„Вера што се справува со тешкотиите“ со пастор Рик Ворен subtitles

- Здраво, сите, јас сум Рик Ворен, свештеник во црквата Садблеб и автор на „Цел живот управуван“ и звучник на програмата „Дневна надеж“. Ви благодариме што подесувате во оваа емисија. Знаете, оваа недела овде во округот Оринџ, Калифорнија, Владата објави дека тие забрануваат сите состаноци од секаков вид, со која било големина до крајот на месецот. Затоа, добредојде во црквата Садблебк во домот. Драго ми е што сте тука И јас ќе ве научам преку видео меѓу сега и секогаш кога ќе заврши оваа криза СОВИД-19. Затоа, добредојде во црквата Садблебк во домот. И сакам да те поканам да ме следиш секоја недела, бидете дел од овие богослужби заедно. Togetherе заедно имаме музика и обожавање, и ќе ви дадам збор од Божјата реч. Знаете, како што размислував за ова, патем, прво треба да ти кажам. Сфатив дека ќе ни ја откажат средбата. И така оваа недела, го имав студиото „Саддлеб“ се пресели во мојата гаража. Јас всушност го допирам ова во мојата гаража. Моја екипа за скелетни технологии. Влези, момци, кажи здраво на сите. (се смее) Тие помогнаа да се преселат овде и да ги постават сите за да можеме да разговараме со вас неделно. Сега, додека размислував за тоа што треба да го покриеме за време на оваа криза СОВИД-19, Веднаш помислив на книгата на Jamesејмс. Книгата на Jamesејмс е многу мала книга близу крајот на Новиот Завет. Но, тоа е толку практично и е многу корисно, и ја нарекувам оваа книга вера која функционира кога животот не. И јас мислев, ако нешто е потребно во моментов, дали ни е потребна вера која работи кога животот не. Затоа што во моментов не работи многу добро. И така, денес, оваа недела, ќе започнеме патување заедно што ќе ве охрабри низ оваа криза. И не сакам да пропуштите ниту една од овие пораки. Бидејќи книгата на Jamesејмс всушност опфаќа 14 големи градежни блокови на животот, 14 клучни теми од животот, 14 области што секој еден од вас веќе моравте да се справите со вашиот живот, и ќе мора да се справиш во иднина. На пример, во поглавје еден од Jamesејмс, дозволете ми да ви дадам малку преглед на книгата. Тоа е само четири поглавја. Поглавје 1, прво зборува за тешкотии. И ние ќе зборуваме за тоа денес. Која е Божјата намера за вашите проблеми? Потоа зборува за избори. Како го сочинувате вашиот ум? Како знаете кога да останете, кога да одите? Како знаете што да направите, како донесувате одлуки? И тогаш зборува за искушение. И, ќе разгледаме како да ги победите вообичаените искушенија во вашиот живот што се чини дека продолжуваат да ве предизвикуваат да не успеете. И тогаш зборува за водство. И зборува за тоа како можеме да бидеме благословени од Библијата. Не само прочитајте го, туку бидете благословени од тоа. Сето тоа е во едно поглавје. И, ќе ги разгледаме оние во наредните недели. Поглавје 2 зборува за односите. Lookе погледнеме како ги третирате луѓето правилно. И со луѓето што треба да останат дома, сите во семејството заедно, деца и мајки и татковци, и луѓето ќе се натераат на едни со други нерви. Beе биде важна порака за врските. Потоа зборува за вера. Како навистина му верувате на Бог кога не се чувствувате како него и кога работите одат во погрешна насока? Сето тоа е во второто поглавје. Поглавје 3, ќе разговараме за разговори. Силата на разговорот. И ова е еден од најважните пасуси во Библијата за тоа како управувате со устата. Тоа е важно без разлика дали сме во криза или не. И тогаш зборува за пријателство. И ни дава многу практични информации за тоа како градите мудри пријателства и избегнувајте мудри пријателства. Тоа е поглавје три. Поглавјето четири е во судир. И во четвртото поглавје зборуваме како да избегнувате аргументи. И тоа ќе биде корисно. Како што растат тензиите и растат фрустрациите, како што луѓето се без работа, како да ги избегнете аргументите? И тогаш се зборува за судење на другите. Како се откажувате од играње на Бога? Тоа ќе предизвика многу мир во нашите животи ако можеме да го сториме тоа. И тогаш зборува за иднината. Како планирате за иднината? Сето тоа е во четвртото поглавје. Сега, во последното поглавје, петто поглавје, ти реков имаше четири поглавја, всушност има пет поглавја во Jamesејмс. Talkе зборуваме за пари. И зборува за тоа како да бидете мудри со вашето богатство. И, тогаш ќе погледнеме во трпеливост. Што правите кога чекате на Бога? Најтешката просторија за седење е во чекалната кога брзате, а не Бога. И тогаш ќе ја погледнеме молитвата, која е последната порака што ќе ја погледнеме. Како се молиш за твоите проблеми? Библијата вели дека постои начин да се молиме и да добиваме одговори, и има начин да не се молиме. И, ќе го разгледаме. Сега, денес, ќе ги погледнеме првите шест стихови од книгата на Jamesејмс. Ако немате Библија, тогаш сакам да ја преземете преглед на оваа веб-страница, преглед, наставни белешки, затоа што сите стихови ќе ги разгледаме дали има на вашиот преглед. Chapterејмс, поглавје 1, првите шест стихови. И Библијата го кажува ова кога зборува мора да се справи со вашите проблеми. Прво, ова го кажува Jamesејмс 1: 1. Jamesејмс, слуга на Бога и на Господ Исус Христос, до 12-те племиња расфрлани меѓу народите, поздрави. Сега, дозволете ми да паузирам овде една минута и да кажам ова е најценетиот вовед на која било книга во Библијата. Затоа што знаете кој бил Jamesејмс? Тој беше полубрат на Исус. Што мислиш со тоа? Тоа значи дека тој бил син на Марија и Јосиф. Исус бил само син на Марија. Тој не беше син на Јосиф, затоа што Бог беше татко на Исус. Но, Библијата ни кажува дека Марија и Јосиф имал многу деца подоцна, па дури ни ги дал нивните имиња. Jamesејмс не беше христијанин. Тој не беше Христов следбеник. Тој не веруваше дека неговиот полубрат е Месијата за време на целата служба на Исус. Тој беше скептик. И би го сфатиле тоа, помлад брат не верува кај постар брат, добро, тоа би било прилично јасно. Што го натерало Јаков да биде верник во Исус Христос? Воскресение. Кога Исус се врати од смртта и прошета наоколу уште 40 дена и Jamesејмс го виде, тој стана верник и подоцна стана водач во црквата Ерусалим. Значи, ако некој има право да испушти имиња, тоа е овој човек. Можеше да рече, Jamesејмс, момчето што порасна со Исус. Jamesејмс, полубратот на Исус. Jamesејмс, најдобриот пријател на Исус расте. Такви работи, но тој не. Тој едноставно вели Jamesејмс, слуга на Бога. Тој не влегува ранг, не го промовира своето педигре. Но, тогаш во стих два, тој започнува да влегува ова прво издание на Божјата намера во вашите проблеми. Дозволете ми да ви го прочитам. Вели, кога секакви судења навлечете во вашите животи, не огорчувајте ги како натрапници, но добредојде ги како пријатели. Сфатете дека дојдоа да ја тестираат вашата вера, и да се произведе во вас квалитетот на издржливоста. Но, оставете го тој процес да трае до таа издржливост е целосно развиена, а вие ќе станете личност со зрел карактер и интегритет без слаби места. Тоа е преводот Филипс од една глава на Jamesејмс, стихови од два до шест. Сега, тој вели кога ќе влезат во вашиот живот сите видови на искушенија и тие навлегуваат во вашиот живот, рече тој, не ги навредувајте ги како натрапници, добредојде ги како пријатели. Вели, имате проблеми, бидете среќни. Имате проблеми, радувајте се. Имате проблеми, насмејте се. Сега, знам што размислувате. Оди, дали ме шегуваш? Зошто треба да се радувам на СОВИД-19? Зошто треба да ги поздравам овие испитувања во мојот живот? Како е можно тоа? Клучот за целиот овој став на одржување позитивен став среде криза е зборот реализира, тоа е зборот реализира. Тој рече, кога сите овие видови на испитувања навлечете во вашите животи, не огорчувајте ги како натрапници, но добредојде ги како пријатели и реализира, реализира, тие доаѓаат да ја тестираат вашата вера. И тогаш тој продолжува, што ќе произведува во нивните животи. Она што тој го кажува овде е дека вашиот успех во постапувањето седмиците што се пред нас во оваа пандемија COVID-19 тоа е сега низ целиот свет, и сè повеќе и повеќе народите се затвораат и тие се затвораат ресторани и тие ги затвораат продавниците, и тие ги затвораат училиштата, и тие ги затвораат црквите, и тие се затвораат на кое било место каде што луѓето се собираат, и како овде во округот Оринџ, каде не смееме да се сретнеме со никого овој месец. Вели, вашиот успех во справувањето со овие проблеми ќе биде одредено од вашето разбирање. Според вашето разбирање. И од вашиот став кон тие проблеми. Тоа е она што го сфаќате, тоа е она што го знаете. Сега, првото нешто во овој пасус сакам да го реализирате е дека Бог ни дава четири потсетници за проблемите. Можеби сакате да ги запишете овие. Четири потсетници за проблемите во вашиот живот, кои вклучуваат криза што минуваме сега. Прв број, рече тој, проблемите се неизбежни. Проблемите се неизбежни. Сега, како го кажува тоа? Вели, кога ќе дојдат сите видови на испитувања. Тој не кажува дали доаѓаат сите видови на испитувања, тој вели кога. Можете да сметате на тоа. Ова не е небо каде сè е совршено. Ова е Земјата каде сè е скршено. И тој велеше дека ќе имате проблеми, ќе имате потешкотии, можете да сметате на тоа, можете да купите акции во неа. Сега, ова не е нешто што saysејмс го кажува сам. Цела преку Библијата тоа го кажува. Исус рече дека во светот ќе имате искушенија и искушенија, и ќе имате неволја. Тој рече дека ќе имате проблеми во животот. Па, зошто сме изненадени кога имаме проблеми? Питер вели дека не бидете изненадени кога минуваш низ огнени испитувања. Рече не се однесувај како нешто ново. Сите минуваат низ тешки времиња. Lifeивотот е тежок. Ова не е небото, ова е Земјата. Никој не е имун, никој не е изолиран, никој не е изолиран, никој не е исклучен. Тој вели дека ќе имате проблеми затоа што тие се неизбежни. Знаете, се сеќавам на едно време кога бев на колеџ. Пред многу години, минував некои навистина тешки времиња. И почнав да се молам, реков: „Боже, дај ми трпеливост“. И наместо да се подобрат испитувањата, тие се влошија. И тогаш реков: "Боже, навистина ми треба трпеливост", а проблемите се влошија. И тогаш реков: "Боже, навистина ми треба трпеливост", и тие се влошија. Што се случуваше? Па, конечно сфатив дека после околу шест месеци, Бев многу по трпелив отколку кога започнав надвор, дека начинот на кој Бог ме учеше на трпеливост беше низ тие тешкотии. Сега, проблемите не се некаков изборен курс што имаш избор да го земеш во животот. Не, тие се задолжителни, вие не можете да се откажете од нив. За да дипломираат од училиштето за живот, ќе одиш низ школото на тешки удари. Goе поминете низ проблеми, тие се неизбежни. Тоа е она што го вели Библијата. Втора работа што вели Библијата за проблемите е ова. Проблемите се варијабилни, тоа значи дека не се сите исти. Не го добивате истиот проблем еден по друг. Имате многу различни. Не само што станувате, туку добивате различни. Вели кога судеш, кога имаш проблеми од секаков вид. Можеби ќе заокружиш ако забележуваш. Кога ќе влезат во вашиот живот сите видови на испитувања. Знаете, јас сум градинар и еднаш студирав, и открив дека владата овде во САД има класифицирано 205 различни видови плевели. Мислам дека 80% од нив растат во мојата градина. (се смее) Честопати мислам дека кога одгледувам зеленчук, Треба да наплатам за прием во плевел фарма на Ворен. Но, постојат многу видови плевели, и има многу видови на испитувања, има многу видови на проблеми. Тие доаѓаат во сите големини, доаѓаат во сите форми. Постојат повеќе од 31 вкус. Овој збор овде, секакви, каде што вели постојат сите видови на испитувања во вашиот живот, тоа всушност на грчки значи повеќебоен. Со други зборови, постојат многу нијанси на стрес во вашиот живот, би се согласиле ли со тоа? Постојат многу нијанси на стрес. Сите тие не изгледаат исто. Има финансиски стрес, има релациски стрес, има здравствен стрес, има физички стрес, има временски стрес. Вели дека сите тие се различни бои. Но, ако излезете и купувате автомобил и сакате сопствена боја, тогаш мора да почекате за тоа. И тогаш кога е направена, тогаш ја добивате вашата сопствена боја. Тоа е всушност зборот што се користи овде. Тоа е обична боја, разнобојни испитувања во вашиот живот. Бог им дозволува со причина. Некои од вашите проблеми се всушност направени по обичај. Некои од нив сите заедно ги доживеавме заедно, како овој, СОВИД-19. Но, тој рече дека проблемите се променливи. И, што мислам со тоа, тие се разликуваат по интензитет. Со други зборови, колку тешко доаѓаат. Тие се разликуваат по фреквенција, и тоа е колку долго. Не знаеме колку трае ова ќе трае. Не знаеме колку е тешко ќе се добие. Видов знак пред некој ден што рече, „Во секој живот мора да падне некаков дожд, „но ова е смешно“. (се смее) И мислам дека така е многу луѓе се чувствуваат во моментов. Ова е смешно. Проблемите се неизбежни и тие се променливи. Третите работи што saysејмс ги кажува за да не сме шокирани дали проблемите се непредвидливи. Тие се непредвидливи. Тој рече дека кога се обидува да се совпаѓаат во вашиот живот, ако забележувате, кружете ја оваа фраза. Тие толкуваат во вашиот живот. Видете, никогаш не се јавува проблем кога ви треба или кога не ви треба. Само што доаѓа кога сака да дојде. Тоа е дел од причината зошто тоа е проблем. Проблемите доаѓаат во најнепопуларно време. Дали некогаш сте се чувствувале како проблем влеговте во животот, одите, не сега. Навистина, како сега? Овде, во црквата Садблеб, бевме во голема кампања сонувајќи за иднината. И одеднаш коронавирусот хитови. И одам, не сега. (чакши) Не сега. Дали некогаш сте имале рамна гума кога доцните? Вие не добивате рамна гума кога ќе добиете многу време. Побрзате да одите некаде. Тоа е како бебето да влажни на вашиот нов фустан како што одите надвор за важен вечерен ангажман. Или ги раздвојувате пантолоните пред да зборувате. Тоа всушност ми се случи едно време во недела пред многу време. Некои луѓе, тие се толку нетрпеливи, тие не можат да чекаат за врата што се врти. Тие само треба да го сторат тоа, тие треба да го сторат тоа, тие треба да го сторат тоа сега, тие сега треба да го сторат тоа. Се сеќавам пред многу години бев во Јапонија, и стоев во метрото што чекав за метрото да пристигнат, и кога ќе се отвори, вратите се отворија, и еден млад Јапонец веднаш проектил повраќаше кај мене додека стоев таму. И си помислив, зошто јас, зошто сега? Тие се непредвидливи, тие доаѓаат кога не ви требаат. Ретко може да ги предвидите проблемите во животот. Сега забележи, се вели кога сите видови на испитувања, кога, тие се неизбежни, сите видови, тие се променливи, толпа во вашиот живот, тоа е дека тие се непредвидливи, тој рече дека не ги навредувајте ги како натрапници. Што вели тој овде? Па, ќе ви објаснам подетално. Но, еве четврта работа што Библијата ја кажува за проблемите. Проблемите се намерни. Проблемите се намерни. Бог има цел во сè. Дури и лошите работи што се случуваат во нашиот живот, Бог може да донесе добро од нив. Бог не мора да го предизвикува секој проблем. Повеќето од проблемите што ги предизвикуваме самите себе. Луѓето велат, зошто луѓето се разболуваат? Па, една причина е да не го правиме она што Бог ни кажува да го направиме. Ако јадевме она што Бог ни кажува да јадеме, ако спиевме како што Бог ни рече да се одмориме, ако вежбаме како што Бог ни кажува да вежбаме, ако не дозволивме негативни емоции во нашите животи како што Бог кажува, ако сме биле послушни на Бога, немаше да имаме поголем дел од нашите проблеми. Студиите покажаа дека околу 80% од здравствените проблеми во оваа земја, во Америка, се предизвикани од како што се нарекуваат хроничен избор на живот. Со други зборови, ние едноставно не ја правиме вистинската работа. Ние не ја правиме здравата работа. Ние често ја правиме самоуништувачката работа. Но, она што тој го зборува е тука, проблемите се намерни. Тој вели кога ќе наидете на проблеми, сфаќаат дека доаѓаат да произведуваат. Заокружете ја таа фраза, тие доаѓаат да ја произведат. Проблемите можат да бидат продуктивни. Сега, тие не се автоматски продуктивни. Овој вирус СОВИД, ако не одговорам во вистинскиот ден, тоа нема да произведе ништо одлично во мојот живот. Но, ако одговорам на вистински начин, дури и најнегативните работи во мојот живот може да произведе раст и корист и благослов, во твојот живот и во мојот живот. Тие доаѓаат да произведуваат. Тој овде вели дека страдањето и стресот и тага, да, па дури и болест може да постигне нешто од вредност ако дозволиме. Сè е по наш избор, се е во наш став. Бог ги користи тешкотиите во нашите животи. Велите, добро, како го прави тоа? Како ги користи Бог тешкотиите и проблемите во нашиот живот? Па, благодарам што прашавте, затоа што следниот пасус или велат следниот дел од стиховите дека Бог ги користи на три начина. Три начини, Бог користи проблеми во вашиот живот на три начина. Прво, проблемите ја тестираат мојата вера. Сега, вашата вера е како мускул. Мускул не може да се зајакне, освен ако не е тестиран, освен ако не е затегнато, освен ако не се стави под притисок. Вие не развивате силни мускули со ништо. Вие развивате силни мускули со тоа што ги истегнувате и зајакнување на нив и тестирање на нив и туркајќи ги до крај. Затоа тој рече дека проблемите доаѓаат за да ја тестираат мојата вера. Тој вели дека сфаќаат дека доаѓаат да ја тестираат вашата вера. Сега, тестот за тестирање на зборови таму, тоа е термин во библиските времиња што се користеле за рафинирање на метали. И, што би направиле е да земете скапоцен метал како сребро или злато или нешто друго, и ќе го ставите во голем сад и ќе го загревавте до екстремно високи температури, зошто? На високите температури, сите нечистотии се изгорени. И, единственото нешто што остана е чисто злато или чисто сребро. Тоа е грчкиот збор овде за тестирање. Тоа е рафинираниот оган кога Бог ја става топлината и тоа го дозволува во нашите животи, гори нешта што не се важни. Знаете што ќе се случи во следните неколку недели? Нешта за кои сите мислевме дека е навистина важно, ќе сфатиме, хм, се дружев само добро без тоа. Reе ги преправиме нашите приоритети, затоа што работите ќе се променат. Сега, класичен пример за тоа како проблемите ја тестираат вашата вера се приказните што се однесуваат на Jobоб во Библијата. Има цела книга за об. Знаете, Јов беше најбогатиот човек во Библијата, и за еден ден, тој изгуби сè. Тој го загуби целото семејство, го загуби целото богатство, ги изгубил сите свои пријатели, терористите го нападнале неговото семејство, доби страшна, многу болна хронична болест што не можеше да се излечи. Океј, тој е терминал. А сепак Бог ја тестираше својата вера. И подоцна, Бог го врати двојно што имал пред да го помине големиот тест. Едно време прочитав понуда некаде пред многу време тоа рече дека луѓето се како торби со чај. Вие навистина не знаете што има во додека не се спуштите во топла вода. И тогаш можете да видите што навистина е во нив. Дали некогаш сте поминале во еден од оние денови на топла вода? Дали некогаш сте биле една од оние недели или месеци со топла вода? Во моментов сме во состојба на топла вода. И, што ќе излезе од вас е она што е во вас. Тоа е како паста за заби. Ако имам цевка за паста за заби и ја туркам, што ќе излезе? Велите, па, паста за заби. Не, не мора. Може да се каже паста за заби однадвор, но може да има сос од маринара или путер од кикирики или мајонез однатре. Што ќе излезе кога е под притисок е сè што има во него. И во деновите што следат додека се справувате со вирусот СОВИД, она што ќе излезе од тебе е она што е во тебе. И ако сте исполнети со горчина, тоа ќе излезе. И ако сте исполнети со фрустрација, тоа ќе излезе. И ако сте исполнети со гнев или грижа или вина или срам или несигурност, тоа ќе излезе. Ако сте исполнети со страв тоа, се што е во вас е она што ќе излезе кога ќе се изврши притисокот врз вас. И тоа е она што тој го кажува овде, дека проблемите ја тестираат мојата вера. Знаете, пред години, навистина запознав еден стар човек на конференција пред многу години наназад на Исток. Мислам дека беше Тенеси. И тој, овој стар човек ми кажа како се отпуштам беше најголема придобивка во неговиот живот. И реков: „Во ред, сакам да ја слушнам оваа приказна. „Кажи ми сè за тоа“. И, што беше, тој работел на пилана целиот живот. Тој беше пиланка цел живот. Но, еден ден за време на економскиот пад, неговиот шеф влезе внатре и одеднаш објави: „Отпуштен си“. И целата негова експертиза излезе од вратата. И тој беше отпуштен на 40-годишна возраст со сопруга и семејство и нема други можности за работа околу него, и во тоа време се случуваше рецесија. И тој беше обесхрабрен и се плашеше. Некои од вас можеби се чувствуваат токму сега. Можеби веќе сте отпуштени. Можеби се плашите дека ќе бидете отпуштен за време на оваа криза. И тој беше прилично депресивен, тој беше прилично уплашен. Тој рече, го спуштив ова, тој рече: „Се чувствував како „мојот свет се каеше во денот кога бев отпуштен. „Но, кога отидов дома, и кажав на сопругата што се случи, "и таа праша:" Па, што ќе правиш сега? " „И реков, добро од кога се отпуштив, „Doе го направам она што отсекогаш сум сакал да го направам. „Станете градител. „Mortе го хипотекам нашиот дом „и ќе одам во градежниот бизнис“. И тој ми рече: „Знаете, Рик, мојот прв потфат „беше изградба на две мали мотели“. Тоа е она што го стори. Но, тој рече: „За пет години, јас бев мултимилионер“. Името на тој човек, човекот со кого разговарав, беше Валас nsонсон и бизнисот што го започна откако се отпуштил се викал гостилишта. Летувалишта Валас ми рече: „Рик, денес, ако можев да се лоцирам „човекот што ме отпушти, јас искрено би искрено „фала му за тоа што направи“. Во тоа време кога се случи, не разбрав зошто бев отпуштен, зошто бев отпуштен. Но, дури подоцна можев да видам дека тоа е Божјото убедување и чудесен план да ме влезе во кариерата по неговиот избор. Проблемите се намерни. Тие имаат цел. Сфаќаат дека доаѓаат да произведуваат, и една од првите работи тие произведуваат поголема вера, тие ја тестираат вашата вера. Број два, еве ја втората придобивка од проблемите. Проблемите ја развиваат мојата издржливост. Тие ја развиваат мојата издржливост. Тоа е следниот дел од фразата, се вели овие проблеми доаѓаат да развијат издржливост. Тие развиваат издржливост во вашиот живот. Кои се резултатите од проблемите во вашиот живот? Останување моќ. Буквално е способност да се справи со притисок. Денес ние ја нарекуваме еластичност. Способност да скокаат назад. И една од најголемите квалитети што треба секое дете да учи и секој возрасен човек треба да учи е еластичност. Бидејќи сите паѓаат, сите се сопнуваат, сите минуваат низ тешки времиња, сите се разболуваат во различни периоди. Сите имаат неуспеси во животот. Тоа е како се справувате со притисок. Издржливост, продолжувате да продолжувате и да висат. Па, како научиш да го сториш тоа? Како научите да се справувате со притисок? Преку искуство, тоа е единствениот начин. Вие не научите да се справувате со притисок во учебник. Вие не научите како да се справувате со притисок на семинар. Учите да поднесете притисок под притисок. И не знаете што има во вас се додека не сте биле ставени во таа ситуација. Во втората година на црквата Садблеб, 1981 г. Поминав низ период на депресија каде што секоја недела сакав да си дадам оставка. И јас сакав да се откажам од секоја недела попладне. А сепак, минував низ тежок период во животот, а сепак ќе ставам една нога пред другата како Бог, не ме натера да изградам голема црква, но Боже, извади ме во текот на оваа недела. И јас едноставно не би се откажал. Многу ми е драго што не се откажав. Но, уште повеќе ми е драго што Бог не се откажа од мене. Затоа што тоа беше тест. И во текот на таа година на пробување, развив духовно и релациона и емоционална и ментална сила што ми овозможи години подоцна да жонглирам секаков вид топки и да се справува со огромни количини на стрес во очите на јавноста затоа што поминав низ таа година на тешкотии, еден по друг. Знаете, Америка имала loveубовна врска со погодност. Ние сакаме погодност. Во деновите и седмиците што следат во оваа криза, ќе има многу работи што се незгодни. Незгодно. И што ќе правиме со нас самите кога сè не е пријатно, кога треба да продолжите кога не се чувствувате како да продолжите. Знаете, целта на триатлон или целта на маратонот навистина не е за брзина, колку брзо ќе стигнете таму, тоа е повеќе за издржливост. Дали ја завршувате трката? Како се подготвувате за вакви работи? Само со поминување низ нив. Па, кога сте затегнати во деновите што следат, не грижи се за тоа, не грижи се за тоа. Проблемите ја развиваат мојата издржливост. Проблемите имаат цел, тие се намерни. Третото нешто што ни го кажува Jamesејмс за проблемите поминуваме низ е дека проблемите го созреваат мојот карактер. И тој го кажува ова во стих четири од Jamesејмс, поглавје 1. Вели, но, нека продолжи процесот додека не станете луѓе со зрел карактер и интегритет без слаби места. Не би сакале да го имате тоа? Дали не би сакале да ги слушнете луѓето како велат, знаете, таа жена нема слаби точки во нејзиниот карактер. Тој човек, тој човек нема слаби точки во неговиот карактер. Како го добивате тој вид зрел лик? Оставете го процесот да трае сè додека не станете луѓе, мажи и жени, со зрел карактер и интегритет без слаби места. Знаете, имаше една позната студија направена многу, пред многу години во Русија, што се сеќавам дека го запишував, и тоа беше на ефектот од тоа колку различни услови за живеење влијаеле на долговечноста или животниот век на различните животни. И така, тие ставаат некои животни во лесно живеење, и тие ги ставија некои други животни во потешко и груби околини. И научниците откриле дека животните кои беа сместени во удобно и лесно опкружување, услови, тие услови за живот, всушност, станаа послаби. Бидејќи условите беа толку лесни, тие станаа послаби и повеќе подложни на болест. И оние кои беа во удобни услови починаа порано од оние на кои им било дозволено да искусат нормалните тешкотии во животот. Зарем тоа не е интересно? Она што е точно за животните сум сигурен дека е точно од нашиот карактер, исто така. И во западната култура, особено во современиот свет, го имавме толку лесно на толку начини. Lивеење на погодности. Божјата број еден цел на Бога во вашиот живот е да ве натераат како Исус Христос по карактер. Да се ​​размислува како Христос, да се однесува како Христос, да се живее како Христос, да се сака како Христос, да се биде позитивен како Христос. И, ако тоа е вистина, а Библијата го кажува ова одново и одново, тогаш Божјата ќе ве однесе низ истите работи дека Исус поминал за да го развие вашиот карактер. Велите, добро, како е Исус? Исус е loveубов и радост, мир и трпеливост и kindубезност, плод на Духот, сите тие работи. И, како ги создава Бог тие? Со тоа што нè става во спротивна ситуација. Учиме трпеливост кога сме во искушение да бидеме нетрпеливи. Ние учиме loveубов кога сме приближувани необично луѓе. Учиме радост среде тага. Учиме да чекаме и да имаме таков вид трпеливост кога треба да почекаме. Учиме kindубезност кога сме во искушение да бидеме себични. Во деновите што следат, ќе биде многу примамливо само ловец во бункер, повлечете се, и реков, ќе се погрижиме за нас. Јас, јас, и јас, моето семејство, ние четворица и повеќе и заборави на сите други. Но, тоа ќе ви ја намали душата. Ако ќе започнете да размислувате за други луѓе и помагајќи им на оние што се ранливи, старите и оние со постојни услови, и ако постигнете, вашата душа ќе порасне, твоето срце ќе порасне, ќе бидеш подобра личност на крајот на оваа криза отколку што бевте на почетокот, океј? Гледаш, Боже, кога тој сака да го изгради вашиот карактер, тој може да користи две работи. Тој може да ја користи својата Реч, вистината нè менува, и тој може да користи околности, што е многу потешко. Сега, Бог повеќе би го користел првиот начин, Словото. Но, не секогаш ја слушаме Словата, па тој користи околности за да ни го привлече вниманието. И тоа е потешко, но често е поефикасно. Сега, ти речеш, добро, добро, Рик, го добивам, дека проблемите се варијабилни и тие се намерни, и тие се тука за да ја тестираат мојата вера, и ќе бидат сите различни видови, и тие не доаѓаат кога сакам. И, Бог може да го искористи за да расте мојот карактер и да го созрее мојот живот. Што треба да направам? Во следните неколку дена и во седмиците и можеби месеци пред нив бидејќи заедно се соочуваме со оваа коронавирусна криза, како треба да одговорам на проблемите во мојот живот? И јас не зборувам само за вирусот. Зборувам за проблеми што ќе дојдат како резултат да се биде без работа или децата да се дома или сите други работи што го вознемируваат животот како што беше нормално. Како треба да одговорам на проблемите во мојот живот? Па, повторно, Jamesејмс е многу специфичен, и тој ни дава три многу практични, тие се радикални одговори, но тие се вистинските одговори. Всушност, кога ќе ти го кажам првото, ќе одиш, ќе ме шегуваш. Но, има три одговори, сите започнуваат со Р. Првиот одговор што тој го вели е кога сте поминувајќи низ тешки времиња, радувај се. Одиш, се шегуваш? Тоа звучи мазохистички. Не велам радувај се на проблемот. Следете ме на ова само една минута. Тој вели дека сметаат за чиста радост. Однесувајте се кон овие проблеми како пријатели. Сега, не ме сфаќај погрешно. Тој не кажува лажен. Тој не кажува облечена во пластична насмевка, се преправаме дека сè е добро и не е, затоа што не е. Полјана, малата сирачка Ени, сонцето ќе излезе утре, може да не излезе утре. Тој не рече дека ја негира реалноста, воопшто и не. Тој не рече дека е мазохист. О момче, морам да минам низ болка. Бог ја мрази болката исто колку и вие. О, јас морам да страдам, кој. И го имате овој маченички комплекс и знаете, Ова духовно чувство го имам само кога се чувствувам лошо. Не, не, не, Бог не сака вие да бидете маченик. Бог не сака да го имате мазохистички став кон болка. Знаете, се сеќавам на едно време кога минував навистина тешко време и еден пријател се обидуваше да биде убезен и тие рекоа: „Знаете, Рик, расположи се „затоа што работите би можеле да бидат уште полоши“. И погоди што, се влошија. Тоа воопшто не беше помош. Јас се расположив и тие се влошија. (чакли) Значи, не станува збор за лажна Полјана позитивно размислување. Ако се однесувам со ентузијазам, ќе бидам ентузијазам. Не, не, не, не, тоа е многу, многу подлабоко од тоа. Ние не се радуваме, слушаме, не се радуваме на проблемот. Се радуваме на проблемот, додека сме во проблемот, има уште многу работи за кои треба да се радуваме. Не самиот проблем, туку другите работи дека можеме да се радуваме на проблемите. Зошто можеме да се радуваме дури и во проблемот? „Бидејќи знаеме дека има цел за тоа. Затоа што знаеме дека Бог никогаш нема да нè напушти. Затоа што знаеме многу различни работи. Знаеме дека Бог има цел. Забележете дека тој смета дека е чиста радост. Заокружете го зборот разгледајте. Размислете за средства намерно да го сочинувате вашиот ум. Добивте прилагодување на ставот дека ќе мора да го направиш овде. Дали е вашиот избор да се радувате? Во Псалм 34 стих еден, тој вели Јас ќе го благословувам Господ во секое време. На сите времиња. И тој вели дека ќе. Тоа е избор на волја, тоа е одлука. Тоа е заложба, тоа е избор. Сега, ќе ги поминете овие месеци напред или со добар став или со лош став. Ако вашиот став е лош, ќе се натерате и сите други околу вас мизерни. Но, ако вашиот став е добар, ваш избор е да се радувате. Велите, ајде да погледнеме на светла страна. Да ги најдеме работите за кои можеме да му се заблагодариме на Бога. И да сфатиме дека дури и во лошо, Бог може да донесе добро од лошото. Затоа, направете прилагодување на ставот. Јас нема да бидам горчлив во оваа криза. Beе бидам подобар во оваа криза. Chooseе одберам, мојот избор е да се радувам. Океј, број два, второто барање R е. И тоа е замолете му на Бога за мудрост. Ова е она што сакате да го направите во секое време кога сте во криза. Сакате да му дадете мудрост на Бога. Минатата недела, ако ја преслушавте минатонеделната порака, и ако ви недостигаше, вратете се на Интернет и гледајте ја таа порака на правење преку долината на вирусот без страв. Ваш избор е да се радувате, но тогаш го прашувате Бога за мудрост. И го прашуваш Бога за мудрост и се молиш и се молиш за твоите проблеми. Стихот седум го кажува ова во еден Jamesејмс. Ако во овој процес, некој од вас не знае како да се сретне кој било посебен проблем, ова е надвор од преводот на Филипс. Ако е во процес, некој од вас не знае како да се сретне кој било посебен проблем, вие треба само да го прашате Бога кој им дава дарежливо на сите луѓе без да ги натера да се чувствуваат виновни. И, можеби сте сигурни дека потребната мудрост ќе ти се даде. Тие велат зошто од сите нешта би барал мудрост среде проблем? Така учи од тоа. Така можете да научите од проблемот, затоа бараш мудрост. Многу е покорисно ако престанете да прашувате зошто, зошто се случува ова и започнете да прашувате што, што сакаш да научам? Што сакаш да станам? Како можам да пораснам од ова? Како можам да станам подобра жена? Како можам да станам подобар човек преку оваа криза? Да, јас сум тестиран. Нема да се грижам за тоа зошто. Зошто навистина не е ни важно. Она што е важно е што, што ќе станам, и што ќе научам од оваа ситуација? И за да го направите тоа, треба да побарате мудрост. Затоа тој рече секогаш кога ви треба мудрост, само прашајте го Бога, Божјата ќе ти ја даде. Така велите, Боже, ми треба мудрост како мајка. Моите деца нема да бидат дома следниот месец. Ми треба мудрост како тато. Како можам да водам кога нашите работни места се во опасност и не можам да работам во моментов? Побарајте му од мудрост на Бога. Не прашувај зошто, туку прашај што. Затоа прво се радувате, добивате позитивен став велејќи дека ќе му се заблагодарам на Бога не за проблемот, но ќе му благодарам на Бога во проблемот. Затоа што Божјето добро дури и кога животот смрди. Затоа ја нарекувам оваа серија „Вистинска вера што работи кога животот не“. Кога животот не работи. Затоа се радувам и барам. Третото нешто што Jamesејмс вели да направи е да се опушти. Да, само измори се, не се обавувај се сите во еден куп нерви. Не ставајте толку стрес што не можете да направите ништо. Не грижи се за иднината. Бог вели дека ќе се грижам за тебе, верувај ми. Вие имате доверба во Бога да знаете што е најдобро. Вие соработувате со него. Вие не ја прекинувате ситуацијата што минувате. Но, вие само велите, Боже, ќе се опуштам. Не се сомневам. Не се сомневам. Trustе ти верувам во оваа ситуација. Стих осум е последниот стих на кој ќе го погледнеме. Па, ќе погледнеме уште еден за една минута. Но, стих осум вели, но мора да прашате со искрена вера без тајни сомнежи. Што бараш во искрена вера? Побарај мудрост. И кажи, Боже, ми треба мудрост и ти благодарам ќе ми дадеш мудрост. Ти благодарам, ми даваш мудрост. Не измачувај, не се сомневај, но извади го на Бога. Знаете, вели Библијата, порано кога истакнав дека ги кажал овие многу видови на проблеми. Знаете, ние зборуваме за тие се разнобојни, многу, многу видови на проблеми. Тој збор на грчки јазик, многу видови на проблеми, е истиот збор што е опфатен во Првиот Петар глава четири, стих четири што рече Бог има многу видови на благодат да ви даде. Божји многу видови на благодат. Тоа е истата разнобојна, повеќејазична, како дијамант. Што вели тој таму? За секој проблем што го имате, има благодат од Бога што е достапна. За секој многу вид на проба и неволја и тешкотија, постои еден вид милост и милост и моќ што Бог сака да ви ја даде да одговара на тој посебен проблем. Потребна ви е благодат за тоа, потребна ви е благодат за тоа, ви треба благодат за ова. Бог вели дека мојата благодат е исто толку и повеќеродна како проблеми со кои се соочувате. Па што зборувам? Јас велам дека сите проблеми што се во вашиот живот, вклучувајќи ја и оваа COVID криза, ѓаволот значи да ве победиме со овие проблеми. Но, Бог значи да ве развиваме преку овие проблеми. Тој сака да ве победи, Сатана, но Бог сака да ве развие. Сега, проблемите што доаѓаат во вашиот живот автоматски не те прават подобра личност. Многу луѓе стануваат горчливи луѓе од 'em. Автоматски не ве прави подобра личност. Вашиот став го прави разликата. И тоа е местото каде што сакам да ви дадам друга работа што треба да ја запомните. Број четири, четврто нешто што треба да се запамети кога минуваш низ проблеми е да се запамети ветувањата на Бога. Запомнете ги ветувањата на Бога. Тоа е долу во стих 12. Дозволете ми да ви го прочитам ова ветување. Chapterејмс, поглавје 1, стих 12. Блажена е лицето кое опстојува под судење, затоа што кога тој застана на тестот, тој ќе ја добие круната на животот што го ветил Бог, го има зборот, на оние што го сакаат. Дозволете ми да го прочитам повторно. Сакам многу внимателно да го слушате. Блажена е лицето кое опстојува под судење, кој се справува со тешкотиите, како ситуацијата во која сме сега. Блажена ќе биде оној што трае, кој опстојува, Кој му верува на Бога, кој верува во проба, затоа што кога тој застана на тестот, излегува на задната страна, ова судење нема да трае последно. Има крај на тоа. Comeе излезете на другиот крај на тунелот. Willе ја добиете круната на животот. Па, јас дури и не знам што значи тоа, но добро е. Круната на животот што Бог го вети на оние што го сакаат. Ваш избор е да се радувате. Ваш избор е да верувате во мудроста Божја наместо да се сомневате. Замолете му на Бога мудрост да ви помогне од вашата состојба. И тогаш замоли го Бога верата да издржи. И кажи, Боже, нема да се откажам. Ова исто така ќе помине. Некој некогаш беше запрашан, кој е вашиот омилен стих од Библијата? Рече, се случи. И, зошто ви се допаѓа тој стих? Затоа што кога доаѓаат проблемите, знам дека тие не дојдоа да останат. Тие се случија. (чакли) И тоа е точно во оваа конкретна ситуација. Не доаѓа да остане, ќе се случи. Сега, сакам да се затворам со оваа мисла. Кризата не само што создава проблеми. Често ги открива, често ги открива. Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашиот брак. Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашата врска со Бога. Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашиот животен стил, дека си премногу напорен. И, затоа биди спремен да му дозволиш на Бог да зборува со тебе за тоа што треба да се промени во животот, нели? Сакам да размислите оваа недела оваа, и дозволете ми да ви дадам неколку практични чекори, добро? Практични чекори, број еден, те сакам да охрабри некој друг да ја слуша оваа порака. Дали ќе го сторите тоа? Дали ќе ја пренесете оваа врска и ќе ја испратите на пријател? Ако ова ве охрабри, предадете го, и бидете охрабрувач оваа недела. На сите околу вас им треба охрабрување за време на оваа криза. Затоа, испратете врска. Пред две недели кога имавме црква во нашите кампуси, во езерото Форест и сите наши други кампуси на седлобек, околу 30.000 луѓе се појавија во црквата. Но, оваа минатата недела кога моравме да ги откажеме услугите и сите моравме да гледаме преку Интернет, реков, сите одат во вашата мала група и поканете ги соседите и покани ги пријателите во твојата мала група, имавме 181.000 Интернет-провајдерите на нашите домови поврзани со услугата. Тоа значи дека можеби половина милион луѓе ја гледав пораката од минатата недела. Половина милион луѓе или повеќе. Зошто затоа што си кажал на некој друг да гледа. И сакам да ве охрабрувам да бидете сведок на добрите вести оваа недела во свет на кој очајно му се потребни добри вести. Луѓето треба да го слушнат ова. Испратете линк. Верувам дека би можеле да охрабриме милион луѓе оваа недела ако сите ќе ја пренесеме пораката, добро? Број два, ако сте во мала група, нема да ви биде да може да се сретнеме, барем овој месец, тоа е сигурно. И, затоа би ве охрабрил да поставите виртуелна средба. Може да имате мрежна група. Како го правиш тоа? Па, има производи таму како Зум. Сакате да го проверите тоа, Зум, тоа е бесплатно. И можете да одите таму и да им кажете на сите да го зумираат на нивниот телефон или на нивниот компјутер, и можете да поврзете шест или осум или 10 лица, и можете да ја имате вашата група оваа недела на Зум. И, можете да видите едни со други, како на пример Facebook Live, или тоа е како некои други, знаете, што има на iPhone кога гледате во FaceTime. Па, не можете да го направите тоа со голема група, но можете да го направите тоа со една личност. И така, охрабрете се едни со други преку лице преку технологија. Сега имаме технологија што не беше достапна. Затоа проверете го зумот за мала виртуелна група. И, всушност, тука на Интернет можете да добиете и некои информации. Број три, ако не сте во мала група, Helpе ви помогнам да влезете во мрежна група оваа недела, ќе. Сè што треба да направите е да ми испратите е-пошта, PastorRick@saddleback.com. PastorRick @ седло враќање, еден збор, SADDLEBACK, saddleback.com, и ќе ве поврзам на онлајн група, нели? Потоа, проверете дали сте дел од црквата Садблеб да го прочитате вашиот дневен билтен што го испраќам секој ден за време на оваа криза. Се вика „Седлобек дома“. Има совети, има охрабрувачки пораки, има новини што можете да ги користите. Многу практична работа. Сакаме да останеме во контакт со вас секој ден. Добијте "Седлобек дома." Ако ја немам вашата е-пошта, тогаш не го добивате. И можете да ми ја испратите адресата за е-пошта на PastorRick@saddleback.com, и ќе ве ставам на списокот, и ќе ја добиете дневната врска, весникот „Седлобек во домот“. Само сакам да се затворам пред да се молам повторно кажувајќи колку те сакам. Се молев за вас секој ден, и ќе продолжам да се молам за тебе. Willе го поминеме тоа заедно. Ова не е крај на приказната. Бог е сè уште на неговиот престол, а Бог ќе го искористи тоа да ја зголеми својата вера, да ги донесе луѓето во вера. И којзнае што ќе се случи. Можевме да имаме духовна преродба од сето ова затоа што луѓето честопати се обраќаат кон Бога кога минуваат низ тешки времиња. Дозволете ми да се молам за вас. Татко, сакам да ви се заблагодарам за сите кој слуша сега. Нека ја живееме пораката на едно поглавје од Jamesејмс, првите шест или седум стихови. Може да научиме дека проблемите доаѓаат, тие ќе се случат, тие се варијабилни, тие се намерни и дека ќе ги добиете искористете ги за добро во нашите животи ако ќе ви веруваме. Помогнете ни да не се сомневаме. Помогнете ни да се радуваме, да побараме, Господи, и да се сеќавам на вашите ветувања. И се молам за сите дека ќе имаат здрава недела. Во името на Исус, амин. Бог да те благослови, сите. Пренесете го ова на некој друг.

„Вера што се справува со тешкотиите“ со пастор Рик Ворен

View online
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>
<text sub="clublinks" start="1.34" dur="1.42"> - Здраво, сите, јас сум Рик Ворен, </text>
<text sub="clublinks" start="2.76" dur="1.6"> свештеник во црквата Садблеб и автор </text>
<text sub="clublinks" start="4.36" dur="2.58"> на „Цел живот управуван“ и звучник </text>
<text sub="clublinks" start="6.94" dur="2.71"> на програмата „Дневна надеж“. </text>
<text sub="clublinks" start="9.65" dur="2.53"> Ви благодариме што подесувате во оваа емисија. </text>
<text sub="clublinks" start="12.18" dur="3.59"> Знаете, оваа недела овде во округот Оринџ, Калифорнија, </text>
<text sub="clublinks" start="15.77" dur="2.47"> Владата објави дека тие забрануваат </text>
<text sub="clublinks" start="18.24" dur="4.19"> сите состаноци од секаков вид, со која било големина </text>
<text sub="clublinks" start="22.43" dur="1.46"> до крајот на месецот. </text>
<text sub="clublinks" start="23.89" dur="2.81"> Затоа, добредојде во црквата Садблебк во домот. </text>
<text sub="clublinks" start="26.7" dur="1.41"> Драго ми е што сте тука </text>
<text sub="clublinks" start="28.11" dur="5"> И јас ќе ве научам преку видео </text>
<text sub="clublinks" start="33.31" dur="4.59"> меѓу сега и секогаш кога ќе заврши оваа криза СОВИД-19. </text>
<text sub="clublinks" start="37.9" dur="2.12"> Затоа, добредојде во црквата Садблебк во домот. </text>
<text sub="clublinks" start="40.02" dur="3.34"> И сакам да те поканам да ме следиш секоја недела, </text>
<text sub="clublinks" start="43.36" dur="2.25"> бидете дел од овие богослужби заедно. </text>
<text sub="clublinks" start="45.61" dur="2.91"> Togetherе заедно имаме музика и обожавање, </text>
<text sub="clublinks" start="48.52" dur="2.44"> и ќе ви дадам збор од Божјата реч. </text>
<text sub="clublinks" start="50.96" dur="3.01"> Знаете, како што размислував за ова, </text>
<text sub="clublinks" start="53.97" dur="2.15"> патем, прво треба да ти кажам. </text>
<text sub="clublinks" start="56.12" dur="3.84"> Сфатив дека ќе ни ја откажат средбата. </text>
<text sub="clublinks" start="59.96" dur="3.6"> И така оваа недела, го имав студиото „Саддлеб“ </text>
<text sub="clublinks" start="63.56" dur="1.32"> се пресели во мојата гаража. </text>
<text sub="clublinks" start="64.88" dur="2.34"> Јас всушност го допирам ова во мојата гаража. </text>
<text sub="clublinks" start="67.22" dur="2.46"> Моја екипа за скелетни технологии. </text>
<text sub="clublinks" start="69.68" dur="1.979"> Влези, момци, кажи здраво на сите. </text>
<text sub="clublinks" start="71.659" dur="2.101"> (се смее) </text>
<text sub="clublinks" start="73.76" dur="3.12"> Тие помогнаа да се преселат овде и да ги постават сите </text>
<text sub="clublinks" start="76.88" dur="4.74"> за да можеме да разговараме со вас неделно. </text>
<text sub="clublinks" start="81.62" dur="3.32"> Сега, додека размислував за тоа што треба да го покриеме </text>
<text sub="clublinks" start="84.94" dur="3.22"> за време на оваа криза СОВИД-19, </text>
<text sub="clublinks" start="88.16" dur="2.98"> Веднаш помислив на книгата на Jamesејмс. </text>
<text sub="clublinks" start="91.14" dur="2.67"> Книгата на Jamesејмс е многу мала книга </text>
<text sub="clublinks" start="93.81" dur="2.15"> близу крајот на Новиот Завет. </text>
<text sub="clublinks" start="95.96" dur="3.81"> Но, тоа е толку практично и е многу корисно, </text>
<text sub="clublinks" start="99.77" dur="5"> и ја нарекувам оваа книга вера која функционира кога животот не. </text>
<text sub="clublinks" start="105.56" dur="3.67"> И јас мислев, ако нешто е потребно во моментов, </text>
<text sub="clublinks" start="109.23" dur="4.75"> дали ни е потребна вера која работи кога животот не. </text>
<text sub="clublinks" start="113.98" dur="2.86"> Затоа што во моментов не работи многу добро. </text>
<text sub="clublinks" start="116.84" dur="2.75"> И така, денес, оваа недела, ќе започнеме </text>
<text sub="clublinks" start="119.59" dur="3.25"> патување заедно што ќе ве охрабри </text>
<text sub="clublinks" start="122.84" dur="1.03"> низ оваа криза. </text>
<text sub="clublinks" start="123.87" dur="3.22"> И не сакам да пропуштите ниту една од овие пораки. </text>
<text sub="clublinks" start="127.09" dur="4.1"> Бидејќи книгата на Jamesејмс всушност опфаќа 14 големи </text>
<text sub="clublinks" start="131.19" dur="4.34"> градежни блокови на животот, 14 клучни теми од животот, </text>
<text sub="clublinks" start="135.53" dur="3.76"> 14 области што секој еден од вас </text>
<text sub="clublinks" start="139.29" dur="1.91"> веќе моравте да се справите со вашиот живот, </text>
<text sub="clublinks" start="141.2" dur="3.17"> и ќе мора да се справиш во иднина. </text>
<text sub="clublinks" start="144.37" dur="3.52"> На пример, во поглавје еден од Jamesејмс, </text>
<text sub="clublinks" start="147.89" dur="1.6"> дозволете ми да ви дадам малку преглед на книгата. </text>
<text sub="clublinks" start="149.49" dur="1.42"> Тоа е само четири поглавја. </text>
<text sub="clublinks" start="150.91" dur="2.99"> Поглавје 1, прво зборува за тешкотии. </text>
<text sub="clublinks" start="153.9" dur="1.77"> И ние ќе зборуваме за тоа денес. </text>
<text sub="clublinks" start="155.67" dur="4.13"> Која е Божјата намера за вашите проблеми? </text>
<text sub="clublinks" start="159.8" dur="1.6"> Потоа зборува за избори. </text>
<text sub="clublinks" start="161.4" dur="1.62"> Како го сочинувате вашиот ум? </text>
<text sub="clublinks" start="163.02" dur="2.085"> Како знаете кога да останете, кога да одите? </text>
<text sub="clublinks" start="165.105" dur="2.335"> Како знаете што да направите, како донесувате одлуки? </text>
<text sub="clublinks" start="167.44" dur="2.41"> И тогаш зборува за искушение. </text>
<text sub="clublinks" start="169.85" dur="3.29"> И, ќе разгледаме како да ги победите вообичаените искушенија </text>
<text sub="clublinks" start="173.14" dur="3.24"> во вашиот живот што се чини дека продолжуваат да ве предизвикуваат да не успеете. </text>
<text sub="clublinks" start="176.38" dur="2.04"> И тогаш зборува за водство. </text>
<text sub="clublinks" start="178.42" dur="2.68"> И зборува за тоа како можеме да бидеме благословени од Библијата. </text>
<text sub="clublinks" start="181.1" dur="2.24"> Не само прочитајте го, туку бидете благословени од тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="183.34" dur="1.56"> Сето тоа е во едно поглавје. </text>
<text sub="clublinks" start="184.9" dur="2.36"> И, ќе ги разгледаме оние во наредните недели. </text>
<text sub="clublinks" start="187.26" dur="2.7"> Поглавје 2 зборува за односите. </text>
<text sub="clublinks" start="189.96" dur="3.06"> Lookе погледнеме како ги третирате луѓето правилно. </text>
<text sub="clublinks" start="193.02" dur="2.628"> И со луѓето што треба да останат дома, </text>
<text sub="clublinks" start="195.648" dur="4.242"> сите во семејството заедно, деца и мајки и татковци, </text>
<text sub="clublinks" start="199.89" dur="2.32"> и луѓето ќе се натераат на едни со други нерви. </text>
<text sub="clublinks" start="202.21" dur="2.74"> Beе биде важна порака за врските. </text>
<text sub="clublinks" start="204.95" dur="1.39"> Потоа зборува за вера. </text>
<text sub="clublinks" start="206.34" dur="4.76"> Како навистина му верувате на Бог кога не се чувствувате како него </text>
<text sub="clublinks" start="211.1" dur="2.18"> и кога работите одат во погрешна насока? </text>
<text sub="clublinks" start="213.28" dur="1.64"> Сето тоа е во второто поглавје. </text>
<text sub="clublinks" start="214.92" dur="3.32"> Поглавје 3, ќе разговараме за разговори. </text>
<text sub="clublinks" start="218.24" dur="1.66"> Силата на разговорот. </text>
<text sub="clublinks" start="219.9" dur="2.12"> И ова е еден од најважните пасуси </text>
<text sub="clublinks" start="222.02" dur="3.73"> во Библијата за тоа како управувате со устата. </text>
<text sub="clublinks" start="225.75" dur="2.25"> Тоа е важно без разлика дали сме во криза или не. </text>
<text sub="clublinks" start="228" dur="2.27"> И тогаш зборува за пријателство. </text>
<text sub="clublinks" start="230.27" dur="2.21"> И ни дава многу практични информации </text>
<text sub="clublinks" start="232.48" dur="2.71"> за тоа како градите мудри пријателства </text>
<text sub="clublinks" start="235.19" dur="2.7"> и избегнувајте мудри пријателства. </text>
<text sub="clublinks" start="237.89" dur="2.24"> Тоа е поглавје три. </text>
<text sub="clublinks" start="240.13" dur="3.5"> Поглавјето четири е во судир. </text>
<text sub="clublinks" start="243.63" dur="2.39"> И во четвртото поглавје зборуваме </text>
<text sub="clublinks" start="246.02" dur="1.88"> како да избегнувате аргументи. </text>
<text sub="clublinks" start="247.9" dur="1.56"> И тоа ќе биде корисно. </text>
<text sub="clublinks" start="249.46" dur="2.78"> Како што растат тензиите и растат фрустрациите, </text>
<text sub="clublinks" start="252.24" dur="2.94"> како што луѓето се без работа, како да ги избегнете аргументите? </text>
<text sub="clublinks" start="255.18" dur="2.03"> И тогаш се зборува за судење на другите. </text>
<text sub="clublinks" start="257.21" dur="2.74"> Како се откажувате од играње на Бога? </text>
<text sub="clublinks" start="259.95" dur="1.84"> Тоа ќе предизвика многу мир во нашите животи </text>
<text sub="clublinks" start="261.79" dur="1.08"> ако можеме да го сториме тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="262.87" dur="1.67"> И тогаш зборува за иднината. </text>
<text sub="clublinks" start="264.54" dur="1.82"> Како планирате за иднината? </text>
<text sub="clublinks" start="266.36" dur="1.56"> Сето тоа е во четвртото поглавје. </text>
<text sub="clublinks" start="267.92" dur="2.75"> Сега, во последното поглавје, петто поглавје, ти реков </text>
<text sub="clublinks" start="270.67" dur="0.98"> имаше четири поглавја, всушност има </text>
<text sub="clublinks" start="271.65" dur="1.683"> пет поглавја во Jamesејмс. </text>
<text sub="clublinks" start="274.327" dur="2.243"> Talkе зборуваме за пари. </text>
<text sub="clublinks" start="276.57" dur="3.65"> И зборува за тоа како да бидете мудри со вашето богатство. </text>
<text sub="clublinks" start="280.22" dur="1.73"> И, тогаш ќе погледнеме во трпеливост. </text>
<text sub="clublinks" start="281.95" dur="3.26"> Што правите кога чекате на Бога? </text>
<text sub="clublinks" start="285.21" dur="1.92"> Најтешката просторија за седење </text>
<text sub="clublinks" start="287.13" dur="3.87"> е во чекалната кога брзате, а не Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="291" dur="1.29"> И тогаш ќе ја погледнеме молитвата, </text>
<text sub="clublinks" start="292.29" dur="2.07"> која е последната порака што ќе ја погледнеме. </text>
<text sub="clublinks" start="294.36" dur="1.94"> Како се молиш за твоите проблеми? </text>
<text sub="clublinks" start="296.3" dur="2.58"> Библијата вели дека постои начин да се молиме и да добиваме одговори, </text>
<text sub="clublinks" start="298.88" dur="2.29"> и има начин да не се молиме. </text>
<text sub="clublinks" start="301.17" dur="1.27"> И, ќе го разгледаме. </text>
<text sub="clublinks" start="302.44" dur="3.763"> Сега, денес, ќе ги погледнеме првите шест стихови </text>
<text sub="clublinks" start="306.203" dur="2.072"> од книгата на Jamesејмс. </text>
<text sub="clublinks" start="308.275" dur="5"> Ако немате Библија, тогаш сакам да ја преземете </text>
<text sub="clublinks" start="313.46" dur="3.73"> преглед на оваа веб-страница, преглед, наставни белешки, </text>
<text sub="clublinks" start="317.19" dur="2.02"> затоа што сите стихови ќе ги разгледаме </text>
<text sub="clublinks" start="319.21" dur="2.04"> дали има на вашиот преглед. </text>
<text sub="clublinks" start="321.25" dur="3.22"> Chapterејмс, поглавје 1, првите шест стихови. </text>
<text sub="clublinks" start="324.47" dur="4.07"> И Библијата го кажува ова кога зборува </text>
<text sub="clublinks" start="328.54" dur="2.33"> мора да се справи со вашите проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="330.87" dur="2.35"> Прво, ова го кажува Jamesејмс 1: 1. </text>
<text sub="clublinks" start="333.22" dur="5"> Jamesејмс, слуга на Бога и на Господ Исус Христос, </text>
<text sub="clublinks" start="338.86" dur="4.18"> до 12-те племиња расфрлани меѓу народите, поздрави. </text>
<text sub="clublinks" start="343.04" dur="2.23"> Сега, дозволете ми да паузирам овде една минута и да кажам </text>
<text sub="clublinks" start="345.27" dur="2.95"> ова е најценетиот вовед </text>
<text sub="clublinks" start="348.22" dur="1.71"> на која било книга во Библијата. </text>
<text sub="clublinks" start="349.93" dur="2.01"> Затоа што знаете кој бил Jamesејмс? </text>
<text sub="clublinks" start="351.94" dur="3.073"> Тој беше полубрат на Исус. </text>
<text sub="clublinks" start="355.013" dur="1.507"> Што мислиш со тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="356.52" dur="2.19"> Тоа значи дека тој бил син на Марија и Јосиф. </text>
<text sub="clublinks" start="358.71" dur="2.899"> Исус бил само син на Марија. </text>
<text sub="clublinks" start="361.609" dur="4.591"> Тој не беше син на Јосиф, затоа што Бог беше татко на Исус. </text>
<text sub="clublinks" start="366.2" dur="2.47"> Но, Библијата ни кажува дека Марија и Јосиф </text>
<text sub="clublinks" start="368.67" dur="3.52"> имал многу деца подоцна, па дури ни ги дал нивните имиња. </text>
<text sub="clublinks" start="372.19" dur="2.87"> Jamesејмс не беше христијанин. </text>
<text sub="clublinks" start="375.06" dur="2.27"> Тој не беше Христов следбеник. </text>
<text sub="clublinks" start="377.33" dur="3.54"> Тој не веруваше дека неговиот полубрат е Месијата </text>
<text sub="clublinks" start="380.87" dur="1.78"> за време на целата служба на Исус. </text>
<text sub="clublinks" start="382.65" dur="1.29"> Тој беше скептик. </text>
<text sub="clublinks" start="383.94" dur="3.14"> И би го сфатиле тоа, помлад брат не верува </text>
<text sub="clublinks" start="387.08" dur="3.22"> кај постар брат, добро, тоа би било прилично јасно. </text>
<text sub="clublinks" start="390.3" dur="3.81"> Што го натерало Јаков да биде верник во Исус Христос? </text>
<text sub="clublinks" start="394.11" dur="1.56"> Воскресение. </text>
<text sub="clublinks" start="395.67" dur="4.42"> Кога Исус се врати од смртта и прошета наоколу </text>
<text sub="clublinks" start="400.09" dur="1.96"> уште 40 дена и Jamesејмс го виде, </text>
<text sub="clublinks" start="402.05" dur="3.79"> тој стана верник и подоцна стана водач </text>
<text sub="clublinks" start="405.84" dur="2.09"> во црквата Ерусалим. </text>
<text sub="clublinks" start="407.93" dur="3.82"> Значи, ако некој има право да испушти имиња, тоа е овој човек. </text>
<text sub="clublinks" start="411.75" dur="4.06"> Можеше да рече, Jamesејмс, момчето што порасна со Исус. </text>
<text sub="clublinks" start="415.81" dur="2.95"> Jamesејмс, полубратот на Исус. </text>
<text sub="clublinks" start="418.76" dur="3.87"> Jamesејмс, најдобриот пријател на Исус расте. </text>
<text sub="clublinks" start="422.63" dur="1.47"> Такви работи, но тој не. </text>
<text sub="clublinks" start="424.1" dur="2.68"> Тој едноставно вели Jamesејмс, слуга на Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="426.78" dur="4.97"> Тој не влегува ранг, не го промовира своето педигре. </text>
<text sub="clublinks" start="431.75" dur="2.24"> Но, тогаш во стих два, тој започнува да влегува </text>
<text sub="clublinks" start="433.99" dur="5"> ова прво издание на Божјата намера во вашите проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="439.07" dur="1.86"> Дозволете ми да ви го прочитам. </text>
<text sub="clublinks" start="440.93" dur="2.41"> Вели, кога секакви судења </text>
<text sub="clublinks" start="444.2" dur="5"> навлечете во вашите животи, не огорчувајте ги како натрапници, </text>
<text sub="clublinks" start="449.52" dur="3.15"> но добредојде ги како пријатели. </text>
<text sub="clublinks" start="452.67" dur="2.82"> Сфатете дека дојдоа да ја тестираат вашата вера, </text>
<text sub="clublinks" start="455.49" dur="4.8"> и да се произведе во вас квалитетот на издржливоста. </text>
<text sub="clublinks" start="460.29" dur="4.32"> Но, оставете го тој процес да трае до таа издржливост </text>
<text sub="clublinks" start="464.61" dur="5"> е целосно развиена, а вие ќе станете личност </text>
<text sub="clublinks" start="470.01" dur="5"> со зрел карактер и интегритет </text>
<text sub="clublinks" start="475.11" dur="2.71"> без слаби места. </text>
<text sub="clublinks" start="477.82" dur="2.24"> Тоа е преводот Филипс </text>
<text sub="clublinks" start="480.06" dur="2.73"> од една глава на Jamesејмс, стихови од два до шест. </text>
<text sub="clublinks" start="482.79" dur="3.377"> Сега, тој вели кога ќе влезат во вашиот живот сите видови на искушенија </text>
<text sub="clublinks" start="486.167" dur="2.963"> и тие навлегуваат во вашиот живот, рече тој, не ги навредувајте ги </text>
<text sub="clublinks" start="489.13" dur="1.69"> како натрапници, добредојде ги како пријатели. </text>
<text sub="clublinks" start="490.82" dur="2.57"> Вели, имате проблеми, бидете среќни. </text>
<text sub="clublinks" start="493.39" dur="2.09"> Имате проблеми, радувајте се. </text>
<text sub="clublinks" start="495.48" dur="1.807"> Имате проблеми, насмејте се. </text>
<text sub="clublinks" start="499.51" dur="0.87"> Сега, знам што размислувате. </text>
<text sub="clublinks" start="500.38" dur="1.94"> Оди, дали ме шегуваш? </text>
<text sub="clublinks" start="502.32" dur="3.15"> Зошто треба да се радувам на СОВИД-19? </text>
<text sub="clublinks" start="505.47" dur="5"> Зошто треба да ги поздравам овие испитувања во мојот живот? </text>
<text sub="clublinks" start="510.6" dur="2.31"> Како е можно тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="512.91" dur="3.74"> Клучот за целиот овој став на одржување </text>
<text sub="clublinks" start="516.65" dur="2.85"> позитивен став среде криза </text>
<text sub="clublinks" start="519.5" dur="3.65"> е зборот реализира, тоа е зборот реализира. </text>
<text sub="clublinks" start="523.15" dur="2.19"> Тој рече, кога сите овие видови на испитувања </text>
<text sub="clublinks" start="525.34" dur="2.99"> навлечете во вашите животи, не огорчувајте ги како натрапници, </text>
<text sub="clublinks" start="528.33" dur="4.89"> но добредојде ги како пријатели и реализира, реализира, </text>
<text sub="clublinks" start="533.22" dur="3.75"> тие доаѓаат да ја тестираат вашата вера. </text>
<text sub="clublinks" start="536.97" dur="3.839"> И тогаш тој продолжува, што ќе произведува во нивните животи. </text>
<text sub="clublinks" start="540.809" dur="5"> Она што тој го кажува овде е дека вашиот успех во постапувањето </text>
<text sub="clublinks" start="545.99" dur="4.44"> седмиците што се пред нас во оваа пандемија COVID-19 </text>
<text sub="clublinks" start="550.43" dur="2.87"> тоа е сега низ целиот свет, и сè повеќе и повеќе </text>
<text sub="clublinks" start="553.3" dur="3.11"> народите се затвораат и тие се затвораат </text>
<text sub="clublinks" start="556.41" dur="2.31"> ресторани и тие ги затвораат продавниците, </text>
<text sub="clublinks" start="558.72" dur="1.89"> и тие ги затвораат училиштата, </text>
<text sub="clublinks" start="560.61" dur="1.57"> и тие ги затвораат црквите, </text>
<text sub="clublinks" start="562.18" dur="1.69"> и тие се затвораат на кое било место </text>
<text sub="clublinks" start="563.87" dur="3.86"> каде што луѓето се собираат, и како овде во округот Оринџ, </text>
<text sub="clublinks" start="567.73" dur="4.29"> каде не смееме да се сретнеме со никого овој месец. </text>
<text sub="clublinks" start="572.02" dur="3.75"> Вели, вашиот успех во справувањето со овие проблеми </text>
<text sub="clublinks" start="575.77" dur="3.49"> ќе биде одредено од вашето разбирање. </text>
<text sub="clublinks" start="579.26" dur="1.3"> Според вашето разбирање. </text>
<text sub="clublinks" start="580.56" dur="3.24"> И од вашиот став кон тие проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="583.8" dur="3.69"> Тоа е она што го сфаќате, тоа е она што го знаете. </text>
<text sub="clublinks" start="587.49" dur="3.79"> Сега, првото нешто во овој пасус сакам да го реализирате </text>
<text sub="clublinks" start="591.28" dur="3.957"> е дека Бог ни дава четири потсетници за проблемите. </text>
<text sub="clublinks" start="595.237" dur="2.253"> Можеби сакате да ги запишете овие. </text>
<text sub="clublinks" start="597.49" dur="2.07"> Четири потсетници за проблемите во вашиот живот, </text>
<text sub="clublinks" start="599.56" dur="2.35"> кои вклучуваат криза што минуваме сега. </text>
<text sub="clublinks" start="601.91" dur="5"> Прв број, рече тој, проблемите се неизбежни. </text>
<text sub="clublinks" start="607.42" dur="2.34"> Проблемите се неизбежни. </text>
<text sub="clublinks" start="609.76" dur="1.04"> Сега, како го кажува тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="610.8" dur="4.33"> Вели, кога ќе дојдат сите видови на испитувања. </text>
<text sub="clublinks" start="615.13" dur="4.41"> Тој не кажува дали доаѓаат сите видови на испитувања, тој вели кога. </text>
<text sub="clublinks" start="619.54" dur="1.72"> Можете да сметате на тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="621.26" dur="3.27"> Ова не е небо каде сè е совршено. </text>
<text sub="clublinks" start="624.53" dur="2.66"> Ова е Земјата каде сè е скршено. </text>
<text sub="clublinks" start="627.19" dur="2.05"> И тој велеше дека ќе имате проблеми, </text>
<text sub="clublinks" start="629.24" dur="3.44"> ќе имате потешкотии, можете да сметате на тоа, </text>
<text sub="clublinks" start="632.68" dur="2.37"> можете да купите акции во неа. </text>
<text sub="clublinks" start="635.05" dur="2.99"> Сега, ова не е нешто што saysејмс го кажува сам. </text>
<text sub="clublinks" start="638.04" dur="1.62"> Цела преку Библијата тоа го кажува. </text>
<text sub="clublinks" start="639.66" dur="2.77"> Исус рече дека во светот ќе имате искушенија </text>
<text sub="clublinks" start="642.43" dur="3.68"> и искушенија, и ќе имате неволја. </text>
<text sub="clublinks" start="646.11" dur="2.29"> Тој рече дека ќе имате проблеми во животот. </text>
<text sub="clublinks" start="648.4" dur="3.07"> Па, зошто сме изненадени кога имаме проблеми? </text>
<text sub="clublinks" start="651.47" dur="1.632"> Питер вели дека не бидете изненадени </text>
<text sub="clublinks" start="653.102" dur="2.558"> кога минуваш низ огнени испитувања. </text>
<text sub="clublinks" start="655.66" dur="1.786"> Рече не се однесувај како нешто ново. </text>
<text sub="clublinks" start="657.446" dur="2.744"> Сите минуваат низ тешки времиња. </text>
<text sub="clublinks" start="660.19" dur="2.04"> Lifeивотот е тежок. </text>
<text sub="clublinks" start="662.23" dur="2.53"> Ова не е небото, ова е Земјата. </text>
<text sub="clublinks" start="664.76" dur="3.18"> Никој не е имун, никој не е изолиран, </text>
<text sub="clublinks" start="667.94" dur="2.94"> никој не е изолиран, никој не е исклучен. </text>
<text sub="clublinks" start="670.88" dur="1.73"> Тој вели дека ќе имате проблеми </text>
<text sub="clublinks" start="672.61" dur="2.78"> затоа што тие се неизбежни. </text>
<text sub="clublinks" start="675.39" dur="3.84"> Знаете, се сеќавам на едно време кога бев на колеџ. </text>
<text sub="clublinks" start="679.23" dur="2.27"> Пред многу години, минував </text>
<text sub="clublinks" start="681.5" dur="1.71"> некои навистина тешки времиња. </text>
<text sub="clublinks" start="683.21" dur="3.09"> И почнав да се молам, реков: „Боже, дај ми трпеливост“. </text>
<text sub="clublinks" start="686.3" dur="2.91"> И наместо да се подобрат испитувањата, тие се влошија. </text>
<text sub="clublinks" start="689.21" dur="2.22"> И тогаш реков: "Боже, навистина ми треба трпеливост", </text>
<text sub="clublinks" start="691.43" dur="1.72"> а проблемите се влошија. </text>
<text sub="clublinks" start="693.15" dur="2.43"> И тогаш реков: "Боже, навистина ми треба трпеливост", </text>
<text sub="clublinks" start="695.58" dur="2.93"> и тие се влошија. </text>
<text sub="clublinks" start="698.51" dur="1.77"> Што се случуваше? </text>
<text sub="clublinks" start="700.28" dur="1.82"> Па, конечно сфатив дека после околу шест месеци, </text>
<text sub="clublinks" start="702.1" dur="2.64"> Бев многу по трпелив отколку кога започнав надвор, </text>
<text sub="clublinks" start="704.74" dur="2.07"> дека начинот на кој Бог ме учеше на трпеливост </text>
<text sub="clublinks" start="706.81" dur="3.2"> беше низ тие тешкотии. </text>
<text sub="clublinks" start="710.01" dur="2.85"> Сега, проблемите не се некаков изборен курс </text>
<text sub="clublinks" start="712.86" dur="2.44"> што имаш избор да го земеш во животот. </text>
<text sub="clublinks" start="715.3" dur="2.863"> Не, тие се задолжителни, вие не можете да се откажете од нив. </text>
<text sub="clublinks" start="719.01" dur="3.71"> За да дипломираат од училиштето за живот, </text>
<text sub="clublinks" start="722.72" dur="1.96"> ќе одиш низ школото на тешки удари. </text>
<text sub="clublinks" start="724.68" dur="2.87"> Goе поминете низ проблеми, тие се неизбежни. </text>
<text sub="clublinks" start="727.55" dur="1.35"> Тоа е она што го вели Библијата. </text>
<text sub="clublinks" start="728.9" dur="2.43"> Втора работа што вели Библијата за проблемите е ова. </text>
<text sub="clublinks" start="731.33" dur="3.923"> Проблемите се варијабилни, тоа значи дека не се сите исти. </text>
<text sub="clublinks" start="735.253" dur="2.817"> Не го добивате истиот проблем еден по друг. </text>
<text sub="clublinks" start="738.07" dur="1.89"> Имате многу различни. </text>
<text sub="clublinks" start="739.96" dur="2.11"> Не само што станувате, туку добивате различни. </text>
<text sub="clublinks" start="742.07" dur="5"> Вели кога судеш, кога имаш проблеми од секаков вид. </text>
<text sub="clublinks" start="748.25" dur="2.09"> Можеби ќе заокружиш ако забележуваш. </text>
<text sub="clublinks" start="750.34" dur="3.54"> Кога ќе влезат во вашиот живот сите видови на испитувања. </text>
<text sub="clublinks" start="753.88" dur="3.25"> Знаете, јас сум градинар и еднаш студирав, </text>
<text sub="clublinks" start="757.13" dur="2.32"> и открив дека владата овде </text>
<text sub="clublinks" start="759.45" dur="2.18"> во САД има класифицирано </text>
<text sub="clublinks" start="761.63" dur="3.493"> 205 различни видови плевели. </text>
<text sub="clublinks" start="765.123" dur="4.767"> Мислам дека 80% од нив растат во мојата градина. (се смее) </text>
<text sub="clublinks" start="769.89" dur="2.52"> Честопати мислам дека кога одгледувам зеленчук, </text>
<text sub="clublinks" start="772.41" dur="2.85"> Треба да наплатам за прием во плевел фарма на Ворен. </text>
<text sub="clublinks" start="775.26" dur="3.62"> Но, постојат многу видови плевели, </text>
<text sub="clublinks" start="778.88" dur="1.82"> и има многу видови на испитувања, </text>
<text sub="clublinks" start="780.7" dur="1.76"> има многу видови на проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="782.46" dur="2.282"> Тие доаѓаат во сите големини, доаѓаат во сите форми. </text>
<text sub="clublinks" start="784.742" dur="2.898"> Постојат повеќе од 31 вкус. </text>
<text sub="clublinks" start="787.64" dur="2.75"> Овој збор овде, секакви, каде што вели </text>
<text sub="clublinks" start="790.39" dur="1.55"> постојат сите видови на испитувања во вашиот живот, </text>
<text sub="clublinks" start="791.94" dur="4.26"> тоа всушност на грчки значи повеќебоен. </text>
<text sub="clublinks" start="796.2" dur="2.795"> Со други зборови, постојат многу нијанси на стрес </text>
<text sub="clublinks" start="798.995" dur="2.205"> во вашиот живот, би се согласиле ли со тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="801.2" dur="1.9"> Постојат многу нијанси на стрес. </text>
<text sub="clublinks" start="803.1" dur="1.62"> Сите тие не изгледаат исто. </text>
<text sub="clublinks" start="804.72" dur="2.67"> Има финансиски стрес, има релациски стрес, </text>
<text sub="clublinks" start="807.39" dur="2.37"> има здравствен стрес, има физички стрес, </text>
<text sub="clublinks" start="809.76" dur="1.62"> има временски стрес. </text>
<text sub="clublinks" start="811.38" dur="5"> Вели дека сите тие се различни бои. </text>
<text sub="clublinks" start="816.41" dur="2.82"> Но, ако излезете и купувате автомобил и сакате </text>
<text sub="clublinks" start="819.23" dur="3.44"> сопствена боја, тогаш мора да почекате за тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="822.67" dur="2.98"> И тогаш кога е направена, тогаш ја добивате вашата сопствена боја. </text>
<text sub="clublinks" start="825.65" dur="2.01"> Тоа е всушност зборот што се користи овде. </text>
<text sub="clublinks" start="827.66" dur="4.99"> Тоа е обична боја, разнобојни испитувања во вашиот живот. </text>
<text sub="clublinks" start="832.65" dur="2.14"> Бог им дозволува со причина. </text>
<text sub="clublinks" start="834.79" dur="3.07"> Некои од вашите проблеми се всушност направени по обичај. </text>
<text sub="clublinks" start="837.86" dur="1.842"> Некои од нив сите заедно ги доживеавме заедно, </text>
<text sub="clublinks" start="839.702" dur="2.908"> како овој, СОВИД-19. </text>
<text sub="clublinks" start="842.61" dur="1.95"> Но, тој рече дека проблемите се променливи. </text>
<text sub="clublinks" start="844.56" dur="2.845"> И, што мислам со тоа, тие се разликуваат по интензитет. </text>
<text sub="clublinks" start="847.405" dur="3.143"> Со други зборови, колку тешко доаѓаат. </text>
<text sub="clublinks" start="850.548" dur="3.792"> Тие се разликуваат по фреквенција, и тоа е колку долго. </text>
<text sub="clublinks" start="854.34" dur="1.421"> Не знаеме колку трае ова ќе трае. </text>
<text sub="clublinks" start="855.761" dur="2.699"> Не знаеме колку е тешко ќе се добие. </text>
<text sub="clublinks" start="858.46" dur="2.197"> Видов знак пред некој ден што рече, </text>
<text sub="clublinks" start="860.657" dur="3.98"> „Во секој живот мора да падне некаков дожд, </text>
<text sub="clublinks" start="864.637" dur="2.743"> „но ова е смешно“. (се смее) </text>
<text sub="clublinks" start="867.38" dur="1.9"> И мислам дека така е </text>
<text sub="clublinks" start="869.28" dur="1.77"> многу луѓе се чувствуваат во моментов. </text>
<text sub="clublinks" start="871.05" dur="1.92"> Ова е смешно. </text>
<text sub="clublinks" start="872.97" dur="3.07"> Проблемите се неизбежни и тие се променливи. </text>
<text sub="clublinks" start="876.04" dur="2.86"> Третите работи што saysејмс ги кажува за да не сме шокирани </text>
<text sub="clublinks" start="878.9" dur="2.87"> дали проблемите се непредвидливи. </text>
<text sub="clublinks" start="881.77" dur="1.6"> Тие се непредвидливи. </text>
<text sub="clublinks" start="883.37" dur="4.01"> Тој рече дека кога се обидува да се совпаѓаат во вашиот живот, </text>
<text sub="clublinks" start="887.38" dur="2.05"> ако забележувате, кружете ја оваа фраза. </text>
<text sub="clublinks" start="889.43" dur="3.13"> Тие толкуваат во вашиот живот. </text>
<text sub="clublinks" start="892.56" dur="3.28"> Видете, никогаш не се јавува проблем кога ви треба </text>
<text sub="clublinks" start="895.84" dur="1.6"> или кога не ви треба. </text>
<text sub="clublinks" start="897.44" dur="1.97"> Само што доаѓа кога сака да дојде. </text>
<text sub="clublinks" start="899.41" dur="1.97"> Тоа е дел од причината зошто тоа е проблем. </text>
<text sub="clublinks" start="901.38" dur="3.05"> Проблемите доаѓаат во најнепопуларно време. </text>
<text sub="clublinks" start="904.43" dur="1.582"> Дали некогаш сте се чувствувале како проблем </text>
<text sub="clublinks" start="906.012" dur="2.778"> влеговте во животот, одите, не сега. </text>
<text sub="clublinks" start="908.79" dur="2.51"> Навистина, како сега? </text>
<text sub="clublinks" start="911.3" dur="3.82"> Овде, во црквата Садблеб, бевме во голема кампања </text>
<text sub="clublinks" start="915.12" dur="2.45"> сонувајќи за иднината. </text>
<text sub="clublinks" start="917.57" dur="3.27"> И одеднаш коронавирусот хитови. </text>
<text sub="clublinks" start="920.84" dur="2.06"> И одам, не сега. </text>
<text sub="clublinks" start="922.9" dur="1.673"> (чакши) Не сега. </text>
<text sub="clublinks" start="926.75" dur="3.073"> Дали некогаш сте имале рамна гума кога доцните? </text>
<text sub="clublinks" start="931.729" dur="2.361"> Вие не добивате рамна гума кога ќе добиете многу време. </text>
<text sub="clublinks" start="934.09" dur="1.823"> Побрзате да одите некаде. </text>
<text sub="clublinks" start="937.12" dur="4.08"> Тоа е како бебето да влажни на вашиот нов фустан </text>
<text sub="clublinks" start="941.2" dur="4.952"> како што одите надвор за важен вечерен ангажман. </text>
<text sub="clublinks" start="946.152" dur="2.918"> Или ги раздвојувате пантолоните пред да зборувате. </text>
<text sub="clublinks" start="949.07" dur="2.55"> Тоа всушност ми се случи едно време </text>
<text sub="clublinks" start="951.62" dur="1.713"> во недела пред многу време. </text>
<text sub="clublinks" start="956" dur="4.64"> Некои луѓе, тие се толку нетрпеливи, </text>
<text sub="clublinks" start="960.64" dur="1.77"> тие не можат да чекаат за врата што се врти. </text>
<text sub="clublinks" start="962.41" dur="1.72"> Тие само треба да го сторат тоа, тие треба да го сторат тоа, </text>
<text sub="clublinks" start="964.13" dur="2.38"> тие треба да го сторат тоа сега, тие сега треба да го сторат тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="966.51" dur="3.99"> Се сеќавам пред многу години бев во Јапонија, </text>
<text sub="clublinks" start="970.5" dur="3.34"> и стоев во метрото што чекав за метрото </text>
<text sub="clublinks" start="973.84" dur="2.55"> да пристигнат, и кога ќе се отвори, вратите се отворија, </text>
<text sub="clublinks" start="976.39" dur="3.33"> и еден млад Јапонец веднаш </text>
<text sub="clublinks" start="979.72" dur="4.49"> проектил повраќаше кај мене додека стоев таму. </text>
<text sub="clublinks" start="984.21" dur="5"> И си помислив, зошто јас, зошто сега? </text>
<text sub="clublinks" start="989.9" dur="3.583"> Тие се непредвидливи, тие доаѓаат кога не ви требаат. </text>
<text sub="clublinks" start="994.47" dur="2.94"> Ретко може да ги предвидите проблемите во животот. </text>
<text sub="clublinks" start="997.41" dur="3.69"> Сега забележи, се вели кога сите видови на испитувања, кога, </text>
<text sub="clublinks" start="1001.1" dur="3"> тие се неизбежни, сите видови, тие се променливи, </text>
<text sub="clublinks" start="1004.1" dur="3.98"> толпа во вашиот живот, тоа е дека тие се непредвидливи, </text>
<text sub="clublinks" start="1008.08" dur="3.213"> тој рече дека не ги навредувајте ги како натрапници. </text>
<text sub="clublinks" start="1012.19" dur="1.01"> Што вели тој овде? </text>
<text sub="clublinks" start="1013.2" dur="2.16"> Па, ќе ви објаснам подетално. </text>
<text sub="clublinks" start="1015.36" dur="2.6"> Но, еве четврта работа што Библијата ја кажува за проблемите. </text>
<text sub="clublinks" start="1017.96" dur="2.553"> Проблемите се намерни. </text>
<text sub="clublinks" start="1021.4" dur="2.69"> Проблемите се намерни. </text>
<text sub="clublinks" start="1024.09" dur="3.07"> Бог има цел во сè. </text>
<text sub="clublinks" start="1027.16" dur="2.72"> Дури и лошите работи што се случуваат во нашиот живот, </text>
<text sub="clublinks" start="1029.88" dur="2.16"> Бог може да донесе добро од нив. </text>
<text sub="clublinks" start="1032.04" dur="1.64"> Бог не мора да го предизвикува секој проблем. </text>
<text sub="clublinks" start="1033.68" dur="2.62"> Повеќето од проблемите што ги предизвикуваме самите себе. </text>
<text sub="clublinks" start="1036.3" dur="2.1"> Луѓето велат, зошто луѓето се разболуваат? </text>
<text sub="clublinks" start="1038.4" dur="3.69"> Па, една причина е да не го правиме она што Бог ни кажува да го направиме. </text>
<text sub="clublinks" start="1042.09" dur="3.02"> Ако јадевме она што Бог ни кажува да јадеме, </text>
<text sub="clublinks" start="1045.11" dur="2.71"> ако спиевме како што Бог ни рече да се одмориме, </text>
<text sub="clublinks" start="1047.82" dur="3.28"> ако вежбаме како што Бог ни кажува да вежбаме, </text>
<text sub="clublinks" start="1051.1" dur="3.16"> ако не дозволивме негативни емоции во нашите животи </text>
<text sub="clublinks" start="1054.26" dur="2.06"> како што Бог кажува, ако сме биле послушни на Бога, </text>
<text sub="clublinks" start="1056.32" dur="2.65"> немаше да имаме поголем дел од нашите проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="1058.97" dur="3.07"> Студиите покажаа дека околу 80% од здравствените проблеми </text>
<text sub="clublinks" start="1062.04" dur="3.57"> во оваа земја, во Америка, се предизвикани од како што се нарекуваат </text>
<text sub="clublinks" start="1065.61" dur="3"> хроничен избор на живот. </text>
<text sub="clublinks" start="1068.61" dur="3.05"> Со други зборови, ние едноставно не ја правиме вистинската работа. </text>
<text sub="clublinks" start="1071.66" dur="1.14"> Ние не ја правиме здравата работа. </text>
<text sub="clublinks" start="1072.8" dur="2.66"> Ние често ја правиме самоуништувачката работа. </text>
<text sub="clublinks" start="1075.46" dur="2.58"> Но, она што тој го зборува е тука, проблемите се намерни. </text>
<text sub="clublinks" start="1078.04" dur="3.53"> Тој вели кога ќе наидете на проблеми, </text>
<text sub="clublinks" start="1081.57" dur="3.46"> сфаќаат дека доаѓаат да произведуваат. </text>
<text sub="clublinks" start="1085.03" dur="3.56"> Заокружете ја таа фраза, тие доаѓаат да ја произведат. </text>
<text sub="clublinks" start="1088.59" dur="3.22"> Проблемите можат да бидат продуктивни. </text>
<text sub="clublinks" start="1091.81" dur="2.23"> Сега, тие не се автоматски продуктивни. </text>
<text sub="clublinks" start="1094.04" dur="3.06"> Овој вирус СОВИД, ако не одговорам во вистинскиот ден, </text>
<text sub="clublinks" start="1097.1" dur="3.35"> тоа нема да произведе ништо одлично во мојот живот. </text>
<text sub="clublinks" start="1100.45" dur="2.17"> Но, ако одговорам на вистински начин, </text>
<text sub="clublinks" start="1102.62" dur="2.25"> дури и најнегативните работи во мојот живот </text>
<text sub="clublinks" start="1104.87" dur="3.89"> може да произведе раст и корист и благослов, </text>
<text sub="clublinks" start="1108.76" dur="2.23"> во твојот живот и во мојот живот. </text>
<text sub="clublinks" start="1110.99" dur="2.26"> Тие доаѓаат да произведуваат. </text>
<text sub="clublinks" start="1113.25" dur="4.59"> Тој овде вели дека страдањето и стресот </text>
<text sub="clublinks" start="1117.84" dur="5"> и тага, да, па дури и болест може да постигне нешто </text>
<text sub="clublinks" start="1123.42" dur="2.913"> од вредност ако дозволиме. </text>
<text sub="clublinks" start="1127.363" dur="3.887"> Сè е по наш избор, се е во наш став. </text>
<text sub="clublinks" start="1131.25" dur="4.043"> Бог ги користи тешкотиите во нашите животи. </text>
<text sub="clublinks" start="1136.9" dur="2.33"> Велите, добро, како го прави тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="1139.23" dur="4.04"> Како ги користи Бог тешкотиите и проблемите во нашиот живот? </text>
<text sub="clublinks" start="1143.27" dur="3.29"> Па, благодарам што прашавте, затоа што следниот пасус </text>
<text sub="clublinks" start="1146.56" dur="1.75"> или велат следниот дел од стиховите </text>
<text sub="clublinks" start="1148.31" dur="2.61"> дека Бог ги користи на три начина. </text>
<text sub="clublinks" start="1150.92" dur="3.09"> Три начини, Бог користи проблеми во вашиот живот на три начина. </text>
<text sub="clublinks" start="1154.01" dur="4.18"> Прво, проблемите ја тестираат мојата вера. </text>
<text sub="clublinks" start="1158.19" dur="2.03"> Сега, вашата вера е како мускул. </text>
<text sub="clublinks" start="1160.22" dur="3.8"> Мускул не може да се зајакне, освен ако не е тестиран, </text>
<text sub="clublinks" start="1164.02" dur="3.3"> освен ако не е затегнато, освен ако не се стави под притисок. </text>
<text sub="clublinks" start="1167.32" dur="4.99"> Вие не развивате силни мускули со ништо. </text>
<text sub="clublinks" start="1172.31" dur="3.09"> Вие развивате силни мускули со тоа што ги истегнувате </text>
<text sub="clublinks" start="1175.4" dur="2.53"> и зајакнување на нив и тестирање на нив </text>
<text sub="clublinks" start="1177.93" dur="2.7"> и туркајќи ги до крај. </text>
<text sub="clublinks" start="1180.63" dur="5"> Затоа тој рече дека проблемите доаѓаат за да ја тестираат мојата вера. </text>
<text sub="clublinks" start="1185.88" dur="4.38"> Тој вели дека сфаќаат дека доаѓаат да ја тестираат вашата вера. </text>
<text sub="clublinks" start="1190.26" dur="3.28"> Сега, тестот за тестирање на зборови таму, тоа е термин </text>
<text sub="clublinks" start="1193.54" dur="5"> во библиските времиња што се користеле за рафинирање на метали. </text>
<text sub="clublinks" start="1198.61" dur="3.05"> И, што би направиле е да земете скапоцен метал </text>
<text sub="clublinks" start="1201.66" dur="1.768"> како сребро или злато или нешто друго, </text>
<text sub="clublinks" start="1203.428" dur="2.932"> и ќе го ставите во голем сад и ќе го загревавте </text>
<text sub="clublinks" start="1206.36" dur="2.54"> до екстремно високи температури, зошто? </text>
<text sub="clublinks" start="1208.9" dur="1.17"> На високите температури, </text>
<text sub="clublinks" start="1210.07" dur="3.34"> сите нечистотии се изгорени. </text>
<text sub="clublinks" start="1213.41" dur="4.05"> И, единственото нешто што остана е чисто злато </text>
<text sub="clublinks" start="1217.46" dur="1.946"> или чисто сребро. </text>
<text sub="clublinks" start="1219.406" dur="3.164"> Тоа е грчкиот збор овде за тестирање. </text>
<text sub="clublinks" start="1222.57" dur="4.54"> Тоа е рафинираниот оган кога Бог ја става топлината </text>
<text sub="clublinks" start="1227.11" dur="1.705"> и тоа го дозволува во нашите животи, </text>
<text sub="clublinks" start="1228.815" dur="3.345"> гори нешта што не се важни. </text>
<text sub="clublinks" start="1232.16" dur="2.94"> Знаете што ќе се случи во следните неколку недели? </text>
<text sub="clublinks" start="1235.1" dur="2.134"> Нешта за кои сите мислевме дека е навистина важно, </text>
<text sub="clublinks" start="1237.234" dur="1.726"> ќе сфатиме, хм, се дружев </text>
<text sub="clublinks" start="1238.96" dur="1.273"> само добро без тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1241.1" dur="2.51"> Reе ги преправиме нашите приоритети, </text>
<text sub="clublinks" start="1243.61" dur="2.41"> затоа што работите ќе се променат. </text>
<text sub="clublinks" start="1246.02" dur="4.22"> Сега, класичен пример за тоа како проблемите ја тестираат вашата вера </text>
<text sub="clublinks" start="1251.17" dur="4.02"> се приказните што се однесуваат на Jobоб во Библијата. </text>
<text sub="clublinks" start="1255.19" dur="1.75"> Има цела книга за об. </text>
<text sub="clublinks" start="1256.94" dur="3.49"> Знаете, Јов беше најбогатиот човек во Библијата, </text>
<text sub="clublinks" start="1260.43" dur="2.74"> и за еден ден, тој изгуби сè. </text>
<text sub="clublinks" start="1263.17" dur="2.82"> Тој го загуби целото семејство, го загуби целото богатство, </text>
<text sub="clublinks" start="1265.99" dur="3.97"> ги изгубил сите свои пријатели, терористите го нападнале неговото семејство, </text>
<text sub="clublinks" start="1269.96" dur="4.567"> доби страшна, многу болна хронична болест </text>
<text sub="clublinks" start="1276.283" dur="3.437"> што не можеше да се излечи. </text>
<text sub="clublinks" start="1279.72" dur="1.323"> Океј, тој е терминал. </text>
<text sub="clublinks" start="1282.109" dur="3.721"> А сепак Бог ја тестираше својата вера. </text>
<text sub="clublinks" start="1285.83" dur="3.27"> И подоцна, Бог го врати двојно </text>
<text sub="clublinks" start="1289.1" dur="3.423"> што имал пред да го помине големиот тест. </text>
<text sub="clublinks" start="1293.59" dur="2.82"> Едно време прочитав понуда некаде пред многу време </text>
<text sub="clublinks" start="1296.41" dur="2.92"> тоа рече дека луѓето се како торби со чај. </text>
<text sub="clublinks" start="1299.33" dur="1.34"> Вие навистина не знаете што има во </text>
<text sub="clublinks" start="1300.67" dur="2.67"> додека не се спуштите во топла вода. </text>
<text sub="clublinks" start="1303.34" dur="3.09"> И тогаш можете да видите што навистина е во нив. </text>
<text sub="clublinks" start="1306.43" dur="2.77"> Дали некогаш сте поминале во еден од оние денови на топла вода? </text>
<text sub="clublinks" start="1309.2" dur="3.763"> Дали некогаш сте биле една од оние недели или месеци со топла вода? </text>
<text sub="clublinks" start="1313.82" dur="3.78"> Во моментов сме во состојба на топла вода. </text>
<text sub="clublinks" start="1317.6" dur="2.41"> И, што ќе излезе од вас е она што е во вас. </text>
<text sub="clublinks" start="1320.01" dur="1.33"> Тоа е како паста за заби. </text>
<text sub="clublinks" start="1321.34" dur="4.15"> Ако имам цевка за паста за заби и ја туркам, </text>
<text sub="clublinks" start="1325.49" dur="1.18"> што ќе излезе? </text>
<text sub="clublinks" start="1326.67" dur="0.9"> Велите, па, паста за заби. </text>
<text sub="clublinks" start="1327.57" dur="1.65"> Не, не мора. </text>
<text sub="clublinks" start="1329.22" dur="1.95"> Може да се каже паста за заби однадвор, </text>
<text sub="clublinks" start="1331.17" dur="1.67"> но може да има сос од маринара </text>
<text sub="clublinks" start="1332.84" dur="2.6"> или путер од кикирики или мајонез однатре. </text>
<text sub="clublinks" start="1335.44" dur="2.92"> Што ќе излезе кога е под притисок </text>
<text sub="clublinks" start="1338.36" dur="1.403"> е сè што има во него. </text>
<text sub="clublinks" start="1341.13" dur="3.603"> И во деновите што следат додека се справувате со вирусот СОВИД, </text>
<text sub="clublinks" start="1346.266" dur="2.224"> она што ќе излезе од тебе е она што е во тебе. </text>
<text sub="clublinks" start="1348.49" dur="2.24"> И ако сте исполнети со горчина, тоа ќе излезе. </text>
<text sub="clublinks" start="1350.73" dur="2.23"> И ако сте исполнети со фрустрација, тоа ќе излезе. </text>
<text sub="clublinks" start="1352.96" dur="3.79"> И ако сте исполнети со гнев или грижа или вина </text>
<text sub="clublinks" start="1356.75" dur="3.46"> или срам или несигурност, тоа ќе излезе. </text>
<text sub="clublinks" start="1360.21" dur="4"> Ако сте исполнети со страв тоа, се што е во вас </text>
<text sub="clublinks" start="1364.21" dur="3.52"> е она што ќе излезе кога ќе се изврши притисокот врз вас. </text>
<text sub="clublinks" start="1367.73" dur="1.44"> И тоа е она што тој го кажува овде, </text>
<text sub="clublinks" start="1369.17" dur="2.23"> дека проблемите ја тестираат мојата вера. </text>
<text sub="clublinks" start="1371.4" dur="5"> Знаете, пред години, навистина запознав еден стар човек </text>
<text sub="clublinks" start="1376.98" dur="3.23"> на конференција пред многу години наназад на Исток. </text>
<text sub="clublinks" start="1380.21" dur="1.74"> Мислам дека беше Тенеси. </text>
<text sub="clublinks" start="1381.95" dur="3.91"> И тој, овој стар човек ми кажа како се отпуштам </text>
<text sub="clublinks" start="1387.13" dur="4.8"> беше најголема придобивка во неговиот живот. </text>
<text sub="clublinks" start="1391.93" dur="2.017"> И реков: „Во ред, сакам да ја слушнам оваа приказна. </text>
<text sub="clublinks" start="1393.947" dur="1.523"> „Кажи ми сè за тоа“. </text>
<text sub="clublinks" start="1395.47" dur="1.67"> И, што беше, тој работел </text>
<text sub="clublinks" start="1397.14" dur="2.823"> на пилана целиот живот. </text>
<text sub="clublinks" start="1400.83" dur="2.41"> Тој беше пиланка цел живот. </text>
<text sub="clublinks" start="1403.24" dur="3.34"> Но, еден ден за време на економскиот пад, </text>
<text sub="clublinks" start="1406.58" dur="3.607"> неговиот шеф влезе внатре и одеднаш објави: „Отпуштен си“. </text>
<text sub="clublinks" start="1411.19" dur="3.54"> И целата негова експертиза излезе од вратата. </text>
<text sub="clublinks" start="1414.73" dur="4.62"> И тој беше отпуштен на 40-годишна возраст со сопруга </text>
<text sub="clublinks" start="1419.35" dur="3.85"> и семејство и нема други можности за работа околу него, </text>
<text sub="clublinks" start="1423.2" dur="2.923"> и во тоа време се случуваше рецесија. </text>
<text sub="clublinks" start="1427.03" dur="3.5"> И тој беше обесхрабрен и се плашеше. </text>
<text sub="clublinks" start="1430.53" dur="1.77"> Некои од вас можеби се чувствуваат токму сега. </text>
<text sub="clublinks" start="1432.3" dur="1.58"> Можеби веќе сте отпуштени. </text>
<text sub="clublinks" start="1433.88" dur="1.76"> Можеби се плашите дека ќе бидете </text>
<text sub="clublinks" start="1435.64" dur="2.63"> отпуштен за време на оваа криза. </text>
<text sub="clublinks" start="1438.27" dur="2.45"> И тој беше прилично депресивен, тој беше прилично уплашен. </text>
<text sub="clublinks" start="1440.72" dur="1.827"> Тој рече, го спуштив ова, тој рече: „Се чувствував како </text>
<text sub="clublinks" start="1442.547" dur="3.97"> „мојот свет се каеше во денот кога бев отпуштен. </text>
<text sub="clublinks" start="1446.517" dur="2.2"> „Но, кога отидов дома, и кажав на сопругата што се случи, </text>
<text sub="clublinks" start="1448.717" dur="3.57"> "и таа праша:" Па, што ќе правиш сега? " </text>
<text sub="clublinks" start="1452.287" dur="2.98"> „И реков, добро од кога се отпуштив, </text>
<text sub="clublinks" start="1455.267" dur="3.9"> „Doе го направам она што отсекогаш сум сакал да го направам. </text>
<text sub="clublinks" start="1459.167" dur="1.84"> „Станете градител. </text>
<text sub="clublinks" start="1461.007" dur="1.61"> „Mortе го хипотекам нашиот дом </text>
<text sub="clublinks" start="1462.617" dur="2.413"> „и ќе одам во градежниот бизнис“. </text>
<text sub="clublinks" start="1465.03" dur="2.887"> И тој ми рече: „Знаете, Рик, мојот прв потфат </text>
<text sub="clublinks" start="1467.917" dur="4.13"> „беше изградба на две мали мотели“. </text>
<text sub="clublinks" start="1472.965" dur="2.115"> Тоа е она што го стори. </text>
<text sub="clublinks" start="1475.08" dur="4.267"> Но, тој рече: „За пет години, јас бев мултимилионер“. </text>
<text sub="clublinks" start="1480.21" dur="2.99"> Името на тој човек, човекот со кого разговарав, </text>
<text sub="clublinks" start="1483.2" dur="3.5"> беше Валас nsонсон и бизнисот што го започна </text>
<text sub="clublinks" start="1486.7" dur="4.39"> откако се отпуштил се викал гостилишта. </text>
<text sub="clublinks" start="1491.09" dur="1.44"> Летувалишта </text>
<text sub="clublinks" start="1492.53" dur="2.877"> Валас ми рече: „Рик, денес, ако можев да се лоцирам </text>
<text sub="clublinks" start="1495.407" dur="3.13"> „човекот што ме отпушти, јас искрено би искрено </text>
<text sub="clublinks" start="1498.537" dur="2.143"> „фала му за тоа што направи“. </text>
<text sub="clublinks" start="1500.68" dur="2.56"> Во тоа време кога се случи, не разбрав </text>
<text sub="clublinks" start="1503.24" dur="2.83"> зошто бев отпуштен, зошто бев отпуштен. </text>
<text sub="clublinks" start="1506.07" dur="3.94"> Но, дури подоцна можев да видам дека тоа е Божјото убедување </text>
<text sub="clublinks" start="1510.01" dur="4.483"> и чудесен план да ме влезе во кариерата по неговиот избор. </text>
<text sub="clublinks" start="1515.76" dur="3.05"> Проблемите се намерни. </text>
<text sub="clublinks" start="1518.81" dur="1.17"> Тие имаат цел. </text>
<text sub="clublinks" start="1519.98" dur="4.18"> Сфаќаат дека доаѓаат да произведуваат, и една од првите работи </text>
<text sub="clublinks" start="1524.16" dur="3.984"> тие произведуваат поголема вера, тие ја тестираат вашата вера. </text>
<text sub="clublinks" start="1528.144" dur="3.226"> Број два, еве ја втората придобивка од проблемите. </text>
<text sub="clublinks" start="1531.37" dur="3.27"> Проблемите ја развиваат мојата издржливост. </text>
<text sub="clublinks" start="1534.64" dur="1.52"> Тие ја развиваат мојата издржливост. </text>
<text sub="clublinks" start="1536.16" dur="2.23"> Тоа е следниот дел од фразата, се вели </text>
<text sub="clublinks" start="1538.39" dur="5"> овие проблеми доаѓаат да развијат издржливост. </text>
<text sub="clublinks" start="1543.45" dur="2.33"> Тие развиваат издржливост во вашиот живот. </text>
<text sub="clublinks" start="1545.78" dur="1.91"> Кои се резултатите од проблемите во вашиот живот? </text>
<text sub="clublinks" start="1547.69" dur="1.52"> Останување моќ. </text>
<text sub="clublinks" start="1549.21" dur="2.82"> Буквално е способност да се справи со притисок. </text>
<text sub="clublinks" start="1552.03" dur="2.253"> Денес ние ја нарекуваме еластичност. </text>
<text sub="clublinks" start="1555.12" dur="1.79"> Способност да скокаат назад. </text>
<text sub="clublinks" start="1556.91" dur="3.197"> И една од најголемите квалитети што треба секое дете да учи </text>
<text sub="clublinks" start="1560.107" dur="3.473"> и секој возрасен човек треба да учи е еластичност. </text>
<text sub="clublinks" start="1563.58" dur="2.92"> Бидејќи сите паѓаат, сите се сопнуваат, </text>
<text sub="clublinks" start="1566.5" dur="2.05"> сите минуваат низ тешки времиња, </text>
<text sub="clublinks" start="1568.55" dur="3.31"> сите се разболуваат во различни периоди. </text>
<text sub="clublinks" start="1571.86" dur="2.39"> Сите имаат неуспеси во животот. </text>
<text sub="clublinks" start="1574.25" dur="2.7"> Тоа е како се справувате со притисок. </text>
<text sub="clublinks" start="1576.95" dur="3.613"> Издржливост, продолжувате да продолжувате и да висат. </text>
<text sub="clublinks" start="1581.52" dur="1.99"> Па, како научиш да го сториш тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="1583.51" dur="3.53"> Како научите да се справувате со притисок? </text>
<text sub="clublinks" start="1587.04" dur="2.28"> Преку искуство, тоа е единствениот начин. </text>
<text sub="clublinks" start="1589.32" dur="4.93"> Вие не научите да се справувате со притисок во учебник. </text>
<text sub="clublinks" start="1594.25" dur="4.02"> Вие не научите како да се справувате со притисок на семинар. </text>
<text sub="clublinks" start="1598.27" dur="3.76"> Учите да поднесете притисок под притисок. </text>
<text sub="clublinks" start="1602.03" dur="2.53"> И не знаете што има во вас </text>
<text sub="clublinks" start="1604.56" dur="3.063"> се додека не сте биле ставени во таа ситуација. </text>
<text sub="clublinks" start="1609.77" dur="2.7"> Во втората година на црквата Садблеб, 1981 г. </text>
<text sub="clublinks" start="1612.47" dur="1.36"> Поминав низ период на депресија </text>
<text sub="clublinks" start="1613.83" dur="2.823"> каде што секоја недела сакав да си дадам оставка. </text>
<text sub="clublinks" start="1617.64" dur="3.88"> И јас сакав да се откажам од секоја недела попладне. </text>
<text sub="clublinks" start="1621.52" dur="3.14"> А сепак, минував низ тежок период во животот, </text>
<text sub="clublinks" start="1624.66" dur="2.3"> а сепак ќе ставам една нога пред другата </text>
<text sub="clublinks" start="1626.96" dur="3.19"> како Бог, не ме натера да изградам голема црква, </text>
<text sub="clublinks" start="1630.15" dur="1.973"> но Боже, извади ме во текот на оваа недела. </text>
<text sub="clublinks" start="1633.01" dur="2.1"> И јас едноставно не би се откажал. </text>
<text sub="clublinks" start="1635.11" dur="2.22"> Многу ми е драго што не се откажав. </text>
<text sub="clublinks" start="1637.33" dur="3.09"> Но, уште повеќе ми е драго што Бог не се откажа од мене. </text>
<text sub="clublinks" start="1640.42" dur="1.46"> Затоа што тоа беше тест. </text>
<text sub="clublinks" start="1641.88" dur="5"> И во текот на таа година на пробување, развив духовно </text>
<text sub="clublinks" start="1647.51" dur="3.56"> и релациона и емоционална и ментална сила </text>
<text sub="clublinks" start="1651.07" dur="4.28"> што ми овозможи години подоцна да жонглирам секаков вид топки </text>
<text sub="clublinks" start="1655.35" dur="4.64"> и да се справува со огромни количини на стрес во очите на јавноста </text>
<text sub="clublinks" start="1659.99" dur="2.01"> затоа што поминав низ таа година </text>
<text sub="clublinks" start="1662" dur="3.363"> на тешкотии, еден по друг. </text>
<text sub="clublinks" start="1666.51" dur="5"> Знаете, Америка имала loveубовна врска со погодност. </text>
<text sub="clublinks" start="1672.57" dur="2.113"> Ние сакаме погодност. </text>
<text sub="clublinks" start="1675.593" dur="3.187"> Во деновите и седмиците што следат во оваа криза, </text>
<text sub="clublinks" start="1678.78" dur="2.58"> ќе има многу работи што се незгодни. </text>
<text sub="clublinks" start="1681.36" dur="1.13"> Незгодно. </text>
<text sub="clublinks" start="1682.49" dur="2.95"> И што ќе правиме со нас самите </text>
<text sub="clublinks" start="1685.44" dur="2.503"> кога сè не е пријатно, </text>
<text sub="clublinks" start="1688.96" dur="2.52"> кога треба да продолжите </text>
<text sub="clublinks" start="1691.48" dur="2.1"> кога не се чувствувате како да продолжите. </text>
<text sub="clublinks" start="1693.58" dur="5"> Знаете, целта на триатлон или целта на маратонот </text>
<text sub="clublinks" start="1698.71" dur="3.1"> навистина не е за брзина, колку брзо ќе стигнете таму, </text>
<text sub="clublinks" start="1701.81" dur="1.86"> тоа е повеќе за издржливост. </text>
<text sub="clublinks" start="1703.67" dur="2.34"> Дали ја завршувате трката? </text>
<text sub="clublinks" start="1706.01" dur="2.43"> Како се подготвувате за вакви работи? </text>
<text sub="clublinks" start="1708.44" dur="2.13"> Само со поминување низ нив. </text>
<text sub="clublinks" start="1710.57" dur="3.487"> Па, кога сте затегнати во деновите што следат, </text>
<text sub="clublinks" start="1714.057" dur="2.213"> не грижи се за тоа, не грижи се за тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1716.27" dur="3.02"> Проблемите ја развиваат мојата издржливост. </text>
<text sub="clublinks" start="1719.29" dur="3.21"> Проблемите имаат цел, тие се намерни. </text>
<text sub="clublinks" start="1722.5" dur="2.6"> Третото нешто што ни го кажува Jamesејмс за проблемите </text>
<text sub="clublinks" start="1725.1" dur="3.68"> поминуваме низ е дека проблемите го созреваат мојот карактер. </text>
<text sub="clublinks" start="1728.78" dur="3.68"> И тој го кажува ова во стих четири од Jamesејмс, поглавје 1. </text>
<text sub="clublinks" start="1732.46" dur="4.18"> Вели, но, нека продолжи процесот </text>
<text sub="clublinks" start="1736.64" dur="4.49"> додека не станете луѓе со зрел карактер </text>
<text sub="clublinks" start="1741.13" dur="3.663"> и интегритет без слаби места. </text>
<text sub="clublinks" start="1746.3" dur="1.32"> Не би сакале да го имате тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="1747.62" dur="2.42"> Дали не би сакале да ги слушнете луѓето како велат, знаете, </text>
<text sub="clublinks" start="1750.04" dur="3.32"> таа жена нема слаби точки во нејзиниот карактер. </text>
<text sub="clublinks" start="1753.36" dur="4.53"> Тој човек, тој човек нема слаби точки во неговиот карактер. </text>
<text sub="clublinks" start="1757.89" dur="3.04"> Како го добивате тој вид зрел лик? </text>
<text sub="clublinks" start="1760.93" dur="4.58"> Оставете го процесот да трае сè додека не станете луѓе, </text>
<text sub="clublinks" start="1765.51" dur="3.38"> мажи и жени, со зрел карактер </text>
<text sub="clublinks" start="1768.89" dur="3.33"> и интегритет без слаби места. </text>
<text sub="clublinks" start="1772.22" dur="2.6"> Знаете, имаше една позната студија направена многу, </text>
<text sub="clublinks" start="1774.82" dur="4"> пред многу години во Русија, што се сеќавам дека го запишував, </text>
<text sub="clublinks" start="1778.82" dur="4.08"> и тоа беше на ефектот од тоа колку различни услови за живеење </text>
<text sub="clublinks" start="1782.9" dur="5"> влијаеле на долговечноста или животниот век на различните животни. </text>
<text sub="clublinks" start="1789.11" dur="3.6"> И така, тие ставаат некои животни во лесно живеење, </text>
<text sub="clublinks" start="1792.71" dur="2.91"> и тие ги ставија некои други животни во потешко </text>
<text sub="clublinks" start="1795.62" dur="1.89"> и груби околини. </text>
<text sub="clublinks" start="1797.51" dur="2.87"> И научниците откриле дека животните </text>
<text sub="clublinks" start="1800.38" dur="2.22"> кои беа сместени во удобно </text>
<text sub="clublinks" start="1802.6" dur="2.88"> и лесно опкружување, услови, </text>
<text sub="clublinks" start="1805.48" dur="4.73"> тие услови за живот, всушност, станаа послаби. </text>
<text sub="clublinks" start="1810.21" dur="4.41"> Бидејќи условите беа толку лесни, тие станаа послаби </text>
<text sub="clublinks" start="1814.62" dur="2.22"> и повеќе подложни на болест. </text>
<text sub="clublinks" start="1816.84" dur="5"> И оние кои беа во удобни услови починаа порано </text>
<text sub="clublinks" start="1821.9" dur="2.418"> од оние на кои им било дозволено да искусат </text>
<text sub="clublinks" start="1824.318" dur="3.105"> нормалните тешкотии во животот. </text>
<text sub="clublinks" start="1828.72" dur="1.163"> Зарем тоа не е интересно? </text>
<text sub="clublinks" start="1830.81" dur="2.2"> Она што е точно за животните сум сигурен дека е точно </text>
<text sub="clublinks" start="1833.01" dur="1.94"> од нашиот карактер, исто така. </text>
<text sub="clublinks" start="1834.95" dur="4.92"> И во западната култура, особено во современиот свет, </text>
<text sub="clublinks" start="1839.87" dur="3.38"> го имавме толку лесно на толку начини. </text>
<text sub="clublinks" start="1843.25" dur="1.973"> Lивеење на погодности. </text>
<text sub="clublinks" start="1846.94" dur="1.71"> Божјата број еден цел на Бога во вашиот живот </text>
<text sub="clublinks" start="1848.65" dur="2.67"> е да ве натераат како Исус Христос по карактер. </text>
<text sub="clublinks" start="1851.32" dur="1.87"> Да се ​​размислува како Христос, да се однесува како Христос, </text>
<text sub="clublinks" start="1853.19" dur="3.94"> да се живее како Христос, да се сака како Христос, </text>
<text sub="clublinks" start="1857.13" dur="2.2"> да се биде позитивен како Христос. </text>
<text sub="clublinks" start="1859.33" dur="3.62"> И, ако тоа е вистина, а Библијата го кажува ова одново и одново, </text>
<text sub="clublinks" start="1862.95" dur="2.13"> тогаш Божјата ќе ве однесе низ истите работи </text>
<text sub="clublinks" start="1865.08" dur="4.304"> дека Исус поминал за да го развие вашиот карактер. </text>
<text sub="clublinks" start="1869.384" dur="2.786"> Велите, добро, како е Исус? </text>
<text sub="clublinks" start="1872.17" dur="3.8"> Исус е loveубов и радост, мир и трпеливост и kindубезност, </text>
<text sub="clublinks" start="1875.97" dur="2.34"> плод на Духот, сите тие работи. </text>
<text sub="clublinks" start="1878.31" dur="1.4"> И, како ги создава Бог тие? </text>
<text sub="clublinks" start="1879.71" dur="2.9"> Со тоа што нè става во спротивна ситуација. </text>
<text sub="clublinks" start="1882.61" dur="3.76"> Учиме трпеливост кога сме во искушение да бидеме нетрпеливи. </text>
<text sub="clublinks" start="1886.37" dur="3.37"> Ние учиме loveубов кога сме приближувани необично луѓе. </text>
<text sub="clublinks" start="1889.74" dur="2.49"> Учиме радост среде тага. </text>
<text sub="clublinks" start="1892.23" dur="4.67"> Учиме да чекаме и да имаме таков вид трпеливост </text>
<text sub="clublinks" start="1896.9" dur="1.56"> кога треба да почекаме. </text>
<text sub="clublinks" start="1898.46" dur="3.423"> Учиме kindубезност кога сме во искушение да бидеме себични. </text>
<text sub="clublinks" start="1902.77" dur="3.66"> Во деновите што следат, ќе биде многу примамливо </text>
<text sub="clublinks" start="1906.43" dur="2.83"> само ловец во бункер, повлечете се, </text>
<text sub="clublinks" start="1909.26" dur="2.54"> и реков, ќе се погрижиме за нас. </text>
<text sub="clublinks" start="1911.8" dur="4.22"> Јас, јас, и јас, моето семејство, ние четворица и повеќе </text>
<text sub="clublinks" start="1916.02" dur="2.14"> и заборави на сите други. </text>
<text sub="clublinks" start="1918.16" dur="2.62"> Но, тоа ќе ви ја намали душата. </text>
<text sub="clublinks" start="1920.78" dur="2.51"> Ако ќе започнете да размислувате за други луѓе </text>
<text sub="clublinks" start="1923.29" dur="3.254"> и помагајќи им на оние што се ранливи, старите </text>
<text sub="clublinks" start="1926.544" dur="4.026"> и оние со постојни услови, </text>
<text sub="clublinks" start="1930.57" dur="3.47"> и ако постигнете, вашата душа ќе порасне, </text>
<text sub="clublinks" start="1934.04" dur="3.34"> твоето срце ќе порасне, ќе бидеш подобра личност </text>
<text sub="clublinks" start="1937.38" dur="5"> на крајот на оваа криза отколку што бевте на почетокот, океј? </text>
<text sub="clublinks" start="1943.52" dur="2.98"> Гледаш, Боже, кога тој сака да го изгради вашиот карактер, </text>
<text sub="clublinks" start="1946.5" dur="1.37"> тој може да користи две работи. </text>
<text sub="clublinks" start="1947.87" dur="2.92"> Тој може да ја користи својата Реч, вистината нè менува, </text>
<text sub="clublinks" start="1950.79" dur="3.56"> и тој може да користи околности, што е многу потешко. </text>
<text sub="clublinks" start="1954.35" dur="4"> Сега, Бог повеќе би го користел првиот начин, Словото. </text>
<text sub="clublinks" start="1958.35" dur="1.63"> Но, не секогаш ја слушаме Словата, </text>
<text sub="clublinks" start="1959.98" dur="3.77"> па тој користи околности за да ни го привлече вниманието. </text>
<text sub="clublinks" start="1963.75" dur="4.6"> И тоа е потешко, но често е поефикасно. </text>
<text sub="clublinks" start="1968.35" dur="3.23"> Сега, ти речеш, добро, добро, Рик, го добивам, </text>
<text sub="clublinks" start="1971.58" dur="4.22"> дека проблемите се варијабилни и тие се намерни, </text>
<text sub="clublinks" start="1975.8" dur="3.18"> и тие се тука за да ја тестираат мојата вера, и ќе бидат </text>
<text sub="clublinks" start="1978.98" dur="2.47"> сите различни видови, и тие не доаѓаат кога сакам. </text>
<text sub="clublinks" start="1981.45" dur="4.393"> И, Бог може да го искористи за да расте мојот карактер и да го созрее мојот живот. </text>
<text sub="clublinks" start="1986.95" dur="1.72"> Што треба да направам? </text>
<text sub="clublinks" start="1988.67" dur="4.94"> Во следните неколку дена и во седмиците и можеби месеци пред нив </text>
<text sub="clublinks" start="1993.61" dur="3.75"> бидејќи заедно се соочуваме со оваа коронавирусна криза, </text>
<text sub="clublinks" start="1997.36" dur="4.09"> како треба да одговорам на проблемите во мојот живот? </text>
<text sub="clublinks" start="2001.45" dur="1.98"> И јас не зборувам само за вирусот. </text>
<text sub="clublinks" start="2003.43" dur="2.747"> Зборувам за проблеми што ќе дојдат како резултат </text>
<text sub="clublinks" start="2006.177" dur="5"> да се биде без работа или децата да се дома </text>
<text sub="clublinks" start="2011.26" dur="3.12"> или сите други работи што го вознемируваат животот </text>
<text sub="clublinks" start="2014.38" dur="1.553"> како што беше нормално. </text>
<text sub="clublinks" start="2017.04" dur="2.24"> Како треба да одговорам на проблемите во мојот живот? </text>
<text sub="clublinks" start="2019.28" dur="2.9"> Па, повторно, Jamesејмс е многу специфичен, </text>
<text sub="clublinks" start="2022.18" dur="3.39"> и тој ни дава три многу практични, </text>
<text sub="clublinks" start="2025.57" dur="4.45"> тие се радикални одговори, но тие се вистинските одговори. </text>
<text sub="clublinks" start="2030.02" dur="1.32"> Всушност, кога ќе ти го кажам првото, </text>
<text sub="clublinks" start="2031.34" dur="2.21"> ќе одиш, ќе ме шегуваш. </text>
<text sub="clublinks" start="2033.55" dur="3.07"> Но, има три одговори, сите започнуваат со Р. </text>
<text sub="clublinks" start="2036.62" dur="2.76"> Првиот одговор што тој го вели е кога сте </text>
<text sub="clublinks" start="2039.38" dur="4.46"> поминувајќи низ тешки времиња, радувај се. </text>
<text sub="clublinks" start="2043.84" dur="2.41"> Одиш, се шегуваш? </text>
<text sub="clublinks" start="2046.25" dur="1.73"> Тоа звучи мазохистички. </text>
<text sub="clublinks" start="2047.98" dur="2.29"> Не велам радувај се на проблемот. </text>
<text sub="clublinks" start="2050.27" dur="1.69"> Следете ме на ова само една минута. </text>
<text sub="clublinks" start="2051.96" dur="3.54"> Тој вели дека сметаат за чиста радост. </text>
<text sub="clublinks" start="2055.5" dur="2.69"> Однесувајте се кон овие проблеми како пријатели. </text>
<text sub="clublinks" start="2058.19" dur="1.78"> Сега, не ме сфаќај погрешно. </text>
<text sub="clublinks" start="2059.97" dur="3.14"> Тој не кажува лажен. </text>
<text sub="clublinks" start="2063.11" dur="3.57"> Тој не кажува облечена во пластична насмевка, </text>
<text sub="clublinks" start="2066.68" dur="2.33"> се преправаме дека сè е добро и не е, </text>
<text sub="clublinks" start="2069.01" dur="1.36"> затоа што не е. </text>
<text sub="clublinks" start="2070.37" dur="3.12"> Полјана, малата сирачка Ени, сонцето </text>
<text sub="clublinks" start="2073.49" dur="3.512"> ќе излезе утре, може да не излезе утре. </text>
<text sub="clublinks" start="2077.002" dur="3.568"> Тој не рече дека ја негира реалноста, воопшто и не. </text>
<text sub="clublinks" start="2080.57" dur="2.76"> Тој не рече дека е мазохист. </text>
<text sub="clublinks" start="2083.33" dur="2.87"> О момче, морам да минам низ болка. </text>
<text sub="clublinks" start="2086.2" dur="1.72"> Бог ја мрази болката исто колку и вие. </text>
<text sub="clublinks" start="2087.92" dur="2.1"> О, јас морам да страдам, кој. </text>
<text sub="clublinks" start="2090.02" dur="3.49"> И го имате овој маченички комплекс и знаете, </text>
<text sub="clublinks" start="2093.51" dur="1.937"> Ова духовно чувство го имам само кога се чувствувам лошо. </text>
<text sub="clublinks" start="2095.447" dur="2.983"> Не, не, не, Бог не сака вие да бидете маченик. </text>
<text sub="clublinks" start="2098.43" dur="1.54"> Бог не сака да го имате </text>
<text sub="clublinks" start="2099.97" dur="3.453"> мазохистички став кон болка. </text>
<text sub="clublinks" start="2104.74" dur="2.5"> Знаете, се сеќавам на едно време кога минував </text>
<text sub="clublinks" start="2107.24" dur="3.21"> навистина тешко време и еден пријател се обидуваше да биде убезен </text>
<text sub="clublinks" start="2110.45" dur="2.307"> и тие рекоа: „Знаете, Рик, расположи се </text>
<text sub="clublinks" start="2112.757" dur="1.86"> „затоа што работите би можеле да бидат уште полоши“. </text>
<text sub="clublinks" start="2115.61" dur="2.14"> И погоди што, се влошија. </text>
<text sub="clublinks" start="2117.75" dur="2.23"> Тоа воопшто не беше помош. </text>
<text sub="clublinks" start="2119.98" dur="2.225"> Јас се расположив и тие се влошија. </text>
<text sub="clublinks" start="2122.205" dur="1.105"> (чакли) </text>
<text sub="clublinks" start="2123.31" dur="4.588"> Значи, не станува збор за лажна Полјана позитивно размислување. </text>
<text sub="clublinks" start="2127.898" dur="3.352"> Ако се однесувам со ентузијазам, ќе бидам ентузијазам. </text>
<text sub="clublinks" start="2131.25" dur="2.88"> Не, не, не, не, тоа е многу, многу подлабоко од тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="2134.13" dur="5"> Ние не се радуваме, слушаме, не се радуваме на проблемот. </text>
<text sub="clublinks" start="2140.17" dur="5"> Се радуваме на проблемот, додека сме во проблемот, </text>
<text sub="clublinks" start="2145.71" dur="2.13"> има уште многу работи за кои треба да се радуваме. </text>
<text sub="clublinks" start="2147.84" dur="2.92"> Не самиот проблем, туку другите работи </text>
<text sub="clublinks" start="2150.76" dur="2.514"> дека можеме да се радуваме на проблемите. </text>
<text sub="clublinks" start="2153.274" dur="2.836"> Зошто можеме да се радуваме дури и во проблемот? </text>
<text sub="clublinks" start="2156.11" dur="2.54"> „Бидејќи знаеме дека има цел за тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="2158.65" dur="1.74"> Затоа што знаеме дека Бог никогаш нема да нè напушти. </text>
<text sub="clublinks" start="2160.39" dur="2.97"> Затоа што знаеме многу различни работи. </text>
<text sub="clublinks" start="2163.36" dur="1.81"> Знаеме дека Бог има цел. </text>
<text sub="clublinks" start="2165.17" dur="4.58"> Забележете дека тој смета дека е чиста радост. </text>
<text sub="clublinks" start="2169.75" dur="1.98"> Заокружете го зборот разгледајте. </text>
<text sub="clublinks" start="2171.73" dur="4.8"> Размислете за средства намерно да го сочинувате вашиот ум. </text>
<text sub="clublinks" start="2176.53" dur="2.22"> Добивте прилагодување на ставот </text>
<text sub="clublinks" start="2178.75" dur="1.71"> дека ќе мора да го направиш овде. </text>
<text sub="clublinks" start="2180.46" dur="3.869"> Дали е вашиот избор да се радувате? </text>
<text sub="clublinks" start="2184.329" dur="3.201"> Во Псалм 34 стих еден, тој вели </text>
<text sub="clublinks" start="2187.53" dur="3.69"> Јас ќе го благословувам Господ во секое време. </text>
<text sub="clublinks" start="2191.22" dur="1.39"> На сите времиња. </text>
<text sub="clublinks" start="2192.61" dur="0.92"> И тој вели дека ќе. </text>
<text sub="clublinks" start="2193.53" dur="2.48"> Тоа е избор на волја, тоа е одлука. </text>
<text sub="clublinks" start="2196.01" dur="1.66"> Тоа е заложба, тоа е избор. </text>
<text sub="clublinks" start="2197.67" dur="4.08"> Сега, ќе ги поминете овие месеци напред </text>
<text sub="clublinks" start="2201.75" dur="2.4"> или со добар став или со лош став. </text>
<text sub="clublinks" start="2204.15" dur="2.7"> Ако вашиот став е лош, ќе се натерате </text>
<text sub="clublinks" start="2206.85" dur="2.35"> и сите други околу вас мизерни. </text>
<text sub="clublinks" start="2209.2" dur="3.15"> Но, ако вашиот став е добар, ваш избор е да се радувате. </text>
<text sub="clublinks" start="2212.35" dur="1.76"> Велите, ајде да погледнеме на светла страна. </text>
<text sub="clublinks" start="2214.11" dur="3.09"> Да ги најдеме работите за кои можеме да му се заблагодариме на Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="2217.2" dur="2.15"> И да сфатиме дека дури и во лошо, </text>
<text sub="clublinks" start="2219.35" dur="2.88"> Бог може да донесе добро од лошото. </text>
<text sub="clublinks" start="2222.23" dur="2.29"> Затоа, направете прилагодување на ставот. </text>
<text sub="clublinks" start="2224.52" dur="3.25"> Јас нема да бидам горчлив во оваа криза. </text>
<text sub="clublinks" start="2227.77" dur="3.23"> Beе бидам подобар во оваа криза. </text>
<text sub="clublinks" start="2231" dur="4.39"> Chooseе одберам, мојот избор е да се радувам. </text>
<text sub="clublinks" start="2235.39" dur="3.41"> Океј, број два, второто барање R е. </text>
<text sub="clublinks" start="2238.8" dur="4.08"> И тоа е замолете му на Бога за мудрост. </text>
<text sub="clublinks" start="2242.88" dur="3.29"> Ова е она што сакате да го направите во секое време кога сте во криза. </text>
<text sub="clublinks" start="2246.17" dur="2.39"> Сакате да му дадете мудрост на Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="2248.56" dur="2.1"> Минатата недела, ако ја преслушавте минатонеделната порака, </text>
<text sub="clublinks" start="2250.66" dur="2.72"> и ако ви недостигаше, вратете се на Интернет и гледајте ја таа порака </text>
<text sub="clublinks" start="2253.38" dur="5"> на правење преку долината на вирусот без страв. </text>
<text sub="clublinks" start="2260.09" dur="2.15"> Ваш избор е да се радувате, </text>
<text sub="clublinks" start="2262.24" dur="2.733"> но тогаш го прашувате Бога за мудрост. </text>
<text sub="clublinks" start="2265.89" dur="2.13"> И го прашуваш Бога за мудрост и се молиш </text>
<text sub="clublinks" start="2268.02" dur="1.51"> и се молиш за твоите проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="2269.53" dur="2.99"> Стихот седум го кажува ова во еден Jamesејмс. </text>
<text sub="clublinks" start="2272.52" dur="4.83"> Ако во овој процес, некој од вас не знае како да се сретне </text>
<text sub="clublinks" start="2277.35" dur="4.05"> кој било посебен проблем, ова е надвор од преводот на Филипс. </text>
<text sub="clublinks" start="2281.4" dur="2.24"> Ако е во процес, некој од вас не знае како да се сретне </text>
<text sub="clublinks" start="2283.64" dur="3.44"> кој било посебен проблем, вие треба само да го прашате Бога </text>
<text sub="clublinks" start="2287.08" dur="2.65"> кој им дава дарежливо на сите луѓе </text>
<text sub="clublinks" start="2289.73" dur="2.6"> без да ги натера да се чувствуваат виновни. </text>
<text sub="clublinks" start="2292.33" dur="3.45"> И, можеби сте сигурни дека потребната мудрост </text>
<text sub="clublinks" start="2295.78" dur="1.963"> ќе ти се даде. </text>
<text sub="clublinks" start="2298.65" dur="2.18"> Тие велат зошто од сите нешта би барал мудрост </text>
<text sub="clublinks" start="2300.83" dur="1.35"> среде проблем? </text>
<text sub="clublinks" start="2303.29" dur="2.07"> Така учи од тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="2305.36" dur="1.57"> Така можете да научите од проблемот, </text>
<text sub="clublinks" start="2306.93" dur="1.48"> затоа бараш мудрост. </text>
<text sub="clublinks" start="2308.41" dur="4.26"> Многу е покорисно ако престанете да прашувате зошто, </text>
<text sub="clublinks" start="2312.67" dur="3.04"> зошто се случува ова и започнете да прашувате што, </text>
<text sub="clublinks" start="2315.71" dur="1.45"> што сакаш да научам? </text>
<text sub="clublinks" start="2318.09" dur="1.92"> Што сакаш да станам? </text>
<text sub="clublinks" start="2320.01" dur="2.27"> Како можам да пораснам од ова? </text>
<text sub="clublinks" start="2322.28" dur="2.17"> Како можам да станам подобра жена? </text>
<text sub="clublinks" start="2324.45" dur="4.51"> Како можам да станам подобар човек преку оваа криза? </text>
<text sub="clublinks" start="2328.96" dur="1.32"> Да, јас сум тестиран. </text>
<text sub="clublinks" start="2330.28" dur="1.53"> Нема да се грижам за тоа зошто. </text>
<text sub="clublinks" start="2331.81" dur="1.71"> Зошто навистина не е ни важно. </text>
<text sub="clublinks" start="2333.52" dur="3.77"> Она што е важно е што, што ќе станам, </text>
<text sub="clublinks" start="2337.29" dur="3.7"> и што ќе научам од оваа ситуација? </text>
<text sub="clublinks" start="2340.99" dur="2.71"> И за да го направите тоа, треба да побарате мудрост. </text>
<text sub="clublinks" start="2343.7" dur="2.56"> Затоа тој рече секогаш кога ви треба мудрост, само прашајте го Бога, </text>
<text sub="clublinks" start="2346.26" dur="1.61"> Божјата ќе ти ја даде. </text>
<text sub="clublinks" start="2347.87" dur="2.2"> Така велите, Боже, ми треба мудрост како мајка. </text>
<text sub="clublinks" start="2350.07" dur="3.23"> Моите деца нема да бидат дома следниот месец. </text>
<text sub="clublinks" start="2353.3" dur="2.22"> Ми треба мудрост како тато. </text>
<text sub="clublinks" start="2355.52" dur="3.48"> Како можам да водам кога нашите работни места се во опасност </text>
<text sub="clublinks" start="2359" dur="1.553"> и не можам да работам во моментов? </text>
<text sub="clublinks" start="2362.05" dur="1.45"> Побарајте му од мудрост на Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="2363.5" dur="1.84"> Не прашувај зошто, туку прашај што. </text>
<text sub="clublinks" start="2365.34" dur="2.99"> Затоа прво се радувате, добивате позитивен став </text>
<text sub="clublinks" start="2368.33" dur="3.14"> велејќи дека ќе му се заблагодарам на Бога не за проблемот, </text>
<text sub="clublinks" start="2371.47" dur="3.14"> но ќе му благодарам на Бога во проблемот. </text>
<text sub="clublinks" start="2374.61" dur="2.92"> Затоа што Божјето добро дури и кога животот смрди. </text>
<text sub="clublinks" start="2377.53" dur="2.137"> Затоа ја нарекувам оваа серија </text>
<text sub="clublinks" start="2379.667" dur="5"> „Вистинска вера што работи кога животот не“. </text>
<text sub="clublinks" start="2385.41" dur="1.473"> Кога животот не работи. </text>
<text sub="clublinks" start="2387.96" dur="1.69"> Затоа се радувам и барам. </text>
<text sub="clublinks" start="2389.65" dur="4.32"> Третото нешто што Jamesејмс вели да направи е да се опушти. </text>
<text sub="clublinks" start="2393.97" dur="4.83"> Да, само измори се, не се обавувај се </text>
<text sub="clublinks" start="2398.8" dur="3.86"> сите во еден куп нерви. </text>
<text sub="clublinks" start="2402.66" dur="2.64"> Не ставајте толку стрес што не можете да направите ништо. </text>
<text sub="clublinks" start="2405.3" dur="1.33"> Не грижи се за иднината. </text>
<text sub="clublinks" start="2406.63" dur="2.83"> Бог вели дека ќе се грижам за тебе, верувај ми. </text>
<text sub="clublinks" start="2409.46" dur="2.42"> Вие имате доверба во Бога да знаете што е најдобро. </text>
<text sub="clublinks" start="2411.88" dur="2.17"> Вие соработувате со него. </text>
<text sub="clublinks" start="2414.05" dur="4.84"> Вие не ја прекинувате ситуацијата што минувате. </text>
<text sub="clublinks" start="2418.89" dur="3.07"> Но, вие само велите, Боже, ќе се опуштам. </text>
<text sub="clublinks" start="2421.96" dur="2.28"> Не се сомневам. </text>
<text sub="clublinks" start="2424.24" dur="1.87"> Не се сомневам. </text>
<text sub="clublinks" start="2426.11" dur="2.76"> Trustе ти верувам во оваа ситуација. </text>
<text sub="clublinks" start="2428.87" dur="3.15"> Стих осум е последниот стих на кој ќе го погледнеме. </text>
<text sub="clublinks" start="2432.02" dur="1.26"> Па, ќе погледнеме уште еден за една минута. </text>
<text sub="clublinks" start="2433.28" dur="5"> Но, стих осум вели, но мора да прашате со искрена вера </text>
<text sub="clublinks" start="2438.9" dur="2.49"> без тајни сомнежи. </text>
<text sub="clublinks" start="2441.39" dur="1.86"> Што бараш во искрена вера? </text>
<text sub="clublinks" start="2443.25" dur="1.57"> Побарај мудрост. </text>
<text sub="clublinks" start="2444.82" dur="2.07"> И кажи, Боже, ми треба мудрост и ти благодарам </text>
<text sub="clublinks" start="2446.89" dur="1.26"> ќе ми дадеш мудрост. </text>
<text sub="clublinks" start="2448.15" dur="2.89"> Ти благодарам, ми даваш мудрост. </text>
<text sub="clublinks" start="2451.04" dur="3.06"> Не измачувај, не се сомневај, </text>
<text sub="clublinks" start="2454.1" dur="2.57"> но извади го на Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="2456.67" dur="5"> Знаете, вели Библијата, порано кога истакнав </text>
<text sub="clublinks" start="2461.67" dur="3.24"> дека ги кажал овие многу видови на проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="2464.91" dur="1.8"> Знаете, ние зборуваме за тие се разнобојни, </text>
<text sub="clublinks" start="2466.71" dur="2.23"> многу, многу видови на проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="2468.94" dur="2.81"> Тој збор на грчки јазик, многу видови на проблеми, </text>
<text sub="clublinks" start="2471.75" dur="3.11"> е истиот збор што е опфатен во Првиот Петар </text>
<text sub="clublinks" start="2474.86" dur="1.97"> глава четири, стих четири што рече </text>
<text sub="clublinks" start="2476.83" dur="4.11"> Бог има многу видови на благодат да ви даде. </text>
<text sub="clublinks" start="2480.94" dur="3.35"> Божји многу видови на благодат. </text>
<text sub="clublinks" start="2484.29" dur="5"> Тоа е истата разнобојна, повеќејазична, како дијамант. </text>
<text sub="clublinks" start="2489.339" dur="1.694"> Што вели тој таму? </text>
<text sub="clublinks" start="2492.28" dur="2.08"> За секој проблем што го имате, </text>
<text sub="clublinks" start="2494.36" dur="2.87"> има благодат од Бога што е достапна. </text>
<text sub="clublinks" start="2497.23" dur="5"> За секој многу вид на проба и неволја </text>
<text sub="clublinks" start="2502.74" dur="4.5"> и тешкотија, постои еден вид милост и милост </text>
<text sub="clublinks" start="2507.24" dur="2.25"> и моќ што Бог сака да ви ја даде </text>
<text sub="clublinks" start="2509.49" dur="2.05"> да одговара на тој посебен проблем. </text>
<text sub="clublinks" start="2511.54" dur="2.04"> Потребна ви е благодат за тоа, потребна ви е благодат за тоа, </text>
<text sub="clublinks" start="2513.58" dur="1"> ви треба благодат за ова. </text>
<text sub="clublinks" start="2514.58" dur="3.76"> Бог вели дека мојата благодат е исто толку и повеќеродна </text>
<text sub="clublinks" start="2518.34" dur="1.99"> како проблеми со кои се соочувате. </text>
<text sub="clublinks" start="2520.33" dur="1.27"> Па што зборувам? </text>
<text sub="clublinks" start="2521.6" dur="1.74"> Јас велам дека сите проблеми што се во вашиот живот, </text>
<text sub="clublinks" start="2523.34" dur="2.44"> вклучувајќи ја и оваа COVID криза, </text>
<text sub="clublinks" start="2525.78" dur="4.03"> ѓаволот значи да ве победиме со овие проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="2529.81" dur="4.41"> Но, Бог значи да ве развиваме преку овие проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="2534.22" dur="3.543"> Тој сака да ве победи, Сатана, но Бог сака да ве развие. </text>
<text sub="clublinks" start="2539.44" dur="2.12"> Сега, проблемите што доаѓаат во вашиот живот </text>
<text sub="clublinks" start="2541.56" dur="3.34"> автоматски не те прават подобра личност. </text>
<text sub="clublinks" start="2544.9" dur="2.51"> Многу луѓе стануваат горчливи луѓе од 'em. </text>
<text sub="clublinks" start="2547.41" dur="3.28"> Автоматски не ве прави подобра личност. </text>
<text sub="clublinks" start="2550.69" dur="2.96"> Вашиот став го прави разликата. </text>
<text sub="clublinks" start="2553.65" dur="2.86"> И тоа е местото каде што сакам да ви дадам друга работа што треба да ја запомните. </text>
<text sub="clublinks" start="2556.51" dur="3.07"> Број четири, четврто нешто што треба да се запамети </text>
<text sub="clublinks" start="2559.58" dur="3.75"> кога минуваш низ проблеми е да се запамети </text>
<text sub="clublinks" start="2563.33" dur="1.99"> ветувањата на Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="2565.32" dur="1.84"> Запомнете ги ветувањата на Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="2567.16" dur="1.28"> Тоа е долу во стих 12. </text>
<text sub="clublinks" start="2568.44" dur="1.52"> Дозволете ми да ви го прочитам ова ветување. </text>
<text sub="clublinks" start="2569.96" dur="2.363"> Chapterејмс, поглавје 1, стих 12. </text>
<text sub="clublinks" start="2573.55" dur="5"> Блажена е лицето кое опстојува под судење, </text>
<text sub="clublinks" start="2579.84" dur="2.67"> затоа што кога тој застана на тестот, </text>
<text sub="clublinks" start="2582.51" dur="5"> тој ќе ја добие круната на животот што го ветил Бог, </text>
<text sub="clublinks" start="2587.82" dur="2.75"> го има зборот, на оние што го сакаат. </text>
<text sub="clublinks" start="2590.57" dur="0.833"> Дозволете ми да го прочитам повторно. </text>
<text sub="clublinks" start="2591.403" dur="2.057"> Сакам многу внимателно да го слушате. </text>
<text sub="clublinks" start="2593.46" dur="5"> Блажена е лицето кое опстојува под судење, </text>
<text sub="clublinks" start="2598.84" dur="3.36"> кој се справува со тешкотиите, </text>
<text sub="clublinks" start="2602.2" dur="2.12"> како ситуацијата во која сме сега. </text>
<text sub="clublinks" start="2604.32" dur="3.67"> Блажена ќе биде оној што трае, кој опстојува, </text>
<text sub="clublinks" start="2607.99" dur="3.87"> Кој му верува на Бога, кој верува во проба, </text>
<text sub="clublinks" start="2611.86" dur="3.12"> затоа што кога тој застана на тестот, излегува </text>
<text sub="clublinks" start="2614.98" dur="2.72"> на задната страна, ова судење нема да трае последно. </text>
<text sub="clublinks" start="2617.7" dur="1.4"> Има крај на тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="2619.1" dur="2.07"> Comeе излезете на другиот крај на тунелот. </text>
<text sub="clublinks" start="2621.17" dur="4.41"> Willе ја добиете круната на животот. </text>
<text sub="clublinks" start="2625.58" dur="3.38"> Па, јас дури и не знам што значи тоа, но добро е. </text>
<text sub="clublinks" start="2628.96" dur="2.7"> Круната на животот што Бог го вети </text>
<text sub="clublinks" start="2631.66" dur="2.373"> на оние што го сакаат. </text>
<text sub="clublinks" start="2635.73" dur="2.32"> Ваш избор е да се радувате. </text>
<text sub="clublinks" start="2638.05" dur="2.92"> Ваш избор е да верувате во мудроста Божја </text>
<text sub="clublinks" start="2640.97" dur="1.72"> наместо да се сомневате. </text>
<text sub="clublinks" start="2642.69" dur="4.21"> Замолете му на Бога мудрост да ви помогне од вашата состојба. </text>
<text sub="clublinks" start="2646.9" dur="3.23"> И тогаш замоли го Бога верата да издржи. </text>
<text sub="clublinks" start="2650.13" dur="2.27"> И кажи, Боже, нема да се откажам. </text>
<text sub="clublinks" start="2652.4" dur="1.793"> Ова исто така ќе помине. </text>
<text sub="clublinks" start="2655.329" dur="2.111"> Некој некогаш беше запрашан, кој е вашиот омилен </text>
<text sub="clublinks" start="2657.44" dur="0.833"> стих од Библијата? </text>
<text sub="clublinks" start="2658.273" dur="1.297"> Рече, се случи. </text>
<text sub="clublinks" start="2659.57" dur="1.273"> И, зошто ви се допаѓа тој стих? </text>
<text sub="clublinks" start="2660.843" dur="2.687"> Затоа што кога доаѓаат проблемите, знам дека тие не дојдоа да останат. </text>
<text sub="clublinks" start="2663.53" dur="1.194"> Тие се случија. </text>
<text sub="clublinks" start="2664.724" dur="1.116"> (чакли) </text>
<text sub="clublinks" start="2665.84" dur="2.88"> И тоа е точно во оваа конкретна ситуација. </text>
<text sub="clublinks" start="2668.72" dur="3.983"> Не доаѓа да остане, ќе се случи. </text>
<text sub="clublinks" start="2673.56" dur="2.24"> Сега, сакам да се затворам со оваа мисла. </text>
<text sub="clublinks" start="2675.8" dur="3.77"> Кризата не само што создава проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="2679.57" dur="3.23"> Често ги открива, често ги открива. </text>
<text sub="clublinks" start="2682.8" dur="4.563"> Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашиот брак. </text>
<text sub="clublinks" start="2688.77" dur="2.76"> Оваа криза може да открие некои пукнатини </text>
<text sub="clublinks" start="2691.53" dur="1.823"> во вашата врска со Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="2694.26" dur="5"> Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашиот животен стил, </text>
<text sub="clublinks" start="2699.29" dur="2.593"> дека си премногу напорен. </text>
<text sub="clublinks" start="2702.949" dur="3.181"> И, затоа биди спремен да му дозволиш на Бог да зборува со тебе </text>
<text sub="clublinks" start="2706.13" dur="5"> за тоа што треба да се промени во животот, нели? </text>
<text sub="clublinks" start="2711.45" dur="1.7"> Сакам да размислите оваа недела оваа, </text>
<text sub="clublinks" start="2713.15" dur="3.44"> и дозволете ми да ви дадам неколку практични чекори, добро? </text>
<text sub="clublinks" start="2716.59" dur="2.47"> Практични чекори, број еден, те сакам </text>
<text sub="clublinks" start="2719.06" dur="5"> да охрабри некој друг да ја слуша оваа порака. </text>
<text sub="clublinks" start="2724.55" dur="1.25"> Дали ќе го сторите тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="2725.8" dur="3.603"> Дали ќе ја пренесете оваа врска и ќе ја испратите на пријател? </text>
<text sub="clublinks" start="2729.403" dur="3.337"> Ако ова ве охрабри, предадете го, </text>
<text sub="clublinks" start="2732.74" dur="2.3"> и бидете охрабрувач оваа недела. </text>
<text sub="clublinks" start="2735.04" dur="4.84"> На сите околу вас им треба охрабрување за време на оваа криза. </text>
<text sub="clublinks" start="2739.88" dur="1.779"> Затоа, испратете врска. </text>
<text sub="clublinks" start="2741.659" dur="5"> Пред две недели кога имавме црква во нашите кампуси, </text>
<text sub="clublinks" start="2747.52" dur="3.11"> во езерото Форест и сите наши други кампуси на седлобек, </text>
<text sub="clublinks" start="2750.63" dur="3.53"> околу 30.000 луѓе се појавија во црквата. </text>
<text sub="clublinks" start="2754.16" dur="4.14"> Но, оваа минатата недела кога моравме да ги откажеме услугите </text>
<text sub="clublinks" start="2758.3" dur="1.87"> и сите моравме да гледаме преку Интернет, реков, </text>
<text sub="clublinks" start="2760.17" dur="3.38"> сите одат во вашата мала група и поканете ги соседите </text>
<text sub="clublinks" start="2763.55" dur="2.94"> и покани ги пријателите во твојата мала група, </text>
<text sub="clublinks" start="2766.49" dur="0.95"> имавме 181.000 </text>
<text sub="clublinks" start="2767.44" dur="5"> Интернет-провајдерите на нашите домови поврзани со услугата. </text>
<text sub="clublinks" start="2776.3" dur="3.41"> Тоа значи дека можеби половина милион луѓе </text>
<text sub="clublinks" start="2779.71" dur="1.96"> ја гледав пораката од минатата недела. </text>
<text sub="clublinks" start="2781.67" dur="3.04"> Половина милион луѓе или повеќе. </text>
<text sub="clublinks" start="2784.71" dur="3.63"> Зошто затоа што си кажал на некој друг да гледа. </text>
<text sub="clublinks" start="2788.34" dur="4.56"> И сакам да ве охрабрувам да бидете сведок на добрите вести </text>
<text sub="clublinks" start="2792.9" dur="2.79"> оваа недела во свет на кој очајно му се потребни добри вести. </text>
<text sub="clublinks" start="2795.69" dur="1.4"> Луѓето треба да го слушнат ова. </text>
<text sub="clublinks" start="2797.09" dur="1.18"> Испратете линк. </text>
<text sub="clublinks" start="2798.27" dur="5"> Верувам дека би можеле да охрабриме милион луѓе оваа недела </text>
<text sub="clublinks" start="2803.29" dur="3.8"> ако сите ќе ја пренесеме пораката, добро? </text>
<text sub="clublinks" start="2807.09" dur="3.16"> Број два, ако сте во мала група, нема да ви биде </text>
<text sub="clublinks" start="2810.25" dur="3.45"> да може да се сретнеме, барем овој месец, тоа е сигурно. </text>
<text sub="clublinks" start="2813.7" dur="3.95"> И, затоа би ве охрабрил да поставите виртуелна средба. </text>
<text sub="clublinks" start="2817.65" dur="1.79"> Може да имате мрежна група. </text>
<text sub="clublinks" start="2819.44" dur="0.97"> Како го правиш тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="2820.41" dur="2.63"> Па, има производи таму како Зум. </text>
<text sub="clublinks" start="2823.04" dur="2.52"> Сакате да го проверите тоа, Зум, тоа е бесплатно. </text>
<text sub="clublinks" start="2825.56" dur="2.56"> И можете да одите таму и да им кажете на сите да го зумираат </text>
<text sub="clublinks" start="2828.12" dur="1.74"> на нивниот телефон или на нивниот компјутер, </text>
<text sub="clublinks" start="2829.86" dur="3.58"> и можете да поврзете шест или осум или 10 лица, </text>
<text sub="clublinks" start="2833.44" dur="3.15"> и можете да ја имате вашата група оваа недела на Зум. </text>
<text sub="clublinks" start="2836.59" dur="3.19"> И, можете да видите едни со други, како на пример Facebook Live, </text>
<text sub="clublinks" start="2839.78" dur="2.933"> или тоа е како некои други, знаете, </text>
<text sub="clublinks" start="2844.84" dur="5"> што има на iPhone кога гледате во FaceTime. </text>
<text sub="clublinks" start="2850.12" dur="1.82"> Па, не можете да го направите тоа со голема група, </text>
<text sub="clublinks" start="2851.94" dur="2.39"> но можете да го направите тоа со една личност. </text>
<text sub="clublinks" start="2854.33" dur="3.52"> И така, охрабрете се едни со други преку лице преку технологија. </text>
<text sub="clublinks" start="2857.85" dur="2.66"> Сега имаме технологија што не беше достапна. </text>
<text sub="clublinks" start="2860.51" dur="3.59"> Затоа проверете го зумот за мала виртуелна група. </text>
<text sub="clublinks" start="2864.1" dur="1.17"> И, всушност, тука на Интернет </text>
<text sub="clublinks" start="2865.27" dur="1.85"> можете да добиете и некои информации. </text>
<text sub="clublinks" start="2867.12" dur="3.244"> Број три, ако не сте во мала група, </text>
<text sub="clublinks" start="2870.364" dur="4.096"> Helpе ви помогнам да влезете во мрежна група оваа недела, ќе. </text>
<text sub="clublinks" start="2874.46" dur="2.33"> Сè што треба да направите е да ми испратите е-пошта, </text>
<text sub="clublinks" start="2876.79" dur="3.225"> PastorRick@saddleback.com. </text>
<text sub="clublinks" start="2880.015" dur="4.815"> PastorRick @ седло враќање, еден збор, SADDLEBACK, </text>
<text sub="clublinks" start="2884.83" dur="2.81"> saddleback.com, и ќе ве поврзам </text>
<text sub="clublinks" start="2887.64" dur="2.57"> на онлајн група, нели? </text>
<text sub="clublinks" start="2890.21" dur="2.79"> Потоа, проверете дали сте дел од црквата Садблеб </text>
<text sub="clublinks" start="2893" dur="2.84"> да го прочитате вашиот дневен билтен што го испраќам </text>
<text sub="clublinks" start="2895.84" dur="2.03"> секој ден за време на оваа криза. </text>
<text sub="clublinks" start="2897.87" dur="2.1"> Се вика „Седлобек дома“. </text>
<text sub="clublinks" start="2899.97" dur="3.5"> Има совети, има охрабрувачки пораки, </text>
<text sub="clublinks" start="2903.47" dur="2.14"> има новини што можете да ги користите. </text>
<text sub="clublinks" start="2905.61" dur="1.56"> Многу практична работа. </text>
<text sub="clublinks" start="2907.17" dur="2.17"> Сакаме да останеме во контакт со вас секој ден. </text>
<text sub="clublinks" start="2909.34" dur="1.32"> Добијте "Седлобек дома." </text>
<text sub="clublinks" start="2910.66" dur="2.69"> Ако ја немам вашата е-пошта, </text>
<text sub="clublinks" start="2913.35" dur="1.42"> тогаш не го добивате. </text>
<text sub="clublinks" start="2914.77" dur="2.46"> И можете да ми ја испратите адресата за е-пошта </text>
<text sub="clublinks" start="2917.23" dur="4.41"> на PastorRick@saddleback.com, и ќе ве ставам на списокот, </text>
<text sub="clublinks" start="2921.64" dur="2.37"> и ќе ја добиете дневната врска, </text>
<text sub="clublinks" start="2924.01" dur="3.76"> весникот „Седлобек во домот“. </text>
<text sub="clublinks" start="2927.77" dur="2.09"> Само сакам да се затворам пред да се молам </text>
<text sub="clublinks" start="2929.86" dur="2.15"> повторно кажувајќи колку те сакам. </text>
<text sub="clublinks" start="2932.01" dur="1.72"> Се молев за вас секој ден, </text>
<text sub="clublinks" start="2933.73" dur="1.9"> и ќе продолжам да се молам за тебе. </text>
<text sub="clublinks" start="2935.63" dur="2.68"> Willе го поминеме тоа заедно. </text>
<text sub="clublinks" start="2938.31" dur="2.33"> Ова не е крај на приказната. </text>
<text sub="clublinks" start="2940.64" dur="3.4"> Бог е сè уште на неговиот престол, а Бог ќе го искористи тоа </text>
<text sub="clublinks" start="2944.04" dur="4.16"> да ја зголеми својата вера, да ги донесе луѓето во вера. </text>
<text sub="clublinks" start="2948.2" dur="1.8"> И којзнае што ќе се случи. </text>
<text sub="clublinks" start="2950" dur="3.07"> Можевме да имаме духовна преродба од сето ова </text>
<text sub="clublinks" start="2953.07" dur="2.66"> затоа што луѓето честопати се обраќаат кон Бога </text>
<text sub="clublinks" start="2955.73" dur="1.87"> кога минуваат низ тешки времиња. </text>
<text sub="clublinks" start="2957.6" dur="1.09"> Дозволете ми да се молам за вас. </text>
<text sub="clublinks" start="2958.69" dur="1.66"> Татко, сакам да ви се заблагодарам за сите </text>
<text sub="clublinks" start="2960.35" dur="1.48"> кој слуша сега. </text>
<text sub="clublinks" start="2961.83" dur="5"> Нека ја живееме пораката на едно поглавје од Jamesејмс, </text>
<text sub="clublinks" start="2967.39" dur="2.78"> првите шест или седум стихови. </text>
<text sub="clublinks" start="2970.17" dur="4.25"> Може да научиме дека проблемите доаѓаат, тие ќе се случат, </text>
<text sub="clublinks" start="2974.42" dur="5"> тие се варијабилни, тие се намерни и дека ќе ги добиете </text>
<text sub="clublinks" start="2979.81" dur="2.41"> искористете ги за добро во нашите животи ако ќе ви веруваме. </text>
<text sub="clublinks" start="2982.22" dur="1.49"> Помогнете ни да не се сомневаме. </text>
<text sub="clublinks" start="2983.71" dur="4"> Помогнете ни да се радуваме, да побараме, Господи, </text>
<text sub="clublinks" start="2987.71" dur="3.53"> и да се сеќавам на вашите ветувања. </text>
<text sub="clublinks" start="2991.24" dur="3.45"> И се молам за сите дека ќе имаат здрава недела. </text>
<text sub="clublinks" start="2994.69" dur="2.87"> Во името на Исус, амин. </text>
<text sub="clublinks" start="2997.56" dur="1.07"> Бог да те благослови, сите. </text>
<text sub="clublinks" start="2998.63" dur="1.823"> Пренесете го ова на некој друг. </text>