"Një besim që merret me vështirësi" me Pastor Rick Warren subtitles

- Përshëndetje, të gjithë, unë jam Rick Warren, pastor në Kishën Saddleback dhe autor të "Jeta e drejtuar nga qëllimi" dhe folësi në programin "Shpresa ditore". Faleminderit për akordimin në këtë transmetim. E dini, këtë javë këtu në Orange County, California, qeveria njoftoi se ata po ndalonin të gjitha takimet e çdo lloji, të çdo madhësie deri në fund të muajit. Pra mirëpritur në Kishën Saddleback në shtëpi. Më vjen mirë që jeni këtu. Dhe unë do t'ju mësoj me një video midis tani dhe kurdo që përfundon kjo krizë COVID-19. Pra mirëpritur në Kishën Saddleback në shtëpi. Dhe dua t'ju ftoj të më ndiqni çdo javë, bëhu pjesë e këtyre shërbimeve të adhurimit së bashku. Ne do të kemi muzikë dhe adhurim së bashku, dhe unë do të jap një fjalë nga Fjala e Zotit. Ti e di, ndërsa kam menduar për këtë, nga rruga, së pari duhet të ta tregoj. E kuptova që ata do të na anulonin takimin. Dhe kështu këtë javë, unë kisha studion Saddleback u zhvendos në garazhin tim. Unë jam duke e provuar këtë në garazhin tim. Ekuipazhi im teknik skeletor. Ejani, djema, thuaju të gjithëve. (Qesh) Ata ndihmuan ta lëvizin këtu dhe i vendosën të gjitha në mënyrë që të mund të flasim me ju çdo javë. Tani, ndërsa kam menduar për atë që duhet të mbulojmë gjatë kësaj krize COVID-19, Unë menjëherë mendova për librin e Jakobit. Libri i James është një libër shumë i vogël afër fundit të Testamentit të Ri. Por është kaq praktike dhe është aq e dobishme, dhe unë e quaj këtë libër një besim që funksionon kur jeta nuk ka. Dhe unë mendova nëse diçka është e nevojshme tani, a na duhet një besim që funksionon kur jeta jo. Sepse nuk po funksionon shumë mirë tani. Dhe kështu, sot, këtë javë, do të fillojmë një udhëtim së bashku që do t'ju inkurajojë përmes kësaj krize. Dhe nuk dua që ju të humbasni ndonjë nga këto mesazhe. Për shkak se libri i Jakobit në të vërtetë përfshin 14 kryesore blloqe ndërtimi të jetës, 14 çështje kryesore të jetës, 14 fusha që secila prej jush tashmë jeni dashur të merreni në jetën tuaj, dhe do të duhet të merresh me të ardhmen. Për shembull, në kapitullin një të James, më lër të të jap vetëm një përmbledhje të librit. Onlyshtë vetëm katër kapituj. Kapitulli i parë, ai së pari flet për vështirësitë. Dhe ne do të flasim sot për këtë. Cili është qëllimi i Zotit për problemet tuaja? Pastaj flet për zgjedhjet. Si e krijoni mendjen tuaj? Si e dini kur të qëndroni, kur të shkoni? Si e dini se çfarë të bëni, si merrni vendime? Dhe pastaj flet për tundimin. Dhe ne do të shikojmë se si i mposhtni tundimet e zakonshme në jetën tuaj që duket se vazhdojnë të bëjnë që të dështoni. Dhe pastaj flet për udhëzime. Dhe flet për atë se si ne mund të bekohemi nga Bibla. Jo vetëm lexojeni, por bekohuni prej tij. Kjo është e gjitha në kapitullin e parë. Dhe ne do t'i shikojmë ato në javët në vazhdim. Kapitulli i dytë flet për marrëdhëniet. Ne do të shohim se si i trajtoni njerëzit si duhet. Dhe me njerëzit që duhet të qëndrojnë në shtëpi, të gjithë në familje së bashku, fëmijë, nëna dhe baba, dhe njerëzit do të marrin nervat e njëri-tjetrit. Kjo do të jetë një mesazh i rëndësishëm për marrëdhëniet. Pastaj flet për besimin. Si i besoni vërtet Zotit kur nuk ndjeheni si ajo dhe kur gjërat po shkojnë në drejtimin e gabuar? Kjo është e gjitha në kapitullin e dytë. Kapitulli i tretë, ne do të flasim për biseda. Fuqia e bisedës. Dhe kjo është një nga pasazhet më të rëndësishme në Bibël se si e menaxhoni gojën. Shtë e rëndësishme nëse jemi në një krizë apo jo. Dhe pastaj flet për miqësi. Dhe na jep informacione shumë praktike se si ndërtoni miqësi të mençura dhe shmangni miqësi të pamatur. Ky është kapitulli i tretë. Kapitulli i katërt është në konflikt. Dhe në kapitullin e katërt, ne flasim si i shmangni argumentet. Dhe kjo do të jetë me të vërtetë e dobishme. Ndërsa tensionet rriten dhe frustrimet rriten, pasi njerëzit janë jashtë punës, si i shmangni argumentet? Dhe pastaj flet për gjykimin e të tjerëve. Si e lini të luani Zotin? Kjo do të shkaktonte shumë paqe në jetën tonë nëse do të mund ta bënim atë. Dhe pastaj flet për të ardhmen. Si planifikoni për të ardhmen? Kjo është e gjitha në kapitullin e katërt. Tani, në kapitullin e fundit, kapitullin e pestë, ju thashë ishin katër kapituj, ka në të vërtetë pesë kapituj në Jakov. Do flasim për para. Dhe flet se si të jesh i mençur me pasurinë tënde. Dhe atëherë do të shohim durimin. Farë bëni kur jeni duke pritur te Zoti? Dhoma më e vështirë për tu ulur është në dhomën e pritjes kur ju jeni me nxitim dhe jo e Zotit. Dhe atëherë ne do të shohim lutjen, cili është mesazhi i fundit që do të shikojmë. Si luteni për problemet tuaja? Bibla thotë se ka një mënyrë për t'u lutur dhe për të marrë përgjigje, dhe ka një mënyrë për të mos u lutur. Dhe ne do të shikojmë atë. Tani sot, ne do të shohim vetëm gjashtë vargjet e para të librit të Jakovit. Nëse nuk keni një Bibël, atëherë dua që ta shkarkoni jashtë kësaj faqe në internet, përshkrimet, shënimet mësimore, sepse të gjitha vargjet që do t'i shikojmë janë atje në skicën tuaj. Kapitulli i parë i Jakovit, gjashtë vargjet e para. Dhe Bibla e thotë këtë kur flet duhet të merreni me problemet tuaja. Së pari, Jakovi 1: 1 e thotë këtë. James, një shërbëtor i Zotit dhe i Zotit Jezu Krisht, 12 fiseve të shpërndara midis kombeve, përshëndetje. Tani, më lër të ndalem këtu për një minutë dhe të them kjo është prezantimi më i nënvlerësuar të ndonjë libri në Bibël. Sepse e dini kush ishte James? Ai ishte vëllai i gjysmë i Jezusit. Whatfarë do të thuash me atë? Do të thotë që ai ishte biri i Marisë dhe i Jozefit. Jezusi ishte vetëm biri i Marisë. Ai nuk ishte biri i Jozefit sepse Perëndia ishte babai i Jezusit. Por Bibla na tregon se Maria dhe Jozefi pati shumë fëmijë më vonë, dhe madje na jep emrat e tyre. Jakovi nuk ishte i krishterë. Ai nuk ishte një ndjekës i Krishtit. Ai nuk besonte se vëllai i tij gjysmë ishte Mesia gjatë gjithë shërbimit të Jezuit. Ai ishte një skeptik. Dhe ju do ta kuptoni këtë, vëllai i vogël që nuk beson në një vëlla më të madh, mirë, kjo do të ishte mjaft e thjeshtë. Madefarë e bëri Jakovin një besimtar në Jezu Krishtin? Ngjallja. Kur Jezusi u kthye nga vdekja dhe shëtiti edhe për 40 ditë të tjera dhe Jakobi e pa, ai u bë besimtar dhe më vonë u bë udhëheqës në Kishën e Jeruzalemit. Pra, nëse dikush ka të drejtë të lëshojë emra, është ky djalë. Ai mund të kishte thënë, Jakovi, djali që u rrit me Jezusin. Jakovi, vëllai gjysmë i Jezusit. James, shoku më i mirë i Jezuit që rritet. Ato lloj gjërash, por ai jo. Ai thjesht thotë James, një shërbëtor i Zotit. Ai nuk e merr gradën, nuk e promovon prejardhjen e tij. Por pastaj në vargun dy, ai fillon të futet kjo çështje e parë e qëllimit të Zotit në problemet tuaja. Më lër ta lexoj. Ai thotë, kur të gjitha llojet e gjykimeve turmoni në jetën tuaj, mos u mërzitni si ndërhyrës, por mirëpresim ata si miq. Kuptoni se ata vijnë për të provuar besimin tuaj, dhe për të prodhuar tek ju cilësinë e qëndrueshmërisë. Por le të vazhdojë ai proces deri në atë durim është zhvilluar plotësisht, dhe ju do të bëheni një person me karakter dhe integritet të pjekur pa njolla të dobëta. Ky është përkthimi Phillips të kapitullit një të Jakobit, vargje dy deri në gjashtë. Tani, ai thotë kur të gjitha llojet e provave hyjnë në jetën tuaj dhe ata grumbullohen në jetën tuaj, tha ai, mos u zemëroni me ta si ndërhyrës, i mirëpresim ata si miq. Ai thotë, keni probleme, jini të lumtur. Keni probleme, gëzohuni. Ke probleme, buzëqesh. Tani, unë e di se çfarë po mendoni. Ju shkoni, po më tallni mua? Pse duhet të jem i lumtur për COVID-19? Pse duhet të mirëpres këto prova në jetën time? Si eshte e mundur? Theelësi i këtij qëndrimi të tërë të ruajtjes një qëndrim pozitiv në mes të një krize është fjala realizohet, është fjala realizo. Ai tha, kur të gjitha këto lloj gjykimesh turmoni në jetën tuaj, mos u mërzitni si ndërhyrës, por mirëpresi ata si miq dhe kuptoji, realizo, ata vijnë për të provuar besimin tuaj. Dhe pastaj ai vazhdon, atë që do të prodhojë në jetën e tyre. Ajo që ai po thotë këtu është se suksesi juaj në trajtimin javët që janë përpara nesh në këtë pandemi të COVID-19 kjo është tani në të gjithë botën, dhe si gjithnjë e më shumë kombet po mbyllen, dhe ato po mbyllen restorante dhe ata po mbyllin dyqanet, dhe ata po mbyllin shkollat, dhe ata po mbyllin kishat, dhe ata po mbyllin çdo vend ku njerëzit janë mbledhur, dhe si këtu në Orange County, ku nuk na lejohet të takohemi me askënd këtë muaj. Ai thotë, suksesi juaj në trajtimin e këtyre problemeve do të përcaktohet nga mirëkuptimi juaj. Nga mirëkuptimi juaj. Dhe nga qëndrimi juaj ndaj atyre problemeve. Whatshtë ajo që kupton, është ajo që di. Tani, gjëja e parë në këtë fragment dua që ta realizoni është se Zoti na jep katër kujtime për problemet. Ju mund të doni të shkruani këto poshtë. Katër kujtime për problemet në jetën tuaj, të cilat përfshijnë krizën që po kalojmë tani. Numri një, thotë ai së pari, problemet janë të pashmangshme. Problemet janë të pashmangshme. Tani, si po e thotë ai këtë? Ai thotë, kur të vijnë të gjitha llojet e gjykimeve. Ai nuk thotë nëse vijnë të gjitha llojet e gjykimeve, thotë ai kur. Mund të mbështeteni në të. Ky nuk është parajsë ku gjithçka është perfekte. Kjo është Toka ku gjithçka është prishur. Dhe ai po thotë se do të keni probleme, do të keni vështirësi, mund të mbështeteni në të, ju mund të blini aksione në të. Tani, kjo nuk është diçka që thotë James vetëm. Përmes Biblës ajo e thotë atë. Jezusi tha në botë ju do të keni prova dhe tundimet dhe do të keni shtrëngime. Ai tha që do të keni probleme në jetë. Atëherë, pse jemi të befasuar kur kemi probleme? Peter thotë se mos u befasoni kur kalon nëpër prova të zjarrta. Tha mos veproni si diçka e re. Të gjithë kalojnë kohë të vështira. Jeta është e vështirë. Ky nuk është parajsë, kjo është Tokë. Askush nuk është imun, askush nuk është i izoluar, askush nuk është i izoluar, askush nuk është i përjashtuar. Ai thotë se do të keni probleme sepse ato janë të pashmangshme. E dini, më kujtohet një herë kur isha në kolegj. Shumë vite më parë, unë po kaloja disa periudha vërtet të vështira. Dhe fillova të lutesha, thashë: "Zot, më jep durim". Dhe në vend që gjyqet të përmirësoheshin, ato u përkeqësuan. Dhe pastaj thashë: "Zot, unë me të vërtetë kam nevojë për durim," dhe problemet u përkeqësuan. Dhe pastaj thashë: "Zot, unë me të vërtetë kam nevojë për durim," dhe ata u përkeqësuan. Cfare po ndodhte? Epo, më në fund kuptova që pas rreth gjashtë muajsh, Unë isha shumë më e duruar sesa kur fillova jashtë, se mënyra sesi Zoti po më mësonte durimin ishte nëpër ato vështirësi. Tani, problemet nuk janë një lloj lëndë zgjedhore që ju keni një zgjedhje për të marrë në jetë. Jo, ata kërkohen, ju nuk mund të hiqni dorë prej tyre. Për të mbaruar shkollën e jetës, do të kalosh nëpër shkollën e trokitjeve të forta. Do të kaloni nëpër probleme, ato janë të pashmangshme. Kjo është ajo që thotë Bibla. Gjëja e dytë që Bibla thotë për problemet është kjo. Problemet janë të ndryshueshme, kjo do të thotë se nuk janë të gjithë njësoj. Ju nuk merrni të njëjtin problem njëri pas tjetrit. Ju merrni një shumë të ndryshme. Jo vetëm që ju merrni, por ju merrni ato të ndryshme. Ai thotë kur gjykoni, kur keni probleme të të gjitha llojeve. Ju mund të rrethoni atë nëse jeni duke marrë shënime. Kur të gjitha llojet e provave hyjnë në jetën tuaj. Ti e di, unë jam një kopshtar dhe një herë bëra një studim, dhe zbulova se qeveria këtu në Shtetet e Bashkuara ka klasifikuar 205 lloje të ndryshme të barërave të këqija. Unë mendoj se 80% e tyre rriten në kopshtin tim. (Qesh) Shpesh mendoj se kur po rrit perime, Unë duhet të kërkoj pranimin në Farm Weed's Weed's. Por ka shumë lloje të barërave të këqija, dhe ka shumë lloje gjykimesh, ka shumë lloje problemesh. Ata vijnë në të gjitha madhësitë, ato vijnë në të gjitha format. Ka më shumë se 31 aromë. Kjo fjalë këtu, të gjitha llojet, ku thotë ka të gjitha llojet e provave në jetën tuaj, në të vërtetë në greqisht do të thotë shumëngjyrësh. Me fjalë të tjera, ka shumë hije stresi në jetën tuaj, a do të ishit dakord me këtë? Ka shumë hije stresi. Të gjithë nuk duken njësoj. Ka stres financiar, ka stres relativ, ka stres shëndetësor, ka stres fizik, ka stres kohor. Ai po thotë se ato janë të gjitha ngjyrat e ndryshme. Por nëse jashtë dhe blini një makinë dhe dëshironi një ngjyrë me porosi, atëherë duhet ta prisni. Dhe atëherë kur është bërë, atëherë ju merrni ngjyrën tuaj të personalizuar. Kjo është në të vërtetë fjala që përdoret këtu. Ashtë një ngjyrë me porosi, sprova shumëngjyrësh në jetën tuaj. Zoti i lejon ata për një arsye. Disa nga problemet tuaja janë bërë me të vërtetë me porosi. Disa prej tyre ne të gjithë i kemi përjetuar së bashku, si ky, COVID-19. Por ai po thotë se problemet janë të ndryshueshme. Dhe ajo që dua të them me atë është se ato ndryshojnë në intensitet. Me fjalë të tjera, sa vështirë vijnë. Ato ndryshojnë në frekuencë, dhe kjo është sa kohë. Ne nuk e dimë se sa do të zgjasë kjo. Ne nuk e dimë sa e vështirë do të merret. Pashë një shenjë ditën tjetër që tha, "Në çdo jetë, disa shi duhet të bien, "por kjo është qesharake." (Qesh) Dhe unë mendoj se kështu është rruga shumë njerëz po ndjehen tani. Kjo është qesharake. Problemet janë të pashmangshme dhe ato janë të ndryshueshme. Gjërat e treta që James thotë kështu që ne nuk jemi të tronditur është problemet janë të paparashikueshme. Ata janë të paparashikueshëm. Ai thotë kur provon turma në jetën tënde, nëse jeni duke shënuar, rrethoni atë frazë. Ata grumbullohen në jetën tuaj. Shikoni, asnjë problem nuk vjen kur të keni nevojë për të ose kur nuk ju duhen. Thjesht vjen kur dëshiron të vijë. Kjo është pjesë e arsyes se është problem. Problemet vijnë në kohën më të papërshtatshme. A jeni ndier ndonjëherë si një problem hyri në jetën tënde, ti shkon, jo tani. Me të vërtetë, si tani? Këtu në Kishën Saddleback, ne ishim në një fushatë madhore duke ëndërruar për të ardhmen. Dhe krejt papritur koronavirusi godet. Dhe po shkoj, jo tani. (gjepura) Jo tani. A keni pasur ndonjëherë një gomë të sheshtë kur keni qenë vonë? Ju nuk merrni një gomë të sheshtë kur të keni mjaft kohë. Ju jeni me nxitim për të shkuar diku. Likeshtë si foshnja lagur në veshjen tuaj të re teksa po dilni për një fejesë të rëndësishme në mbrëmje. Ose i ndani pantallonat para se të flisni. Kjo në fakt më ndodhi një herë të Dielën shumë kohë më parë. Disa njerëz, ata janë kaq të padurueshëm, ata nuk mund të presin për një derë rrotulluese. Ata vetëm duhet të bëjnë, ata duhet ta bëjnë atë, ata duhet ta bëjnë tani, duhet ta bëjnë tani. Mbaj mend shumë vite më parë isha në Japoni, dhe unë isha duke qëndruar në një metro duke pritur për metro për të mbërritur, dhe kur ajo u hap, dyert u hapën, dhe një i ri japonez menjëherë predha më vjella ndërsa isha duke qëndruar atje. Dhe unë mendova, pse unë, pse tani? Ata janë të paparashikueshëm, ato vijnë kur nuk ju duhen. Ju rrallë mund të parashikoni problemet në jetën tuaj. Tani vini re, thotë se kur të gjitha llojet e provave, kur, ato janë të pashmangshme, të gjitha llojet, ato janë të ndryshueshme, turma në jetën tënde, kjo është se janë të paparashikueshme, ai thotë se mos i mërzit ata si ndërhyrës. Farë po thotë ai këtu? Epo, unë do ta shpjegoj këtë më në detaje. Por ja gjëja e katërt që Bibla thotë për problemet. Problemet janë të qëllimshme. Problemet janë të qëllimshme. Zoti ka një qëllim në gjithçka. Edhe gjërat e këqija që ndodhin në jetën tonë, Zoti mund të sjellë të mira prej tyre. Zoti nuk ka pse të shkaktojë çdo problem. Shumica e problemeve ne i shkaktojmë vetvetes. Njerëzit thonë, pse njerëzit sëmuren? Epo, një arsye është që ne nuk bëjmë atë që Zoti na thotë të bëjmë. Nëse hanim atë që Zoti na thotë të hamë, nëse flemë ashtu si Zoti na thotë të pushojmë, nëse ne ushtrojmë ashtu siç na thotë Zoti të ushtrojmë, nëse nuk do të lejonim emocione negative në jetën tonë siç thotë Zoti, nëse i bindemi Perëndisë, ne nuk do të kishim shumicën e problemeve tona. Studimet kanë treguar se rreth 80% e problemeve shëndetësore në këtë vend, në Amerikë, janë shkaktuar nga ato që quhen zgjedhje kronike të jetesës. Me fjalë të tjera, ne thjesht nuk bëjmë gjënë e duhur. Ne nuk bëjmë gjë të shëndetshme. Ne shpesh bëjmë gjë vetë-shkatërruese. Por ajo që ai po thotë është këtu, problemet kanë qëllim. Ai thotë se kur hasni probleme, kuptojnë se ata vijnë për të prodhuar. Rretho atë frazë, ata vijnë për të prodhuar. Problemet mund të jenë produktive. Tani, ato nuk janë automatikisht produktive. Ky virus COVID, nëse nuk përgjigjem në ditën e duhur, nuk do të prodhojë asgjë të shkëlqyeshme në jetën time. Por nëse përgjigjem në mënyrën e duhur, edhe gjërat më negative në jetën time mund të prodhojë rritje dhe përfitim dhe bekim, në jetën tënde dhe në jetën time. Ata vijnë për të prodhuar. Ai po thotë këtu se vuajtja dhe stresi dhe pikëllimi, po, dhe madje edhe sëmundja mund të arrijë diçka me vlerë nëse e lejojmë. It'sshtë gjithçka në zgjedhjen tonë, është gjithçka në qëndrimin tonë. Zoti i përdor vështirësitë në jetën tonë. Ju thoni mirë, si e bën atë? Si i përdor Perëndia vështirësitë dhe problemet në jetën tonë? Epo, faleminderit që pyeta, sepse pasazhi tjetër ose pjesa tjetër e vargjeve thonë se Zoti i përdor ato tre mënyra. Tre mënyra, Zoti përdor problemet në jetën tuaj tre mënyra. Së pari, problemet provojnë besimin tim. Tani, besimi juaj është si një muskul. Një muskul nuk mund të forcohet nëse nuk testohet, përveç nëse është shtrirë, përveç nëse është vënë nën presion. Ju nuk zhvilloni muskuj të fortë duke bërë asgjë. Ju zhvilloni muskuj të fortë duke i shtrirë ato dhe forcimin e tyre dhe testimin e tyre dhe duke i shtyrë ato deri në kufi. Kështu që ai po thotë se problemet vijnë për të provuar besimin tim. Ai thotë se kuptoni se ata vijnë për të provuar besimin tuaj. Tani, ajo fjalë e testimit menjëherë atje, kjo është një term në kohët e Biblës që përdoren për rafinimin e metaleve. Dhe ajo që ju do të bëni është të merrni një metal të çmuar si argjendi ose ari ose diçka tjetër, dhe do ta vendosnit në një tenxhere të madhe dhe do ta ngrohni në temperatura jashtëzakonisht të larta, pse? Në temperaturat e larta, të gjitha papastërtitë janë djegur. Dhe e vetmja gjë që mbetet është ari i pastër ose argjendin e pastër. Kjo është fjala greke këtu për provë. Theshtë zjarri i rafinuar kur Zoti e ngroh nxehtësinë dhe e lejon atë në jetën tonë, ajo djeg sende që nuk janë të rëndësishme. E dini se çfarë do të ndodhë në javët e ardhshme? Gjëra që ne të gjithë menduam se ishte me të vërtetë e rëndësishme, ne do ta kuptojmë, hmm, u shoqërova thjesht mirë pa atë. Do të rindërtojë përparësitë tona, sepse gjërat do të ndryshojnë. Tani, shembulli klasik se si problemet provojnë besimin tuaj janë tregimet që kanë të bëjnë me Jobi në Bibël. Ka një libër të tërë për Jobin. E dini, Jobi ishte njeriu më i pasur në Bibël, dhe në një ditë të vetme, ai humbi gjithçka. Ai humbi tërë familjen e tij, ai humbi tërë pasurinë e tij, ai humbi të gjithë miqtë e tij, terroristët sulmuan familjen e tij, ai mori një sëmundje të frikshme, shumë të dhimbshme kronike që nuk mund të kurohej. Mirë, ai është terminal. E megjithatë Perëndia po provonte besimin e tij. Dhe Zoti më vonë e rikthen atë në të vërtetë dyfish çfarë kishte para se të kalonte në provën e madhe. Në një kohë lexova një citat diku shumë kohë më parë që thoshin se njerëzit janë si çanta çaji. Ju me të vërtetë nuk e dini se çfarë është në derisa të bjerë në ujë të nxehtë. Dhe atëherë mund të shihni se çfarë është me të vërtetë brenda tyre. A keni pasur ndonjëherë një nga ato ditët me ujë të nxehtë? Keni pasur ndonjëherë një nga ato javë ose muaj me ujë të nxehtë? Tani jemi në një situatë me ujë të nxehtë. Dhe ajo që do të dalë nga ju është ajo që është brenda jush. Shtë si një pastë dhëmbësh. Nëse kam një tub pastë dhëmbësh dhe e shtyj atë, çfarë do të dalë? Ju thoni mirë, pastë dhëmbësh. Jo, jo domosdoshmërisht. Mund të thotë pastë dhëmbësh nga jashtë, por mund të kishte salcë marinara ose gjalpë kikiriku ose majonezë nga brenda. What'sfarë do të dalë kur të vihet nën presion është gjithçka që është në të. Dhe në ditët në vazhdim kur merresh me virusin COVID, ajo që do të dalë nga ju është ajo që është brenda jush. Dhe nëse jeni e mbushur me hidhërim, kjo do të dalë. Dhe nëse jeni i mbushur me zhgënjim, kjo do të dalë. Dhe nëse jeni i mbushur me zemërim ose shqetësim ose faj ose turp apo pasiguri, kjo do të dalë. Nëse jeni të mbushur me frikë kjo, çfarëdo që është brenda jush është ajo që do të dalë kur presioni të vihet mbi ju. Dhe kjo është ajo që po thotë ai këtu, që problemet provojnë besimin tim. E dini, vite më parë, takova një djalë të vjetër në të vërtetë në një konferencë shumë vite më parë në Lindje. Unë mendoj se ishte Tenesi. Dhe ai, ky djalë i vjetër më tha se si u pushua ishte përfitimi më i madh në jetën e tij. Dhe unë i thashë: "Në rregull, dua ta dëgjoj këtë histori. "Më trego gjithçka për të". Dhe çfarë ishte ishte ai kishte punuar në një sharrë përgjatë gjithë jetës së tij. Ai do të ishte sharrëtar në të gjithë jetën e tij. Por një ditë gjatë një rënie ekonomike, shefi i tij u fut brenda dhe befas njoftoi: "Ju jeni pushuar nga puna". Dhe e gjithë ekspertiza e tij doli nga dera. Dhe ai u pushua në moshën 40 vjeçare me një grua dhe një familje dhe asnjë mundësi tjetër pune përreth tij, dhe në atë kohë po ndodhte një recesion. Dhe ai u dekurajua dhe pati frikë. Disa prej jush mund të ndjehen në atë mënyrë tani. Mund të jeni pushuar nga puna. Mbase keni frikë se do të jeni të pushuar gjatë kësaj krize. Dhe ai ishte shumë i dëshpëruar, ishte shumë i frikësuar. Ai tha, unë e shkrova këtë poshtë, ai tha: "Ndihesha si "Bota ime kishte lakuar në ditën kur unë u pushova nga puna. "Por kur shkova në shtëpi, i thashë gruas time çfarë ndodhi, "dhe ajo e pyeti:" Pra, çfarë do të bësh tani? " "Dhe unë i thashë, edhe atëherë që kur u pushova nga puna, "Unë do të bëj atë që kam dashur gjithmonë të bëj. "Bëhuni ndërtues. "Unë do të hipotekoj shtëpinë tonë "dhe unë do të hyj në biznesin e ndërtimeve." Dhe ai më tha: "Ti e di, Rick, sipërmarrja ime e parë "ishte ndërtimi i dy moteleve të vegjël". Kjo është ajo që bëri. Por ai tha: "Brenda pesë viteve, unë isha një milioner." Emri i këtij njeriu, njeriu për të cilin po flisja, ishte Wallace Johnson dhe biznesi që ai filloi pasi u pushua nga puna u quajt Gjethet e pushimeve. Bujtina për pushime. Wallace më tha: "Rick, sot, nëse mund ta gjeja "njeriu që më gjuajti mua, unë do të sinqerisht "faleminderit për atë që bëri". Në atë kohë kur ndodhi, nuk e kuptoja pse u pushova nga puna, pse u pushova nga puna. Por vetëm më vonë mund ta shikoja se ishte pa dashje e Zotit dhe një plan i mrekullueshëm për të më futur në karrierën e zgjedhjes së tij. Problemet janë të qëllimshme. Ata kanë një qëllim. Kuptoni se ata vijnë për të prodhuar, dhe një nga gjërat e para ata prodhojnë është besim më i madh, ata provojnë besimin tuaj. Numri dy, këtu është përfitimi i dytë i problemeve. Problemet zhvillojnë qëndrueshmërinë time. Ata zhvillojnë qëndrueshmërinë time. Kjo është pjesa tjetër e frazës, thotë ajo këto probleme vijnë për të zhvilluar qëndrueshmëri. Ata zhvillojnë qëndrueshmëri në jetën tuaj. Cilat janë rezultatet e problemeve në jetën tuaj? Fuqia e qëndrimit It'sshtë fjalë për fjalë aftësia për të trajtuar presionin. Sot ne e quajmë atë rezistencë. Aftësia për të kërcej mbrapa. Dhe një nga cilësitë më të mëdha që çdo fëmijë duhet të mësojë dhe çdo i rritur duhet të mësojë është rezistencë. Sepse të gjithë bien, të gjithë pengohen, të gjithë kalojnë kohë të vështira, të gjithë sëmuren në periudha të ndryshme. Të gjithë kanë dështime në jetën e tyre. Howshtë se si e përballoni presionin. Qëndrueshmëri, ju vazhdoni të vazhdoni dhe varni. Epo, si mëson ta bësh atë? Si mësoni të trajtoni presionin? Përmes përvojës, kjo është mënyra e vetme. Ju nuk mësoni të trajtoni presionin në një libër shkollor. Ju nuk mësoni se si të trajtoni presionin në një seminar. Ju mësoni të trajtoni presionin duke u bërë nën presion. Dhe nuk e dini se çfarë është në ju derisa të jeni vënë vërtet në atë situatë. Në vitin e dytë të Kishës Saddleback, 1981, Kam kaluar një periudhë depresioni ku çdo javë të vetme doja të jepja dorëheqjen. Dhe doja të hiqja dorë çdo pasdite të dielën. E megjithatë, unë po kaloja një kohë të vështirë në jetën time, dhe megjithatë unë do të vendosja njërën këmbë para tjetrës si Zot, mos më bëj të ndërtoj një kishë të madhe, por Zot, më kapërcej këtë javë. Dhe thjesht nuk do të heqja dorë. Jam shumë i lumtur që nuk u dorëzova. Por unë jam edhe më i lumtur që Zoti nuk hoqi dorë nga unë. Sepse ky ishte një provë. Dhe gjatë atij viti të gjykimit, unë zhvillova disa shpirtërore dhe forca relacionale dhe emocionale dhe mendore kjo më lejoi vite më vonë të lëvizja të gjitha llojet e topave dhe të trajtojë sasi të mëdha stresi në sytë e publikut sepse e kalova atë vit me vështirësi të sheshtë, njëra pas tjetrës. E dini, Amerika ka pasur një lidhje dashurie me komoditet. Ne e duam lehtësinë. Në ditët dhe javët në vazhdim në këtë krizë, do të ketë shumë gjëra që janë të papërshtatshme. Papërshtatshëm. Dhe çfarë do të bëjmë me veten tonë kur gjithçka nuk është e rehatshme, kur duhet të vazhdosh kur nuk ndjehesh sikur vazhdon. Ju e dini, qëllimi i një triathlon ose qëllimi i një maratonë nuk është me të vërtetë për shpejtësinë, sa shpejt arrini atje, është më shumë për durimin. E mbaron garën? Si përgatiteni për ato lloj gjërash? Vetëm duke kaluar nëpër to. Kështu që kur ju jeni shtrirë në ditët në vazhdim, mos u shqetëso për këtë, mos u shqetëso për këtë. Problemet zhvillojnë qëndrueshmërinë time. Problemet kanë një qëllim, ato janë me qëllim. Gjëja e tretë që James na tregon për problemet ne kalojmë është se problemet pjekin karakterin tim. Dhe ai e thotë këtë në vargun katër të kapitullit të parë të Jakovit. Ai thotë por, le të vazhdojë procesi derisa të bëheni njerëz me karakter të pjekur dhe integritet pa pika të dobëta. A nuk do të dëshironit ta kishe atë? A nuk do të dëshironit të dëgjoni njerëzit të thonë, e dini, ajo grua nuk ka njolla të dobëta në karakterin e saj. Ai njeri, ai djalë nuk ka njolla të dobëta në karakterin e tij. Si e merrni atë lloj karakteri të pjekur? Lëreni që procesi të vazhdojë derisa të bëheni njerëz, burra dhe gra, me karakter të pjekur dhe integritet pa pika të dobëta. Ju e dini, ka pasur një studim të famshëm të bërë shumë, shumë vjet më parë në Rusi që mbaj mend ta shkruaja, dhe kjo ishte në efektin e kushteve të ndryshme të jetesës ndikuan në jetëgjatësinë ose jetëgjatësinë e kafshëve të ndryshme. Dhe kështu ata vendosin disa kafshë në jetesë të lehtë, dhe ata i vendosin disa kafshë të tjera në vështirësi dhe mjedise të ashpra. Dhe shkencëtarët zbuluan se kafshët që ishin vendosur në komode dhe mjediset, kushtet, ato kushte jetese, në të vërtetë u bënë më të dobëta. Për shkak se kushtet ishin aq të lehta, ato u bënë më të dobëta dhe më të ndjeshëm ndaj sëmundjes. Dhe ata që ishin në kushte të rehatshme vdiqën më shpejt sesa ata që u lejuan të provojnë vështirësitë normale të jetës. A nuk është interesante? What'sfarë është e vërtetë për kafshët jam i sigurt se është e vërtetë të karakterit tonë, gjithashtu. Dhe në kulturën perëndimore veçanërisht në botën moderne, ne e kemi pasur kaq lehtë në kaq shumë mënyra. Jetesa jetese e komoditetit. Synimi numër një i Zotit në jetën tuaj është të të bësh si karakter Jezu Krishtin. Të mendosh si Krishti, të veprosh si Krishti, të jetosh si Krishti, të duash si Krishti, të jesh pozitiv si Krishti. Dhe nëse është e vërtetë, dhe Bibla e thotë këtë vazhdimisht, atëherë Zoti do t'ju marrë nëpër të njëjtat gjëra se Jezusi kaloi për të rritur karakterin tuaj. Ju thoni mirë, si është Jezusi? Jezusi është dashuri dhe gëzim, paqe, durim dhe mirësi, fryti i Frymës, të gjitha ato gjëra. Dhe si i prodhon Zoti ato? Duke na vendosur në situatë të kundërt. Ne mësojmë durim kur jemi në tundim të jemi të padurueshëm. Ne mësojmë dashuri kur i rrethojmë njerëzit pa masë. Ne mësojmë gëzimin në mes të pikëllimit. Ne mësojmë të presim dhe të kemi atë lloj durimi kur duhet të presim. Ne mësojmë mirësi kur tundojmë të jemi egoist. Në ditët në vazhdim, do të jetë shumë joshëse vetëm gjuetar në një bunker, tërhiq përsëri, dhe thashë, ne do të kujdesemi për ne. Unë, unë, dhe unë, familja ime, ne katër dhe jo më shumë dhe të harrojmë për të gjithë të tjerët. Por kjo do të tkurret shpirtin tuaj. Nëse do të filloni të mendoni për njerëz të tjerë dhe duke ndihmuar ata që janë të rrezikuar, të moshuar dhe ata me kushte ekzistuese, dhe nëse do të arrini, shpirti juaj do të rritet, zemra juaj do të rritet, ju do të jeni një person më i mirë në fund të kësaj krize nga sa ishit në fillim, mirë? E shihni, Zot, kur ai dëshiron të ndërtojë karakterin tuaj, ai mund të përdorë dy gjëra. Ai mund të përdorë Fjalën e tij, e vërteta na ndryshon, dhe ai mund të përdorë rrethana, gjë që është shumë më e vështirë. Tani, Zoti do të përdorë më mirë mënyrën e parë, Fjalën. Por ne jo gjithmonë dëgjojmë Fjalën, kështu që ai përdor rrethana për të marrë vëmendjen tonë. Dhe është më e vështirë, por shpesh është më efektive. Tani, ju thoni, mirë, mirë, Rick, unë e marr atë, se problemet janë të ndryshueshme dhe ato janë të qëllimshme, dhe ata janë këtu për të provuar besimin tim, dhe ata do të jenë të gjitha llojet e ndryshme, dhe ato nuk vijnë kur dua. Dhe Zoti mund ta përdorë 'emri' për të rritur karakterin tim dhe për të pjekur jetën time. Atëherë, çfarë dua të bëj? Në ditët në vijim dhe në javët dhe mbase muajt përpara ndërsa ne përballemi së bashku me këtë krizë koronavirus, si duhet t'u përgjigjem problemeve në jetën time? Dhe nuk po flas vetëm për virusin. Unë po flas për problemet që do të vijnë si rezultat të qenit pa punë ose fëmijët që janë në shtëpi ose të gjitha gjërat e tjera që janë duke mërzitur jetën siç ka qenë normalisht. Si duhet t'u përgjigjem problemeve të jetës sime? Epo, përsëri, James është shumë specifik, dhe ai na jep tre shumë praktike, ato janë përgjigje radikale, por ato janë përgjigjet e duhura. Në fakt, kur po ju them të parën, do të shkosh, do të më shaj mua. Por ka tre përgjigje, të gjitha fillojnë me R. Përgjigja e parë që ai thotë është kur jeni duke kaluar kohë të vështira, gëzohu. Ju shkoni, po talleni? Kjo tingëllon masochistic. Nuk po them se gëzohem për problemin. Më ndiqni për këtë vetëm një minutë. Ai thotë se e konsiderojnë atë gëzim të pastër. Trajtoni këto probleme si miq. Tani, mos më keqkupto. Ai nuk po e thotë se është i rremë. Ai nuk po thotë se vish një buzëqeshje plastike, pretendoni se gjithçka është në rregull dhe nuk është ashtu, sepse nuk është kështu. Pollyanna, Jetimi i vogël Annie, dielli do të dalë nesër, mund të mos dalë nesër. Ai nuk po thotë se mohon realitetin, aspak. Ai nuk po thotë të jetë një masochist. O djalë, unë duhet të kaloj nëpër dhimbje. Zoti e urren dhimbjen po aq sa ti. Oh, duhet të vuaj, kushdo. Dhe ju keni këtë kompleks martirësh, dhe ju e dini, Këtë ndjenjë shpirtërore e kam vetëm kur ndihem keq. Jo, jo, jo, Zoti nuk do që ti të jesh dëshmor. Zoti nuk dëshiron që të kesh një qëndrim masokist ndaj dhimbjes. E dini, më kujtohet një herë që po kaloja një kohë vërtet e vështirë dhe një mik po mundohej të ishte i mirë dhe ata thanë: "E dini, Rik, brohorisni "sepse gjërat mund të jenë më keq". Dhe me mend se çfarë, ata u përkeqësuan. Kjo nuk ishte aspak ndihmë. Unë u gëzova dhe ata u përkeqësuan. (chuckles) Pra, nuk bëhet fjalë për një mendim pozitiv të rreme të Pollyanna-s. Nëse veproj entuziast, do të jem entuziast. Jo, jo, jo, jo, është shumë, shumë më thellë se kaq. Ne nuk gëzohemi, dëgjojmë dhe nuk gëzohemi për problemin. Ne gëzohemi për problemin, ndërsa jemi në problem, ka akoma shumë gjëra për tu gëzuar. Jo vetë problemi, por gjërat e tjera se ne mund të gëzohemi për problemet. Pse mund të gëzohemi edhe në problem? "Për shkak se ne e dimë se ka një qëllim për të. Sepse e dimë që Zoti nuk do të na lërë kurrë. Sepse ne dimë shumë gjëra të ndryshme. Ne e dimë që Zoti ka një qëllim. Vini re se ai konsideron si gëzim të pastër. Rrethoni fjalën konsideroni. Konsideroni se do të thotë të krijoni me qëllim mendjen tuaj. Keni një rregullim qëndrimi që do të duhet të bësh këtu. A është zgjedhja juaj të gëzohet? Në Psalmin 34 vargu një, thotë ai Unë do ta bekoj Zotin në çdo kohë. Në të gjitha kohët. Dhe ai thotë se unë do. Ashtë një zgjedhje e vullnetit, është një vendim. Ashtë një angazhim, është një zgjedhje. Tani do të kaloni këto muaj përpara ose me një qëndrim të mirë ose me një qëndrim të keq. Nëse qëndrimi juaj është i keq, ju do të bëni veten dhe të gjithë të tjerët përreth jush të mjerë. Por nëse qëndrimi juaj është i mirë, është zgjedhja juaj të gëzoheni. Ju thoni, le të shohim në anën e ndritshme. Le të gjejmë gjërat për të cilat mund t'i falënderojmë Perëndia. Dhe le të kuptojmë se edhe në të keqe, Zoti mund të sjellë të mirën nga e keqja. Kështu që bëni një rregullim të qëndrimit. Nuk do të jem i hidhur në këtë krizë. Do të jem më mirë në këtë krizë. Do të zgjedh, është zgjedhja ime të gëzohem. Mirë, numri dy, kërkesa R e dytë. Dhe kjo është t'i kërkojmë Zotit dituri. Kjo është ajo që ju dëshironi të bëni në çdo kohë kur jeni në një krizë. Ju dëshironi t'i kërkoni Perëndisë mençuri. Javën e kaluar, nëse keni dëgjuar mesazhin e javës së kaluar, dhe nëse e keni humbur atë, kthehuni përsëri në internet dhe shikojeni atë mesazh duke e bërë atë përmes luginës së virusit pa frikë. Choiceshtë zgjedhja juaj të gëzoheni, por atëherë ju kërkoni Zotin për mençuri. Dhe ju i kërkoni Zotit dituri dhe luteni dhe ju luteni për problemet tuaja. Vargu i shtatë e thotë këtë në Jakovin një. Nëse në këtë proces ndonjë nga ju nuk e di se si të takohet ndonjë problem i veçantë, ky është jashtë përkthimit të Phillips. Nëse në proces ndonjë nga ju nuk e di se si të takohet ndonjë problem të veçantë ju vetëm duhet të pyesni Zotin që u jep zemërgjerësi të gjithë njerëzve pa i bërë ata të ndjehen fajtorë. Dhe mund të jeni i sigurt se mençuria e nevojshme do t'ju jepet. Ata thonë pse për të gjitha gjërat do të kërkoja mençuri në mes të një problemi? Kështu që ju mësoni prej saj. Kështu që ju mund të mësoni nga problemi, kjo është arsyeja pse ju kërkoni mençuri. Muchshtë shumë më e dobishme nëse do të ndaloni të pyesni pse, pse po ndodh kjo, dhe fillo të pyesësh çfarë, cfare doni te mesoj? Farë doni që unë të bëhem? Si mund të rritem nga kjo? Si mund të bëhem një grua më e mirë? Si mund të bëhem njeri më i mirë gjatë kësaj krize? Po, jam duke u testuar. Nuk do të shqetësohem pse. Pse me të vërtetë nuk ka rëndësi. Ajo që ka rëndësi është çfarë, çfarë do të bëhem, dhe çfarë do të mësoj nga kjo situatë? Dhe për ta bërë atë, ju duhet të kërkoni mençuri. Kështu që ai thotë se sa herë që të keni nevojë për mençuri, thjesht pyesni Zotin, Do t'ua dhurojë Zoti. Kështu që ti thua, Zot, unë kam nevojë për mençuri si nënë. Fëmijët e mi do të jenë në shtëpi për muajin tjetër. Kam nevojë për mençuri si baba. Si mund të drejtoj kur punët tona janë në rrezik dhe nuk mund te punoj tani? Kërkojini Zotit dituri. Mos pyet pse, por pyet çfarë. Kështu që së pari ju gëzoheni, ju merrni një qëndrim pozitiv duke thënë se do ta falënderoj Zotin jo për problemin, por do të falënderoj Zotin në problem. Sepse e mira e Zotit edhe kur jeta thith. Prandaj po e quaj këtë seri "Një besim i vërtetë që funksionon kur jeta nuk ka." Kur jeta nuk funksionon. Kështu që unë gëzohem dhe kërkoj. Gjëja e tretë që James thotë të bëjë është të pushosh. Po, vetëm kinda qetësohu, mos u merr veten të gjitha në një grumbull nervash. Mos u stresohuni aq sa nuk mund të bëni asgjë. Mos u shqetëso për të ardhmen. Zoti thotë që do të kujdesem për ju, më besoni. Ju i besoni Zotit të dini se çfarë është më e mira. Ju bashkëpunoni me të. Ju nuk bëni qark të shkurtër situatën ku po kaloni. Por ti thjesht thua, Zot, do të pushoj. Nuk do të dyshoj. Nuk do të dyshoj. Unë do t'ju besoj në këtë situatë. Vargu i tetë është vargu i fundit që do të shikojmë. Epo, do të shikojmë edhe një herë në një minutë. Por vargu tetë thotë, por ju duhet të kërkoni me besim të sinqertë pa dyshime sekrete. Farë po kërkoni me besim të sinqertë? Kërkoni mençuri. Dhe thuaj, Zot, unë kam nevojë për mençuri, dhe ju falënderoj do të më japësh mençurinë. Ju falënderoj, ju po më jepni mençuri. Mos u frikësoni, mos dyshoni, por ia dilni Zotit. E dini, thotë Bibla, më herët kur theksova se i tha këto shumë lloje problemesh. E dini, ne flasim për ato janë shumëngjyrësh, shumë, shumë lloje problemesh. Kjo fjalë në greqisht, shumë lloje problemesh, është e njëjta fjalë që është përfshirë në Pjetrin e Parë kapitulli i katërt, vargu katër që tha Zoti ka shumë lloje hiri për t'ju dhënë. Shumë lloje hiri i Zotit. Shtë i njëjti shumëngjyrësh, shumë personalësh, si një diamant. Farë po thotë ai atje? Për çdo problem që keni, ka një hir nga Zoti që është i disponueshëm. Për çdo lloj gjyqi dhe shtrëngimi dhe vështirësi, ka një lloj hiri dhe mëshire dhe fuqia që Zoti dëshiron të të japë për të përputhur me atë problem të veçantë. Ju duhet hir për këtë, ju duhet hir për këtë, ju duhet hiri për këtë. Zoti thotë që hiri im është po aq i shumëanshëm si problemet me të cilat po përballesh. Whatfarë po them? Unë po them që të gjitha problemet që janë në jetën tënde, përfshirë këtë krizë COVID, djalli do të thotë të të mposhtësh me këto probleme. Por Zoti do të thotë të të zhvillojë përmes këtyre problemeve. Ai dëshiron të të mposhtë ty, Satana, por Zoti dëshiron të të zhvillojë. Tani, problemet që vijnë në jetën tuaj mos u bëni automatikisht një person më të mirë. Shumë njerëz bëhen njerëz të hidhur nga 'em. Nuk ju bën automatikisht një person më të mirë. Attitudeshtë qëndrimi juaj që bën ndryshimin. Dhe ja ku dua t'ju jap një gjë tjetër për të kujtuar. Numri katër, gjëja e katërt për të kujtuar kur po kaloni probleme është të mbani mend premtimet e Zotit. Mos harroni premtimet e Zotit. Kjo është në vargun 12. Më lejoni t'ju lexoj këtë premtim. Kapitulli i Jakovit, vargu 12. Lum ai person që vazhdon nën gjyq, sepse kur ai ka qëndruar në provë, ai do të marrë kurorën e jetës që Zoti ka premtuar, ja fjala, për ata që e duan. Më lër ta lexoj përsëri. Unë dua që ju ta dëgjoni atë nga afër. Lum ai person që vazhdon nën gjyq, kush merret me vështirësitë, si situata në të cilën gjendemi tani. I bekuar do të jetë personi që duron, që vazhdon, kush i beson Zotit, i cili vazhdon të besojë nën provë, sepse kur ai ka qëndruar në provë, do të dalë në anën e pasme, ky gjyq nuk do të zgjasë. Ka mbaruar. Do të dilni në skajin tjetër të tunelit. Do të merrni kurorën e jetës. Epo, nuk di as të gjitha çfarë do të thotë, por është mirë. Kurora e jetës që Zoti ka premtuar për ata që e duan. Choiceshtë zgjedhja juaj të gëzoheni. Choiceshtë zgjedhja juaj të besoni në mençurinë e Zotit në vend që të dyshoni. Kërkojini Zotit mençuri që t'ju ndihmojë nga situata juaj. Dhe pastaj kërkojini Zotit që besimi të durojë. Dhe thuaj, Zot, nuk do të heq dorë. Edhe kjo do te kaloje. Dikush u pyet një herë, cili është i preferuari juaj vargu i Biblës? Tha, ndodhi. Dhe, pse ju pëlqen ai varg? Sepse kur problemet vijnë, unë e di se ata nuk erdhën për të qëndruar. Ata erdhën të ndodhin. (chuckles) Dhe kjo është e vërtetë në këtë situatë të veçantë. Nuk po vjen për të qëndruar, po vjen. Tani, dua të mbyllem nga ky mendim. Një krizë nuk krijon vetëm probleme. Shpesh i zbulon ato, shpesh i zbulon ato. Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në martesën tuaj. Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në marrëdhënien tuaj me Zotin. Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në stilin e jetës tuaj, se po e shtyn veten shumë fort. Dhe kështu, jini të gatshëm ta lini Perëndinë t'ju flasë në lidhje me atë që duhet të ndryshojë në jetën tuaj, në rregull? Unë dua që ju të mendoni për këtë javë, dhe më lejoni t'ju jap disa hapa praktikë, mirë? Hapat praktikë, numri një, unë dua që ju për të inkurajuar dikë tjetër të dëgjojë këtë mesazh. A do ta bësh atë? A do ta kaloni këtë lidhje dhe do t'ia dërgoni një shoku? Nëse kjo ju ka inkurajuar, kaloni atë, dhe bëhu një inkurajues këtë javë. Të gjithë rreth jush kanë nevojë për inkurajim gjatë kësaj krize. Kështu që dërgoni një lidhje. Dy javë më parë kur kishim kishë në kampuset tona, në Lake Forest dhe të gjitha kampuset tona të Saddleback, rreth 30,000 njerëz u shfaqën në kishë. Por këtë javë të kaluar kur duhej të anulonim shërbimet dhe të gjithë duhej të shikonim në internet, i thashë, të gjithë shkojnë në grupin tuaj të vogël dhe ftoni fqinjët tuaj dhe ftoni miqtë tuaj në grupin tuaj të vogël, kishim 181,000 ISP-të e shtëpive tona të lidhura me shërbimin. Kjo do të thotë ndoshta një gjysmë milioni njerëz shikuar mesazhin e javës së kaluar. Një gjysmë milioni njerëz ose më shumë. Pse, sepse i ke thënë dikujt tjetër që të shikojë. Dhe dua t'ju inkurajoj të jeni dëshmitar i një lajmi të mirë këtë javë në një botë që ka nevojë shumë të madhe për një lajm të mirë. Njerëzit duhet ta dëgjojnë këtë. Dërgoni një lidhje. Unë besoj se mund të inkurajonim një milion njerëz këtë javë nëse të gjithë do të kalonim mesazhin, mirë? Numri dy, nëse jeni në një grup të vogël, ne nuk do të gonna të jetë në gjendje të takohet, të paktën këtë muaj, kjo është e sigurt. Dhe kështu do t'ju inkurajoja të krijoni një takim virtual. Mund të keni një grup në internet. Si e bën atë? Epo, ka produkte atje si Zoom. Ju dëshironi të kontrolloni se Zoom, është falas. Dhe mund të shkoni atje dhe t'u thoni të gjithëve që të zmadhojnë në telefonin e tyre ose në kompjuterin e tyre, dhe ju mund të lidhni gjashtë ose tetë ose 10 persona, dhe ju mund ta keni grupin tuaj këtë javë në Zoom. Dhe mund ta shihni fytyrën tjetër, si Facebook Live, ose është si disa nga të tjerët, ju e dini, çfarë ka në iPhone kur shikon FaceTime. Epo, nuk mund ta bësh këtë me një grup të madh, por ju mund ta bëni atë me një person. Dhe kështu inkurajoni njeri-tjetrin ballë për ballë përmes teknologjisë. Tani kemi teknologji që nuk ishte në dispozicion. Prandaj kontrolloni Zoom për një grup virtual të vogël. Dhe në të vërtetë këtu në internet mund të merrni disa informata gjithashtu. Numri tre, nëse nuk jeni në një grup të vogël, Unë do t'ju ndihmoj të futeni në një grup në internet këtë javë, do ta bëj. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të më dërgoni me email, PastorRick@saddleback.com. PastorRick @ shalë, me një fjalë, SADDLEBACK, saddleback.com, dhe unë do të lidhem te një grup në internet, mirë? Atëherë sigurohuni nëse jeni pjesë e Kishës Saddleback për të lexuar gazetën tuaj të përditshme që po dërgoj çdo ditë gjatë kësaj krize. Quhet "Shalë në shtëpi". Ka këshilla, ka mesazhe inkurajuese, ka lajme që mund të përdorni. Një gjë shumë praktike. Ne duam të qëndrojmë në kontakt me ju çdo ditë. Merrni "Shalleback në shtëpi". Nëse nuk kam adresën tuaj të emailit, atëherë nuk po e merrni. Dhe mund të më dërgoni me email adresën tuaj te PastorRick@saddleback.com, dhe unë do t'ju vë në listë, dhe ju do të merrni lidhjen e përditshme, buletini i përditshëm "Shalë në shtëpi". Thjesht dua të mbyllem para se të lutem duke thënë përsëri se sa shumë të dua. Unë jam duke u lutur për ju çdo ditë, dhe do të vazhdoj të lutem për ju. Ne do ta kapërcejmë këtë së bashku. Ky nuk është fundi i tregimit. Zoti është akoma në fronin e tij dhe Zoti do ta përdorë këtë për të rritur besimin tuaj, për t'i sjellë njerëzit në besim. E kush e di se çfarë do të ndodhë. Ne mund të kishim një ringjallje shpirtërore nga e gjithë kjo sepse njerëzit shpesh i drejtohen Zotit kur ata po kalojnë kohë të vështira. Më lër të lutem për ty. Baba, dua t'ju falënderoj për të gjithë kush po degjon tani. Le të jetojmë mesazhin e kapitullit të parë të James, gjashtë ose shtatë vargje të para. Mund të mësojmë se problemet vijnë, ato do të ndodhin, ato janë të ndryshueshme, ato janë të qëllimshme dhe se do të fitoni përdorni ato për mirë në jetën tonë nëse do t'ju besojmë. Na ndihmoni të mos dyshojmë. Na ndihmo të gëzohemi, të kërkojmë, Zot, dhe për të kujtuar premtimet tuaja. Dhe lutem për të gjithë që ata të kenë një javë të shëndetshme. Në emrin e Jezusit, amen. Zoti ju bekoftë, të gjithë. Kalojeni këtë tek dikush tjetër.

"Një besim që merret me vështirësi" me Pastor Rick Warren

View online
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>
<text sub="clublinks" start="1.34" dur="1.42"> - Përshëndetje, të gjithë, unë jam Rick Warren, </text>
<text sub="clublinks" start="2.76" dur="1.6"> pastor në Kishën Saddleback dhe autor </text>
<text sub="clublinks" start="4.36" dur="2.58"> të "Jeta e drejtuar nga qëllimi" dhe folësi </text>
<text sub="clublinks" start="6.94" dur="2.71"> në programin "Shpresa ditore". </text>
<text sub="clublinks" start="9.65" dur="2.53"> Faleminderit për akordimin në këtë transmetim. </text>
<text sub="clublinks" start="12.18" dur="3.59"> E dini, këtë javë këtu në Orange County, California, </text>
<text sub="clublinks" start="15.77" dur="2.47"> qeveria njoftoi se ata po ndalonin </text>
<text sub="clublinks" start="18.24" dur="4.19"> të gjitha takimet e çdo lloji, të çdo madhësie </text>
<text sub="clublinks" start="22.43" dur="1.46"> deri në fund të muajit. </text>
<text sub="clublinks" start="23.89" dur="2.81"> Pra mirëpritur në Kishën Saddleback në shtëpi. </text>
<text sub="clublinks" start="26.7" dur="1.41"> Më vjen mirë që jeni këtu. </text>
<text sub="clublinks" start="28.11" dur="5"> Dhe unë do t'ju mësoj me një video </text>
<text sub="clublinks" start="33.31" dur="4.59"> midis tani dhe kurdo që përfundon kjo krizë COVID-19. </text>
<text sub="clublinks" start="37.9" dur="2.12"> Pra mirëpritur në Kishën Saddleback në shtëpi. </text>
<text sub="clublinks" start="40.02" dur="3.34"> Dhe dua t'ju ftoj të më ndiqni çdo javë, </text>
<text sub="clublinks" start="43.36" dur="2.25"> bëhu pjesë e këtyre shërbimeve të adhurimit së bashku. </text>
<text sub="clublinks" start="45.61" dur="2.91"> Ne do të kemi muzikë dhe adhurim së bashku, </text>
<text sub="clublinks" start="48.52" dur="2.44"> dhe unë do të jap një fjalë nga Fjala e Zotit. </text>
<text sub="clublinks" start="50.96" dur="3.01"> Ti e di, ndërsa kam menduar për këtë, </text>
<text sub="clublinks" start="53.97" dur="2.15"> nga rruga, së pari duhet të ta tregoj. </text>
<text sub="clublinks" start="56.12" dur="3.84"> E kuptova që ata do të na anulonin takimin. </text>
<text sub="clublinks" start="59.96" dur="3.6"> Dhe kështu këtë javë, unë kisha studion Saddleback </text>
<text sub="clublinks" start="63.56" dur="1.32"> u zhvendos në garazhin tim. </text>
<text sub="clublinks" start="64.88" dur="2.34"> Unë jam duke e provuar këtë në garazhin tim. </text>
<text sub="clublinks" start="67.22" dur="2.46"> Ekuipazhi im teknik skeletor. </text>
<text sub="clublinks" start="69.68" dur="1.979"> Ejani, djema, thuaju të gjithëve. </text>
<text sub="clublinks" start="71.659" dur="2.101"> (Qesh) </text>
<text sub="clublinks" start="73.76" dur="3.12"> Ata ndihmuan ta lëvizin këtu dhe i vendosën të gjitha </text>
<text sub="clublinks" start="76.88" dur="4.74"> në mënyrë që të mund të flasim me ju çdo javë. </text>
<text sub="clublinks" start="81.62" dur="3.32"> Tani, ndërsa kam menduar për atë që duhet të mbulojmë </text>
<text sub="clublinks" start="84.94" dur="3.22"> gjatë kësaj krize COVID-19, </text>
<text sub="clublinks" start="88.16" dur="2.98"> Unë menjëherë mendova për librin e Jakobit. </text>
<text sub="clublinks" start="91.14" dur="2.67"> Libri i James është një libër shumë i vogël </text>
<text sub="clublinks" start="93.81" dur="2.15"> afër fundit të Testamentit të Ri. </text>
<text sub="clublinks" start="95.96" dur="3.81"> Por është kaq praktike dhe është aq e dobishme, </text>
<text sub="clublinks" start="99.77" dur="5"> dhe unë e quaj këtë libër një besim që funksionon kur jeta nuk ka. </text>
<text sub="clublinks" start="105.56" dur="3.67"> Dhe unë mendova nëse diçka është e nevojshme tani, </text>
<text sub="clublinks" start="109.23" dur="4.75"> a na duhet një besim që funksionon kur jeta jo. </text>
<text sub="clublinks" start="113.98" dur="2.86"> Sepse nuk po funksionon shumë mirë tani. </text>
<text sub="clublinks" start="116.84" dur="2.75"> Dhe kështu, sot, këtë javë, do të fillojmë </text>
<text sub="clublinks" start="119.59" dur="3.25"> një udhëtim së bashku që do t'ju inkurajojë </text>
<text sub="clublinks" start="122.84" dur="1.03"> përmes kësaj krize. </text>
<text sub="clublinks" start="123.87" dur="3.22"> Dhe nuk dua që ju të humbasni ndonjë nga këto mesazhe. </text>
<text sub="clublinks" start="127.09" dur="4.1"> Për shkak se libri i Jakobit në të vërtetë përfshin 14 kryesore </text>
<text sub="clublinks" start="131.19" dur="4.34"> blloqe ndërtimi të jetës, 14 çështje kryesore të jetës, </text>
<text sub="clublinks" start="135.53" dur="3.76"> 14 fusha që secila prej jush </text>
<text sub="clublinks" start="139.29" dur="1.91"> tashmë jeni dashur të merreni në jetën tuaj, </text>
<text sub="clublinks" start="141.2" dur="3.17"> dhe do të duhet të merresh me të ardhmen. </text>
<text sub="clublinks" start="144.37" dur="3.52"> Për shembull, në kapitullin një të James, </text>
<text sub="clublinks" start="147.89" dur="1.6"> më lër të të jap vetëm një përmbledhje të librit. </text>
<text sub="clublinks" start="149.49" dur="1.42"> Onlyshtë vetëm katër kapituj. </text>
<text sub="clublinks" start="150.91" dur="2.99"> Kapitulli i parë, ai së pari flet për vështirësitë. </text>
<text sub="clublinks" start="153.9" dur="1.77"> Dhe ne do të flasim sot për këtë. </text>
<text sub="clublinks" start="155.67" dur="4.13"> Cili është qëllimi i Zotit për problemet tuaja? </text>
<text sub="clublinks" start="159.8" dur="1.6"> Pastaj flet për zgjedhjet. </text>
<text sub="clublinks" start="161.4" dur="1.62"> Si e krijoni mendjen tuaj? </text>
<text sub="clublinks" start="163.02" dur="2.085"> Si e dini kur të qëndroni, kur të shkoni? </text>
<text sub="clublinks" start="165.105" dur="2.335"> Si e dini se çfarë të bëni, si merrni vendime? </text>
<text sub="clublinks" start="167.44" dur="2.41"> Dhe pastaj flet për tundimin. </text>
<text sub="clublinks" start="169.85" dur="3.29"> Dhe ne do të shikojmë se si i mposhtni tundimet e zakonshme </text>
<text sub="clublinks" start="173.14" dur="3.24"> në jetën tuaj që duket se vazhdojnë të bëjnë që të dështoni. </text>
<text sub="clublinks" start="176.38" dur="2.04"> Dhe pastaj flet për udhëzime. </text>
<text sub="clublinks" start="178.42" dur="2.68"> Dhe flet për atë se si ne mund të bekohemi nga Bibla. </text>
<text sub="clublinks" start="181.1" dur="2.24"> Jo vetëm lexojeni, por bekohuni prej tij. </text>
<text sub="clublinks" start="183.34" dur="1.56"> Kjo është e gjitha në kapitullin e parë. </text>
<text sub="clublinks" start="184.9" dur="2.36"> Dhe ne do t'i shikojmë ato në javët në vazhdim. </text>
<text sub="clublinks" start="187.26" dur="2.7"> Kapitulli i dytë flet për marrëdhëniet. </text>
<text sub="clublinks" start="189.96" dur="3.06"> Ne do të shohim se si i trajtoni njerëzit si duhet. </text>
<text sub="clublinks" start="193.02" dur="2.628"> Dhe me njerëzit që duhet të qëndrojnë në shtëpi, </text>
<text sub="clublinks" start="195.648" dur="4.242"> të gjithë në familje së bashku, fëmijë, nëna dhe baba, </text>
<text sub="clublinks" start="199.89" dur="2.32"> dhe njerëzit do të marrin nervat e njëri-tjetrit. </text>
<text sub="clublinks" start="202.21" dur="2.74"> Kjo do të jetë një mesazh i rëndësishëm për marrëdhëniet. </text>
<text sub="clublinks" start="204.95" dur="1.39"> Pastaj flet për besimin. </text>
<text sub="clublinks" start="206.34" dur="4.76"> Si i besoni vërtet Zotit kur nuk ndjeheni si ajo </text>
<text sub="clublinks" start="211.1" dur="2.18"> dhe kur gjërat po shkojnë në drejtimin e gabuar? </text>
<text sub="clublinks" start="213.28" dur="1.64"> Kjo është e gjitha në kapitullin e dytë. </text>
<text sub="clublinks" start="214.92" dur="3.32"> Kapitulli i tretë, ne do të flasim për biseda. </text>
<text sub="clublinks" start="218.24" dur="1.66"> Fuqia e bisedës. </text>
<text sub="clublinks" start="219.9" dur="2.12"> Dhe kjo është një nga pasazhet më të rëndësishme </text>
<text sub="clublinks" start="222.02" dur="3.73"> në Bibël se si e menaxhoni gojën. </text>
<text sub="clublinks" start="225.75" dur="2.25"> Shtë e rëndësishme nëse jemi në një krizë apo jo. </text>
<text sub="clublinks" start="228" dur="2.27"> Dhe pastaj flet për miqësi. </text>
<text sub="clublinks" start="230.27" dur="2.21"> Dhe na jep informacione shumë praktike </text>
<text sub="clublinks" start="232.48" dur="2.71"> se si ndërtoni miqësi të mençura </text>
<text sub="clublinks" start="235.19" dur="2.7"> dhe shmangni miqësi të pamatur. </text>
<text sub="clublinks" start="237.89" dur="2.24"> Ky është kapitulli i tretë. </text>
<text sub="clublinks" start="240.13" dur="3.5"> Kapitulli i katërt është në konflikt. </text>
<text sub="clublinks" start="243.63" dur="2.39"> Dhe në kapitullin e katërt, ne flasim </text>
<text sub="clublinks" start="246.02" dur="1.88"> si i shmangni argumentet. </text>
<text sub="clublinks" start="247.9" dur="1.56"> Dhe kjo do të jetë me të vërtetë e dobishme. </text>
<text sub="clublinks" start="249.46" dur="2.78"> Ndërsa tensionet rriten dhe frustrimet rriten, </text>
<text sub="clublinks" start="252.24" dur="2.94"> pasi njerëzit janë jashtë punës, si i shmangni argumentet? </text>
<text sub="clublinks" start="255.18" dur="2.03"> Dhe pastaj flet për gjykimin e të tjerëve. </text>
<text sub="clublinks" start="257.21" dur="2.74"> Si e lini të luani Zotin? </text>
<text sub="clublinks" start="259.95" dur="1.84"> Kjo do të shkaktonte shumë paqe në jetën tonë </text>
<text sub="clublinks" start="261.79" dur="1.08"> nëse do të mund ta bënim atë. </text>
<text sub="clublinks" start="262.87" dur="1.67"> Dhe pastaj flet për të ardhmen. </text>
<text sub="clublinks" start="264.54" dur="1.82"> Si planifikoni për të ardhmen? </text>
<text sub="clublinks" start="266.36" dur="1.56"> Kjo është e gjitha në kapitullin e katërt. </text>
<text sub="clublinks" start="267.92" dur="2.75"> Tani, në kapitullin e fundit, kapitullin e pestë, ju thashë </text>
<text sub="clublinks" start="270.67" dur="0.98"> ishin katër kapituj, ka në të vërtetë </text>
<text sub="clublinks" start="271.65" dur="1.683"> pesë kapituj në Jakov. </text>
<text sub="clublinks" start="274.327" dur="2.243"> Do flasim për para. </text>
<text sub="clublinks" start="276.57" dur="3.65"> Dhe flet se si të jesh i mençur me pasurinë tënde. </text>
<text sub="clublinks" start="280.22" dur="1.73"> Dhe atëherë do të shohim durimin. </text>
<text sub="clublinks" start="281.95" dur="3.26"> Farë bëni kur jeni duke pritur te Zoti? </text>
<text sub="clublinks" start="285.21" dur="1.92"> Dhoma më e vështirë për tu ulur </text>
<text sub="clublinks" start="287.13" dur="3.87"> është në dhomën e pritjes kur ju jeni me nxitim dhe jo e Zotit. </text>
<text sub="clublinks" start="291" dur="1.29"> Dhe atëherë ne do të shohim lutjen, </text>
<text sub="clublinks" start="292.29" dur="2.07"> cili është mesazhi i fundit që do të shikojmë. </text>
<text sub="clublinks" start="294.36" dur="1.94"> Si luteni për problemet tuaja? </text>
<text sub="clublinks" start="296.3" dur="2.58"> Bibla thotë se ka një mënyrë për t'u lutur dhe për të marrë përgjigje, </text>
<text sub="clublinks" start="298.88" dur="2.29"> dhe ka një mënyrë për të mos u lutur. </text>
<text sub="clublinks" start="301.17" dur="1.27"> Dhe ne do të shikojmë atë. </text>
<text sub="clublinks" start="302.44" dur="3.763"> Tani sot, ne do të shohim vetëm gjashtë vargjet e para </text>
<text sub="clublinks" start="306.203" dur="2.072"> të librit të Jakovit. </text>
<text sub="clublinks" start="308.275" dur="5"> Nëse nuk keni një Bibël, atëherë dua që ta shkarkoni </text>
<text sub="clublinks" start="313.46" dur="3.73"> jashtë kësaj faqe në internet, përshkrimet, shënimet mësimore, </text>
<text sub="clublinks" start="317.19" dur="2.02"> sepse të gjitha vargjet që do t'i shikojmë </text>
<text sub="clublinks" start="319.21" dur="2.04"> janë atje në skicën tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="321.25" dur="3.22"> Kapitulli i parë i Jakovit, gjashtë vargjet e para. </text>
<text sub="clublinks" start="324.47" dur="4.07"> Dhe Bibla e thotë këtë kur flet </text>
<text sub="clublinks" start="328.54" dur="2.33"> duhet të merreni me problemet tuaja. </text>
<text sub="clublinks" start="330.87" dur="2.35"> Së pari, Jakovi 1: 1 e thotë këtë. </text>
<text sub="clublinks" start="333.22" dur="5"> James, një shërbëtor i Zotit dhe i Zotit Jezu Krisht, </text>
<text sub="clublinks" start="338.86" dur="4.18"> 12 fiseve të shpërndara midis kombeve, përshëndetje. </text>
<text sub="clublinks" start="343.04" dur="2.23"> Tani, më lër të ndalem këtu për një minutë dhe të them </text>
<text sub="clublinks" start="345.27" dur="2.95"> kjo është prezantimi më i nënvlerësuar </text>
<text sub="clublinks" start="348.22" dur="1.71"> të ndonjë libri në Bibël. </text>
<text sub="clublinks" start="349.93" dur="2.01"> Sepse e dini kush ishte James? </text>
<text sub="clublinks" start="351.94" dur="3.073"> Ai ishte vëllai i gjysmë i Jezusit. </text>
<text sub="clublinks" start="355.013" dur="1.507"> Whatfarë do të thuash me atë? </text>
<text sub="clublinks" start="356.52" dur="2.19"> Do të thotë që ai ishte biri i Marisë dhe i Jozefit. </text>
<text sub="clublinks" start="358.71" dur="2.899"> Jezusi ishte vetëm biri i Marisë. </text>
<text sub="clublinks" start="361.609" dur="4.591"> Ai nuk ishte biri i Jozefit sepse Perëndia ishte babai i Jezusit. </text>
<text sub="clublinks" start="366.2" dur="2.47"> Por Bibla na tregon se Maria dhe Jozefi </text>
<text sub="clublinks" start="368.67" dur="3.52"> pati shumë fëmijë më vonë, dhe madje na jep emrat e tyre. </text>
<text sub="clublinks" start="372.19" dur="2.87"> Jakovi nuk ishte i krishterë. </text>
<text sub="clublinks" start="375.06" dur="2.27"> Ai nuk ishte një ndjekës i Krishtit. </text>
<text sub="clublinks" start="377.33" dur="3.54"> Ai nuk besonte se vëllai i tij gjysmë ishte Mesia </text>
<text sub="clublinks" start="380.87" dur="1.78"> gjatë gjithë shërbimit të Jezuit. </text>
<text sub="clublinks" start="382.65" dur="1.29"> Ai ishte një skeptik. </text>
<text sub="clublinks" start="383.94" dur="3.14"> Dhe ju do ta kuptoni këtë, vëllai i vogël që nuk beson </text>
<text sub="clublinks" start="387.08" dur="3.22"> në një vëlla më të madh, mirë, kjo do të ishte mjaft e thjeshtë. </text>
<text sub="clublinks" start="390.3" dur="3.81"> Madefarë e bëri Jakovin një besimtar në Jezu Krishtin? </text>
<text sub="clublinks" start="394.11" dur="1.56"> Ngjallja. </text>
<text sub="clublinks" start="395.67" dur="4.42"> Kur Jezusi u kthye nga vdekja dhe shëtiti </text>
<text sub="clublinks" start="400.09" dur="1.96"> edhe për 40 ditë të tjera dhe Jakobi e pa, </text>
<text sub="clublinks" start="402.05" dur="3.79"> ai u bë besimtar dhe më vonë u bë udhëheqës </text>
<text sub="clublinks" start="405.84" dur="2.09"> në Kishën e Jeruzalemit. </text>
<text sub="clublinks" start="407.93" dur="3.82"> Pra, nëse dikush ka të drejtë të lëshojë emra, është ky djalë. </text>
<text sub="clublinks" start="411.75" dur="4.06"> Ai mund të kishte thënë, Jakovi, djali që u rrit me Jezusin. </text>
<text sub="clublinks" start="415.81" dur="2.95"> Jakovi, vëllai gjysmë i Jezusit. </text>
<text sub="clublinks" start="418.76" dur="3.87"> James, shoku më i mirë i Jezuit që rritet. </text>
<text sub="clublinks" start="422.63" dur="1.47"> Ato lloj gjërash, por ai jo. </text>
<text sub="clublinks" start="424.1" dur="2.68"> Ai thjesht thotë James, një shërbëtor i Zotit. </text>
<text sub="clublinks" start="426.78" dur="4.97"> Ai nuk e merr gradën, nuk e promovon prejardhjen e tij. </text>
<text sub="clublinks" start="431.75" dur="2.24"> Por pastaj në vargun dy, ai fillon të futet </text>
<text sub="clublinks" start="433.99" dur="5"> kjo çështje e parë e qëllimit të Zotit në problemet tuaja. </text>
<text sub="clublinks" start="439.07" dur="1.86"> Më lër ta lexoj. </text>
<text sub="clublinks" start="440.93" dur="2.41"> Ai thotë, kur të gjitha llojet e gjykimeve </text>
<text sub="clublinks" start="444.2" dur="5"> turmoni në jetën tuaj, mos u mërzitni si ndërhyrës, </text>
<text sub="clublinks" start="449.52" dur="3.15"> por mirëpresim ata si miq. </text>
<text sub="clublinks" start="452.67" dur="2.82"> Kuptoni se ata vijnë për të provuar besimin tuaj, </text>
<text sub="clublinks" start="455.49" dur="4.8"> dhe për të prodhuar tek ju cilësinë e qëndrueshmërisë. </text>
<text sub="clublinks" start="460.29" dur="4.32"> Por le të vazhdojë ai proces deri në atë durim </text>
<text sub="clublinks" start="464.61" dur="5"> është zhvilluar plotësisht, dhe ju do të bëheni një person </text>
<text sub="clublinks" start="470.01" dur="5"> me karakter dhe integritet të pjekur </text>
<text sub="clublinks" start="475.11" dur="2.71"> pa njolla të dobëta. </text>
<text sub="clublinks" start="477.82" dur="2.24"> Ky është përkthimi Phillips </text>
<text sub="clublinks" start="480.06" dur="2.73"> të kapitullit një të Jakobit, vargje dy deri në gjashtë. </text>
<text sub="clublinks" start="482.79" dur="3.377"> Tani, ai thotë kur të gjitha llojet e provave hyjnë në jetën tuaj </text>
<text sub="clublinks" start="486.167" dur="2.963"> dhe ata grumbullohen në jetën tuaj, tha ai, mos u zemëroni me ta </text>
<text sub="clublinks" start="489.13" dur="1.69"> si ndërhyrës, i mirëpresim ata si miq. </text>
<text sub="clublinks" start="490.82" dur="2.57"> Ai thotë, keni probleme, jini të lumtur. </text>
<text sub="clublinks" start="493.39" dur="2.09"> Keni probleme, gëzohuni. </text>
<text sub="clublinks" start="495.48" dur="1.807"> Ke probleme, buzëqesh. </text>
<text sub="clublinks" start="499.51" dur="0.87"> Tani, unë e di se çfarë po mendoni. </text>
<text sub="clublinks" start="500.38" dur="1.94"> Ju shkoni, po më tallni mua? </text>
<text sub="clublinks" start="502.32" dur="3.15"> Pse duhet të jem i lumtur për COVID-19? </text>
<text sub="clublinks" start="505.47" dur="5"> Pse duhet të mirëpres këto prova në jetën time? </text>
<text sub="clublinks" start="510.6" dur="2.31"> Si eshte e mundur? </text>
<text sub="clublinks" start="512.91" dur="3.74"> Theelësi i këtij qëndrimi të tërë të ruajtjes </text>
<text sub="clublinks" start="516.65" dur="2.85"> një qëndrim pozitiv në mes të një krize </text>
<text sub="clublinks" start="519.5" dur="3.65"> është fjala realizohet, është fjala realizo. </text>
<text sub="clublinks" start="523.15" dur="2.19"> Ai tha, kur të gjitha këto lloj gjykimesh </text>
<text sub="clublinks" start="525.34" dur="2.99"> turmoni në jetën tuaj, mos u mërzitni si ndërhyrës, </text>
<text sub="clublinks" start="528.33" dur="4.89"> por mirëpresi ata si miq dhe kuptoji, realizo, </text>
<text sub="clublinks" start="533.22" dur="3.75"> ata vijnë për të provuar besimin tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="536.97" dur="3.839"> Dhe pastaj ai vazhdon, atë që do të prodhojë në jetën e tyre. </text>
<text sub="clublinks" start="540.809" dur="5"> Ajo që ai po thotë këtu është se suksesi juaj në trajtimin </text>
<text sub="clublinks" start="545.99" dur="4.44"> javët që janë përpara nesh në këtë pandemi të COVID-19 </text>
<text sub="clublinks" start="550.43" dur="2.87"> kjo është tani në të gjithë botën, dhe si gjithnjë e më shumë </text>
<text sub="clublinks" start="553.3" dur="3.11"> kombet po mbyllen, dhe ato po mbyllen </text>
<text sub="clublinks" start="556.41" dur="2.31"> restorante dhe ata po mbyllin dyqanet, </text>
<text sub="clublinks" start="558.72" dur="1.89"> dhe ata po mbyllin shkollat, </text>
<text sub="clublinks" start="560.61" dur="1.57"> dhe ata po mbyllin kishat, </text>
<text sub="clublinks" start="562.18" dur="1.69"> dhe ata po mbyllin çdo vend </text>
<text sub="clublinks" start="563.87" dur="3.86"> ku njerëzit janë mbledhur, dhe si këtu në Orange County, </text>
<text sub="clublinks" start="567.73" dur="4.29"> ku nuk na lejohet të takohemi me askënd këtë muaj. </text>
<text sub="clublinks" start="572.02" dur="3.75"> Ai thotë, suksesi juaj në trajtimin e këtyre problemeve </text>
<text sub="clublinks" start="575.77" dur="3.49"> do të përcaktohet nga mirëkuptimi juaj. </text>
<text sub="clublinks" start="579.26" dur="1.3"> Nga mirëkuptimi juaj. </text>
<text sub="clublinks" start="580.56" dur="3.24"> Dhe nga qëndrimi juaj ndaj atyre problemeve. </text>
<text sub="clublinks" start="583.8" dur="3.69"> Whatshtë ajo që kupton, është ajo që di. </text>
<text sub="clublinks" start="587.49" dur="3.79"> Tani, gjëja e parë në këtë fragment dua që ta realizoni </text>
<text sub="clublinks" start="591.28" dur="3.957"> është se Zoti na jep katër kujtime për problemet. </text>
<text sub="clublinks" start="595.237" dur="2.253"> Ju mund të doni të shkruani këto poshtë. </text>
<text sub="clublinks" start="597.49" dur="2.07"> Katër kujtime për problemet në jetën tuaj, </text>
<text sub="clublinks" start="599.56" dur="2.35"> të cilat përfshijnë krizën që po kalojmë tani. </text>
<text sub="clublinks" start="601.91" dur="5"> Numri një, thotë ai së pari, problemet janë të pashmangshme. </text>
<text sub="clublinks" start="607.42" dur="2.34"> Problemet janë të pashmangshme. </text>
<text sub="clublinks" start="609.76" dur="1.04"> Tani, si po e thotë ai këtë? </text>
<text sub="clublinks" start="610.8" dur="4.33"> Ai thotë, kur të vijnë të gjitha llojet e gjykimeve. </text>
<text sub="clublinks" start="615.13" dur="4.41"> Ai nuk thotë nëse vijnë të gjitha llojet e gjykimeve, thotë ai kur. </text>
<text sub="clublinks" start="619.54" dur="1.72"> Mund të mbështeteni në të. </text>
<text sub="clublinks" start="621.26" dur="3.27"> Ky nuk është parajsë ku gjithçka është perfekte. </text>
<text sub="clublinks" start="624.53" dur="2.66"> Kjo është Toka ku gjithçka është prishur. </text>
<text sub="clublinks" start="627.19" dur="2.05"> Dhe ai po thotë se do të keni probleme, </text>
<text sub="clublinks" start="629.24" dur="3.44"> do të keni vështirësi, mund të mbështeteni në të, </text>
<text sub="clublinks" start="632.68" dur="2.37"> ju mund të blini aksione në të. </text>
<text sub="clublinks" start="635.05" dur="2.99"> Tani, kjo nuk është diçka që thotë James vetëm. </text>
<text sub="clublinks" start="638.04" dur="1.62"> Përmes Biblës ajo e thotë atë. </text>
<text sub="clublinks" start="639.66" dur="2.77"> Jezusi tha në botë ju do të keni prova </text>
<text sub="clublinks" start="642.43" dur="3.68"> dhe tundimet dhe do të keni shtrëngime. </text>
<text sub="clublinks" start="646.11" dur="2.29"> Ai tha që do të keni probleme në jetë. </text>
<text sub="clublinks" start="648.4" dur="3.07"> Atëherë, pse jemi të befasuar kur kemi probleme? </text>
<text sub="clublinks" start="651.47" dur="1.632"> Peter thotë se mos u befasoni </text>
<text sub="clublinks" start="653.102" dur="2.558"> kur kalon nëpër prova të zjarrta. </text>
<text sub="clublinks" start="655.66" dur="1.786"> Tha mos veproni si diçka e re. </text>
<text sub="clublinks" start="657.446" dur="2.744"> Të gjithë kalojnë kohë të vështira. </text>
<text sub="clublinks" start="660.19" dur="2.04"> Jeta është e vështirë. </text>
<text sub="clublinks" start="662.23" dur="2.53"> Ky nuk është parajsë, kjo është Tokë. </text>
<text sub="clublinks" start="664.76" dur="3.18"> Askush nuk është imun, askush nuk është i izoluar, </text>
<text sub="clublinks" start="667.94" dur="2.94"> askush nuk është i izoluar, askush nuk është i përjashtuar. </text>
<text sub="clublinks" start="670.88" dur="1.73"> Ai thotë se do të keni probleme </text>
<text sub="clublinks" start="672.61" dur="2.78"> sepse ato janë të pashmangshme. </text>
<text sub="clublinks" start="675.39" dur="3.84"> E dini, më kujtohet një herë kur isha në kolegj. </text>
<text sub="clublinks" start="679.23" dur="2.27"> Shumë vite më parë, unë po kaloja </text>
<text sub="clublinks" start="681.5" dur="1.71"> disa periudha vërtet të vështira. </text>
<text sub="clublinks" start="683.21" dur="3.09"> Dhe fillova të lutesha, thashë: "Zot, më jep durim". </text>
<text sub="clublinks" start="686.3" dur="2.91"> Dhe në vend që gjyqet të përmirësoheshin, ato u përkeqësuan. </text>
<text sub="clublinks" start="689.21" dur="2.22"> Dhe pastaj thashë: "Zot, unë me të vërtetë kam nevojë për durim," </text>
<text sub="clublinks" start="691.43" dur="1.72"> dhe problemet u përkeqësuan. </text>
<text sub="clublinks" start="693.15" dur="2.43"> Dhe pastaj thashë: "Zot, unë me të vërtetë kam nevojë për durim," </text>
<text sub="clublinks" start="695.58" dur="2.93"> dhe ata u përkeqësuan. </text>
<text sub="clublinks" start="698.51" dur="1.77"> Cfare po ndodhte? </text>
<text sub="clublinks" start="700.28" dur="1.82"> Epo, më në fund kuptova që pas rreth gjashtë muajsh, </text>
<text sub="clublinks" start="702.1" dur="2.64"> Unë isha shumë më e duruar sesa kur fillova jashtë, </text>
<text sub="clublinks" start="704.74" dur="2.07"> se mënyra sesi Zoti po më mësonte durimin </text>
<text sub="clublinks" start="706.81" dur="3.2"> ishte nëpër ato vështirësi. </text>
<text sub="clublinks" start="710.01" dur="2.85"> Tani, problemet nuk janë një lloj lëndë zgjedhore </text>
<text sub="clublinks" start="712.86" dur="2.44"> që ju keni një zgjedhje për të marrë në jetë. </text>
<text sub="clublinks" start="715.3" dur="2.863"> Jo, ata kërkohen, ju nuk mund të hiqni dorë prej tyre. </text>
<text sub="clublinks" start="719.01" dur="3.71"> Për të mbaruar shkollën e jetës, </text>
<text sub="clublinks" start="722.72" dur="1.96"> do të kalosh nëpër shkollën e trokitjeve të forta. </text>
<text sub="clublinks" start="724.68" dur="2.87"> Do të kaloni nëpër probleme, ato janë të pashmangshme. </text>
<text sub="clublinks" start="727.55" dur="1.35"> Kjo është ajo që thotë Bibla. </text>
<text sub="clublinks" start="728.9" dur="2.43"> Gjëja e dytë që Bibla thotë për problemet është kjo. </text>
<text sub="clublinks" start="731.33" dur="3.923"> Problemet janë të ndryshueshme, kjo do të thotë se nuk janë të gjithë njësoj. </text>
<text sub="clublinks" start="735.253" dur="2.817"> Ju nuk merrni të njëjtin problem njëri pas tjetrit. </text>
<text sub="clublinks" start="738.07" dur="1.89"> Ju merrni një shumë të ndryshme. </text>
<text sub="clublinks" start="739.96" dur="2.11"> Jo vetëm që ju merrni, por ju merrni ato të ndryshme. </text>
<text sub="clublinks" start="742.07" dur="5"> Ai thotë kur gjykoni, kur keni probleme të të gjitha llojeve. </text>
<text sub="clublinks" start="748.25" dur="2.09"> Ju mund të rrethoni atë nëse jeni duke marrë shënime. </text>
<text sub="clublinks" start="750.34" dur="3.54"> Kur të gjitha llojet e provave hyjnë në jetën tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="753.88" dur="3.25"> Ti e di, unë jam një kopshtar dhe një herë bëra një studim, </text>
<text sub="clublinks" start="757.13" dur="2.32"> dhe zbulova se qeveria këtu </text>
<text sub="clublinks" start="759.45" dur="2.18"> në Shtetet e Bashkuara ka klasifikuar </text>
<text sub="clublinks" start="761.63" dur="3.493"> 205 lloje të ndryshme të barërave të këqija. </text>
<text sub="clublinks" start="765.123" dur="4.767"> Unë mendoj se 80% e tyre rriten në kopshtin tim. (Qesh) </text>
<text sub="clublinks" start="769.89" dur="2.52"> Shpesh mendoj se kur po rrit perime, </text>
<text sub="clublinks" start="772.41" dur="2.85"> Unë duhet të kërkoj pranimin në Farm Weed's Weed's. </text>
<text sub="clublinks" start="775.26" dur="3.62"> Por ka shumë lloje të barërave të këqija, </text>
<text sub="clublinks" start="778.88" dur="1.82"> dhe ka shumë lloje gjykimesh, </text>
<text sub="clublinks" start="780.7" dur="1.76"> ka shumë lloje problemesh. </text>
<text sub="clublinks" start="782.46" dur="2.282"> Ata vijnë në të gjitha madhësitë, ato vijnë në të gjitha format. </text>
<text sub="clublinks" start="784.742" dur="2.898"> Ka më shumë se 31 aromë. </text>
<text sub="clublinks" start="787.64" dur="2.75"> Kjo fjalë këtu, të gjitha llojet, ku thotë </text>
<text sub="clublinks" start="790.39" dur="1.55"> ka të gjitha llojet e provave në jetën tuaj, </text>
<text sub="clublinks" start="791.94" dur="4.26"> në të vërtetë në greqisht do të thotë shumëngjyrësh. </text>
<text sub="clublinks" start="796.2" dur="2.795"> Me fjalë të tjera, ka shumë hije stresi </text>
<text sub="clublinks" start="798.995" dur="2.205"> në jetën tuaj, a do të ishit dakord me këtë? </text>
<text sub="clublinks" start="801.2" dur="1.9"> Ka shumë hije stresi. </text>
<text sub="clublinks" start="803.1" dur="1.62"> Të gjithë nuk duken njësoj. </text>
<text sub="clublinks" start="804.72" dur="2.67"> Ka stres financiar, ka stres relativ, </text>
<text sub="clublinks" start="807.39" dur="2.37"> ka stres shëndetësor, ka stres fizik, </text>
<text sub="clublinks" start="809.76" dur="1.62"> ka stres kohor. </text>
<text sub="clublinks" start="811.38" dur="5"> Ai po thotë se ato janë të gjitha ngjyrat e ndryshme. </text>
<text sub="clublinks" start="816.41" dur="2.82"> Por nëse jashtë dhe blini një makinë dhe dëshironi </text>
<text sub="clublinks" start="819.23" dur="3.44"> një ngjyrë me porosi, atëherë duhet ta prisni. </text>
<text sub="clublinks" start="822.67" dur="2.98"> Dhe atëherë kur është bërë, atëherë ju merrni ngjyrën tuaj të personalizuar. </text>
<text sub="clublinks" start="825.65" dur="2.01"> Kjo është në të vërtetë fjala që përdoret këtu. </text>
<text sub="clublinks" start="827.66" dur="4.99"> Ashtë një ngjyrë me porosi, sprova shumëngjyrësh në jetën tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="832.65" dur="2.14"> Zoti i lejon ata për një arsye. </text>
<text sub="clublinks" start="834.79" dur="3.07"> Disa nga problemet tuaja janë bërë me të vërtetë me porosi. </text>
<text sub="clublinks" start="837.86" dur="1.842"> Disa prej tyre ne të gjithë i kemi përjetuar së bashku, </text>
<text sub="clublinks" start="839.702" dur="2.908"> si ky, COVID-19. </text>
<text sub="clublinks" start="842.61" dur="1.95"> Por ai po thotë se problemet janë të ndryshueshme. </text>
<text sub="clublinks" start="844.56" dur="2.845"> Dhe ajo që dua të them me atë është se ato ndryshojnë në intensitet. </text>
<text sub="clublinks" start="847.405" dur="3.143"> Me fjalë të tjera, sa vështirë vijnë. </text>
<text sub="clublinks" start="850.548" dur="3.792"> Ato ndryshojnë në frekuencë, dhe kjo është sa kohë. </text>
<text sub="clublinks" start="854.34" dur="1.421"> Ne nuk e dimë se sa do të zgjasë kjo. </text>
<text sub="clublinks" start="855.761" dur="2.699"> Ne nuk e dimë sa e vështirë do të merret. </text>
<text sub="clublinks" start="858.46" dur="2.197"> Pashë një shenjë ditën tjetër që tha, </text>
<text sub="clublinks" start="860.657" dur="3.98"> "Në çdo jetë, disa shi duhet të bien, </text>
<text sub="clublinks" start="864.637" dur="2.743"> "por kjo është qesharake." (Qesh) </text>
<text sub="clublinks" start="867.38" dur="1.9"> Dhe unë mendoj se kështu është rruga </text>
<text sub="clublinks" start="869.28" dur="1.77"> shumë njerëz po ndjehen tani. </text>
<text sub="clublinks" start="871.05" dur="1.92"> Kjo është qesharake. </text>
<text sub="clublinks" start="872.97" dur="3.07"> Problemet janë të pashmangshme dhe ato janë të ndryshueshme. </text>
<text sub="clublinks" start="876.04" dur="2.86"> Gjërat e treta që James thotë kështu që ne nuk jemi të tronditur </text>
<text sub="clublinks" start="878.9" dur="2.87"> është problemet janë të paparashikueshme. </text>
<text sub="clublinks" start="881.77" dur="1.6"> Ata janë të paparashikueshëm. </text>
<text sub="clublinks" start="883.37" dur="4.01"> Ai thotë kur provon turma në jetën tënde, </text>
<text sub="clublinks" start="887.38" dur="2.05"> nëse jeni duke shënuar, rrethoni atë frazë. </text>
<text sub="clublinks" start="889.43" dur="3.13"> Ata grumbullohen në jetën tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="892.56" dur="3.28"> Shikoni, asnjë problem nuk vjen kur të keni nevojë për të </text>
<text sub="clublinks" start="895.84" dur="1.6"> ose kur nuk ju duhen. </text>
<text sub="clublinks" start="897.44" dur="1.97"> Thjesht vjen kur dëshiron të vijë. </text>
<text sub="clublinks" start="899.41" dur="1.97"> Kjo është pjesë e arsyes se është problem. </text>
<text sub="clublinks" start="901.38" dur="3.05"> Problemet vijnë në kohën më të papërshtatshme. </text>
<text sub="clublinks" start="904.43" dur="1.582"> A jeni ndier ndonjëherë si një problem </text>
<text sub="clublinks" start="906.012" dur="2.778"> hyri në jetën tënde, ti shkon, jo tani. </text>
<text sub="clublinks" start="908.79" dur="2.51"> Me të vërtetë, si tani? </text>
<text sub="clublinks" start="911.3" dur="3.82"> Këtu në Kishën Saddleback, ne ishim në një fushatë madhore </text>
<text sub="clublinks" start="915.12" dur="2.45"> duke ëndërruar për të ardhmen. </text>
<text sub="clublinks" start="917.57" dur="3.27"> Dhe krejt papritur koronavirusi godet. </text>
<text sub="clublinks" start="920.84" dur="2.06"> Dhe po shkoj, jo tani. </text>
<text sub="clublinks" start="922.9" dur="1.673"> (gjepura) Jo tani. </text>
<text sub="clublinks" start="926.75" dur="3.073"> A keni pasur ndonjëherë një gomë të sheshtë kur keni qenë vonë? </text>
<text sub="clublinks" start="931.729" dur="2.361"> Ju nuk merrni një gomë të sheshtë kur të keni mjaft kohë. </text>
<text sub="clublinks" start="934.09" dur="1.823"> Ju jeni me nxitim për të shkuar diku. </text>
<text sub="clublinks" start="937.12" dur="4.08"> Likeshtë si foshnja lagur në veshjen tuaj të re </text>
<text sub="clublinks" start="941.2" dur="4.952"> teksa po dilni për një fejesë të rëndësishme në mbrëmje. </text>
<text sub="clublinks" start="946.152" dur="2.918"> Ose i ndani pantallonat para se të flisni. </text>
<text sub="clublinks" start="949.07" dur="2.55"> Kjo në fakt më ndodhi një herë </text>
<text sub="clublinks" start="951.62" dur="1.713"> të Dielën shumë kohë më parë. </text>
<text sub="clublinks" start="956" dur="4.64"> Disa njerëz, ata janë kaq të padurueshëm, </text>
<text sub="clublinks" start="960.64" dur="1.77"> ata nuk mund të presin për një derë rrotulluese. </text>
<text sub="clublinks" start="962.41" dur="1.72"> Ata vetëm duhet të bëjnë, ata duhet ta bëjnë atë, </text>
<text sub="clublinks" start="964.13" dur="2.38"> ata duhet ta bëjnë tani, duhet ta bëjnë tani. </text>
<text sub="clublinks" start="966.51" dur="3.99"> Mbaj mend shumë vite më parë isha në Japoni, </text>
<text sub="clublinks" start="970.5" dur="3.34"> dhe unë isha duke qëndruar në një metro duke pritur për metro </text>
<text sub="clublinks" start="973.84" dur="2.55"> për të mbërritur, dhe kur ajo u hap, dyert u hapën, </text>
<text sub="clublinks" start="976.39" dur="3.33"> dhe një i ri japonez menjëherë </text>
<text sub="clublinks" start="979.72" dur="4.49"> predha më vjella ndërsa isha duke qëndruar atje. </text>
<text sub="clublinks" start="984.21" dur="5"> Dhe unë mendova, pse unë, pse tani? </text>
<text sub="clublinks" start="989.9" dur="3.583"> Ata janë të paparashikueshëm, ato vijnë kur nuk ju duhen. </text>
<text sub="clublinks" start="994.47" dur="2.94"> Ju rrallë mund të parashikoni problemet në jetën tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="997.41" dur="3.69"> Tani vini re, thotë se kur të gjitha llojet e provave, kur, </text>
<text sub="clublinks" start="1001.1" dur="3"> ato janë të pashmangshme, të gjitha llojet, ato janë të ndryshueshme, </text>
<text sub="clublinks" start="1004.1" dur="3.98"> turma në jetën tënde, kjo është se janë të paparashikueshme, </text>
<text sub="clublinks" start="1008.08" dur="3.213"> ai thotë se mos i mërzit ata si ndërhyrës. </text>
<text sub="clublinks" start="1012.19" dur="1.01"> Farë po thotë ai këtu? </text>
<text sub="clublinks" start="1013.2" dur="2.16"> Epo, unë do ta shpjegoj këtë më në detaje. </text>
<text sub="clublinks" start="1015.36" dur="2.6"> Por ja gjëja e katërt që Bibla thotë për problemet. </text>
<text sub="clublinks" start="1017.96" dur="2.553"> Problemet janë të qëllimshme. </text>
<text sub="clublinks" start="1021.4" dur="2.69"> Problemet janë të qëllimshme. </text>
<text sub="clublinks" start="1024.09" dur="3.07"> Zoti ka një qëllim në gjithçka. </text>
<text sub="clublinks" start="1027.16" dur="2.72"> Edhe gjërat e këqija që ndodhin në jetën tonë, </text>
<text sub="clublinks" start="1029.88" dur="2.16"> Zoti mund të sjellë të mira prej tyre. </text>
<text sub="clublinks" start="1032.04" dur="1.64"> Zoti nuk ka pse të shkaktojë çdo problem. </text>
<text sub="clublinks" start="1033.68" dur="2.62"> Shumica e problemeve ne i shkaktojmë vetvetes. </text>
<text sub="clublinks" start="1036.3" dur="2.1"> Njerëzit thonë, pse njerëzit sëmuren? </text>
<text sub="clublinks" start="1038.4" dur="3.69"> Epo, një arsye është që ne nuk bëjmë atë që Zoti na thotë të bëjmë. </text>
<text sub="clublinks" start="1042.09" dur="3.02"> Nëse hanim atë që Zoti na thotë të hamë, </text>
<text sub="clublinks" start="1045.11" dur="2.71"> nëse flemë ashtu si Zoti na thotë të pushojmë, </text>
<text sub="clublinks" start="1047.82" dur="3.28"> nëse ne ushtrojmë ashtu siç na thotë Zoti të ushtrojmë, </text>
<text sub="clublinks" start="1051.1" dur="3.16"> nëse nuk do të lejonim emocione negative në jetën tonë </text>
<text sub="clublinks" start="1054.26" dur="2.06"> siç thotë Zoti, nëse i bindemi Perëndisë, </text>
<text sub="clublinks" start="1056.32" dur="2.65"> ne nuk do të kishim shumicën e problemeve tona. </text>
<text sub="clublinks" start="1058.97" dur="3.07"> Studimet kanë treguar se rreth 80% e problemeve shëndetësore </text>
<text sub="clublinks" start="1062.04" dur="3.57"> në këtë vend, në Amerikë, janë shkaktuar nga ato që quhen </text>
<text sub="clublinks" start="1065.61" dur="3"> zgjedhje kronike të jetesës. </text>
<text sub="clublinks" start="1068.61" dur="3.05"> Me fjalë të tjera, ne thjesht nuk bëjmë gjënë e duhur. </text>
<text sub="clublinks" start="1071.66" dur="1.14"> Ne nuk bëjmë gjë të shëndetshme. </text>
<text sub="clublinks" start="1072.8" dur="2.66"> Ne shpesh bëjmë gjë vetë-shkatërruese. </text>
<text sub="clublinks" start="1075.46" dur="2.58"> Por ajo që ai po thotë është këtu, problemet kanë qëllim. </text>
<text sub="clublinks" start="1078.04" dur="3.53"> Ai thotë se kur hasni probleme, </text>
<text sub="clublinks" start="1081.57" dur="3.46"> kuptojnë se ata vijnë për të prodhuar. </text>
<text sub="clublinks" start="1085.03" dur="3.56"> Rretho atë frazë, ata vijnë për të prodhuar. </text>
<text sub="clublinks" start="1088.59" dur="3.22"> Problemet mund të jenë produktive. </text>
<text sub="clublinks" start="1091.81" dur="2.23"> Tani, ato nuk janë automatikisht produktive. </text>
<text sub="clublinks" start="1094.04" dur="3.06"> Ky virus COVID, nëse nuk përgjigjem në ditën e duhur, </text>
<text sub="clublinks" start="1097.1" dur="3.35"> nuk do të prodhojë asgjë të shkëlqyeshme në jetën time. </text>
<text sub="clublinks" start="1100.45" dur="2.17"> Por nëse përgjigjem në mënyrën e duhur, </text>
<text sub="clublinks" start="1102.62" dur="2.25"> edhe gjërat më negative në jetën time </text>
<text sub="clublinks" start="1104.87" dur="3.89"> mund të prodhojë rritje dhe përfitim dhe bekim, </text>
<text sub="clublinks" start="1108.76" dur="2.23"> në jetën tënde dhe në jetën time. </text>
<text sub="clublinks" start="1110.99" dur="2.26"> Ata vijnë për të prodhuar. </text>
<text sub="clublinks" start="1113.25" dur="4.59"> Ai po thotë këtu se vuajtja dhe stresi </text>
<text sub="clublinks" start="1117.84" dur="5"> dhe pikëllimi, po, dhe madje edhe sëmundja mund të arrijë diçka </text>
<text sub="clublinks" start="1123.42" dur="2.913"> me vlerë nëse e lejojmë. </text>
<text sub="clublinks" start="1127.363" dur="3.887"> It'sshtë gjithçka në zgjedhjen tonë, është gjithçka në qëndrimin tonë. </text>
<text sub="clublinks" start="1131.25" dur="4.043"> Zoti i përdor vështirësitë në jetën tonë. </text>
<text sub="clublinks" start="1136.9" dur="2.33"> Ju thoni mirë, si e bën atë? </text>
<text sub="clublinks" start="1139.23" dur="4.04"> Si i përdor Perëndia vështirësitë dhe problemet në jetën tonë? </text>
<text sub="clublinks" start="1143.27" dur="3.29"> Epo, faleminderit që pyeta, sepse pasazhi tjetër </text>
<text sub="clublinks" start="1146.56" dur="1.75"> ose pjesa tjetër e vargjeve thonë </text>
<text sub="clublinks" start="1148.31" dur="2.61"> se Zoti i përdor ato tre mënyra. </text>
<text sub="clublinks" start="1150.92" dur="3.09"> Tre mënyra, Zoti përdor problemet në jetën tuaj tre mënyra. </text>
<text sub="clublinks" start="1154.01" dur="4.18"> Së pari, problemet provojnë besimin tim. </text>
<text sub="clublinks" start="1158.19" dur="2.03"> Tani, besimi juaj është si një muskul. </text>
<text sub="clublinks" start="1160.22" dur="3.8"> Një muskul nuk mund të forcohet nëse nuk testohet, </text>
<text sub="clublinks" start="1164.02" dur="3.3"> përveç nëse është shtrirë, përveç nëse është vënë nën presion. </text>
<text sub="clublinks" start="1167.32" dur="4.99"> Ju nuk zhvilloni muskuj të fortë duke bërë asgjë. </text>
<text sub="clublinks" start="1172.31" dur="3.09"> Ju zhvilloni muskuj të fortë duke i shtrirë ato </text>
<text sub="clublinks" start="1175.4" dur="2.53"> dhe forcimin e tyre dhe testimin e tyre </text>
<text sub="clublinks" start="1177.93" dur="2.7"> dhe duke i shtyrë ato deri në kufi. </text>
<text sub="clublinks" start="1180.63" dur="5"> Kështu që ai po thotë se problemet vijnë për të provuar besimin tim. </text>
<text sub="clublinks" start="1185.88" dur="4.38"> Ai thotë se kuptoni se ata vijnë për të provuar besimin tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="1190.26" dur="3.28"> Tani, ajo fjalë e testimit menjëherë atje, kjo është një term </text>
<text sub="clublinks" start="1193.54" dur="5"> në kohët e Biblës që përdoren për rafinimin e metaleve. </text>
<text sub="clublinks" start="1198.61" dur="3.05"> Dhe ajo që ju do të bëni është të merrni një metal të çmuar </text>
<text sub="clublinks" start="1201.66" dur="1.768"> si argjendi ose ari ose diçka tjetër, </text>
<text sub="clublinks" start="1203.428" dur="2.932"> dhe do ta vendosnit në një tenxhere të madhe dhe do ta ngrohni </text>
<text sub="clublinks" start="1206.36" dur="2.54"> në temperatura jashtëzakonisht të larta, pse? </text>
<text sub="clublinks" start="1208.9" dur="1.17"> Në temperaturat e larta, </text>
<text sub="clublinks" start="1210.07" dur="3.34"> të gjitha papastërtitë janë djegur. </text>
<text sub="clublinks" start="1213.41" dur="4.05"> Dhe e vetmja gjë që mbetet është ari i pastër </text>
<text sub="clublinks" start="1217.46" dur="1.946"> ose argjendin e pastër. </text>
<text sub="clublinks" start="1219.406" dur="3.164"> Kjo është fjala greke këtu për provë. </text>
<text sub="clublinks" start="1222.57" dur="4.54"> Theshtë zjarri i rafinuar kur Zoti e ngroh nxehtësinë </text>
<text sub="clublinks" start="1227.11" dur="1.705"> dhe e lejon atë në jetën tonë, </text>
<text sub="clublinks" start="1228.815" dur="3.345"> ajo djeg sende që nuk janë të rëndësishme. </text>
<text sub="clublinks" start="1232.16" dur="2.94"> E dini se çfarë do të ndodhë në javët e ardhshme? </text>
<text sub="clublinks" start="1235.1" dur="2.134"> Gjëra që ne të gjithë menduam se ishte me të vërtetë e rëndësishme, </text>
<text sub="clublinks" start="1237.234" dur="1.726"> ne do ta kuptojmë, hmm, u shoqërova </text>
<text sub="clublinks" start="1238.96" dur="1.273"> thjesht mirë pa atë. </text>
<text sub="clublinks" start="1241.1" dur="2.51"> Do të rindërtojë përparësitë tona, </text>
<text sub="clublinks" start="1243.61" dur="2.41"> sepse gjërat do të ndryshojnë. </text>
<text sub="clublinks" start="1246.02" dur="4.22"> Tani, shembulli klasik se si problemet provojnë besimin tuaj </text>
<text sub="clublinks" start="1251.17" dur="4.02"> janë tregimet që kanë të bëjnë me Jobi në Bibël. </text>
<text sub="clublinks" start="1255.19" dur="1.75"> Ka një libër të tërë për Jobin. </text>
<text sub="clublinks" start="1256.94" dur="3.49"> E dini, Jobi ishte njeriu më i pasur në Bibël, </text>
<text sub="clublinks" start="1260.43" dur="2.74"> dhe në një ditë të vetme, ai humbi gjithçka. </text>
<text sub="clublinks" start="1263.17" dur="2.82"> Ai humbi tërë familjen e tij, ai humbi tërë pasurinë e tij, </text>
<text sub="clublinks" start="1265.99" dur="3.97"> ai humbi të gjithë miqtë e tij, terroristët sulmuan familjen e tij, </text>
<text sub="clublinks" start="1269.96" dur="4.567"> ai mori një sëmundje të frikshme, shumë të dhimbshme kronike </text>
<text sub="clublinks" start="1276.283" dur="3.437"> që nuk mund të kurohej. </text>
<text sub="clublinks" start="1279.72" dur="1.323"> Mirë, ai është terminal. </text>
<text sub="clublinks" start="1282.109" dur="3.721"> E megjithatë Perëndia po provonte besimin e tij. </text>
<text sub="clublinks" start="1285.83" dur="3.27"> Dhe Zoti më vonë e rikthen atë në të vërtetë dyfish </text>
<text sub="clublinks" start="1289.1" dur="3.423"> çfarë kishte para se të kalonte në provën e madhe. </text>
<text sub="clublinks" start="1293.59" dur="2.82"> Në një kohë lexova një citat diku shumë kohë më parë </text>
<text sub="clublinks" start="1296.41" dur="2.92"> që thoshin se njerëzit janë si çanta çaji. </text>
<text sub="clublinks" start="1299.33" dur="1.34"> Ju me të vërtetë nuk e dini se çfarë është në </text>
<text sub="clublinks" start="1300.67" dur="2.67"> derisa të bjerë në ujë të nxehtë. </text>
<text sub="clublinks" start="1303.34" dur="3.09"> Dhe atëherë mund të shihni se çfarë është me të vërtetë brenda tyre. </text>
<text sub="clublinks" start="1306.43" dur="2.77"> A keni pasur ndonjëherë një nga ato ditët me ujë të nxehtë? </text>
<text sub="clublinks" start="1309.2" dur="3.763"> Keni pasur ndonjëherë një nga ato javë ose muaj me ujë të nxehtë? </text>
<text sub="clublinks" start="1313.82" dur="3.78"> Tani jemi në një situatë me ujë të nxehtë. </text>
<text sub="clublinks" start="1317.6" dur="2.41"> Dhe ajo që do të dalë nga ju është ajo që është brenda jush. </text>
<text sub="clublinks" start="1320.01" dur="1.33"> Shtë si një pastë dhëmbësh. </text>
<text sub="clublinks" start="1321.34" dur="4.15"> Nëse kam një tub pastë dhëmbësh dhe e shtyj atë, </text>
<text sub="clublinks" start="1325.49" dur="1.18"> çfarë do të dalë? </text>
<text sub="clublinks" start="1326.67" dur="0.9"> Ju thoni mirë, pastë dhëmbësh. </text>
<text sub="clublinks" start="1327.57" dur="1.65"> Jo, jo domosdoshmërisht. </text>
<text sub="clublinks" start="1329.22" dur="1.95"> Mund të thotë pastë dhëmbësh nga jashtë, </text>
<text sub="clublinks" start="1331.17" dur="1.67"> por mund të kishte salcë marinara </text>
<text sub="clublinks" start="1332.84" dur="2.6"> ose gjalpë kikiriku ose majonezë nga brenda. </text>
<text sub="clublinks" start="1335.44" dur="2.92"> What'sfarë do të dalë kur të vihet nën presion </text>
<text sub="clublinks" start="1338.36" dur="1.403"> është gjithçka që është në të. </text>
<text sub="clublinks" start="1341.13" dur="3.603"> Dhe në ditët në vazhdim kur merresh me virusin COVID, </text>
<text sub="clublinks" start="1346.266" dur="2.224"> ajo që do të dalë nga ju është ajo që është brenda jush. </text>
<text sub="clublinks" start="1348.49" dur="2.24"> Dhe nëse jeni e mbushur me hidhërim, kjo do të dalë. </text>
<text sub="clublinks" start="1350.73" dur="2.23"> Dhe nëse jeni i mbushur me zhgënjim, kjo do të dalë. </text>
<text sub="clublinks" start="1352.96" dur="3.79"> Dhe nëse jeni i mbushur me zemërim ose shqetësim ose faj </text>
<text sub="clublinks" start="1356.75" dur="3.46"> ose turp apo pasiguri, kjo do të dalë. </text>
<text sub="clublinks" start="1360.21" dur="4"> Nëse jeni të mbushur me frikë kjo, çfarëdo që është brenda jush </text>
<text sub="clublinks" start="1364.21" dur="3.52"> është ajo që do të dalë kur presioni të vihet mbi ju. </text>
<text sub="clublinks" start="1367.73" dur="1.44"> Dhe kjo është ajo që po thotë ai këtu, </text>
<text sub="clublinks" start="1369.17" dur="2.23"> që problemet provojnë besimin tim. </text>
<text sub="clublinks" start="1371.4" dur="5"> E dini, vite më parë, takova një djalë të vjetër në të vërtetë </text>
<text sub="clublinks" start="1376.98" dur="3.23"> në një konferencë shumë vite më parë në Lindje. </text>
<text sub="clublinks" start="1380.21" dur="1.74"> Unë mendoj se ishte Tenesi. </text>
<text sub="clublinks" start="1381.95" dur="3.91"> Dhe ai, ky djalë i vjetër më tha se si u pushua </text>
<text sub="clublinks" start="1387.13" dur="4.8"> ishte përfitimi më i madh në jetën e tij. </text>
<text sub="clublinks" start="1391.93" dur="2.017"> Dhe unë i thashë: "Në rregull, dua ta dëgjoj këtë histori. </text>
<text sub="clublinks" start="1393.947" dur="1.523"> "Më trego gjithçka për të". </text>
<text sub="clublinks" start="1395.47" dur="1.67"> Dhe çfarë ishte ishte ai kishte punuar </text>
<text sub="clublinks" start="1397.14" dur="2.823"> në një sharrë përgjatë gjithë jetës së tij. </text>
<text sub="clublinks" start="1400.83" dur="2.41"> Ai do të ishte sharrëtar në të gjithë jetën e tij. </text>
<text sub="clublinks" start="1403.24" dur="3.34"> Por një ditë gjatë një rënie ekonomike, </text>
<text sub="clublinks" start="1406.58" dur="3.607"> shefi i tij u fut brenda dhe befas njoftoi: "Ju jeni pushuar nga puna". </text>
<text sub="clublinks" start="1411.19" dur="3.54"> Dhe e gjithë ekspertiza e tij doli nga dera. </text>
<text sub="clublinks" start="1414.73" dur="4.62"> Dhe ai u pushua në moshën 40 vjeçare me një grua </text>
<text sub="clublinks" start="1419.35" dur="3.85"> dhe një familje dhe asnjë mundësi tjetër pune përreth tij, </text>
<text sub="clublinks" start="1423.2" dur="2.923"> dhe në atë kohë po ndodhte një recesion. </text>
<text sub="clublinks" start="1427.03" dur="3.5"> Dhe ai u dekurajua dhe pati frikë. </text>
<text sub="clublinks" start="1430.53" dur="1.77"> Disa prej jush mund të ndjehen në atë mënyrë tani. </text>
<text sub="clublinks" start="1432.3" dur="1.58"> Mund të jeni pushuar nga puna. </text>
<text sub="clublinks" start="1433.88" dur="1.76"> Mbase keni frikë se do të jeni </text>
<text sub="clublinks" start="1435.64" dur="2.63"> të pushuar gjatë kësaj krize. </text>
<text sub="clublinks" start="1438.27" dur="2.45"> Dhe ai ishte shumë i dëshpëruar, ishte shumë i frikësuar. </text>
<text sub="clublinks" start="1440.72" dur="1.827"> Ai tha, unë e shkrova këtë poshtë, ai tha: "Ndihesha si </text>
<text sub="clublinks" start="1442.547" dur="3.97"> "Bota ime kishte lakuar në ditën kur unë u pushova nga puna. </text>
<text sub="clublinks" start="1446.517" dur="2.2"> "Por kur shkova në shtëpi, i thashë gruas time çfarë ndodhi, </text>
<text sub="clublinks" start="1448.717" dur="3.57"> "dhe ajo e pyeti:" Pra, çfarë do të bësh tani? " </text>
<text sub="clublinks" start="1452.287" dur="2.98"> "Dhe unë i thashë, edhe atëherë që kur u pushova nga puna, </text>
<text sub="clublinks" start="1455.267" dur="3.9"> "Unë do të bëj atë që kam dashur gjithmonë të bëj. </text>
<text sub="clublinks" start="1459.167" dur="1.84"> "Bëhuni ndërtues. </text>
<text sub="clublinks" start="1461.007" dur="1.61"> "Unë do të hipotekoj shtëpinë tonë </text>
<text sub="clublinks" start="1462.617" dur="2.413"> "dhe unë do të hyj në biznesin e ndërtimeve." </text>
<text sub="clublinks" start="1465.03" dur="2.887"> Dhe ai më tha: "Ti e di, Rick, sipërmarrja ime e parë </text>
<text sub="clublinks" start="1467.917" dur="4.13"> "ishte ndërtimi i dy moteleve të vegjël". </text>
<text sub="clublinks" start="1472.965" dur="2.115"> Kjo është ajo që bëri. </text>
<text sub="clublinks" start="1475.08" dur="4.267"> Por ai tha: "Brenda pesë viteve, unë isha një milioner." </text>
<text sub="clublinks" start="1480.21" dur="2.99"> Emri i këtij njeriu, njeriu për të cilin po flisja, </text>
<text sub="clublinks" start="1483.2" dur="3.5"> ishte Wallace Johnson dhe biznesi që ai filloi </text>
<text sub="clublinks" start="1486.7" dur="4.39"> pasi u pushua nga puna u quajt Gjethet e pushimeve. </text>
<text sub="clublinks" start="1491.09" dur="1.44"> Bujtina për pushime. </text>
<text sub="clublinks" start="1492.53" dur="2.877"> Wallace më tha: "Rick, sot, nëse mund ta gjeja </text>
<text sub="clublinks" start="1495.407" dur="3.13"> "njeriu që më gjuajti mua, unë do të sinqerisht </text>
<text sub="clublinks" start="1498.537" dur="2.143"> "faleminderit për atë që bëri". </text>
<text sub="clublinks" start="1500.68" dur="2.56"> Në atë kohë kur ndodhi, nuk e kuptoja </text>
<text sub="clublinks" start="1503.24" dur="2.83"> pse u pushova nga puna, pse u pushova nga puna. </text>
<text sub="clublinks" start="1506.07" dur="3.94"> Por vetëm më vonë mund ta shikoja se ishte pa dashje e Zotit </text>
<text sub="clublinks" start="1510.01" dur="4.483"> dhe një plan i mrekullueshëm për të më futur në karrierën e zgjedhjes së tij. </text>
<text sub="clublinks" start="1515.76" dur="3.05"> Problemet janë të qëllimshme. </text>
<text sub="clublinks" start="1518.81" dur="1.17"> Ata kanë një qëllim. </text>
<text sub="clublinks" start="1519.98" dur="4.18"> Kuptoni se ata vijnë për të prodhuar, dhe një nga gjërat e para </text>
<text sub="clublinks" start="1524.16" dur="3.984"> ata prodhojnë është besim më i madh, ata provojnë besimin tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="1528.144" dur="3.226"> Numri dy, këtu është përfitimi i dytë i problemeve. </text>
<text sub="clublinks" start="1531.37" dur="3.27"> Problemet zhvillojnë qëndrueshmërinë time. </text>
<text sub="clublinks" start="1534.64" dur="1.52"> Ata zhvillojnë qëndrueshmërinë time. </text>
<text sub="clublinks" start="1536.16" dur="2.23"> Kjo është pjesa tjetër e frazës, thotë ajo </text>
<text sub="clublinks" start="1538.39" dur="5"> këto probleme vijnë për të zhvilluar qëndrueshmëri. </text>
<text sub="clublinks" start="1543.45" dur="2.33"> Ata zhvillojnë qëndrueshmëri në jetën tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="1545.78" dur="1.91"> Cilat janë rezultatet e problemeve në jetën tuaj? </text>
<text sub="clublinks" start="1547.69" dur="1.52"> Fuqia e qëndrimit </text>
<text sub="clublinks" start="1549.21" dur="2.82"> It'sshtë fjalë për fjalë aftësia për të trajtuar presionin. </text>
<text sub="clublinks" start="1552.03" dur="2.253"> Sot ne e quajmë atë rezistencë. </text>
<text sub="clublinks" start="1555.12" dur="1.79"> Aftësia për të kërcej mbrapa. </text>
<text sub="clublinks" start="1556.91" dur="3.197"> Dhe një nga cilësitë më të mëdha që çdo fëmijë duhet të mësojë </text>
<text sub="clublinks" start="1560.107" dur="3.473"> dhe çdo i rritur duhet të mësojë është rezistencë. </text>
<text sub="clublinks" start="1563.58" dur="2.92"> Sepse të gjithë bien, të gjithë pengohen, </text>
<text sub="clublinks" start="1566.5" dur="2.05"> të gjithë kalojnë kohë të vështira, </text>
<text sub="clublinks" start="1568.55" dur="3.31"> të gjithë sëmuren në periudha të ndryshme. </text>
<text sub="clublinks" start="1571.86" dur="2.39"> Të gjithë kanë dështime në jetën e tyre. </text>
<text sub="clublinks" start="1574.25" dur="2.7"> Howshtë se si e përballoni presionin. </text>
<text sub="clublinks" start="1576.95" dur="3.613"> Qëndrueshmëri, ju vazhdoni të vazhdoni dhe varni. </text>
<text sub="clublinks" start="1581.52" dur="1.99"> Epo, si mëson ta bësh atë? </text>
<text sub="clublinks" start="1583.51" dur="3.53"> Si mësoni të trajtoni presionin? </text>
<text sub="clublinks" start="1587.04" dur="2.28"> Përmes përvojës, kjo është mënyra e vetme. </text>
<text sub="clublinks" start="1589.32" dur="4.93"> Ju nuk mësoni të trajtoni presionin në një libër shkollor. </text>
<text sub="clublinks" start="1594.25" dur="4.02"> Ju nuk mësoni se si të trajtoni presionin në një seminar. </text>
<text sub="clublinks" start="1598.27" dur="3.76"> Ju mësoni të trajtoni presionin duke u bërë nën presion. </text>
<text sub="clublinks" start="1602.03" dur="2.53"> Dhe nuk e dini se çfarë është në ju </text>
<text sub="clublinks" start="1604.56" dur="3.063"> derisa të jeni vënë vërtet në atë situatë. </text>
<text sub="clublinks" start="1609.77" dur="2.7"> Në vitin e dytë të Kishës Saddleback, 1981, </text>
<text sub="clublinks" start="1612.47" dur="1.36"> Kam kaluar një periudhë depresioni </text>
<text sub="clublinks" start="1613.83" dur="2.823"> ku çdo javë të vetme doja të jepja dorëheqjen. </text>
<text sub="clublinks" start="1617.64" dur="3.88"> Dhe doja të hiqja dorë çdo pasdite të dielën. </text>
<text sub="clublinks" start="1621.52" dur="3.14"> E megjithatë, unë po kaloja një kohë të vështirë në jetën time, </text>
<text sub="clublinks" start="1624.66" dur="2.3"> dhe megjithatë unë do të vendosja njërën këmbë para tjetrës </text>
<text sub="clublinks" start="1626.96" dur="3.19"> si Zot, mos më bëj të ndërtoj një kishë të madhe, </text>
<text sub="clublinks" start="1630.15" dur="1.973"> por Zot, më kapërcej këtë javë. </text>
<text sub="clublinks" start="1633.01" dur="2.1"> Dhe thjesht nuk do të heqja dorë. </text>
<text sub="clublinks" start="1635.11" dur="2.22"> Jam shumë i lumtur që nuk u dorëzova. </text>
<text sub="clublinks" start="1637.33" dur="3.09"> Por unë jam edhe më i lumtur që Zoti nuk hoqi dorë nga unë. </text>
<text sub="clublinks" start="1640.42" dur="1.46"> Sepse ky ishte një provë. </text>
<text sub="clublinks" start="1641.88" dur="5"> Dhe gjatë atij viti të gjykimit, unë zhvillova disa shpirtërore </text>
<text sub="clublinks" start="1647.51" dur="3.56"> dhe forca relacionale dhe emocionale dhe mendore </text>
<text sub="clublinks" start="1651.07" dur="4.28"> kjo më lejoi vite më vonë të lëvizja të gjitha llojet e topave </text>
<text sub="clublinks" start="1655.35" dur="4.64"> dhe të trajtojë sasi të mëdha stresi në sytë e publikut </text>
<text sub="clublinks" start="1659.99" dur="2.01"> sepse e kalova atë vit </text>
<text sub="clublinks" start="1662" dur="3.363"> me vështirësi të sheshtë, njëra pas tjetrës. </text>
<text sub="clublinks" start="1666.51" dur="5"> E dini, Amerika ka pasur një lidhje dashurie me komoditet. </text>
<text sub="clublinks" start="1672.57" dur="2.113"> Ne e duam lehtësinë. </text>
<text sub="clublinks" start="1675.593" dur="3.187"> Në ditët dhe javët në vazhdim në këtë krizë, </text>
<text sub="clublinks" start="1678.78" dur="2.58"> do të ketë shumë gjëra që janë të papërshtatshme. </text>
<text sub="clublinks" start="1681.36" dur="1.13"> Papërshtatshëm. </text>
<text sub="clublinks" start="1682.49" dur="2.95"> Dhe çfarë do të bëjmë me veten tonë </text>
<text sub="clublinks" start="1685.44" dur="2.503"> kur gjithçka nuk është e rehatshme, </text>
<text sub="clublinks" start="1688.96" dur="2.52"> kur duhet të vazhdosh </text>
<text sub="clublinks" start="1691.48" dur="2.1"> kur nuk ndjehesh sikur vazhdon. </text>
<text sub="clublinks" start="1693.58" dur="5"> Ju e dini, qëllimi i një triathlon ose qëllimi i një maratonë </text>
<text sub="clublinks" start="1698.71" dur="3.1"> nuk është me të vërtetë për shpejtësinë, sa shpejt arrini atje, </text>
<text sub="clublinks" start="1701.81" dur="1.86"> është më shumë për durimin. </text>
<text sub="clublinks" start="1703.67" dur="2.34"> E mbaron garën? </text>
<text sub="clublinks" start="1706.01" dur="2.43"> Si përgatiteni për ato lloj gjërash? </text>
<text sub="clublinks" start="1708.44" dur="2.13"> Vetëm duke kaluar nëpër to. </text>
<text sub="clublinks" start="1710.57" dur="3.487"> Kështu që kur ju jeni shtrirë në ditët në vazhdim, </text>
<text sub="clublinks" start="1714.057" dur="2.213"> mos u shqetëso për këtë, mos u shqetëso për këtë. </text>
<text sub="clublinks" start="1716.27" dur="3.02"> Problemet zhvillojnë qëndrueshmërinë time. </text>
<text sub="clublinks" start="1719.29" dur="3.21"> Problemet kanë një qëllim, ato janë me qëllim. </text>
<text sub="clublinks" start="1722.5" dur="2.6"> Gjëja e tretë që James na tregon për problemet </text>
<text sub="clublinks" start="1725.1" dur="3.68"> ne kalojmë është se problemet pjekin karakterin tim. </text>
<text sub="clublinks" start="1728.78" dur="3.68"> Dhe ai e thotë këtë në vargun katër të kapitullit të parë të Jakovit. </text>
<text sub="clublinks" start="1732.46" dur="4.18"> Ai thotë por, le të vazhdojë procesi </text>
<text sub="clublinks" start="1736.64" dur="4.49"> derisa të bëheni njerëz me karakter të pjekur </text>
<text sub="clublinks" start="1741.13" dur="3.663"> dhe integritet pa pika të dobëta. </text>
<text sub="clublinks" start="1746.3" dur="1.32"> A nuk do të dëshironit ta kishe atë? </text>
<text sub="clublinks" start="1747.62" dur="2.42"> A nuk do të dëshironit të dëgjoni njerëzit të thonë, e dini, </text>
<text sub="clublinks" start="1750.04" dur="3.32"> ajo grua nuk ka njolla të dobëta në karakterin e saj. </text>
<text sub="clublinks" start="1753.36" dur="4.53"> Ai njeri, ai djalë nuk ka njolla të dobëta në karakterin e tij. </text>
<text sub="clublinks" start="1757.89" dur="3.04"> Si e merrni atë lloj karakteri të pjekur? </text>
<text sub="clublinks" start="1760.93" dur="4.58"> Lëreni që procesi të vazhdojë derisa të bëheni njerëz, </text>
<text sub="clublinks" start="1765.51" dur="3.38"> burra dhe gra, me karakter të pjekur </text>
<text sub="clublinks" start="1768.89" dur="3.33"> dhe integritet pa pika të dobëta. </text>
<text sub="clublinks" start="1772.22" dur="2.6"> Ju e dini, ka pasur një studim të famshëm të bërë shumë, </text>
<text sub="clublinks" start="1774.82" dur="4"> shumë vjet më parë në Rusi që mbaj mend ta shkruaja, </text>
<text sub="clublinks" start="1778.82" dur="4.08"> dhe kjo ishte në efektin e kushteve të ndryshme të jetesës </text>
<text sub="clublinks" start="1782.9" dur="5"> ndikuan në jetëgjatësinë ose jetëgjatësinë e kafshëve të ndryshme. </text>
<text sub="clublinks" start="1789.11" dur="3.6"> Dhe kështu ata vendosin disa kafshë në jetesë të lehtë, </text>
<text sub="clublinks" start="1792.71" dur="2.91"> dhe ata i vendosin disa kafshë të tjera në vështirësi </text>
<text sub="clublinks" start="1795.62" dur="1.89"> dhe mjedise të ashpra. </text>
<text sub="clublinks" start="1797.51" dur="2.87"> Dhe shkencëtarët zbuluan se kafshët </text>
<text sub="clublinks" start="1800.38" dur="2.22"> që ishin vendosur në komode </text>
<text sub="clublinks" start="1802.6" dur="2.88"> dhe mjediset, kushtet, </text>
<text sub="clublinks" start="1805.48" dur="4.73"> ato kushte jetese, në të vërtetë u bënë më të dobëta. </text>
<text sub="clublinks" start="1810.21" dur="4.41"> Për shkak se kushtet ishin aq të lehta, ato u bënë më të dobëta </text>
<text sub="clublinks" start="1814.62" dur="2.22"> dhe më të ndjeshëm ndaj sëmundjes. </text>
<text sub="clublinks" start="1816.84" dur="5"> Dhe ata që ishin në kushte të rehatshme vdiqën më shpejt </text>
<text sub="clublinks" start="1821.9" dur="2.418"> sesa ata që u lejuan të provojnë </text>
<text sub="clublinks" start="1824.318" dur="3.105"> vështirësitë normale të jetës. </text>
<text sub="clublinks" start="1828.72" dur="1.163"> A nuk është interesante? </text>
<text sub="clublinks" start="1830.81" dur="2.2"> What'sfarë është e vërtetë për kafshët jam i sigurt se është e vërtetë </text>
<text sub="clublinks" start="1833.01" dur="1.94"> të karakterit tonë, gjithashtu. </text>
<text sub="clublinks" start="1834.95" dur="4.92"> Dhe në kulturën perëndimore veçanërisht në botën moderne, </text>
<text sub="clublinks" start="1839.87" dur="3.38"> ne e kemi pasur kaq lehtë në kaq shumë mënyra. </text>
<text sub="clublinks" start="1843.25" dur="1.973"> Jetesa jetese e komoditetit. </text>
<text sub="clublinks" start="1846.94" dur="1.71"> Synimi numër një i Zotit në jetën tuaj </text>
<text sub="clublinks" start="1848.65" dur="2.67"> është të të bësh si karakter Jezu Krishtin. </text>
<text sub="clublinks" start="1851.32" dur="1.87"> Të mendosh si Krishti, të veprosh si Krishti, </text>
<text sub="clublinks" start="1853.19" dur="3.94"> të jetosh si Krishti, të duash si Krishti, </text>
<text sub="clublinks" start="1857.13" dur="2.2"> të jesh pozitiv si Krishti. </text>
<text sub="clublinks" start="1859.33" dur="3.62"> Dhe nëse është e vërtetë, dhe Bibla e thotë këtë vazhdimisht, </text>
<text sub="clublinks" start="1862.95" dur="2.13"> atëherë Zoti do t'ju marrë nëpër të njëjtat gjëra </text>
<text sub="clublinks" start="1865.08" dur="4.304"> se Jezusi kaloi për të rritur karakterin tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="1869.384" dur="2.786"> Ju thoni mirë, si është Jezusi? </text>
<text sub="clublinks" start="1872.17" dur="3.8"> Jezusi është dashuri dhe gëzim, paqe, durim dhe mirësi, </text>
<text sub="clublinks" start="1875.97" dur="2.34"> fryti i Frymës, të gjitha ato gjëra. </text>
<text sub="clublinks" start="1878.31" dur="1.4"> Dhe si i prodhon Zoti ato? </text>
<text sub="clublinks" start="1879.71" dur="2.9"> Duke na vendosur në situatë të kundërt. </text>
<text sub="clublinks" start="1882.61" dur="3.76"> Ne mësojmë durim kur jemi në tundim të jemi të padurueshëm. </text>
<text sub="clublinks" start="1886.37" dur="3.37"> Ne mësojmë dashuri kur i rrethojmë njerëzit pa masë. </text>
<text sub="clublinks" start="1889.74" dur="2.49"> Ne mësojmë gëzimin në mes të pikëllimit. </text>
<text sub="clublinks" start="1892.23" dur="4.67"> Ne mësojmë të presim dhe të kemi atë lloj durimi </text>
<text sub="clublinks" start="1896.9" dur="1.56"> kur duhet të presim. </text>
<text sub="clublinks" start="1898.46" dur="3.423"> Ne mësojmë mirësi kur tundojmë të jemi egoist. </text>
<text sub="clublinks" start="1902.77" dur="3.66"> Në ditët në vazhdim, do të jetë shumë joshëse </text>
<text sub="clublinks" start="1906.43" dur="2.83"> vetëm gjuetar në një bunker, tërhiq përsëri, </text>
<text sub="clublinks" start="1909.26" dur="2.54"> dhe thashë, ne do të kujdesemi për ne. </text>
<text sub="clublinks" start="1911.8" dur="4.22"> Unë, unë, dhe unë, familja ime, ne katër dhe jo më shumë </text>
<text sub="clublinks" start="1916.02" dur="2.14"> dhe të harrojmë për të gjithë të tjerët. </text>
<text sub="clublinks" start="1918.16" dur="2.62"> Por kjo do të tkurret shpirtin tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="1920.78" dur="2.51"> Nëse do të filloni të mendoni për njerëz të tjerë </text>
<text sub="clublinks" start="1923.29" dur="3.254"> dhe duke ndihmuar ata që janë të rrezikuar, të moshuar </text>
<text sub="clublinks" start="1926.544" dur="4.026"> dhe ata me kushte ekzistuese, </text>
<text sub="clublinks" start="1930.57" dur="3.47"> dhe nëse do të arrini, shpirti juaj do të rritet, </text>
<text sub="clublinks" start="1934.04" dur="3.34"> zemra juaj do të rritet, ju do të jeni një person më i mirë </text>
<text sub="clublinks" start="1937.38" dur="5"> në fund të kësaj krize nga sa ishit në fillim, mirë? </text>
<text sub="clublinks" start="1943.52" dur="2.98"> E shihni, Zot, kur ai dëshiron të ndërtojë karakterin tuaj, </text>
<text sub="clublinks" start="1946.5" dur="1.37"> ai mund të përdorë dy gjëra. </text>
<text sub="clublinks" start="1947.87" dur="2.92"> Ai mund të përdorë Fjalën e tij, e vërteta na ndryshon, </text>
<text sub="clublinks" start="1950.79" dur="3.56"> dhe ai mund të përdorë rrethana, gjë që është shumë më e vështirë. </text>
<text sub="clublinks" start="1954.35" dur="4"> Tani, Zoti do të përdorë më mirë mënyrën e parë, Fjalën. </text>
<text sub="clublinks" start="1958.35" dur="1.63"> Por ne jo gjithmonë dëgjojmë Fjalën, </text>
<text sub="clublinks" start="1959.98" dur="3.77"> kështu që ai përdor rrethana për të marrë vëmendjen tonë. </text>
<text sub="clublinks" start="1963.75" dur="4.6"> Dhe është më e vështirë, por shpesh është më efektive. </text>
<text sub="clublinks" start="1968.35" dur="3.23"> Tani, ju thoni, mirë, mirë, Rick, unë e marr atë, </text>
<text sub="clublinks" start="1971.58" dur="4.22"> se problemet janë të ndryshueshme dhe ato janë të qëllimshme, </text>
<text sub="clublinks" start="1975.8" dur="3.18"> dhe ata janë këtu për të provuar besimin tim, dhe ata do të jenë </text>
<text sub="clublinks" start="1978.98" dur="2.47"> të gjitha llojet e ndryshme, dhe ato nuk vijnë kur dua. </text>
<text sub="clublinks" start="1981.45" dur="4.393"> Dhe Zoti mund ta përdorë 'emri' për të rritur karakterin tim dhe për të pjekur jetën time. </text>
<text sub="clublinks" start="1986.95" dur="1.72"> Atëherë, çfarë dua të bëj? </text>
<text sub="clublinks" start="1988.67" dur="4.94"> Në ditët në vijim dhe në javët dhe mbase muajt përpara </text>
<text sub="clublinks" start="1993.61" dur="3.75"> ndërsa ne përballemi së bashku me këtë krizë koronavirus, </text>
<text sub="clublinks" start="1997.36" dur="4.09"> si duhet t'u përgjigjem problemeve në jetën time? </text>
<text sub="clublinks" start="2001.45" dur="1.98"> Dhe nuk po flas vetëm për virusin. </text>
<text sub="clublinks" start="2003.43" dur="2.747"> Unë po flas për problemet që do të vijnë si rezultat </text>
<text sub="clublinks" start="2006.177" dur="5"> të qenit pa punë ose fëmijët që janë në shtëpi </text>
<text sub="clublinks" start="2011.26" dur="3.12"> ose të gjitha gjërat e tjera që janë duke mërzitur jetën </text>
<text sub="clublinks" start="2014.38" dur="1.553"> siç ka qenë normalisht. </text>
<text sub="clublinks" start="2017.04" dur="2.24"> Si duhet t'u përgjigjem problemeve të jetës sime? </text>
<text sub="clublinks" start="2019.28" dur="2.9"> Epo, përsëri, James është shumë specifik, </text>
<text sub="clublinks" start="2022.18" dur="3.39"> dhe ai na jep tre shumë praktike, </text>
<text sub="clublinks" start="2025.57" dur="4.45"> ato janë përgjigje radikale, por ato janë përgjigjet e duhura. </text>
<text sub="clublinks" start="2030.02" dur="1.32"> Në fakt, kur po ju them të parën, </text>
<text sub="clublinks" start="2031.34" dur="2.21"> do të shkosh, do të më shaj mua. </text>
<text sub="clublinks" start="2033.55" dur="3.07"> Por ka tre përgjigje, të gjitha fillojnë me R. </text>
<text sub="clublinks" start="2036.62" dur="2.76"> Përgjigja e parë që ai thotë është kur jeni </text>
<text sub="clublinks" start="2039.38" dur="4.46"> duke kaluar kohë të vështira, gëzohu. </text>
<text sub="clublinks" start="2043.84" dur="2.41"> Ju shkoni, po talleni? </text>
<text sub="clublinks" start="2046.25" dur="1.73"> Kjo tingëllon masochistic. </text>
<text sub="clublinks" start="2047.98" dur="2.29"> Nuk po them se gëzohem për problemin. </text>
<text sub="clublinks" start="2050.27" dur="1.69"> Më ndiqni për këtë vetëm një minutë. </text>
<text sub="clublinks" start="2051.96" dur="3.54"> Ai thotë se e konsiderojnë atë gëzim të pastër. </text>
<text sub="clublinks" start="2055.5" dur="2.69"> Trajtoni këto probleme si miq. </text>
<text sub="clublinks" start="2058.19" dur="1.78"> Tani, mos më keqkupto. </text>
<text sub="clublinks" start="2059.97" dur="3.14"> Ai nuk po e thotë se është i rremë. </text>
<text sub="clublinks" start="2063.11" dur="3.57"> Ai nuk po thotë se vish një buzëqeshje plastike, </text>
<text sub="clublinks" start="2066.68" dur="2.33"> pretendoni se gjithçka është në rregull dhe nuk është ashtu, </text>
<text sub="clublinks" start="2069.01" dur="1.36"> sepse nuk është kështu. </text>
<text sub="clublinks" start="2070.37" dur="3.12"> Pollyanna, Jetimi i vogël Annie, dielli </text>
<text sub="clublinks" start="2073.49" dur="3.512"> do të dalë nesër, mund të mos dalë nesër. </text>
<text sub="clublinks" start="2077.002" dur="3.568"> Ai nuk po thotë se mohon realitetin, aspak. </text>
<text sub="clublinks" start="2080.57" dur="2.76"> Ai nuk po thotë të jetë një masochist. </text>
<text sub="clublinks" start="2083.33" dur="2.87"> O djalë, unë duhet të kaloj nëpër dhimbje. </text>
<text sub="clublinks" start="2086.2" dur="1.72"> Zoti e urren dhimbjen po aq sa ti. </text>
<text sub="clublinks" start="2087.92" dur="2.1"> Oh, duhet të vuaj, kushdo. </text>
<text sub="clublinks" start="2090.02" dur="3.49"> Dhe ju keni këtë kompleks martirësh, dhe ju e dini, </text>
<text sub="clublinks" start="2093.51" dur="1.937"> Këtë ndjenjë shpirtërore e kam vetëm kur ndihem keq. </text>
<text sub="clublinks" start="2095.447" dur="2.983"> Jo, jo, jo, Zoti nuk do që ti të jesh dëshmor. </text>
<text sub="clublinks" start="2098.43" dur="1.54"> Zoti nuk dëshiron që të kesh </text>
<text sub="clublinks" start="2099.97" dur="3.453"> një qëndrim masokist ndaj dhimbjes. </text>
<text sub="clublinks" start="2104.74" dur="2.5"> E dini, më kujtohet një herë që po kaloja </text>
<text sub="clublinks" start="2107.24" dur="3.21"> një kohë vërtet e vështirë dhe një mik po mundohej të ishte i mirë </text>
<text sub="clublinks" start="2110.45" dur="2.307"> dhe ata thanë: "E dini, Rik, brohorisni </text>
<text sub="clublinks" start="2112.757" dur="1.86"> "sepse gjërat mund të jenë më keq". </text>
<text sub="clublinks" start="2115.61" dur="2.14"> Dhe me mend se çfarë, ata u përkeqësuan. </text>
<text sub="clublinks" start="2117.75" dur="2.23"> Kjo nuk ishte aspak ndihmë. </text>
<text sub="clublinks" start="2119.98" dur="2.225"> Unë u gëzova dhe ata u përkeqësuan. </text>
<text sub="clublinks" start="2122.205" dur="1.105"> (chuckles) </text>
<text sub="clublinks" start="2123.31" dur="4.588"> Pra, nuk bëhet fjalë për një mendim pozitiv të rreme të Pollyanna-s. </text>
<text sub="clublinks" start="2127.898" dur="3.352"> Nëse veproj entuziast, do të jem entuziast. </text>
<text sub="clublinks" start="2131.25" dur="2.88"> Jo, jo, jo, jo, është shumë, shumë më thellë se kaq. </text>
<text sub="clublinks" start="2134.13" dur="5"> Ne nuk gëzohemi, dëgjojmë dhe nuk gëzohemi për problemin. </text>
<text sub="clublinks" start="2140.17" dur="5"> Ne gëzohemi për problemin, ndërsa jemi në problem, </text>
<text sub="clublinks" start="2145.71" dur="2.13"> ka akoma shumë gjëra për tu gëzuar. </text>
<text sub="clublinks" start="2147.84" dur="2.92"> Jo vetë problemi, por gjërat e tjera </text>
<text sub="clublinks" start="2150.76" dur="2.514"> se ne mund të gëzohemi për problemet. </text>
<text sub="clublinks" start="2153.274" dur="2.836"> Pse mund të gëzohemi edhe në problem? </text>
<text sub="clublinks" start="2156.11" dur="2.54"> "Për shkak se ne e dimë se ka një qëllim për të. </text>
<text sub="clublinks" start="2158.65" dur="1.74"> Sepse e dimë që Zoti nuk do të na lërë kurrë. </text>
<text sub="clublinks" start="2160.39" dur="2.97"> Sepse ne dimë shumë gjëra të ndryshme. </text>
<text sub="clublinks" start="2163.36" dur="1.81"> Ne e dimë që Zoti ka një qëllim. </text>
<text sub="clublinks" start="2165.17" dur="4.58"> Vini re se ai konsideron si gëzim të pastër. </text>
<text sub="clublinks" start="2169.75" dur="1.98"> Rrethoni fjalën konsideroni. </text>
<text sub="clublinks" start="2171.73" dur="4.8"> Konsideroni se do të thotë të krijoni me qëllim mendjen tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="2176.53" dur="2.22"> Keni një rregullim qëndrimi </text>
<text sub="clublinks" start="2178.75" dur="1.71"> që do të duhet të bësh këtu. </text>
<text sub="clublinks" start="2180.46" dur="3.869"> A është zgjedhja juaj të gëzohet? </text>
<text sub="clublinks" start="2184.329" dur="3.201"> Në Psalmin 34 vargu një, thotë ai </text>
<text sub="clublinks" start="2187.53" dur="3.69"> Unë do ta bekoj Zotin në çdo kohë. </text>
<text sub="clublinks" start="2191.22" dur="1.39"> Në të gjitha kohët. </text>
<text sub="clublinks" start="2192.61" dur="0.92"> Dhe ai thotë se unë do. </text>
<text sub="clublinks" start="2193.53" dur="2.48"> Ashtë një zgjedhje e vullnetit, është një vendim. </text>
<text sub="clublinks" start="2196.01" dur="1.66"> Ashtë një angazhim, është një zgjedhje. </text>
<text sub="clublinks" start="2197.67" dur="4.08"> Tani do të kaloni këto muaj përpara </text>
<text sub="clublinks" start="2201.75" dur="2.4"> ose me një qëndrim të mirë ose me një qëndrim të keq. </text>
<text sub="clublinks" start="2204.15" dur="2.7"> Nëse qëndrimi juaj është i keq, ju do të bëni veten </text>
<text sub="clublinks" start="2206.85" dur="2.35"> dhe të gjithë të tjerët përreth jush të mjerë. </text>
<text sub="clublinks" start="2209.2" dur="3.15"> Por nëse qëndrimi juaj është i mirë, është zgjedhja juaj të gëzoheni. </text>
<text sub="clublinks" start="2212.35" dur="1.76"> Ju thoni, le të shohim në anën e ndritshme. </text>
<text sub="clublinks" start="2214.11" dur="3.09"> Le të gjejmë gjërat për të cilat mund t'i falënderojmë Perëndia. </text>
<text sub="clublinks" start="2217.2" dur="2.15"> Dhe le të kuptojmë se edhe në të keqe, </text>
<text sub="clublinks" start="2219.35" dur="2.88"> Zoti mund të sjellë të mirën nga e keqja. </text>
<text sub="clublinks" start="2222.23" dur="2.29"> Kështu që bëni një rregullim të qëndrimit. </text>
<text sub="clublinks" start="2224.52" dur="3.25"> Nuk do të jem i hidhur në këtë krizë. </text>
<text sub="clublinks" start="2227.77" dur="3.23"> Do të jem më mirë në këtë krizë. </text>
<text sub="clublinks" start="2231" dur="4.39"> Do të zgjedh, është zgjedhja ime të gëzohem. </text>
<text sub="clublinks" start="2235.39" dur="3.41"> Mirë, numri dy, kërkesa R e dytë. </text>
<text sub="clublinks" start="2238.8" dur="4.08"> Dhe kjo është t'i kërkojmë Zotit dituri. </text>
<text sub="clublinks" start="2242.88" dur="3.29"> Kjo është ajo që ju dëshironi të bëni në çdo kohë kur jeni në një krizë. </text>
<text sub="clublinks" start="2246.17" dur="2.39"> Ju dëshironi t'i kërkoni Perëndisë mençuri. </text>
<text sub="clublinks" start="2248.56" dur="2.1"> Javën e kaluar, nëse keni dëgjuar mesazhin e javës së kaluar, </text>
<text sub="clublinks" start="2250.66" dur="2.72"> dhe nëse e keni humbur atë, kthehuni përsëri në internet dhe shikojeni atë mesazh </text>
<text sub="clublinks" start="2253.38" dur="5"> duke e bërë atë përmes luginës së virusit pa frikë. </text>
<text sub="clublinks" start="2260.09" dur="2.15"> Choiceshtë zgjedhja juaj të gëzoheni, </text>
<text sub="clublinks" start="2262.24" dur="2.733"> por atëherë ju kërkoni Zotin për mençuri. </text>
<text sub="clublinks" start="2265.89" dur="2.13"> Dhe ju i kërkoni Zotit dituri dhe luteni </text>
<text sub="clublinks" start="2268.02" dur="1.51"> dhe ju luteni për problemet tuaja. </text>
<text sub="clublinks" start="2269.53" dur="2.99"> Vargu i shtatë e thotë këtë në Jakovin një. </text>
<text sub="clublinks" start="2272.52" dur="4.83"> Nëse në këtë proces ndonjë nga ju nuk e di se si të takohet </text>
<text sub="clublinks" start="2277.35" dur="4.05"> ndonjë problem i veçantë, ky është jashtë përkthimit të Phillips. </text>
<text sub="clublinks" start="2281.4" dur="2.24"> Nëse në proces ndonjë nga ju nuk e di se si të takohet </text>
<text sub="clublinks" start="2283.64" dur="3.44"> ndonjë problem të veçantë ju vetëm duhet të pyesni Zotin </text>
<text sub="clublinks" start="2287.08" dur="2.65"> që u jep zemërgjerësi të gjithë njerëzve </text>
<text sub="clublinks" start="2289.73" dur="2.6"> pa i bërë ata të ndjehen fajtorë. </text>
<text sub="clublinks" start="2292.33" dur="3.45"> Dhe mund të jeni i sigurt se mençuria e nevojshme </text>
<text sub="clublinks" start="2295.78" dur="1.963"> do t'ju jepet. </text>
<text sub="clublinks" start="2298.65" dur="2.18"> Ata thonë pse për të gjitha gjërat do të kërkoja mençuri </text>
<text sub="clublinks" start="2300.83" dur="1.35"> në mes të një problemi? </text>
<text sub="clublinks" start="2303.29" dur="2.07"> Kështu që ju mësoni prej saj. </text>
<text sub="clublinks" start="2305.36" dur="1.57"> Kështu që ju mund të mësoni nga problemi, </text>
<text sub="clublinks" start="2306.93" dur="1.48"> kjo është arsyeja pse ju kërkoni mençuri. </text>
<text sub="clublinks" start="2308.41" dur="4.26"> Muchshtë shumë më e dobishme nëse do të ndaloni të pyesni pse, </text>
<text sub="clublinks" start="2312.67" dur="3.04"> pse po ndodh kjo, dhe fillo të pyesësh çfarë, </text>
<text sub="clublinks" start="2315.71" dur="1.45"> cfare doni te mesoj? </text>
<text sub="clublinks" start="2318.09" dur="1.92"> Farë doni që unë të bëhem? </text>
<text sub="clublinks" start="2320.01" dur="2.27"> Si mund të rritem nga kjo? </text>
<text sub="clublinks" start="2322.28" dur="2.17"> Si mund të bëhem një grua më e mirë? </text>
<text sub="clublinks" start="2324.45" dur="4.51"> Si mund të bëhem njeri më i mirë gjatë kësaj krize? </text>
<text sub="clublinks" start="2328.96" dur="1.32"> Po, jam duke u testuar. </text>
<text sub="clublinks" start="2330.28" dur="1.53"> Nuk do të shqetësohem pse. </text>
<text sub="clublinks" start="2331.81" dur="1.71"> Pse me të vërtetë nuk ka rëndësi. </text>
<text sub="clublinks" start="2333.52" dur="3.77"> Ajo që ka rëndësi është çfarë, çfarë do të bëhem, </text>
<text sub="clublinks" start="2337.29" dur="3.7"> dhe çfarë do të mësoj nga kjo situatë? </text>
<text sub="clublinks" start="2340.99" dur="2.71"> Dhe për ta bërë atë, ju duhet të kërkoni mençuri. </text>
<text sub="clublinks" start="2343.7" dur="2.56"> Kështu që ai thotë se sa herë që të keni nevojë për mençuri, thjesht pyesni Zotin, </text>
<text sub="clublinks" start="2346.26" dur="1.61"> Do t'ua dhurojë Zoti. </text>
<text sub="clublinks" start="2347.87" dur="2.2"> Kështu që ti thua, Zot, unë kam nevojë për mençuri si nënë. </text>
<text sub="clublinks" start="2350.07" dur="3.23"> Fëmijët e mi do të jenë në shtëpi për muajin tjetër. </text>
<text sub="clublinks" start="2353.3" dur="2.22"> Kam nevojë për mençuri si baba. </text>
<text sub="clublinks" start="2355.52" dur="3.48"> Si mund të drejtoj kur punët tona janë në rrezik </text>
<text sub="clublinks" start="2359" dur="1.553"> dhe nuk mund te punoj tani? </text>
<text sub="clublinks" start="2362.05" dur="1.45"> Kërkojini Zotit dituri. </text>
<text sub="clublinks" start="2363.5" dur="1.84"> Mos pyet pse, por pyet çfarë. </text>
<text sub="clublinks" start="2365.34" dur="2.99"> Kështu që së pari ju gëzoheni, ju merrni një qëndrim pozitiv </text>
<text sub="clublinks" start="2368.33" dur="3.14"> duke thënë se do ta falënderoj Zotin jo për problemin, </text>
<text sub="clublinks" start="2371.47" dur="3.14"> por do të falënderoj Zotin në problem. </text>
<text sub="clublinks" start="2374.61" dur="2.92"> Sepse e mira e Zotit edhe kur jeta thith. </text>
<text sub="clublinks" start="2377.53" dur="2.137"> Prandaj po e quaj këtë seri </text>
<text sub="clublinks" start="2379.667" dur="5"> "Një besim i vërtetë që funksionon kur jeta nuk ka." </text>
<text sub="clublinks" start="2385.41" dur="1.473"> Kur jeta nuk funksionon. </text>
<text sub="clublinks" start="2387.96" dur="1.69"> Kështu që unë gëzohem dhe kërkoj. </text>
<text sub="clublinks" start="2389.65" dur="4.32"> Gjëja e tretë që James thotë të bëjë është të pushosh. </text>
<text sub="clublinks" start="2393.97" dur="4.83"> Po, vetëm kinda qetësohu, mos u merr veten </text>
<text sub="clublinks" start="2398.8" dur="3.86"> të gjitha në një grumbull nervash. </text>
<text sub="clublinks" start="2402.66" dur="2.64"> Mos u stresohuni aq sa nuk mund të bëni asgjë. </text>
<text sub="clublinks" start="2405.3" dur="1.33"> Mos u shqetëso për të ardhmen. </text>
<text sub="clublinks" start="2406.63" dur="2.83"> Zoti thotë që do të kujdesem për ju, më besoni. </text>
<text sub="clublinks" start="2409.46" dur="2.42"> Ju i besoni Zotit të dini se çfarë është më e mira. </text>
<text sub="clublinks" start="2411.88" dur="2.17"> Ju bashkëpunoni me të. </text>
<text sub="clublinks" start="2414.05" dur="4.84"> Ju nuk bëni qark të shkurtër situatën ku po kaloni. </text>
<text sub="clublinks" start="2418.89" dur="3.07"> Por ti thjesht thua, Zot, do të pushoj. </text>
<text sub="clublinks" start="2421.96" dur="2.28"> Nuk do të dyshoj. </text>
<text sub="clublinks" start="2424.24" dur="1.87"> Nuk do të dyshoj. </text>
<text sub="clublinks" start="2426.11" dur="2.76"> Unë do t'ju besoj në këtë situatë. </text>
<text sub="clublinks" start="2428.87" dur="3.15"> Vargu i tetë është vargu i fundit që do të shikojmë. </text>
<text sub="clublinks" start="2432.02" dur="1.26"> Epo, do të shikojmë edhe një herë në një minutë. </text>
<text sub="clublinks" start="2433.28" dur="5"> Por vargu tetë thotë, por ju duhet të kërkoni me besim të sinqertë </text>
<text sub="clublinks" start="2438.9" dur="2.49"> pa dyshime sekrete. </text>
<text sub="clublinks" start="2441.39" dur="1.86"> Farë po kërkoni me besim të sinqertë? </text>
<text sub="clublinks" start="2443.25" dur="1.57"> Kërkoni mençuri. </text>
<text sub="clublinks" start="2444.82" dur="2.07"> Dhe thuaj, Zot, unë kam nevojë për mençuri, dhe ju falënderoj </text>
<text sub="clublinks" start="2446.89" dur="1.26"> do të më japësh mençurinë. </text>
<text sub="clublinks" start="2448.15" dur="2.89"> Ju falënderoj, ju po më jepni mençuri. </text>
<text sub="clublinks" start="2451.04" dur="3.06"> Mos u frikësoni, mos dyshoni, </text>
<text sub="clublinks" start="2454.1" dur="2.57"> por ia dilni Zotit. </text>
<text sub="clublinks" start="2456.67" dur="5"> E dini, thotë Bibla, më herët kur theksova </text>
<text sub="clublinks" start="2461.67" dur="3.24"> se i tha këto shumë lloje problemesh. </text>
<text sub="clublinks" start="2464.91" dur="1.8"> E dini, ne flasim për ato janë shumëngjyrësh, </text>
<text sub="clublinks" start="2466.71" dur="2.23"> shumë, shumë lloje problemesh. </text>
<text sub="clublinks" start="2468.94" dur="2.81"> Kjo fjalë në greqisht, shumë lloje problemesh, </text>
<text sub="clublinks" start="2471.75" dur="3.11"> është e njëjta fjalë që është përfshirë në Pjetrin e Parë </text>
<text sub="clublinks" start="2474.86" dur="1.97"> kapitulli i katërt, vargu katër që tha </text>
<text sub="clublinks" start="2476.83" dur="4.11"> Zoti ka shumë lloje hiri për t'ju dhënë. </text>
<text sub="clublinks" start="2480.94" dur="3.35"> Shumë lloje hiri i Zotit. </text>
<text sub="clublinks" start="2484.29" dur="5"> Shtë i njëjti shumëngjyrësh, shumë personalësh, si një diamant. </text>
<text sub="clublinks" start="2489.339" dur="1.694"> Farë po thotë ai atje? </text>
<text sub="clublinks" start="2492.28" dur="2.08"> Për çdo problem që keni, </text>
<text sub="clublinks" start="2494.36" dur="2.87"> ka një hir nga Zoti që është i disponueshëm. </text>
<text sub="clublinks" start="2497.23" dur="5"> Për çdo lloj gjyqi dhe shtrëngimi </text>
<text sub="clublinks" start="2502.74" dur="4.5"> dhe vështirësi, ka një lloj hiri dhe mëshire </text>
<text sub="clublinks" start="2507.24" dur="2.25"> dhe fuqia që Zoti dëshiron të të japë </text>
<text sub="clublinks" start="2509.49" dur="2.05"> për të përputhur me atë problem të veçantë. </text>
<text sub="clublinks" start="2511.54" dur="2.04"> Ju duhet hir për këtë, ju duhet hir për këtë, </text>
<text sub="clublinks" start="2513.58" dur="1"> ju duhet hiri për këtë. </text>
<text sub="clublinks" start="2514.58" dur="3.76"> Zoti thotë që hiri im është po aq i shumëanshëm </text>
<text sub="clublinks" start="2518.34" dur="1.99"> si problemet me të cilat po përballesh. </text>
<text sub="clublinks" start="2520.33" dur="1.27"> Whatfarë po them? </text>
<text sub="clublinks" start="2521.6" dur="1.74"> Unë po them që të gjitha problemet që janë në jetën tënde, </text>
<text sub="clublinks" start="2523.34" dur="2.44"> përfshirë këtë krizë COVID, </text>
<text sub="clublinks" start="2525.78" dur="4.03"> djalli do të thotë të të mposhtësh me këto probleme. </text>
<text sub="clublinks" start="2529.81" dur="4.41"> Por Zoti do të thotë të të zhvillojë përmes këtyre problemeve. </text>
<text sub="clublinks" start="2534.22" dur="3.543"> Ai dëshiron të të mposhtë ty, Satana, por Zoti dëshiron të të zhvillojë. </text>
<text sub="clublinks" start="2539.44" dur="2.12"> Tani, problemet që vijnë në jetën tuaj </text>
<text sub="clublinks" start="2541.56" dur="3.34"> mos u bëni automatikisht një person më të mirë. </text>
<text sub="clublinks" start="2544.9" dur="2.51"> Shumë njerëz bëhen njerëz të hidhur nga 'em. </text>
<text sub="clublinks" start="2547.41" dur="3.28"> Nuk ju bën automatikisht një person më të mirë. </text>
<text sub="clublinks" start="2550.69" dur="2.96"> Attitudeshtë qëndrimi juaj që bën ndryshimin. </text>
<text sub="clublinks" start="2553.65" dur="2.86"> Dhe ja ku dua t'ju jap një gjë tjetër për të kujtuar. </text>
<text sub="clublinks" start="2556.51" dur="3.07"> Numri katër, gjëja e katërt për të kujtuar </text>
<text sub="clublinks" start="2559.58" dur="3.75"> kur po kaloni probleme është të mbani mend </text>
<text sub="clublinks" start="2563.33" dur="1.99"> premtimet e Zotit. </text>
<text sub="clublinks" start="2565.32" dur="1.84"> Mos harroni premtimet e Zotit. </text>
<text sub="clublinks" start="2567.16" dur="1.28"> Kjo është në vargun 12. </text>
<text sub="clublinks" start="2568.44" dur="1.52"> Më lejoni t'ju lexoj këtë premtim. </text>
<text sub="clublinks" start="2569.96" dur="2.363"> Kapitulli i Jakovit, vargu 12. </text>
<text sub="clublinks" start="2573.55" dur="5"> Lum ai person që vazhdon nën gjyq, </text>
<text sub="clublinks" start="2579.84" dur="2.67"> sepse kur ai ka qëndruar në provë, </text>
<text sub="clublinks" start="2582.51" dur="5"> ai do të marrë kurorën e jetës që Zoti ka premtuar, </text>
<text sub="clublinks" start="2587.82" dur="2.75"> ja fjala, për ata që e duan. </text>
<text sub="clublinks" start="2590.57" dur="0.833"> Më lër ta lexoj përsëri. </text>
<text sub="clublinks" start="2591.403" dur="2.057"> Unë dua që ju ta dëgjoni atë nga afër. </text>
<text sub="clublinks" start="2593.46" dur="5"> Lum ai person që vazhdon nën gjyq, </text>
<text sub="clublinks" start="2598.84" dur="3.36"> kush merret me vështirësitë, </text>
<text sub="clublinks" start="2602.2" dur="2.12"> si situata në të cilën gjendemi tani. </text>
<text sub="clublinks" start="2604.32" dur="3.67"> I bekuar do të jetë personi që duron, që vazhdon, </text>
<text sub="clublinks" start="2607.99" dur="3.87"> kush i beson Zotit, i cili vazhdon të besojë nën provë, </text>
<text sub="clublinks" start="2611.86" dur="3.12"> sepse kur ai ka qëndruar në provë, do të dalë </text>
<text sub="clublinks" start="2614.98" dur="2.72"> në anën e pasme, ky gjyq nuk do të zgjasë. </text>
<text sub="clublinks" start="2617.7" dur="1.4"> Ka mbaruar. </text>
<text sub="clublinks" start="2619.1" dur="2.07"> Do të dilni në skajin tjetër të tunelit. </text>
<text sub="clublinks" start="2621.17" dur="4.41"> Do të merrni kurorën e jetës. </text>
<text sub="clublinks" start="2625.58" dur="3.38"> Epo, nuk di as të gjitha çfarë do të thotë, por është mirë. </text>
<text sub="clublinks" start="2628.96" dur="2.7"> Kurora e jetës që Zoti ka premtuar </text>
<text sub="clublinks" start="2631.66" dur="2.373"> për ata që e duan. </text>
<text sub="clublinks" start="2635.73" dur="2.32"> Choiceshtë zgjedhja juaj të gëzoheni. </text>
<text sub="clublinks" start="2638.05" dur="2.92"> Choiceshtë zgjedhja juaj të besoni në mençurinë e Zotit </text>
<text sub="clublinks" start="2640.97" dur="1.72"> në vend që të dyshoni. </text>
<text sub="clublinks" start="2642.69" dur="4.21"> Kërkojini Zotit mençuri që t'ju ndihmojë nga situata juaj. </text>
<text sub="clublinks" start="2646.9" dur="3.23"> Dhe pastaj kërkojini Zotit që besimi të durojë. </text>
<text sub="clublinks" start="2650.13" dur="2.27"> Dhe thuaj, Zot, nuk do të heq dorë. </text>
<text sub="clublinks" start="2652.4" dur="1.793"> Edhe kjo do te kaloje. </text>
<text sub="clublinks" start="2655.329" dur="2.111"> Dikush u pyet një herë, cili është i preferuari juaj </text>
<text sub="clublinks" start="2657.44" dur="0.833"> vargu i Biblës? </text>
<text sub="clublinks" start="2658.273" dur="1.297"> Tha, ndodhi. </text>
<text sub="clublinks" start="2659.57" dur="1.273"> Dhe, pse ju pëlqen ai varg? </text>
<text sub="clublinks" start="2660.843" dur="2.687"> Sepse kur problemet vijnë, unë e di se ata nuk erdhën për të qëndruar. </text>
<text sub="clublinks" start="2663.53" dur="1.194"> Ata erdhën të ndodhin. </text>
<text sub="clublinks" start="2664.724" dur="1.116"> (chuckles) </text>
<text sub="clublinks" start="2665.84" dur="2.88"> Dhe kjo është e vërtetë në këtë situatë të veçantë. </text>
<text sub="clublinks" start="2668.72" dur="3.983"> Nuk po vjen për të qëndruar, po vjen. </text>
<text sub="clublinks" start="2673.56" dur="2.24"> Tani, dua të mbyllem nga ky mendim. </text>
<text sub="clublinks" start="2675.8" dur="3.77"> Një krizë nuk krijon vetëm probleme. </text>
<text sub="clublinks" start="2679.57" dur="3.23"> Shpesh i zbulon ato, shpesh i zbulon ato. </text>
<text sub="clublinks" start="2682.8" dur="4.563"> Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në martesën tuaj. </text>
<text sub="clublinks" start="2688.77" dur="2.76"> Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje </text>
<text sub="clublinks" start="2691.53" dur="1.823"> në marrëdhënien tuaj me Zotin. </text>
<text sub="clublinks" start="2694.26" dur="5"> Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në stilin e jetës tuaj, </text>
<text sub="clublinks" start="2699.29" dur="2.593"> se po e shtyn veten shumë fort. </text>
<text sub="clublinks" start="2702.949" dur="3.181"> Dhe kështu, jini të gatshëm ta lini Perëndinë t'ju flasë </text>
<text sub="clublinks" start="2706.13" dur="5"> në lidhje me atë që duhet të ndryshojë në jetën tuaj, në rregull? </text>
<text sub="clublinks" start="2711.45" dur="1.7"> Unë dua që ju të mendoni për këtë javë, </text>
<text sub="clublinks" start="2713.15" dur="3.44"> dhe më lejoni t'ju jap disa hapa praktikë, mirë? </text>
<text sub="clublinks" start="2716.59" dur="2.47"> Hapat praktikë, numri një, unë dua që ju </text>
<text sub="clublinks" start="2719.06" dur="5"> për të inkurajuar dikë tjetër të dëgjojë këtë mesazh. </text>
<text sub="clublinks" start="2724.55" dur="1.25"> A do ta bësh atë? </text>
<text sub="clublinks" start="2725.8" dur="3.603"> A do ta kaloni këtë lidhje dhe do t'ia dërgoni një shoku? </text>
<text sub="clublinks" start="2729.403" dur="3.337"> Nëse kjo ju ka inkurajuar, kaloni atë, </text>
<text sub="clublinks" start="2732.74" dur="2.3"> dhe bëhu një inkurajues këtë javë. </text>
<text sub="clublinks" start="2735.04" dur="4.84"> Të gjithë rreth jush kanë nevojë për inkurajim gjatë kësaj krize. </text>
<text sub="clublinks" start="2739.88" dur="1.779"> Kështu që dërgoni një lidhje. </text>
<text sub="clublinks" start="2741.659" dur="5"> Dy javë më parë kur kishim kishë në kampuset tona, </text>
<text sub="clublinks" start="2747.52" dur="3.11"> në Lake Forest dhe të gjitha kampuset tona të Saddleback, </text>
<text sub="clublinks" start="2750.63" dur="3.53"> rreth 30,000 njerëz u shfaqën në kishë. </text>
<text sub="clublinks" start="2754.16" dur="4.14"> Por këtë javë të kaluar kur duhej të anulonim shërbimet </text>
<text sub="clublinks" start="2758.3" dur="1.87"> dhe të gjithë duhej të shikonim në internet, i thashë, </text>
<text sub="clublinks" start="2760.17" dur="3.38"> të gjithë shkojnë në grupin tuaj të vogël dhe ftoni fqinjët tuaj </text>
<text sub="clublinks" start="2763.55" dur="2.94"> dhe ftoni miqtë tuaj në grupin tuaj të vogël, </text>
<text sub="clublinks" start="2766.49" dur="0.95"> kishim 181,000 </text>
<text sub="clublinks" start="2767.44" dur="5"> ISP-të e shtëpive tona të lidhura me shërbimin. </text>
<text sub="clublinks" start="2776.3" dur="3.41"> Kjo do të thotë ndoshta një gjysmë milioni njerëz </text>
<text sub="clublinks" start="2779.71" dur="1.96"> shikuar mesazhin e javës së kaluar. </text>
<text sub="clublinks" start="2781.67" dur="3.04"> Një gjysmë milioni njerëz ose më shumë. </text>
<text sub="clublinks" start="2784.71" dur="3.63"> Pse, sepse i ke thënë dikujt tjetër që të shikojë. </text>
<text sub="clublinks" start="2788.34" dur="4.56"> Dhe dua t'ju inkurajoj të jeni dëshmitar i një lajmi të mirë </text>
<text sub="clublinks" start="2792.9" dur="2.79"> këtë javë në një botë që ka nevojë shumë të madhe për një lajm të mirë. </text>
<text sub="clublinks" start="2795.69" dur="1.4"> Njerëzit duhet ta dëgjojnë këtë. </text>
<text sub="clublinks" start="2797.09" dur="1.18"> Dërgoni një lidhje. </text>
<text sub="clublinks" start="2798.27" dur="5"> Unë besoj se mund të inkurajonim një milion njerëz këtë javë </text>
<text sub="clublinks" start="2803.29" dur="3.8"> nëse të gjithë do të kalonim mesazhin, mirë? </text>
<text sub="clublinks" start="2807.09" dur="3.16"> Numri dy, nëse jeni në një grup të vogël, ne nuk do të gonna </text>
<text sub="clublinks" start="2810.25" dur="3.45"> të jetë në gjendje të takohet, të paktën këtë muaj, kjo është e sigurt. </text>
<text sub="clublinks" start="2813.7" dur="3.95"> Dhe kështu do t'ju inkurajoja të krijoni një takim virtual. </text>
<text sub="clublinks" start="2817.65" dur="1.79"> Mund të keni një grup në internet. </text>
<text sub="clublinks" start="2819.44" dur="0.97"> Si e bën atë? </text>
<text sub="clublinks" start="2820.41" dur="2.63"> Epo, ka produkte atje si Zoom. </text>
<text sub="clublinks" start="2823.04" dur="2.52"> Ju dëshironi të kontrolloni se Zoom, është falas. </text>
<text sub="clublinks" start="2825.56" dur="2.56"> Dhe mund të shkoni atje dhe t'u thoni të gjithëve që të zmadhojnë </text>
<text sub="clublinks" start="2828.12" dur="1.74"> në telefonin e tyre ose në kompjuterin e tyre, </text>
<text sub="clublinks" start="2829.86" dur="3.58"> dhe ju mund të lidhni gjashtë ose tetë ose 10 persona, </text>
<text sub="clublinks" start="2833.44" dur="3.15"> dhe ju mund ta keni grupin tuaj këtë javë në Zoom. </text>
<text sub="clublinks" start="2836.59" dur="3.19"> Dhe mund ta shihni fytyrën tjetër, si Facebook Live, </text>
<text sub="clublinks" start="2839.78" dur="2.933"> ose është si disa nga të tjerët, ju e dini, </text>
<text sub="clublinks" start="2844.84" dur="5"> çfarë ka në iPhone kur shikon FaceTime. </text>
<text sub="clublinks" start="2850.12" dur="1.82"> Epo, nuk mund ta bësh këtë me një grup të madh, </text>
<text sub="clublinks" start="2851.94" dur="2.39"> por ju mund ta bëni atë me një person. </text>
<text sub="clublinks" start="2854.33" dur="3.52"> Dhe kështu inkurajoni njeri-tjetrin ballë për ballë përmes teknologjisë. </text>
<text sub="clublinks" start="2857.85" dur="2.66"> Tani kemi teknologji që nuk ishte në dispozicion. </text>
<text sub="clublinks" start="2860.51" dur="3.59"> Prandaj kontrolloni Zoom për një grup virtual të vogël. </text>
<text sub="clublinks" start="2864.1" dur="1.17"> Dhe në të vërtetë këtu në internet </text>
<text sub="clublinks" start="2865.27" dur="1.85"> mund të merrni disa informata gjithashtu. </text>
<text sub="clublinks" start="2867.12" dur="3.244"> Numri tre, nëse nuk jeni në një grup të vogël, </text>
<text sub="clublinks" start="2870.364" dur="4.096"> Unë do t'ju ndihmoj të futeni në një grup në internet këtë javë, do ta bëj. </text>
<text sub="clublinks" start="2874.46" dur="2.33"> E tëra çfarë ju duhet të bëni është të më dërgoni me email, </text>
<text sub="clublinks" start="2876.79" dur="3.225"> PastorRick@saddleback.com. </text>
<text sub="clublinks" start="2880.015" dur="4.815"> PastorRick @ shalë, me një fjalë, SADDLEBACK, </text>
<text sub="clublinks" start="2884.83" dur="2.81"> saddleback.com, dhe unë do të lidhem </text>
<text sub="clublinks" start="2887.64" dur="2.57"> te një grup në internet, mirë? </text>
<text sub="clublinks" start="2890.21" dur="2.79"> Atëherë sigurohuni nëse jeni pjesë e Kishës Saddleback </text>
<text sub="clublinks" start="2893" dur="2.84"> për të lexuar gazetën tuaj të përditshme që po dërgoj </text>
<text sub="clublinks" start="2895.84" dur="2.03"> çdo ditë gjatë kësaj krize. </text>
<text sub="clublinks" start="2897.87" dur="2.1"> Quhet "Shalë në shtëpi". </text>
<text sub="clublinks" start="2899.97" dur="3.5"> Ka këshilla, ka mesazhe inkurajuese, </text>
<text sub="clublinks" start="2903.47" dur="2.14"> ka lajme që mund të përdorni. </text>
<text sub="clublinks" start="2905.61" dur="1.56"> Një gjë shumë praktike. </text>
<text sub="clublinks" start="2907.17" dur="2.17"> Ne duam të qëndrojmë në kontakt me ju çdo ditë. </text>
<text sub="clublinks" start="2909.34" dur="1.32"> Merrni "Shalleback në shtëpi". </text>
<text sub="clublinks" start="2910.66" dur="2.69"> Nëse nuk kam adresën tuaj të emailit, </text>
<text sub="clublinks" start="2913.35" dur="1.42"> atëherë nuk po e merrni. </text>
<text sub="clublinks" start="2914.77" dur="2.46"> Dhe mund të më dërgoni me email adresën tuaj </text>
<text sub="clublinks" start="2917.23" dur="4.41"> te PastorRick@saddleback.com, dhe unë do t'ju vë në listë, </text>
<text sub="clublinks" start="2921.64" dur="2.37"> dhe ju do të merrni lidhjen e përditshme, </text>
<text sub="clublinks" start="2924.01" dur="3.76"> buletini i përditshëm "Shalë në shtëpi". </text>
<text sub="clublinks" start="2927.77" dur="2.09"> Thjesht dua të mbyllem para se të lutem </text>
<text sub="clublinks" start="2929.86" dur="2.15"> duke thënë përsëri se sa shumë të dua. </text>
<text sub="clublinks" start="2932.01" dur="1.72"> Unë jam duke u lutur për ju çdo ditë, </text>
<text sub="clublinks" start="2933.73" dur="1.9"> dhe do të vazhdoj të lutem për ju. </text>
<text sub="clublinks" start="2935.63" dur="2.68"> Ne do ta kapërcejmë këtë së bashku. </text>
<text sub="clublinks" start="2938.31" dur="2.33"> Ky nuk është fundi i tregimit. </text>
<text sub="clublinks" start="2940.64" dur="3.4"> Zoti është akoma në fronin e tij dhe Zoti do ta përdorë këtë </text>
<text sub="clublinks" start="2944.04" dur="4.16"> për të rritur besimin tuaj, për t'i sjellë njerëzit në besim. </text>
<text sub="clublinks" start="2948.2" dur="1.8"> E kush e di se çfarë do të ndodhë. </text>
<text sub="clublinks" start="2950" dur="3.07"> Ne mund të kishim një ringjallje shpirtërore nga e gjithë kjo </text>
<text sub="clublinks" start="2953.07" dur="2.66"> sepse njerëzit shpesh i drejtohen Zotit </text>
<text sub="clublinks" start="2955.73" dur="1.87"> kur ata po kalojnë kohë të vështira. </text>
<text sub="clublinks" start="2957.6" dur="1.09"> Më lër të lutem për ty. </text>
<text sub="clublinks" start="2958.69" dur="1.66"> Baba, dua t'ju falënderoj për të gjithë </text>
<text sub="clublinks" start="2960.35" dur="1.48"> kush po degjon tani. </text>
<text sub="clublinks" start="2961.83" dur="5"> Le të jetojmë mesazhin e kapitullit të parë të James, </text>
<text sub="clublinks" start="2967.39" dur="2.78"> gjashtë ose shtatë vargje të para. </text>
<text sub="clublinks" start="2970.17" dur="4.25"> Mund të mësojmë se problemet vijnë, ato do të ndodhin, </text>
<text sub="clublinks" start="2974.42" dur="5"> ato janë të ndryshueshme, ato janë të qëllimshme dhe se do të fitoni </text>
<text sub="clublinks" start="2979.81" dur="2.41"> përdorni ato për mirë në jetën tonë nëse do t'ju besojmë. </text>
<text sub="clublinks" start="2982.22" dur="1.49"> Na ndihmoni të mos dyshojmë. </text>
<text sub="clublinks" start="2983.71" dur="4"> Na ndihmo të gëzohemi, të kërkojmë, Zot, </text>
<text sub="clublinks" start="2987.71" dur="3.53"> dhe për të kujtuar premtimet tuaja. </text>
<text sub="clublinks" start="2991.24" dur="3.45"> Dhe lutem për të gjithë që ata të kenë një javë të shëndetshme. </text>
<text sub="clublinks" start="2994.69" dur="2.87"> Në emrin e Jezusit, amen. </text>
<text sub="clublinks" start="2997.56" dur="1.07"> Zoti ju bekoftë, të gjithë. </text>
<text sub="clublinks" start="2998.63" dur="1.823"> Kalojeni këtë tek dikush tjetër. </text>