (pitik) Ora saiki. </text>
<text sub="clublinks" start="926.75" dur="3.073"> Apa wis tau ban ban nalika telat? </text>
<text sub="clublinks" start="931.729" dur="2.361"> Sampeyan ora bakal ban ban nalika sampeyan entuk akeh wektu. </text>
<text sub="clublinks" start="934.09" dur="1.823"> Sampeyan cepet-cepet lunga menyang endi wae. </text>
<text sub="clublinks" start="937.12" dur="4.08"> Rasane kaya bocah sing nganggo sandhangan sing anyar </text>
<text sub="clublinks" start="941.2" dur="4.952"> nalika lagi mlaku-mlaku kanggo keterlibatan sore sing penting. </text>
<text sub="clublinks" start="946.152" dur="2.918"> Utawa sampeyan dibagi celonone sadurunge ngomong. </text>
<text sub="clublinks" start="949.07" dur="2.55"> Iki bener kedadeyan aku </text>
<text sub="clublinks" start="951.62" dur="1.713"> dina Minggu sing biyen </text>
<text sub="clublinks" start="956" dur="4.64"> Sawetara wong, ora sabar, </text>
<text sub="clublinks" start="960.64" dur="1.77"> dheweke ora bisa ngenteni lawang pusingan. </text>
<text sub="clublinks" start="962.41" dur="1.72"> Dheweke mung kudu, dheweke kudu nindakake, </text>
<text sub="clublinks" start="964.13" dur="2.38"> dheweke kudu nindakake saiki, mula saiki kudu ditindakake. </text>
<text sub="clublinks" start="966.51" dur="3.99"> Aku kelingan pirang-pirang taun kepungkur aku ana ing Jepang, </text>
<text sub="clublinks" start="970.5" dur="3.34"> lan aku lagi ngadeg ana ing sepur sing ngenteni sepur </text>
<text sub="clublinks" start="973.84" dur="2.55"> teka, lan nalika dibukak, lawangé dibukak. </text>
<text sub="clublinks" start="976.39" dur="3.33"> lan ana wong enom Jepang enggal </text>
<text sub="clublinks" start="979.72" dur="4.49"> projectile muntab aku nalika lagi ngadeg ing kono. </text>
<text sub="clublinks" start="984.21" dur="5"> Lan aku panginten, kenapa aku, kenapa saiki? </text>
<text sub="clublinks" start="989.9" dur="3.583"> Dheweke ora bisa diramal, dheweke bakal teka nalika sampeyan ora butuh. </text>
<text sub="clublinks" start="994.47" dur="2.94"> Sampeyan jarang bisa prédhiksi masalah ing urip sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="997.41" dur="3.69"> Saiki elinga, jarene nalika kabeh jinis pacoban, nalika, </text>
<text sub="clublinks" start="1001.1" dur="3"> dheweke ora bisa dielingi, kabeh jinis, variabel, </text>
<text sub="clublinks" start="1004.1" dur="3.98"> akeh wong ing urip sampeyan, mula dheweke ora bisa diramal, </text>
<text sub="clublinks" start="1008.08" dur="3.213"> dheweke ujar ora nesu dadi penyusup. </text>
<text sub="clublinks" start="1012.19" dur="1.01"> Apa sing dikandhakake kene? </text>
<text sub="clublinks" start="1013.2" dur="2.16"> Ya, aku bakal nerangake kanthi luwih rinci. </text>
<text sub="clublinks" start="1015.36" dur="2.6"> Nanging, ing bab kaping papat Injil ing babagan masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="1017.96" dur="2.553"> Masalah duwe tujuan. </text>
<text sub="clublinks" start="1021.4" dur="2.69"> Masalah duwe tujuan. </text>
<text sub="clublinks" start="1024.09" dur="3.07"> Gusti Allah duwe tujuan ing kabeh. </text>
<text sub="clublinks" start="1027.16" dur="2.72"> Malah samubarang ala sing kedadeyan ing urip kita, </text>
<text sub="clublinks" start="1029.88" dur="2.16"> Gusti Allah bisa nggawa sing apik saka dheweke. </text>
<text sub="clublinks" start="1032.04" dur="1.64"> Gusti Allah ora bakal nyebabake kabeh masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="1033.68" dur="2.62"> Umume masalah sing nyebabake awake dhewe. </text>
<text sub="clublinks" start="1036.3" dur="2.1"> Wong ngomong, kenapa wong lara? </text>
<text sub="clublinks" start="1038.4" dur="3.69"> Dadi, siji alesan yaiku kita ora nindakake apa sing diwenehake Gusti. </text>
<text sub="clublinks" start="1042.09" dur="3.02"> Yen kita mangan apa sing didhawuhake Gusti kanggo mangan, </text>
<text sub="clublinks" start="1045.11" dur="2.71"> yen kita turu kaya Gusti Allah ucapake supaya entuk istirahat. </text>
<text sub="clublinks" start="1047.82" dur="3.28"> yen kita nindakake kaya sing didhawuhi Gusti, supaya kita olahraga. </text>
<text sub="clublinks" start="1051.1" dur="3.16"> yen ora ngidini emosi negatif ing urip kita </text>
<text sub="clublinks" start="1054.26" dur="2.06"> kayadene Gusti ngandhani, yen kita mituhu marang Gusti, </text>
<text sub="clublinks" start="1056.32" dur="2.65"> kita ora bakal duwe akeh masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="1058.97" dur="3.07"> Pasinaon nuduhake yen sekitar 80% masalah kesehatan </text>
<text sub="clublinks" start="1062.04" dur="3.57"> ing negara iki, ing Amerika, disebabake dening apa sing diarani </text>
<text sub="clublinks" start="1065.61" dur="3"> pilihan gaya urip kronis. </text>
<text sub="clublinks" start="1068.61" dur="3.05"> Kanthi tembung liyane, kita mung ora nindakake perkara sing bener. </text>
<text sub="clublinks" start="1071.66" dur="1.14"> Kita ora nindakake perkara sing sehat. </text>
<text sub="clublinks" start="1072.8" dur="2.66"> Kita asring nindakake tumindak awake dhewe. </text>
<text sub="clublinks" start="1075.46" dur="2.58"> Nanging apa sing dakkandhakake ing kene, masalah ora ana gunane. </text>
<text sub="clublinks" start="1078.04" dur="3.53"> Dheweke ujar yen sampeyan nemoni masalah, </text>
<text sub="clublinks" start="1081.57" dur="3.46"> kelingan padha teka. </text>
<text sub="clublinks" start="1085.03" dur="3.56"> Bunder tembung kasebut, mula ngasilake. </text>
<text sub="clublinks" start="1088.59" dur="3.22"> Masalah bisa produktif. </text>
<text sub="clublinks" start="1091.81" dur="2.23"> Saiki, dheweke ora produktif kanthi otomatis. </text>
<text sub="clublinks" start="1094.04" dur="3.06"> Virus COVID iki, yen aku ora nanggapi ing dina sing bener, </text>
<text sub="clublinks" start="1097.1" dur="3.35"> ora bakal ngasilake apa-apa sing apik ing uripku. </text>
<text sub="clublinks" start="1100.45" dur="2.17"> Nanging yen aku nanggapi kanthi cara sing bener, </text>
<text sub="clublinks" start="1102.62" dur="2.25"> malah barang paling negatif ing uripku </text>
<text sub="clublinks" start="1104.87" dur="3.89"> bisa ngasilake wutah lan mupangat lan mberkahi, </text>
<text sub="clublinks" start="1108.76" dur="2.23"> ing uripmu lan uripku. </text>
<text sub="clublinks" start="1110.99" dur="2.26"> Dheweke ngasilake. </text>
<text sub="clublinks" start="1113.25" dur="4.59"> Dheweke ngandika ing kene yen nandhang sangsara lan stres </text>
<text sub="clublinks" start="1117.84" dur="5"> lan sedih, ya, malah penyakit bisa ngrampungake soko </text>
<text sub="clublinks" start="1123.42" dur="2.913"> regane yen kita ngidini. </text>
<text sub="clublinks" start="1127.363" dur="3.887"> Iku kabeh sing dipilih, kabeh ana ing sikap kita. </text>
<text sub="clublinks" start="1131.25" dur="4.043"> Gusti Allah nggunakake kangelan ing gesang kita. </text>
<text sub="clublinks" start="1136.9" dur="2.33"> Sampeyan ngomong, wah, kepiye carane dheweke nindakake? </text>
<text sub="clublinks" start="1139.23" dur="4.04"> Kepiye Gusti Allah nggunakake kesulitan lan masalah ing urip kita? </text>
<text sub="clublinks" start="1143.27" dur="3.29"> Ya, matur suwun njaluk, amarga wacana sabanjure </text>
<text sub="clublinks" start="1146.56" dur="1.75"> utawa bagean sabanjure ayat kasebut </text>
<text sub="clublinks" start="1148.31" dur="2.61"> manawa Gusti Allah nggunakake telung cara. </text>
<text sub="clublinks" start="1150.92" dur="3.09"> Telung cara, Gusti Allah nggunakake masalah sajrone urip telung cara. </text>
<text sub="clublinks" start="1154.01" dur="4.18"> Pisanan, masalah nguji imanku. </text>
<text sub="clublinks" start="1158.19" dur="2.03"> Saiki, iman sampeyan kaya otot. </text>
<text sub="clublinks" start="1160.22" dur="3.8"> Otot ora bisa dikuatake kajaba dites, </text>
<text sub="clublinks" start="1164.02" dur="3.3"> kajaba iku digawe dowo, kajaba diuripake. </text>
<text sub="clublinks" start="1167.32" dur="4.99"> Sampeyan ora nggawe otot sing kuat kanthi ora nglakoni apa-apa. </text>
<text sub="clublinks" start="1172.31" dur="3.09"> Sampeyan ngembangake otot sing kuat kanthi nglacak </text>
<text sub="clublinks" start="1175.4" dur="2.53"> lan nguatake dheweke lan nguji </text>
<text sub="clublinks" start="1177.93" dur="2.7"> lan meksa nindakake watesan. </text>
<text sub="clublinks" start="1180.63" dur="5"> Dadi dheweke ngandhakake masalah teka-nyoba kanggo nyoba kepercayaan. </text>
<text sub="clublinks" start="1185.88" dur="4.38"> Dheweke ujar manawa dheweke teka kanggo nyoba kapercayan sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="1190.26" dur="3.28"> Saiki, tembung pengujian kasebut ing kana, iku istilah </text>
<text sub="clublinks" start="1193.54" dur="5"> ing jaman Alkitab sing digunakake kanggo nyaring logam. </text>
<text sub="clublinks" start="1198.61" dur="3.05"> Lan apa sing bakal sampeyan lakoni yaiku sampeyan bakal njupuk logam sing larang regane </text>
<text sub="clublinks" start="1201.66" dur="1.768"> kaya salaka utawa emas utawa liyane, </text>
<text sub="clublinks" start="1203.428" dur="2.932"> lan sampeyan bakal dilebokake ing panci gedhe, lan sampeyan bakal panas </text>
<text sub="clublinks" start="1206.36" dur="2.54"> kanggo suhu sing dhuwur banget, kenapa? </text>
<text sub="clublinks" start="1208.9" dur="1.17"> Ing suhu sing dhuwur, </text>
<text sub="clublinks" start="1210.07" dur="3.34"> kabeh reged diobong. </text>
<text sub="clublinks" start="1213.41" dur="4.05"> Lan mung siji sing isih ana yaiku emas murni </text>
<text sub="clublinks" start="1217.46" dur="1.946"> utawa perak murni. </text>
<text sub="clublinks" start="1219.406" dur="3.164"> Kuwi tembung Yunani ing kene kanggo dites. </text>
<text sub="clublinks" start="1222.57" dur="4.54"> Iku geni sing nyempurnakake nalika Gusti Allah nggawe panas </text>
<text sub="clublinks" start="1227.11" dur="1.705"> lan ngidini ing gesang kita, </text>
<text sub="clublinks" start="1228.815" dur="3.345"> ngobong barang sing ora penting. </text>
<text sub="clublinks" start="1232.16" dur="2.94"> Sampeyan ngerti apa sing bakal kelakon ing sawetara minggu sabanjure? </text>
<text sub="clublinks" start="1235.1" dur="2.134"> Apik kita kabeh mikir tenan, </text>
<text sub="clublinks" start="1237.234" dur="1.726"> kita bakal sadhar, hmm, aku melu </text>
<text sub="clublinks" start="1238.96" dur="1.273"> apik wae tanpa iku. </text>
<text sub="clublinks" start="1241.1" dur="2.51"> Iku bakal nyetel ulang prioritas, </text>
<text sub="clublinks" start="1243.61" dur="2.41"> amarga prekara-prekara sing bakal saya ganti. </text>
<text sub="clublinks" start="1246.02" dur="4.22"> Saiki, conto klasik babagan carane nguji kapercayan </text>
<text sub="clublinks" start="1251.17" dur="4.02"> yaiku crita-crita babagan Ayub sing ana ing Kitab Suci. </text>
<text sub="clublinks" start="1255.19" dur="1.75"> Ana kabeh buku babagan Ayub. </text>
<text sub="clublinks" start="1256.94" dur="3.49"> Sampeyan ngerti, Ayub minangka wong paling terkenal ing Kitab Suci, </text>
<text sub="clublinks" start="1260.43" dur="2.74"> lan ing sawijining dina, dheweke ilang kabeh. </text>
<text sub="clublinks" start="1263.17" dur="2.82"> Dheweke ilang kabeh kulawargane, ilang kabeh kasugihan, </text>
<text sub="clublinks" start="1265.99" dur="3.97"> dheweke ilang kabeh kanca, teroris nyerang kulawargane, </text>
<text sub="clublinks" start="1269.96" dur="4.567"> dheweke ngalami penyakit kronis sing lara banget </text>
<text sub="clublinks" start="1276.283" dur="3.437"> kuwi ora bisa diobati. </text>
<text sub="clublinks" start="1279.72" dur="1.323"> Oke, dheweke dadi terminal. </text>
<text sub="clublinks" start="1282.109" dur="3.721"> Nanging Gusti Allah nyoba nguji imané. </text>
<text sub="clublinks" start="1285.83" dur="3.27"> Lan Gusti Allah banjur mulihake dheweke pancen tikel kaping pindho </text>
<text sub="clublinks" start="1289.1" dur="3.423"> apa sing sadurunge dheweke nuli nemoni tes gedhe. </text>
<text sub="clublinks" start="1293.59" dur="2.82"> Ing sawijining wektu aku maca kutipan ing endi wae rada suwe </text>
<text sub="clublinks" start="1296.41" dur="2.92"> sing jarene wong kaya tas teh. </text>
<text sub="clublinks" start="1299.33" dur="1.34"> Sampeyan ora ngerti apa sing ana </text>
<text sub="clublinks" start="1300.67" dur="2.67"> nganti sampeyan nyelehake ing banyu panas. </text>
<text sub="clublinks" start="1303.34" dur="3.09"> Banjur sampeyan bisa ndeleng apa sing ana ing njero. </text>
<text sub="clublinks" start="1306.43" dur="2.77"> Apa sampeyan wis tau duwe salah sawijining dina? </text>
<text sub="clublinks" start="1309.2" dur="3.763"> Sampeyan tau duwe salah sawijining minggu banyu utawa wulan panas iki? </text>
<text sub="clublinks" start="1313.82" dur="3.78"> Kita lagi ing kahanan banyu panas saiki. </text>
<text sub="clublinks" start="1317.6" dur="2.41"> Lan apa sing bakal dadi sampeyan saka apa sing ana ing njero sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="1320.01" dur="1.33"> Rasane kaya untu-untu. </text>
<text sub="clublinks" start="1321.34" dur="4.15"> Yen aku duwe tabung odol lan aku ditolak, </text>
<text sub="clublinks" start="1325.49" dur="1.18"> opo sing metu? </text>
<text sub="clublinks" start="1326.67" dur="0.9"> Sampeyan ngomong, uga, odol. </text>
<text sub="clublinks" start="1327.57" dur="1.65"> Ora, ora kudu. </text>
<text sub="clublinks" start="1329.22" dur="1.95"> Bisa uga ngilangake odol ing njaba, </text>
<text sub="clublinks" start="1331.17" dur="1.67"> nanging bisa duwe saus marinara </text>
<text sub="clublinks" start="1332.84" dur="2.6"> utawa butter kacang utawa mayon ing njero. </text>
<text sub="clublinks" start="1335.44" dur="2.92"> Apa sing bakal metu nalika dilebokake ing tekanan </text>
<text sub="clublinks" start="1338.36" dur="1.403"> opo wae sing ana. </text>
<text sub="clublinks" start="1341.13" dur="3.603"> Lan ing dina ngarep nalika sampeyan ngatasi virus COVID, </text>
<text sub="clublinks" start="1346.266" dur="2.224"> apa sing metu saka sampeyan yaiku apa sing ana ing jero sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="1348.49" dur="2.24"> Lan yen sampeyan kapenuhan pait, iku bakal metu. </text>
<text sub="clublinks" start="1350.73" dur="2.23"> Lan yen sampeyan wis nesu, bakal metu. </text>
<text sub="clublinks" start="1352.96" dur="3.79"> Lan yen sampeyan kapenuhan nesu utawa kuwatir utawa sirno </text>
<text sub="clublinks" start="1356.75" dur="3.46"> utawa isin utawa ora amanah, iku bakal metu. </text>
<text sub="clublinks" start="1360.21" dur="4"> Yen sampeyan lagi wedi, apa wae sing ana ing njero sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="1364.21" dur="3.52"> apa sing bakal metu nalika meksa dilebokake ing sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="1367.73" dur="1.44"> Lan kuwi sing dikandhakake ing kene, </text>
<text sub="clublinks" start="1369.17" dur="2.23"> yen masalah nyoba imanku. </text>
<text sub="clublinks" start="1371.4" dur="5"> Sampeyan ngerti, taun kepungkur, aku kepethuk karo wong lanang lawas tenan </text>
<text sub="clublinks" start="1376.98" dur="3.23"> ing konferensi pirang-pirang taun kepungkur bali ing Timur. </text>
<text sub="clublinks" start="1380.21" dur="1.74"> Aku iku Tennessee. </text>
<text sub="clublinks" start="1381.95" dur="3.91"> Lan dheweke, wong tuwa iki banjur dakcritakake babagan kepiye </text>
<text sub="clublinks" start="1387.13" dur="4.8"> minangka keuntungan sing paling gedhe ing uripé. </text>
<text sub="clublinks" start="1391.93" dur="2.017"> Lan aku mangsuli, "Oalah, aku kepengin ngrungokake crita iki. </text>
<text sub="clublinks" start="1393.947" dur="1.523"> "Dakkandhani kabeh babagan iki." </text>
<text sub="clublinks" start="1395.47" dur="1.67"> Lan apa sing dikepengini </text>
<text sub="clublinks" start="1397.14" dur="2.823"> ing gergaji kabeh uripe. </text>
<text sub="clublinks" start="1400.83" dur="2.41"> Dheweke wis dadi tukang kayu ing kabeh uripe. </text>
<text sub="clublinks" start="1403.24" dur="3.34"> Nanging sawijining dina nalika mudhun ekonomi, </text>
<text sub="clublinks" start="1406.58" dur="3.607"> pimpinane mlaku mlebu banjur ujug-ujug, "Sampeyan dipecat." </text>
<text sub="clublinks" start="1411.19" dur="3.54"> Lan kabeh keahliane metu saka lawang. </text>
<text sub="clublinks" start="1414.73" dur="4.62"> Lan dheweke disingkirake umur 40 taun karo garwa </text>
<text sub="clublinks" start="1419.35" dur="3.85"> lan kulawarga lan ora ana kesempatan kerja liyane ing saubengé, </text>
<text sub="clublinks" start="1423.2" dur="2.923"> lan ana resesi ing wektu kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="1427.03" dur="3.5"> Lan dheweke ora krasa, lan wedi. </text>
<text sub="clublinks" start="1430.53" dur="1.77"> Sawetara sampeyan bisa uga rumangsa saiki. </text>
<text sub="clublinks" start="1432.3" dur="1.58"> Sampeyan bisa uga wis dipotong. </text>
<text sub="clublinks" start="1433.88" dur="1.76"> Mungkin sampeyan wedi sampeyan bakal </text>
<text sub="clublinks" start="1435.64" dur="2.63"> glethakaken nalika krisis iki. </text>
<text sub="clublinks" start="1438.27" dur="2.45"> Lan dheweke wis rada depresi, dheweke rada wedi. </text>
<text sub="clublinks" start="1440.72" dur="1.827"> Dheweke ngomong, aku nulis iki, dheweke kandha, "Aku rumangsa kaya ngono </text>
<text sub="clublinks" start="1442.547" dur="3.97"> "Jagadku wis nrenyuh nalika dina iki aku dipecat. </text>
<text sub="clublinks" start="1446.517" dur="2.2"> "Nanging nalika mulih, aku banjur crita marang bojoku apa sing kedadeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="1448.717" dur="3.57"> "lan dheweke takon, 'Dadi apa sing saiki sampeyan lakoni?' </text>
<text sub="clublinks" start="1452.287" dur="2.98"> "Lan aku kandha, wiwit saiki aku wis murub, </text>
<text sub="clublinks" start="1455.267" dur="3.9"> "Aku arep nindakake apa sing wis tak karepake sadurunge. </text>
<text sub="clublinks" start="1459.167" dur="1.84"> "Dadi tukang. </text>
<text sub="clublinks" start="1461.007" dur="1.61"> "Aku arep menehi hipotek omah </text>
<text sub="clublinks" start="1462.617" dur="2.413"> "lan aku arep mlebu bisnis bangunan." </text>
<text sub="clublinks" start="1465.03" dur="2.887"> Lan dheweke kandha karo aku, "Sampeyan ngerti, Rick, sing pertama dadi usaha </text>
<text sub="clublinks" start="1467.917" dur="4.13"> "yaiku pambangunan rong motel cilik." </text>
<text sub="clublinks" start="1472.965" dur="2.115"> Piye wae dheweke nindakake. </text>
<text sub="clublinks" start="1475.08" dur="4.267"> Nanging dheweke ujar, "Sajrone limang taun, aku dadi jutawan pirang-pirang." </text>
<text sub="clublinks" start="1480.21" dur="2.99"> Jeneng wong, wong sing dakcritakake, </text>
<text sub="clublinks" start="1483.2" dur="3.5"> yaiku Wallace Johnson, lan bisnis sing diwiwiti </text>
<text sub="clublinks" start="1486.7" dur="4.39"> sawise dipecat diarani Holiday Inns. </text>
<text sub="clublinks" start="1491.09" dur="1.44"> Resing. </text>
<text sub="clublinks" start="1492.53" dur="2.877"> Wallace marang aku, "Rick, dina iki, yen aku bisa nemokake </text>
<text sub="clublinks" start="1495.407" dur="3.13"> "wong sing nembak aku, aku pancen ikhlas </text>
<text sub="clublinks" start="1498.537" dur="2.143"> "maturnuwun marang apa sing ditindakake." </text>
<text sub="clublinks" start="1500.68" dur="2.56"> Nalika iku kedadeyan, aku ora ngerti </text>
<text sub="clublinks" start="1503.24" dur="2.83"> kenapa aku dipecat, kenapa aku dicekel. </text>
<text sub="clublinks" start="1506.07" dur="3.94"> Nanging mbesuk aku bisa ngerteni manawa iki pancen ora dituruti Gusti </text>
<text sub="clublinks" start="1510.01" dur="4.483"> lan rencana sing nggumunake supaya aku dadi karier sing dipilih. </text>
<text sub="clublinks" start="1515.76" dur="3.05"> Masalah duwe tujuan. </text>
<text sub="clublinks" start="1518.81" dur="1.17"> Dheweke duwe tujuan. </text>
<text sub="clublinks" start="1519.98" dur="4.18"> Nyadhani yen ngasilake, lan salah sawijining prekara pertama </text>
<text sub="clublinks" start="1524.16" dur="3.984"> padha ngasilake iman sing luwih gedhe, kabeh padha nyoba sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="1528.144" dur="3.226"> Nomer loro, iki entuk manfaat kapindho masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="1531.37" dur="3.27"> Masalah ngembangake ketahanan aku. </text>
<text sub="clublinks" start="1534.64" dur="1.52"> Dheweke terus sabar. </text>
<text sub="clublinks" start="1536.16" dur="2.23"> Sing bagean sabanjure tembung kasebut, jarene </text>
<text sub="clublinks" start="1538.39" dur="5"> masalah iki teka kanggo sabar. </text>
<text sub="clublinks" start="1543.45" dur="2.33"> Dheweke ngembangake ketahanan ing urip sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="1545.78" dur="1.91"> Apa asil masalah ing urip sampeyan? </text>
<text sub="clublinks" start="1547.69" dur="1.52"> Kekuwatan sing tetep. </text>
<text sub="clublinks" start="1549.21" dur="2.82"> Iki secara harfiah kemampuan kanggo ngatasi tekanan. </text>
<text sub="clublinks" start="1552.03" dur="2.253"> Dina iki kita diarani dadi daya tahan. </text>
<text sub="clublinks" start="1555.12" dur="1.79"> Kemampuan kanggo mumbul maneh. </text>
<text sub="clublinks" start="1556.91" dur="3.197"> Lan salah sawijining kuwalitas paling apik sing kudu sinau saben bocah </text>
<text sub="clublinks" start="1560.107" dur="3.473"> lan saben wong diwasa kudu sinau ketahanan. </text>
<text sub="clublinks" start="1563.58" dur="2.92"> Amarga kabeh wong tiba, kabeh wong kesandhung, </text>
<text sub="clublinks" start="1566.5" dur="2.05"> kabeh wong ngliwati jaman, </text>
<text sub="clublinks" start="1568.55" dur="3.31"> kabeh wong lara pada beda. </text>
<text sub="clublinks" start="1571.86" dur="2.39"> Kabeh wong duwe gagal ing urip. </text>
<text sub="clublinks" start="1574.25" dur="2.7"> Kepiye carane sampeyan ngatasi tekanan. </text>
<text sub="clublinks" start="1576.95" dur="3.613"> Ketahanan, sampeyan terus-terusan tetep lan terus. </text>
<text sub="clublinks" start="1581.52" dur="1.99"> La, kepiye sampeyan sinau supaya ora kasebut? </text>
<text sub="clublinks" start="1583.51" dur="3.53"> Kepiye sampeyan sinau ngatasi tekanan? </text>
<text sub="clublinks" start="1587.04" dur="2.28"> Liwat pengalaman, mung siji-sijine cara. </text>
<text sub="clublinks" start="1589.32" dur="4.93"> Sampeyan ora sinau kanggo ngatasi tekanan ing buku teks. </text>
<text sub="clublinks" start="1594.25" dur="4.02"> Sampeyan ora ngerti carane ngatasi tekanan ing seminar. </text>
<text sub="clublinks" start="1598.27" dur="3.76"> Sampeyan sinau ngatasi tekanan kanthi diwenehi tekanan. </text>
<text sub="clublinks" start="1602.03" dur="2.53"> Lan sampeyan ora ngerti apa sing ana ing sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="1604.56" dur="3.063"> nganti sampeyan sejatine wis dilebokake ing kahanan kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="1609.77" dur="2.7"> Ing taun kapindho Gereja Saddleback, 1981, </text>
<text sub="clublinks" start="1612.47" dur="1.36"> Aku liwat wektu depresi </text>
<text sub="clublinks" start="1613.83" dur="2.823"> ing endi saben minggu aku pengin mundur. </text>
<text sub="clublinks" start="1617.64" dur="3.88"> Lan aku kepengin mandhek saben dina Minggu. </text>
<text sub="clublinks" start="1621.52" dur="3.14"> Nanging, aku ngalami wektu sing angel ing uripku, </text>
<text sub="clublinks" start="1624.66" dur="2.3"> lan isih aku bakal sijine sikil ing ngarepe liyane </text>
<text sub="clublinks" start="1626.96" dur="3.19"> minangka Gusti Allah, ora njaluk aku mbangun pasamuwan sing gedhe, </text>
<text sub="clublinks" start="1630.15" dur="1.973"> nanging Gusti Allah, pasrahake awakku liwat minggu iki. </text>
<text sub="clublinks" start="1633.01" dur="2.1"> Lan aku ora bakal nyerah. </text>
<text sub="clublinks" start="1635.11" dur="2.22"> Aku bungah banget, yen aku ora nyerah. </text>
<text sub="clublinks" start="1637.33" dur="3.09"> Nanging aku luwih seneng amarga Gusti Allah ora nyerah. </text>
<text sub="clublinks" start="1640.42" dur="1.46"> Amarga iku ujian. </text>
<text sub="clublinks" start="1641.88" dur="5"> Lan ing taun pacoban, aku ngalami spiritual </text>
<text sub="clublinks" start="1647.51" dur="3.56"> lan relasi lan kekuwatan emosional lan mental </text>
<text sub="clublinks" start="1651.07" dur="4.28"> sing ngidini aku sawetara taun mengko kanggo nglumpukake kabeh jinis bal </text>
<text sub="clublinks" start="1655.35" dur="4.64"> lan ngatasi stres sing akeh banget ing mripat umum </text>
<text sub="clublinks" start="1659.99" dur="2.01"> amarga aku ngliwati taun kasebut </text>
<text sub="clublinks" start="1662" dur="3.363"> saka kangelan warata, siji-sijine. </text>
<text sub="clublinks" start="1666.51" dur="5"> Sampeyan ngerti, Amerika duwe hubungan katresnan kanthi gampang. </text>
<text sub="clublinks" start="1672.57" dur="2.113"> Kita seneng penak. </text>
<text sub="clublinks" start="1675.593" dur="3.187"> Ing sawetara dina lan minggu ing krisis iki, </text>
<text sub="clublinks" start="1678.78" dur="2.58"> ana akeh perkara sing ora nyenengake. </text>
<text sub="clublinks" start="1681.36" dur="1.13"> Inconvenient. </text>
<text sub="clublinks" start="1682.49" dur="2.95"> Lan apa sing arep kita lakoni dhewe </text>
<text sub="clublinks" start="1685.44" dur="2.503"> yen kabeh ora kepenak, </text>
<text sub="clublinks" start="1688.96" dur="2.52"> nalika sampeyan kudu terus terus </text>
<text sub="clublinks" start="1691.48" dur="2.1"> nalika sampeyan ora rumangsa tetep. </text>
<text sub="clublinks" start="1693.58" dur="5"> Sampeyan ngerti, tujuan triathlon utawa tujuan maraton </text>
<text sub="clublinks" start="1698.71" dur="3.1"> dudu babar pisan, sepira cepet tekane, </text>
<text sub="clublinks" start="1701.81" dur="1.86"> iku luwih bab ketahanan. </text>
<text sub="clublinks" start="1703.67" dur="2.34"> Apa sampeyan ngrampungake balapan? </text>
<text sub="clublinks" start="1706.01" dur="2.43"> Kepiye nyiyapake barang-barang kaya ngono? </text>
<text sub="clublinks" start="1708.44" dur="2.13"> Mung kanthi ngliwati dheweke. </text>
<text sub="clublinks" start="1710.57" dur="3.487"> Dadi, yen sampeyan wis maju ing dina ngarep, </text>
<text sub="clublinks" start="1714.057" dur="2.213"> ojo kuwatir, ojo dicritakake. </text>
<text sub="clublinks" start="1716.27" dur="3.02"> Masalah ngembangake ketahanan aku. </text>
<text sub="clublinks" start="1719.29" dur="3.21"> Masalah duwe tujuan, dheweke mesthi duwe tujuan. </text>
<text sub="clublinks" start="1722.5" dur="2.6"> Ingkang kaping tiga sing dikandhani Yakobus babagan masalah kasebut </text>
<text sub="clublinks" start="1725.1" dur="3.68"> sing kita lalokake yaiku yen masalah diwasa karakterku. </text>
<text sub="clublinks" start="1728.78" dur="3.68"> Lan dheweke ngucapake kaya ngono ing ayat papat saka bab James bab siji. </text>
<text sub="clublinks" start="1732.46" dur="4.18"> Ngandika nanging, supaya proses terus </text>
<text sub="clublinks" start="1736.64" dur="4.49"> nganti sampeyan dadi wong sing duwe sifat dewasa </text>
<text sub="clublinks" start="1741.13" dur="3.663"> lan integritas tanpa papan sing ringkih. </text>
<text sub="clublinks" start="1746.3" dur="1.32"> Apa sampeyan ora pengin duwe? </text>
<text sub="clublinks" start="1747.62" dur="2.42"> Apa sampeyan pengin ngrungokake wong ngomong, sampeyan ngerti, </text>
<text sub="clublinks" start="1750.04" dur="3.32"> wong wadon mau ora duwe ciri-cirine sing ringkih. </text>
<text sub="clublinks" start="1753.36" dur="4.53"> Wong kasebut, wong lanang kasebut ora ana ciri-cirine sing ringkih. </text>
<text sub="clublinks" start="1757.89" dur="3.04"> Kepiye sampeyan entuk karakter sing diwasa? </text>
<text sub="clublinks" start="1760.93" dur="4.58"> Ayo proses nganti sampeyan dadi wong, </text>
<text sub="clublinks" start="1765.51" dur="3.38"> pria lan wanita, mula duwe watak diwasa </text>
<text sub="clublinks" start="1768.89" dur="3.33"> lan integritas tanpa papan sing ringkih. </text>
<text sub="clublinks" start="1772.22" dur="2.6"> Sampeyan ngerti, ana panaliten sing misuwur ditindakake, </text>
<text sub="clublinks" start="1774.82" dur="4"> pirang-pirang taun kepungkur ing Rusia sing aku elinga nulis, </text>
<text sub="clublinks" start="1778.82" dur="4.08"> lan kedadeyan kasebut beda saka kahanan urip </text>
<text sub="clublinks" start="1782.9" dur="5"> kena pengaruh umur dawa utawa umur kewan sing beda. </text>
<text sub="clublinks" start="1789.11" dur="3.6"> Dadi kewan-kewan iku gampang urip, </text>
<text sub="clublinks" start="1792.71" dur="2.91"> banjur padha masang kewan liya kanthi luwih angel </text>
<text sub="clublinks" start="1795.62" dur="1.89"> lan lingkungan sing atos. </text>
<text sub="clublinks" start="1797.51" dur="2.87"> Lan ilmuwan nemokake manawa kewan kasebut </text>
<text sub="clublinks" start="1800.38" dur="2.22"> sing diselehake ing nyaman </text>
<text sub="clublinks" start="1802.6" dur="2.88"> lan lingkungan gampang, kahanan, </text>
<text sub="clublinks" start="1805.48" dur="4.73"> kahanan urip kasebut, sejatine saya ringkih. </text>
<text sub="clublinks" start="1810.21" dur="4.41"> Amarga kahanan kasebut gampang banget, mula saya ringkih </text>
<text sub="clublinks" start="1814.62" dur="2.22"> lan luwih gampang kena penyakit. </text>
<text sub="clublinks" start="1816.84" dur="5"> Lan wong-wong sing ana ing kahanan sing nyenengake tiwas </text>
<text sub="clublinks" start="1821.9" dur="2.418"> tinimbang sing diidini </text>
<text sub="clublinks" start="1824.318" dur="3.105"> kangelan normal gesang. </text>
<text sub="clublinks" start="1828.72" dur="1.163"> Apa ora menarik? </text>
<text sub="clublinks" start="1830.81" dur="2.2"> Apa kewan apa aku yakin bener </text>
<text sub="clublinks" start="1833.01" dur="1.94"> karakter kita uga. </text>
<text sub="clublinks" start="1834.95" dur="4.92"> Lan ing budaya Kulon utamane ing jagad modern, </text>
<text sub="clublinks" start="1839.87" dur="3.38"> kita wis gampang banget kanthi akeh cara. </text>
<text sub="clublinks" start="1843.25" dur="1.973"> Urip urip sing kepenak. </text>
<text sub="clublinks" start="1846.94" dur="1.71"> Tujuan nomer siji Gusti ing urip sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="1848.65" dur="2.67"> yaiku kanggo nggawe sampeyan kaya Yesus Kristus ing karakter. </text>
<text sub="clublinks" start="1851.32" dur="1.87"> Kanggo mikir kaya Kristus, tumindak kaya Kristus, </text>
<text sub="clublinks" start="1853.19" dur="3.94"> urip kaya Kristus, tresna kaya Kristus, </text>
<text sub="clublinks" start="1857.13" dur="2.2"> dadi positif kayadene Sang Kristus. </text>
<text sub="clublinks" start="1859.33" dur="3.62"> Lan yen pancen bener, lan Injil ngucapake bola-bali, </text>
<text sub="clublinks" start="1862.95" dur="2.13"> banjur Gusti bakal njupuk sampeyan liwat prekara sing padha </text>
<text sub="clublinks" start="1865.08" dur="4.304"> bilih Gusti Yesus lumantar tuwuh karakter sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="1869.384" dur="2.786"> Sampeyan ngomong, wah, apa sing kaya Gusti Yesus? </text>
<text sub="clublinks" start="1872.17" dur="3.8"> Yesus tresna lan kabungahan lan tentrem lan sabar lan apik, </text>
<text sub="clublinks" start="1875.97" dur="2.34"> woh Roh, kabeh iku. </text>
<text sub="clublinks" start="1878.31" dur="1.4"> Lan kepiye carane Gusti Allah ngasilake </text>
<text sub="clublinks" start="1879.71" dur="2.9"> Kanthi nempatake kita ing kahanan sing beda. </text>
<text sub="clublinks" start="1882.61" dur="3.76"> Sinau sinau nalika sabar kanggo ora sabar. </text>
<text sub="clublinks" start="1886.37" dur="3.37"> Kita sinau katresnan nalika kita sijine wong sing ora dikalahake. </text>
<text sub="clublinks" start="1889.74" dur="2.49"> Kita sinau kabungahan ing tengah-tengah kasusahan. </text>
<text sub="clublinks" start="1892.23" dur="4.67"> Kita sinau ngenteni lan duwe sabar kaya ngono </text>
<text sub="clublinks" start="1896.9" dur="1.56"> nalika kita kudu ngenteni. </text>
<text sub="clublinks" start="1898.46" dur="3.423"> Sinau sinau babagan kebecikan nalika kita kepenginan egois. </text>
<text sub="clublinks" start="1902.77" dur="3.66"> Ing dina ngarep, bakal nyenengake banget </text>
<text sub="clublinks" start="1906.43" dur="2.83"> kanggo mung hunker ing bunker, narik maneh, </text>
<text sub="clublinks" start="1909.26" dur="2.54"> lan aku kandha, kita bakal ngurus. </text>
<text sub="clublinks" start="1911.8" dur="4.22"> Aku, aku, lan aku, kulawarga, aku papat lan ora ana maneh </text>
<text sub="clublinks" start="1916.02" dur="2.14"> lan lali karo wong liya. </text>
<text sub="clublinks" start="1918.16" dur="2.62"> Nanging sing bakal nyuda jiwa sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="1920.78" dur="2.51"> Yen sampeyan bakal miwiti mikir babagan wong liya </text>
<text sub="clublinks" start="1923.29" dur="3.254"> lan ngewangi wong-wong sing rawan, sing tuwa </text>
<text sub="clublinks" start="1926.544" dur="4.026"> lan sing duwe kahanan preexisting, </text>
<text sub="clublinks" start="1930.57" dur="3.47"> lan yen sampeyan bakal nggayuh, jiwamu bakal tuwuh, </text>
<text sub="clublinks" start="1934.04" dur="3.34"> atimu bakal tuwuh, sampeyan bakal dadi wong sing luwih apik </text>
<text sub="clublinks" start="1937.38" dur="5"> ing pungkasan krisis iki tinimbang sampeyan wiwitan, ora apa-apa? </text>
<text sub="clublinks" start="1943.52" dur="2.98"> Dhuh Allah, nalika kepengin ngripta karakter, </text>
<text sub="clublinks" start="1946.5" dur="1.37"> dheweke bisa nggunakake rong perkara. </text>
<text sub="clublinks" start="1947.87" dur="2.92"> Dheweke bisa nggunakake Sabdane, kayekten bisa ngowahi, </text>
<text sub="clublinks" start="1950.79" dur="3.56"> lan dheweke bisa nggunakake kahanan, sing luwih angel maneh. </text>
<text sub="clublinks" start="1954.35" dur="4"> Saiki, Gusti Allah luwih seneng nggunakake cara pertama, Sabda. </text>
<text sub="clublinks" start="1958.35" dur="1.63"> Nanging kita ora bisa ngrungokake Sabda, </text>
<text sub="clublinks" start="1959.98" dur="3.77"> mula dheweke nggunakake kahanan supaya bisa narik perhatian. </text>
<text sub="clublinks" start="1963.75" dur="4.6"> Lan luwih angel, nanging asring luwih efektif. </text>
<text sub="clublinks" start="1968.35" dur="3.23"> Saiki, sampeyan ngomong, uga, oke, Rick, aku njaluk, </text>
<text sub="clublinks" start="1971.58" dur="4.22"> yen masalah variabel lan ana tujuan, </text>
<text sub="clublinks" start="1975.8" dur="3.18"> lan dheweke ana ing kene kanggo nyoba imanku, lan dheweke bakal entuk </text>
<text sub="clublinks" start="1978.98" dur="2.47"> kabeh macem-macem jinis, lan ora teka nalika aku pengin. </text>
<text sub="clublinks" start="1981.45" dur="4.393"> Lan Gusti bisa nggunakake kanggo nambah karakter lan diwasa gesang kawula. </text>
<text sub="clublinks" start="1986.95" dur="1.72"> Dadi apa sing dakkarepake. </text>
<text sub="clublinks" start="1988.67" dur="4.94"> Ing sawetara dina lan ing sawetara minggu, lan bisa uga sawetara wulan </text>
<text sub="clublinks" start="1993.61" dur="3.75"> nalika ngadhepi krisis koronavirus iki, </text>
<text sub="clublinks" start="1997.36" dur="4.09"> kepiye cara nanggapi masalah ing sajroning uripku? </text>
<text sub="clublinks" start="2001.45" dur="1.98"> Lan aku ora mung ngomong babagan virus. </text>
<text sub="clublinks" start="2003.43" dur="2.747"> Aku ngomong babagan masalah sing bakal teka </text>
<text sub="clublinks" start="2006.177" dur="5"> dadi ora kerja utawa bocah-bocah sing padha ning omah </text>
<text sub="clublinks" start="2011.26" dur="3.12"> utawa kabeh prekara sing ngganggu </text>
<text sub="clublinks" start="2014.38" dur="1.553"> kaya biasane. </text>
<text sub="clublinks" start="2017.04" dur="2.24"> Kepiye carane aku nanggapi masalah-masalah sing bakal daklakoni? </text>
<text sub="clublinks" start="2019.28" dur="2.9"> Ya maneh, James pancen spesifik, </text>
<text sub="clublinks" start="2022.18" dur="3.39"> lan kita menehi telung banget praktis, </text>
<text sub="clublinks" start="2025.57" dur="4.45"> padha nanggepi radikal, nanging padha tanggapan sing tepat. </text>
<text sub="clublinks" start="2030.02" dur="1.32"> Nyatane, nalika dakkandhakake dhisik, </text>
<text sub="clublinks" start="2031.34" dur="2.21"> sampeyan arep lunga, sampeyan kudu ngguyu aku. </text>
<text sub="clublinks" start="2033.55" dur="3.07"> Nanging ana telung tanggapan, kabeh padha diwiwiti karo R. </text>
<text sub="clublinks" start="2036.62" dur="2.76"> Tanggepan pisanan sing dingerteni yaiku nalika sampeyan lagi </text>
<text sub="clublinks" start="2039.38" dur="4.46"> ngliwati jaman angel, bungah. </text>
<text sub="clublinks" start="2043.84" dur="2.41"> Sampeyan lunga, sampeyan lagi ngguyu? </text>
<text sub="clublinks" start="2046.25" dur="1.73"> Sing muni masochistic. </text>
<text sub="clublinks" start="2047.98" dur="2.29"> Aku ora ujar bungah babagan masalah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="2050.27" dur="1.69"> Tindakake aku mung sawetara menit. </text>
<text sub="clublinks" start="2051.96" dur="3.54"> Dheweke ujar manawa iki minangka kabungahan murni. </text>
<text sub="clublinks" start="2055.5" dur="2.69"> Nambani masalah kasebut minangka kanca. </text>
<text sub="clublinks" start="2058.19" dur="1.78"> Saiki, aja salah paham. </text>
<text sub="clublinks" start="2059.97" dur="3.14"> Dheweke ora ujar palsu. </text>
<text sub="clublinks" start="2063.11" dur="3.57"> Dheweke ora ujar nganggo eseman plastik, </text>
<text sub="clublinks" start="2066.68" dur="2.33"> ndalang yen kabeh ora apik lan ora, </text>
<text sub="clublinks" start="2069.01" dur="1.36"> amarga ora. </text>
<text sub="clublinks" start="2070.37" dur="3.12"> Pollyanna, Little Yatim Annie, srengenge </text>
<text sub="clublinks" start="2073.49" dur="3.512"> bakal metu sesuk, bisa uga ora sesuk. </text>
<text sub="clublinks" start="2077.002" dur="3.568"> Dheweke ora ujar nolak kasunyatan, ora kabeh. </text>
<text sub="clublinks" start="2080.57" dur="2.76"> Dheweke ora ujar dadi masochist. </text>
<text sub="clublinks" start="2083.33" dur="2.87"> Oh bocah lanang, aku kudu nglarani lara. </text>
<text sub="clublinks" start="2086.2" dur="1.72"> Gusti Allah banget sengit marang rasa lara. </text>
<text sub="clublinks" start="2087.92" dur="2.1"> Oh, aku nandhang lara, sapa sapa. </text>
<text sub="clublinks" start="2090.02" dur="3.49"> Lan sampeyan duwe kompleks martir iki, lan ngerti, </text>
<text sub="clublinks" start="2093.51" dur="1.937"> Aku mung duwe rasa spiritual iki nalika aku rumangsa ala. </text>
<text sub="clublinks" start="2095.447" dur="2.983"> Ora, ora, ora, Allah ora pengin sampeyan mati martir. </text>
<text sub="clublinks" start="2098.43" dur="1.54"> Gusti Allah ora pengin sampeyan duwe </text>
<text sub="clublinks" start="2099.97" dur="3.453"> sikap masochistic kanggo pain. </text>
<text sub="clublinks" start="2104.74" dur="2.5"> Sampeyan ngerti, aku kelingan sawijining wektu sing aku lalokake </text>
<text sub="clublinks" start="2107.24" dur="3.21"> wektu sing angel banget lan kanca nyoba nyoba apik </text>
<text sub="clublinks" start="2110.45" dur="2.307"> lan dheweke kandha, "Sampeyan ngerti, Rick, raga </text>
<text sub="clublinks" start="2112.757" dur="1.86"> "amarga perkara bisa dadi luwih ala." </text>
<text sub="clublinks" start="2115.61" dur="2.14"> Lan guess apa, dheweke dadi luwih elek. </text>
<text sub="clublinks" start="2117.75" dur="2.23"> Yaiku dudu pitulung. </text>
<text sub="clublinks" start="2119.98" dur="2.225"> Aku nyenengake lan dheweke tambah parah. </text>
<text sub="clublinks" start="2122.205" dur="1.105"> (bebek) </text>
<text sub="clublinks" start="2123.31" dur="4.588"> Dadi ora babagan mikir positif Pollyanna palsu. </text>
<text sub="clublinks" start="2127.898" dur="3.352"> Yen tumindak kanthi semangat, aku bakal sregep. </text>
<text sub="clublinks" start="2131.25" dur="2.88"> Ora, ora, ora, ora, luwih adoh saka iku. </text>
<text sub="clublinks" start="2134.13" dur="5"> Kita ora bungah, ngrungokake, kita ora bungah amarga masalah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="2140.17" dur="5"> Kita bungah babagan masalah, nalika kita nemoni masalah, </text>
<text sub="clublinks" start="2145.71" dur="2.13"> isih akeh prekara sing kudu dienggo. </text>
<text sub="clublinks" start="2147.84" dur="2.92"> Ora masalah dhewe, nanging liyane </text>
<text sub="clublinks" start="2150.76" dur="2.514"> manawa kita bisa bungah babagan masalah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="2153.274" dur="2.836"> Napa kita bisa bungah sanajan masalah kasebut? </text>
<text sub="clublinks" start="2156.11" dur="2.54"> 'Amarga kita ngerti ana tujuan kanggo. </text>
<text sub="clublinks" start="2158.65" dur="1.74"> Amarga kita ngerti manawa Gusti Allah ora bakal ninggal kita. </text>
<text sub="clublinks" start="2160.39" dur="2.97"> Amarga kita ngerti macem-macem perkara. </text>
<text sub="clublinks" start="2163.36" dur="1.81"> Kita ngerti manawa Gusti Allah nduwe tujuan. </text>
<text sub="clublinks" start="2165.17" dur="4.58"> Wigati sing ngandika nganggep manawa iku kabungahan murni. </text>
<text sub="clublinks" start="2169.75" dur="1.98"> Bunder tembung sing dianggep. </text>
<text sub="clublinks" start="2171.73" dur="4.8"> Coba tegese kanthi sengaja nggawe pikiran. </text>
<text sub="clublinks" start="2176.53" dur="2.22"> Sampeyan entuk imbuhan sikap </text>
<text sub="clublinks" start="2178.75" dur="1.71"> yen sampeyan kudu nggawe kene. </text>
<text sub="clublinks" start="2180.46" dur="3.869"> Apa pilihan sampeyan kanggo bungah? </text>
<text sub="clublinks" start="2184.329" dur="3.201"> Ing Jabur 34 ayat siji, dheweke ujar </text>
<text sub="clublinks" start="2187.53" dur="3.69"> Aku bakal mberkahi Pangeran ing saben wayah. </text>
<text sub="clublinks" start="2191.22" dur="1.39"> Nalika sembarang. </text>
<text sub="clublinks" start="2192.61" dur="0.92"> Lan ngandika aku bakal. </text>
<text sub="clublinks" start="2193.53" dur="2.48"> Iki milih kersane, iki pancen keputusan. </text>
<text sub="clublinks" start="2196.01" dur="1.66"> Iku prasetya, iku pilihan. </text>
<text sub="clublinks" start="2197.67" dur="4.08"> Saiki, sampeyan bakal ngliwati wulan iki </text>
<text sub="clublinks" start="2201.75" dur="2.4"> kanthi sikap alus utawa tumindak ala. </text>
<text sub="clublinks" start="2204.15" dur="2.7"> Yen sikap sampeyan ala, sampeyan bakal nggawe awake dhewe </text>
<text sub="clublinks" start="2206.85" dur="2.35"> lan kabeh wong ing sekitar sampeyan sengsara. </text>
<text sub="clublinks" start="2209.2" dur="3.15"> Nanging yen sikapmu pancen becik, sampeyan kudu bungah. </text>
<text sub="clublinks" start="2212.35" dur="1.76"> Sampeyan kandha, ayo katon ing sisih sing padhang. </text>
<text sub="clublinks" start="2214.11" dur="3.09"> Ayo golek prekara-prekara sing bisa dipuji kanggo Gusti Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="2217.2" dur="2.15"> Lan ayo ngerti manawa ana sing ala, </text>
<text sub="clublinks" start="2219.35" dur="2.88"> Gusti Allah bisa nggawa sing ala saka sing ala. </text>
<text sub="clublinks" start="2222.23" dur="2.29"> Mangkono uga tumindak imbuhan. </text>
<text sub="clublinks" start="2224.52" dur="3.25"> Aku ora bakal pait ing krisis iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2227.77" dur="3.23"> Aku bakal luwih apik ing krisis iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2231" dur="4.39"> Aku milih, iku pilihanku kanggo bungah. </text>
<text sub="clublinks" start="2235.39" dur="3.41"> Oke, nomer loro, R nomer loro njaluk. </text>
<text sub="clublinks" start="2238.8" dur="4.08"> Lan iku njaluk kawicaksanan marang Gusti Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="2242.88" dur="3.29"> Iki karepmu kapan wae yen lagi krisis. </text>
<text sub="clublinks" start="2246.17" dur="2.39"> Sampeyan pengin njaluk kawicaksanan marang Gusti Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="2248.56" dur="2.1"> Minggu kepungkur, yen sampeyan ngrungokake pesen minggu kepungkur, </text>
<text sub="clublinks" start="2250.66" dur="2.72"> lan yen sampeyan ora kejawab, go online lan nonton pesen kasebut </text>
<text sub="clublinks" start="2253.38" dur="5"> ing nggawe virus ing lembah virus tanpa wedi. </text>
<text sub="clublinks" start="2260.09" dur="2.15"> Sampeyan pilihan kanggo bungah, </text>
<text sub="clublinks" start="2262.24" dur="2.733"> nanging banjur takon marang kawicaksanan marang Gusti Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="2265.89" dur="2.13"> Lan sampeyan nyuwun marang kawicaksanan marang Gusti Allah lan sampeyan ndedonga </text>
<text sub="clublinks" start="2268.02" dur="1.51"> lan sampeyan ndedonga babagan masalah sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2269.53" dur="2.99"> Ayat pitu ujar mangkene ing Yakobus siji. </text>
<text sub="clublinks" start="2272.52" dur="4.83"> Yen ing proses iki, sapa wae ora ngerti kepethuk </text>
<text sub="clublinks" start="2277.35" dur="4.05"> masalah apa wae, iki ora ana saka terjemahan Phillips. </text>
<text sub="clublinks" start="2281.4" dur="2.24"> Yen ing proses, sapa wae ora ngerti kepethuk </text>
<text sub="clublinks" start="2283.64" dur="3.44"> masalah tartamtu sampeyan mung kudu takon marang Gusti Allah </text>
<text sub="clublinks" start="2287.08" dur="2.65"> kang menehi loman marang kabeh manungsa </text>
<text sub="clublinks" start="2289.73" dur="2.6"> tanpa gawe dheweke rumangsa salah. </text>
<text sub="clublinks" start="2292.33" dur="3.45"> Lan sampeyan bisa uga yakin manawa kawicaksanan sing dibutuhake </text>
<text sub="clublinks" start="2295.78" dur="1.963"> bakal diwenehake marang sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2298.65" dur="2.18"> Dheweke ujar kenapa kabeh perkara bakal njaluk kawicaksanan </text>
<text sub="clublinks" start="2300.83" dur="1.35"> ing tengah masalah? </text>
<text sub="clublinks" start="2303.29" dur="2.07"> Dadi sampeyan sinau saka iku. </text>
<text sub="clublinks" start="2305.36" dur="1.57"> Dadi sampeyan bisa sinau saka masalah kasebut, </text>
<text sub="clublinks" start="2306.93" dur="1.48"> pramila sampeyan nyuwun kawicaksanan. </text>
<text sub="clublinks" start="2308.41" dur="4.26"> Apa luwih migunani yen sampeyan bakal mandheg ngapa, </text>
<text sub="clublinks" start="2312.67" dur="3.04"> Napa kedadeyan iki, lan mula takon apa, </text>
<text sub="clublinks" start="2315.71" dur="1.45"> kowe arep sinau apa? </text>
<text sub="clublinks" start="2318.09" dur="1.92"> Apa sampeyan pengin aku dadi? </text>
<text sub="clublinks" start="2320.01" dur="2.27"> Kepiye cara tuwuh saka iki? </text>
<text sub="clublinks" start="2322.28" dur="2.17"> Kepiye carane dadi wanita sing luwih apik? </text>
<text sub="clublinks" start="2324.45" dur="4.51"> Kepiye carane aku dadi wong sing luwih apik liwat krisis iki? </text>
<text sub="clublinks" start="2328.96" dur="1.32"> Ya, aku dites. </text>
<text sub="clublinks" start="2330.28" dur="1.53"> Aku ora bakal khawatir apa sebabe. </text>
<text sub="clublinks" start="2331.81" dur="1.71"> Napa ora preduli. </text>
<text sub="clublinks" start="2333.52" dur="3.77"> Apa sing penting yaiku, apa sing dakkarepake, </text>
<text sub="clublinks" start="2337.29" dur="3.7"> lan apa aku arep sinau saka kahanan iki? </text>
<text sub="clublinks" start="2340.99" dur="2.71"> Lan supaya bisa ditindakake, sampeyan kudu njaluk kawicaksanan. </text>
<text sub="clublinks" start="2343.7" dur="2.56"> Dadi, yen sampeyan mbutuhake kawicaksanan, takon marang Gusti Allah, </text>
<text sub="clublinks" start="2346.26" dur="1.61"> Gusti Allah bakal menehi sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2347.87" dur="2.2"> Dadi sampeyan kandha, Gusti, aku butuh kawicaksanan minangka ibu. </text>
<text sub="clublinks" start="2350.07" dur="3.23"> Bocah-bocah dakdeleng ing wulan ngarep. </text>
<text sub="clublinks" start="2353.3" dur="2.22"> Aku butuh kawicaksanan minangka bapak. </text>
<text sub="clublinks" start="2355.52" dur="3.48"> Kepiye carane dadi timbal nalika pakaryan ora ana ing beboyo </text>
<text sub="clublinks" start="2359" dur="1.553"> lan aku ora bisa saiki? </text>
<text sub="clublinks" start="2362.05" dur="1.45"> Nyuwun marang Gusti Allah babagan kawicaksanan </text>
<text sub="clublinks" start="2363.5" dur="1.84"> Aja takon ngapa, nanging takon apa. </text>
<text sub="clublinks" start="2365.34" dur="2.99"> Dadi pisanan sampeyan bungah, sampeyan duwe sikap positif </text>
<text sub="clublinks" start="2368.33" dur="3.14"> matur: Aku matur nuwun marang Gusti Allah ora kanggo masalah, </text>
<text sub="clublinks" start="2371.47" dur="3.14"> nanging aku arep matur nuwun marang Gusti Allah babagan masalah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="2374.61" dur="2.92"> Amarga karsane Gusti Allah sanajan urip bakal urip. </text>
<text sub="clublinks" start="2377.53" dur="2.137"> Dudu aku nimbali seri iki </text>
<text sub="clublinks" start="2379.667" dur="5"> "Iman Sejati sing Bisa Nalika Urip Ora." </text>
<text sub="clublinks" start="2385.41" dur="1.473"> Nalika urip ora bisa. </text>
<text sub="clublinks" start="2387.96" dur="1.69"> Dadi aku bungah lan njaluk. </text>
<text sub="clublinks" start="2389.65" dur="4.32"> Ingkang kaping tiga Yakobus nindakaken santai. </text>
<text sub="clublinks" start="2393.97" dur="4.83"> Ya, mung apik banget, aja nganti awakmu dhewe </text>
<text sub="clublinks" start="2398.8" dur="3.86"> kabeh pada numpuk saraf. </text>
<text sub="clublinks" start="2402.66" dur="2.64"> Aja banget stres, sampeyan ora bisa nindakake apa-apa. </text>
<text sub="clublinks" start="2405.3" dur="1.33"> Aja padha sumelang ing masa depan. </text>
<text sub="clublinks" start="2406.63" dur="2.83"> Gusti Allah ujar aku bakal ngurus sampeyan, percoyo marang aku. </text>
<text sub="clublinks" start="2409.46" dur="2.42"> Sampeyan dipercaya Allah ngerti apa sing paling apik. </text>
<text sub="clublinks" start="2411.88" dur="2.17"> Sampeyan kerjo bareng. </text>
<text sub="clublinks" start="2414.05" dur="4.84"> Sampeyan ora luwih cendhak kahanan sing bakal sampeyan lalungi. </text>
<text sub="clublinks" start="2418.89" dur="3.07"> Nanging sampeyan mung ujar, Dhuh, Aku bakal santai. </text>
<text sub="clublinks" start="2421.96" dur="2.28"> Aku ora ragu. </text>
<text sub="clublinks" start="2424.24" dur="1.87"> Aku ora ragu. </text>
<text sub="clublinks" start="2426.11" dur="2.76"> Aku bakal dipercaya sampeyan ing kahanan iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2428.87" dur="3.15"> Ayat wolu iku ayat pungkasan sing bakal ditelusuri. </text>
<text sub="clublinks" start="2432.02" dur="1.26"> Bener, kita bakal ndeleng siji liyane. </text>
<text sub="clublinks" start="2433.28" dur="5"> Nanging ayat wolu ujar, nanging sampeyan kudu takon kanthi tulus ikhlas </text>
<text sub="clublinks" start="2438.9" dur="2.49"> tanpa mamang rahasia. </text>
<text sub="clublinks" start="2441.39" dur="1.86"> Apa sing sampeyan takon kanthi iman kanthi tulus? </text>
<text sub="clublinks" start="2443.25" dur="1.57"> Nyuwun kawicaksanan. </text>
<text sub="clublinks" start="2444.82" dur="2.07"> Lan tembung, Gusti, aku butuh kawicaksanan, lan matur nuwun </text>
<text sub="clublinks" start="2446.89" dur="1.26"> sampeyan bakal menehi kawicaksanan marang aku. </text>
<text sub="clublinks" start="2448.15" dur="2.89"> Aku matur nuwun, sampeyan menehi kawicaksanan. </text>
<text sub="clublinks" start="2451.04" dur="3.06"> Aja kesusu, aja ragu, </text>
<text sub="clublinks" start="2454.1" dur="2.57"> nanging digawa menyang Gusti Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="2456.67" dur="5"> Sampeyan ngerti, Kitab Suci ngandika, sadurunge aku nuduhake </text>
<text sub="clublinks" start="2461.67" dur="3.24"> sing ujar iki macem-macem masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="2464.91" dur="1.8"> Sampeyan ngerti, kita ngomong babagan dheweke entuk warna, </text>
<text sub="clublinks" start="2466.71" dur="2.23"> akeh, akeh jinis masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="2468.94" dur="2.81"> Tembung kasebut ing basa Yunani, akeh jinis masalah, </text>
<text sub="clublinks" start="2471.75" dur="3.11"> iku tembung sing padha sing katutup ing Pisanan Petrus </text>
<text sub="clublinks" start="2474.86" dur="1.97"> bab papat, ayat papat sing ujar </text>
<text sub="clublinks" start="2476.83" dur="4.11"> Gusti Allah duwe macem-macem jinis sih-rahmat kanggo menehi sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2480.94" dur="3.35"> Kasedhiyan pirang-pirang jinis Gusti Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="2484.29" dur="5"> Iku padha, multifeatured, kaya berlian. </text>
<text sub="clublinks" start="2489.339" dur="1.694"> Apa sing dakkandhakake ana ing kana? </text>
<text sub="clublinks" start="2492.28" dur="2.08"> Kanggo saben masalah sing, </text>
<text sub="clublinks" start="2494.36" dur="2.87"> ana sih-rahmat saka Gusti Allah sing kasedhiya. </text>
<text sub="clublinks" start="2497.23" dur="5"> Kanggo saben jinis pacoban lan kasusahan </text>
<text sub="clublinks" start="2502.74" dur="4.5"> lan kangelan, ana jinis sih-rahmat lan sih </text>
<text sub="clublinks" start="2507.24" dur="2.25"> lan kekuwatan sing dikersakake dening Gusti </text>
<text sub="clublinks" start="2509.49" dur="2.05"> kanggo cocog masalah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="2511.54" dur="2.04"> Sampeyan butuh sih-rahmat kanggo iki, sampeyan butuh sih-rahmat kanggo iku, </text>
<text sub="clublinks" start="2513.58" dur="1"> sampeyan butuh sih-rahmat kanggo iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2514.58" dur="3.76"> Gusti Allah ujar sih-rahmatku minangka multifeatured </text>
<text sub="clublinks" start="2518.34" dur="1.99"> minangka masalah sing sampeyan adhepi. </text>
<text sub="clublinks" start="2520.33" dur="1.27"> Dadi, apa sing dakkandhakake? </text>
<text sub="clublinks" start="2521.6" dur="1.74"> Aku ngomong yen kabeh masalah sing ana ing urip sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="2523.34" dur="2.44"> kalebu krisis COVID iki, </text>
<text sub="clublinks" start="2525.78" dur="4.03"> Iblis tegese kanggo ngalahake sampeyan karo masalah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="2529.81" dur="4.41"> Nanging Gusti Allah tegese ngatasi masalah kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="2534.22" dur="3.543"> Dheweke kepengin ngalahake sampeyan, Iblis, nanging Gusti Allah pengin ngetrapake sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2539.44" dur="2.12"> Saiki, masalah sing teka ing urip sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="2541.56" dur="3.34"> aja kanthi otomatis nggawe sampeyan luwih apik. </text>
<text sub="clublinks" start="2544.9" dur="2.51"> Akeh wong sing dadi wong pait saka 'em. </text>
<text sub="clublinks" start="2547.41" dur="3.28"> Ora kanthi otomatis nggawe sampeyan wong sing luwih apik. </text>
<text sub="clublinks" start="2550.69" dur="2.96"> Iki minangka sikap sing nggawe prabédan. </text>
<text sub="clublinks" start="2553.65" dur="2.86"> Lan mau aku pengin menehi bab liyane sing kudu eling. </text>
<text sub="clublinks" start="2556.51" dur="3.07"> Nomer papat, yaiku bab kaping papat sing kudu eling </text>
<text sub="clublinks" start="2559.58" dur="3.75"> nalika sampeyan lagi nemoni masalah yaiku eling </text>
<text sub="clublinks" start="2563.33" dur="1.99"> janjine Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="2565.32" dur="1.84"> Elinga janjine mau. </text>
<text sub="clublinks" start="2567.16" dur="1.28"> Sing wis mudhun ing ayat 12. </text>
<text sub="clublinks" start="2568.44" dur="1.52"> Ayo kula maca sampeyan janji iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2569.96" dur="2.363"> James bab siji, ayat 12. </text>
<text sub="clublinks" start="2573.55" dur="5"> Rahayu wong sing terus nandhang pacoban, </text>
<text sub="clublinks" start="2579.84" dur="2.67"> amarga nalika dheweke wis nyoba, </text>
<text sub="clublinks" start="2582.51" dur="5"> Dheweke bakal nampa makutha sing wis dijanjekake dening Gusti Allah, </text>
<text sub="clublinks" start="2587.82" dur="2.75"> ana tembung, kanggo wong-wong sing tresna marang. </text>
<text sub="clublinks" start="2590.57" dur="0.833"> Ayo kula maca maneh. </text>
<text sub="clublinks" start="2591.403" dur="2.057"> Aku pengin sampeyan ngrungokake banget. </text>
<text sub="clublinks" start="2593.46" dur="5"> Rahayu wong sing terus nandhang pacoban, </text>
<text sub="clublinks" start="2598.84" dur="3.36"> sing ngatasi kesulitan, </text>
<text sub="clublinks" start="2602.2" dur="2.12"> kaya kahanan sing saiki wis ana. </text>
<text sub="clublinks" start="2604.32" dur="3.67"> Rahayu wong sing sabar, sing sabar, </text>
<text sub="clublinks" start="2607.99" dur="3.87"> Sapa sing percaya marang Gusti Allah, sing tetep percaya sajrone nyoba, </text>
<text sub="clublinks" start="2611.86" dur="3.12"> amarga nalika wis ngadeg tes, metu </text>
<text sub="clublinks" start="2614.98" dur="2.72"> ing mburi, nyoba iki ora pungkasan. </text>
<text sub="clublinks" start="2617.7" dur="1.4"> Wujude rampunge. </text>
<text sub="clublinks" start="2619.1" dur="2.07"> Sampeyan bakal metu ing mburi trowongan liyane. </text>
<text sub="clublinks" start="2621.17" dur="4.41"> Sampeyan bakal nampa makutha saka urip. </text>
<text sub="clublinks" start="2625.58" dur="3.38"> Aku ora ngerti apa tegese, nanging iku apik. </text>
<text sub="clublinks" start="2628.96" dur="2.7"> Makutha sing wis dijanjekake dening Gusti Allah </text>
<text sub="clublinks" start="2631.66" dur="2.373"> marang wong sing tresna marang. </text>
<text sub="clublinks" start="2635.73" dur="2.32"> Sampeyan pilihan kanggo bungah. </text>
<text sub="clublinks" start="2638.05" dur="2.92"> Sampeyan pilihan kanggo dipercaya kawicaksanan saka Gusti Allah </text>
<text sub="clublinks" start="2640.97" dur="1.72"> tinimbang mangu-mangu. </text>
<text sub="clublinks" start="2642.69" dur="4.21"> Nyuwun pangestu marang Gusti Allah supaya bisa nulungi saka kahanan sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2646.9" dur="3.23"> Lan banjur njaluk tulung marang Gusti Allah supaya iman bakal saya suwe. </text>
<text sub="clublinks" start="2650.13" dur="2.27"> Lan kandha, Gusti, aku ora bakal nyerah. </text>
<text sub="clublinks" start="2652.4" dur="1.793"> Iki uga bakal liwati. </text>
<text sub="clublinks" start="2655.329" dur="2.111"> Wong liya nate takon, apa sing paling disenengi </text>
<text sub="clublinks" start="2657.44" dur="0.833"> ayat saka Kitab Suci? </text>
<text sub="clublinks" start="2658.273" dur="1.297"> Ngandika, wis kelakon. </text>
<text sub="clublinks" start="2659.57" dur="1.273"> Lan kenapa sampeyan seneng ayat kasebut? </text>
<text sub="clublinks" start="2660.843" dur="2.687"> Amarga yen ana masalah, aku ngerti yen dheweke ora tetep. </text>
<text sub="clublinks" start="2663.53" dur="1.194"> Dheweke wis kalorone. </text>
<text sub="clublinks" start="2664.724" dur="1.116"> (bebek) </text>
<text sub="clublinks" start="2665.84" dur="2.88"> Lan iku bener ing kahanan tartamtu iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2668.72" dur="3.983"> Wis teka ora bakal, mung pas. </text>
<text sub="clublinks" start="2673.56" dur="2.24"> Saiki, aku kepengin oleh pikirane iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2675.8" dur="3.77"> Krisis ora mung nggawe masalah. </text>
<text sub="clublinks" start="2679.57" dur="3.23"> Kerep ngumumake dheweke, asring nyritakake dheweke. </text>
<text sub="clublinks" start="2682.8" dur="4.563"> Krisis iki bisa mbukak sawetara retak ing omah sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2688.77" dur="2.76"> Krisis iki bisa mbukak sawetara retak </text>
<text sub="clublinks" start="2691.53" dur="1.823"> ing sesambetan kaliyan Gusti Allah. </text>
<text sub="clublinks" start="2694.26" dur="5"> Krisis iki bisa mbukak sawetara retak miturut gaya urip sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="2699.29" dur="2.593"> sing cara meksa awakmu angel banget. </text>
<text sub="clublinks" start="2702.949" dur="3.181"> Lan semono uga supaya Gusti Allah ngomong karo sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="2706.13" dur="5"> babagan sing kudu diganti ing urip sampeyan, kabeh ora? </text>
<text sub="clublinks" start="2711.45" dur="1.7"> Aku pengin sampeyan mikir babagan minggu iki, </text>
<text sub="clublinks" start="2713.15" dur="3.44"> lan aku bakal menehi sawetara langkah praktis, oke? </text>
<text sub="clublinks" start="2716.59" dur="2.47"> Langkah-langkah praktis, nomer siji, aku pengin sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="2719.06" dur="5"> kanggo kasurung wong liya kanggo ngrungokake pesen iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2724.55" dur="1.25"> Sampeyan bakal nindakake sing? </text>
<text sub="clublinks" start="2725.8" dur="3.603"> Sampeyan bakal ngirim link iki lan dikirim menyang kanca? </text>
<text sub="clublinks" start="2729.403" dur="3.337"> Yen iki wis nyemangati sampeyan, pasrahna, </text>
<text sub="clublinks" start="2732.74" dur="2.3"> lan dadi panglipur minggu iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2735.04" dur="4.84"> Kabeh wong sekitar sampeyan butuh dorongan sajrone krisis iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2739.88" dur="1.779"> Dadi ngirim link. </text>
<text sub="clublinks" start="2741.659" dur="5"> Rong minggu kepungkur nalika ana greja ing kampus-kampus kita, </text>
<text sub="clublinks" start="2747.52" dur="3.11"> ing Lake Forest lan kampuse Saddleback liyane, </text>
<text sub="clublinks" start="2750.63" dur="3.53"> udakara 30.000 wong muncul ing pasamuwan. </text>
<text sub="clublinks" start="2754.16" dur="4.14"> Nanging minggu kepungkur nalika kita kudu mbatalake layanan </text>
<text sub="clublinks" start="2758.3" dur="1.87"> lan kita kabeh kudu nonton online, aku ujar, </text>
<text sub="clublinks" start="2760.17" dur="3.38"> kabeh wong menyang klompok cilik sampeyan lan ngajak tanggi </text>
<text sub="clublinks" start="2763.55" dur="2.94"> lan ngajak kanca menyang klompok cilik sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="2766.49" dur="0.95"> kita duwe 181,000 </text>
<text sub="clublinks" start="2767.44" dur="5"> ISP omah-omahé kita wis nyambung menyang layanan kasebut. </text>
<text sub="clublinks" start="2776.3" dur="3.41"> Iki tegese bisa uga setengah yuta wong </text>
<text sub="clublinks" start="2779.71" dur="1.96"> nonton pesen minggu kepungkur. </text>
<text sub="clublinks" start="2781.67" dur="3.04"> Setengah yuta wong utawa luwih. </text>
<text sub="clublinks" start="2784.71" dur="3.63"> Napa, amarga sampeyan ngandhani wong liya supaya nonton. </text>
<text sub="clublinks" start="2788.34" dur="4.56"> Lan aku njaluk supaya bisa dadi seksiné kabar apik </text>
<text sub="clublinks" start="2792.9" dur="2.79"> minggu iki ing jagad sing butuh kabar apik. </text>
<text sub="clublinks" start="2795.69" dur="1.4"> Wong kudu ngrungokake iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2797.09" dur="1.18"> Kirim link. </text>
<text sub="clublinks" start="2798.27" dur="5"> Aku percaya kita bisa nyengkuyung yuta wong minggu iki </text>
<text sub="clublinks" start="2803.29" dur="3.8"> yen kita kabeh bakal ngirim pesen, apa ora? </text>
<text sub="clublinks" start="2807.09" dur="3.16"> Nomer loro, yen sampeyan ana ing kelompok cilik, mula kita ora bakal </text>
<text sub="clublinks" start="2810.25" dur="3.45"> bisa ketemu, paling ora ing wulan iki, mesthine. </text>
<text sub="clublinks" start="2813.7" dur="3.95"> Lan, aku bakal ngajak sampeyan nyetel rapat virtual. </text>
<text sub="clublinks" start="2817.65" dur="1.79"> Sampeyan bisa duwe klompok online. </text>
<text sub="clublinks" start="2819.44" dur="0.97"> Kepiye carane sampeyan? </text>
<text sub="clublinks" start="2820.41" dur="2.63"> Ing kana, ana produk sing ana ing njaba kaya Zoom. </text>
<text sub="clublinks" start="2823.04" dur="2.52"> Sampeyan pengin mriksa metu, Zoom, gratis. </text>
<text sub="clublinks" start="2825.56" dur="2.56"> Lan sampeyan bisa pindhah menyang kana lan ucapake saben wong supaya Zoom </text>
<text sub="clublinks" start="2828.12" dur="1.74"> ing telpon utawa ing komputer, </text>
<text sub="clublinks" start="2829.86" dur="3.58"> lan sampeyan bisa nyambung enem utawa wolung utawa 10 wong, </text>
<text sub="clublinks" start="2833.44" dur="3.15"> lan sampeyan bisa duwe grup sampeyan minggu iki ing Zoom. </text>
<text sub="clublinks" start="2836.59" dur="3.19"> Lan sampeyan bisa ndeleng saben liyane, kaya Facebook Live, </text>
<text sub="clublinks" start="2839.78" dur="2.933"> utawa kaya sawetara wong liya, sampeyan ngerti, </text>
<text sub="clublinks" start="2844.84" dur="5"> apa ing iPhone nalika katon ing FaceTime. </text>
<text sub="clublinks" start="2850.12" dur="1.82"> Ya, sampeyan ora bisa nindakake kanthi klompok gedhe, </text>
<text sub="clublinks" start="2851.94" dur="2.39"> nanging sampeyan bisa nindakake karo siji wong. </text>
<text sub="clublinks" start="2854.33" dur="3.52"> Lan supaya saben liyane saling padha diadhepi liwat teknologi. </text>
<text sub="clublinks" start="2857.85" dur="2.66"> Saiki kita duwe teknologi sing ora kasedhiya. </text>
<text sub="clublinks" start="2860.51" dur="3.59"> Dadi priksa Zoom kanggo klompok virtual klompok cilik. </text>
<text sub="clublinks" start="2864.1" dur="1.17"> Lan bener kene online </text>
<text sub="clublinks" start="2865.27" dur="1.85"> sampeyan uga bisa entuk sawetara informasi. </text>
<text sub="clublinks" start="2867.12" dur="3.244"> Nomer telu, yen sampeyan ora ana ing kelompok cilik, </text>
<text sub="clublinks" start="2870.364" dur="4.096"> Aku bakal mbantu sampeyan melu klompok online minggu iki, aku bakal. </text>
<text sub="clublinks" start="2874.46" dur="2.33"> Sampeyan mung kudu ngirim email, </text>
<text sub="clublinks" start="2876.79" dur="3.225"> PastorRick@saddleback.com. </text>
<text sub="clublinks" start="2880.015" dur="4.815"> PastorRick @ saddleback, siji-tembung, SADDLEBACK, </text>
<text sub="clublinks" start="2884.83" dur="2.81"> saddleback.com, lan aku bakal ngambung sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="2887.64" dur="2.57"> menyang klompok online, apa ora? </text>
<text sub="clublinks" start="2890.21" dur="2.79"> Banjur priksa manawa sampeyan minangka anggota Gereja Saddleback </text>
<text sub="clublinks" start="2893" dur="2.84"> kanggo maca buletin saben dinane sing dakkirim </text>
<text sub="clublinks" start="2895.84" dur="2.03"> saben dina sajrone krisis iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2897.87" dur="2.1"> Iki diarani "Saddleback ing Omah." </text>
<text sub="clublinks" start="2899.97" dur="3.5"> Wis entuk tips, entuk pesen sing nyengkuyung, </text>
<text sub="clublinks" start="2903.47" dur="2.14"> iku entuk warta sing bisa digunakake. </text>
<text sub="clublinks" start="2905.61" dur="1.56"> Wangsulan: Bab ingkang praktis. </text>
<text sub="clublinks" start="2907.17" dur="2.17"> Kita pengin sesambungan karo sampeyan saben dina. </text>
<text sub="clublinks" start="2909.34" dur="1.32"> Entuk "Saddleback ing Omah." </text>
<text sub="clublinks" start="2910.66" dur="2.69"> Yen aku ora duwe alamat email sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="2913.35" dur="1.42"> mula, sampeyan ora entuk. </text>
<text sub="clublinks" start="2914.77" dur="2.46"> Lan sampeyan bisa ngirim email menyang alamat email sampeyan </text>
<text sub="clublinks" start="2917.23" dur="4.41"> menyang PastorRick@saddleback.com, lan aku bakal milih sampeyan ing dhaptar, </text>
<text sub="clublinks" start="2921.64" dur="2.37"> lan sampeyan bakal entuk koneksi saben dina, </text>
<text sub="clublinks" start="2924.01" dur="3.76"> buletin "Saddleback in the Home". </text>
<text sub="clublinks" start="2927.77" dur="2.09"> Aku lagi wae cedhak sadurunge ndedonga </text>
<text sub="clublinks" start="2929.86" dur="2.15"> kanthi matur maneh sepira aku tresna sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2932.01" dur="1.72"> Aku saben dina ndedonga kanggo sampeyan, </text>
<text sub="clublinks" start="2933.73" dur="1.9"> lan aku terus ndedonga kanggo sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2935.63" dur="2.68"> Kita bakal ngrampungake iki. </text>
<text sub="clublinks" start="2938.31" dur="2.33"> Iki dudu crita pungkasan. </text>
<text sub="clublinks" start="2940.64" dur="3.4"> Gusti Allah isih ana ing dhampare, lan Gusti Allah nggunakake iki </text>
<text sub="clublinks" start="2944.04" dur="4.16"> kanggo tuwuh iman sampeyan, nggawa wong liya iman. </text>
<text sub="clublinks" start="2948.2" dur="1.8"> Lan sing ngerti apa sing bakal kelakon. </text>
<text sub="clublinks" start="2950" dur="3.07"> Kita bisa duwe kebangkrutan spiritual saka kabeh iki </text>
<text sub="clublinks" start="2953.07" dur="2.66"> amarga wong asring mratobat marang Gusti Allah </text>
<text sub="clublinks" start="2955.73" dur="1.87"> nalika lagi ngliwati kaping angel. </text>
<text sub="clublinks" start="2957.6" dur="1.09"> Ayo kula ndedonga kanggo sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2958.69" dur="1.66"> Rama, aku pengin matur nuwun kanggo kabeh wong </text>
<text sub="clublinks" start="2960.35" dur="1.48"> sing ngrungokake saiki. </text>
<text sub="clublinks" start="2961.83" dur="5"> Muga-muga bisa urip pesen saka bab James, </text>
<text sub="clublinks" start="2967.39" dur="2.78"> pisanan utawa enem ayat. </text>
<text sub="clublinks" start="2970.17" dur="4.25"> Muga kita ngerti manawa masalah bakal kelakon, </text>
<text sub="clublinks" start="2974.42" dur="5"> padha variabel, padha duwe tujuan, lan sampeyan pengin </text>
<text sub="clublinks" start="2979.81" dur="2.41"> digunakake kanggo apik ing gesang kita yen kita bakal dipercaya sampeyan. </text>
<text sub="clublinks" start="2982.22" dur="1.49"> Tulung kita aja ragu. </text>
<text sub="clublinks" start="2983.71" dur="4"> Tulungana kita bungah, njaluk, Gusti, </text>
<text sub="clublinks" start="2987.71" dur="3.53"> lan eling janjimu. </text>
<text sub="clublinks" start="2991.24" dur="3.45"> Lan aku ndedonga kanggo saben wong supaya minggu sehat. </text>
<text sub="clublinks" start="2994.69" dur="2.87"> Ing asmane Yesus, amin. </text>
<text sub="clublinks" start="2997.56" dur="1.07"> Gusti mberkahi sampeyan, kabeh wong. </text>
<text sub="clublinks" start="2998.63" dur="1.823"> Lulus iki menyang wong liya. </text>