З & А со GSD 020 со CC subtitles

Баба Jiи е блиско присуство на мајсторот добар ученик на ученикот, или по Неговата благодат? „Премногу блиските раси растат презир“. Знаете, понекогаш кога сте премногу блиски, едноставно, склоноста на умот е да распадне сè. Значи, почнуваме да анализираме сè што ќе каже, што прави - и многу пати не можеме да го разбереме. Значи, кога сте премногу блиски, кога молецот ќе се приближи до огнот, за да може да изгори. Ви благодарам, Баба Jiи. Баба Jiи, можеш ли да кажеш нешто за животните форми, кои минуваат низ последиците од своите постапки (богјун), и оние кои создаваат дела (карамјуни). Погледнете, кога зборуваме за циклус 84, според Ведите е поделен на 2 дела. Вие знаете дека кога Бог создал - според хиндуистичкиот концепт, според концептот на Ведите, кога Бог го создал создавањето, Направено од… а потоа создаде 8.400.000 видови суштества И тогаш ги подели во две групи - едниот е карамјуни, а другиот е божуни. Значи, гоџуните се оние кои ја отплаќаат кармата; тие не создаваат карма. И карамјуни се оние кои ја отплаќаат кармата, и тие исто така создаваат карма. Погледни го на овој начин, ако некој има специфичен да речеме многу карма, зависи од видот во кој е роден. Овој вид битие има свој товар на карма. Кога помина низ тоа, напредок во развојот на следниот. Кога поминува низ кармата во оваа фаза на битие, продолжува до друг вид на тело. Значи, тоа е скала. Се качувате по скалилата. И како отплаќате станувате полесни и напредувате нагоре. И тогаш, во одреден момент, со Неговата благодат, ќе заминеш божун. Освен за човечки суштества, сите божјуни се вклучувајќи ги и таканаречените небесни суштества, за што понекогаш зборуваме ... божжини. Како што се развивате, ќе се искачите на Карамјуни. И во што се разликува карамјуни и богјун? Во Карамјун имаш вивак, имате способност да разликувате. Богјун реагира на дразби. Во карамјун, треба да размислите од вас се очекува да разликувате ќе бидете објективни и ќе одите напред. Затоа во Карамјун не само што отплаќате, туку и создавате карма. И само во Карамјун, можеш да постигнеш спасение боџјуните не можат. Богјун прво мора да се развие во карамјун, за да можат да го достигнат спасението. Па тие плаќаат. Покрај отплата, вие создавате и. И во карамјун, ако вашиот кармички товар што го создадовте, е толку голем, товарот ти е преголем, за да можете да се спуштите по скалата. Дали знаеш? Се качивте по скалилата, ти си на последното место, жртвуваш малку, и повеќе нема да ти треба скала, се искачуваш над него. Но, сепак на последното скалило, ако foot ти се лизне ногата, Не можете да знаете каде да одите повторно фаќаш и на кое скалило ќе завршиш. Затоа, во Ади грант е речено: „Од 8,4 милиони видови, Бог го благослови човекот со голема благодат. Човечко суштество кое не успее ја пропушта оваа шанса, тој ќе претрпи болка од доаѓање и одење “. Во оваа рунда 84, е врв на човечко суштество - „Бог го благослови човекот со голема слава“. Дали разбираш? Тој има таква позиција „Оној што промаши -“. Тој користи пример на скала тука, дека се искачивме на скалата, но ако се лизнеш во овој клучен момент, не знаеш каде да се фатиш во кој јуни (животна форма) ќе одите. Значи, мора да се вратиш назад и циклус раѓање и смрт, среќа и тага. „Тој ќе претрпи болка од доаѓање и одење. Haveе мора да доаѓаме повторно и повторно. Баба Jiи, ако знаевме колку е важно ова, тоа навистина би влијаело на нашите Кога ќе го земеш, ако вклучивме броеви, 8.400.000 видови суштества, ако сте поминале низ секој од тие видови па ќе добиете човечко раѓање по 8.400.000 години. Дали разбираш? И знаеме дека постојат многу видови суштества, Едноставно… дрвја и растенија кои ќе живеат стотици години. Тоа дури не може да се пресмета, после се што поминавме, каква болка и страдање моравме да доживееме, да го добие овој статус, и сега кога го достигнавме, тоа го земаме здраво за готово. Или не знаеме или не го разбираме. Мислам дека сите добро разбираме. Не е дека не правиме разлика помеѓу правилно и погрешно, ние едноставно го земаме сето тоа здраво за готово и мислиме дека тоа ќе им се случи на другите, а не на нас. Ви благодарам, Баба Jiи. Хазура, која е разликата помеѓу loveубовта и зависноста? Loveубовта ви помага да пораснете зависноста те влече надолу. Знаеш, мислам, како што зборувавме минатиот пат, loveубов ... навистина не знаеме што е loveубов. Loveубов, loveубов е нешто над нашето разбирање. Мора да научите да давате убов. Има еден прекрасен цитат од Кришнамурти, каде што вели дека е тешко да се објасни или разбере loveубовта. Но, секако можеме да зборуваме за тоа што не е loveубов. Loveубовта е позитивен квалитет. Кога велиме дека сакаме некого, почнуваме да бидеме alousубоморни не сакаме да споделуваме ние сме доминантни, и тоа се негативни карактеристики. И тоа не е убов. Loveубовта е нешто што нè подигнува. Loveубовта е нешто што не води надвор од физичкото. Значи, всушност, ние се обидуваме преку духовен процес, отворен за loveубов. Знаете, повеќето од нас се програмирани, и затоа доживуваме само одреден аспект на оваа убов. Додека не се отворите целосно, не можеш да доживееш убов. Ви благодарам, Хазура. Хазура, имам две прашања. Прво, убаво ни објаснивте, како што еволуиравме низ 8,4 милиони видови суштества до раѓањето на човекот. Многу луѓе се предмет на заблуда дека кога ќе поминеме низ еволуција и ќе добиеме човечко раѓање, ја завршивме целата карма што требаше да ја поминеме, а потоа се вознесе на човечко раѓање. Но, би сакал да истакнам дека дури и по добивањето на човечко раѓање со благодатта Божја, сè уште сме сигурни во нашата синхронизација или во кармата за складирање. Знаете, ние не треба да се зафаќаме со работи како синхерна карма, судбоносна карма, итн. Ние ги користиме овие термини само како средство за објаснување. Сè што треба да знаеме е дека сме дел од кармичка пајажина. Да се ​​биде дел од мрежата на кармата значи дека сè уште имаме карма. Имаме тело - тоа значи карма, знаеш? Без разлика дали сме добри или лоши. Додека не се искачиме над неа, Овој циклус ќе продолжи, нели? „Вие ќе бидете одговорни за секоја акција што ќе ја преземете. Затоа, откако ќе поминеме низ последиците, тоа значи дека сè уште имаме карма. Тоа е, сè додека сме во телото, правиме дела. Но, ако сакаме да го достигнеме спасението, мора да се издигнеме над кармата. Сега честопати прашуваме за добра и лоша карма - ако некој направи добри дела и се посвети на добротворни цели Имаме една изрека: „Откажувањето води до престолот, а владеењето води во пекол! Некој може да направи добри дела и да направи милосрдие - и акумулира многу добра карма. Откако ќе има добра карма, тој ќе се врати како крал или владетел. Кога ќе се врати како крал или владетел, им подлегнува на сетилните задоволства, и ќе мора да биде одговорен за тоа, и така циклусот продолжува. Затоа вели Ади Грант „Тој е супериорен во однос на подароците, добротворството и одрекувањето. Јазик што го повторува името на Бога, тоа ќе доведе личност до исполнување “. Вид на посветеност што ги надминува сите други видови, е медитација за нас, медитација за Шабд. И штом медитираме за Шабд, кога ќе почнеме да медитираме тогаш како што вели мајсторот во Ади грант: „Одете каде можете да нè добиете Божји нас. Благодарение на благодатта на мајсторот, вклучете се во медитација “. Значи, сè додека не медитираме за ова нас - бидејќи единствениот начин да ги споредите вашите кармички сметки е Шабд. „Сабд ќе ја избрише трагата од кармата, Shabd ќе ве поврзе со оригиналната Shabd. " Нема друг начин. Без него, сите ќе бидат заробени во мрежата на карма. Добра карма, лоша карма - дебитни и кредитни ќе продолжат. И дури и ако треба да искрена карма, ќе биде избришан од Шабд. Знаете, ние никогаш не можеме да ја избришеме нашата карма. Тој ќе ја преземе нашата одговорност и ќе нè подигне над сето ова. Едноставно кажано, немаме сила и моќ. Што и да создадеме - добра карма, лоша карма - тоа ќе продолжи. Но, штом ќе се свртиме кон Него, веднаш штом ќе се доставиме ќе ја преземе нашата одговорност - само тогаш можеме да се издигнеме над оваа наша состојба. Моето второ прашање, Баба Jiи, се вели дека ученик кој бара засолниште кај својот Господар и се занимава со пракса за медитација, поминува низ три фази. Првиот е трпеливоста, второто е задоволство, а третата е благодарноста. Би сакал да ве замолам да ги објасните овие три фази. Се вративме на темата предавање. Првите две во основа значат трпеливост и поднесување - каде е Неговата волја нашата заповед, нели? Штом сè е Негова волја, и живееме во Неговата волја, тогаш веќе не разликуваме ништо. „Тој смета дека задоволството и болката се исти, и не прави разлика помеѓу триумф и срам “. Па, кои би биле противречностите? Тогаш нема што да се класифицираат како добри и лоши, затоа што тогаш прифаќаме сè како Негова волја, знаеме дека е добро за нас да го добиеме од Бога. Тогаш не останува никаква противречност. Така, излеговме од сферата на трпеливоста во задоволство. Тогаш ние ... тоа е подреденост, мора да се предадеме. Ви благодарам Баба Jiи. Баба Jiи, сите ние се бориме со донесување одлуки во животот, и ако сме на пат, како можеме да знаеме дека одлуките што се обидуваме да ги донесеме се вистинските? Учиме преку искуство. Мислам дека некогаш не се родил некој со таков степен на зрелост што тој би знаел сè. Погледнете - еволуцијата на животот е како будење, ние доживуваме нешто секој ден. И овие искуства нè учат: добро, лошо. Значи никој не знае. Ние мора да го поминеме нашето искуство. „Искуството ги учи младите да бидат стари, и стари да бидат млади “. Како општо правило, што и да не доведе до нашата цел - - Боже, тоа е добро. Што и да не оттргнува од нашата цел, треба да го избегнуваме ова. Но, ако нашите намери се точни и одлуките што ги донесовме, не одговара на некој друг, како да се погледне на тоа? Ниту една одлука што ќе ја донесете нема да одговара на сите. Тоа е твое животно искуство сосема различно од нечие искуство. Она што е храна за еден може да биде отров за друг. Лекот што ви одговара нема да одговара на сите. Тие може да имаат реакција на тоа. Значи, од наша гледна точка, какво искуство не научи, што и да мислиме дека е исправно - мора да одлучиме, да продолжиме понатаму. Сепак, ова не мора да значи дека сите се согласуваат со одлуката, и дека ќе одговара на сите. Значи, ние не треба да печат, но да се најде решение што сметаме дека е исправно, и потоа слушај го другиот, дознајте какво искуство го научило, какво е неговото гледиште и потоа обидете се да донесете заеднички заклучок. Моето второ прашање, Баба Jiи, е како да разликувам помеѓу среќен живот и успешен живот? Не знам што е успех. Денес, обемот на успехот се промени. Во старите добри времиња, успехот беше кога луѓето те почитуваа се залагавте за вашите идеали, за нивните мислења, тогаш бевте многу почитувана личност. Тоа се смени во денешно време. Не Денес гледаме пари, гледаме богатство, сè се мери во однос на материјалните работи. Но, ние не добиваме задоволство од овие работи. Тие само го стимулираат вкусот, тие ја будат во нас желбата да имаме сè повеќе и повеќе. Задоволството мора да дојде одвнатре, кога ќе се споредиш со себе си. Ако сте усогласени со самите себе, вие сте задоволни со самите себе без оглед кој ќе каже нешто за вас, тоа не менува ништо. И тоа нема никаква врска колку си сиромашен или богат. Задоволен значи да научиме да живееме во Неговата волја и да го прифатиме. „Ако ми го дадете кралството за да владеам, како е мојата слава во тоа? Ако ме направиш просјак, што можам да изгубам? “ Може да ве однесе до врвот, може да ве повлече на дното, и вие го прифаќате, добро, ако го сака ова, прашува, среќен сум. Ви благодарам, Баба Jiи. Баба Jiи, навистина е можно за умот да се жртвува, сè додека е врзана за нашето „јас“? Умот секогаш бара нешто за да го надополни секоја жртва што ја дава. Ова се должи на начинот на кој го програмиравме умот. Во зависност од програмата што ја ставате во неа, умот ќе се однесува. Умот не беше секогаш таков. Затоа мистиците се обидуваат да ни објаснат тоа што си го направил од памет првично не беше така. „О, ум, ти си олицетворение на божествената светлина, препознајте го своето потекло! “ Така, Ади грант ни рече, препознајте го вашето вистинско јас. Умот не беше толку пресметлив, како што е сега, со наша акција. Нашите впечатоци, начинот на комуникација со светот, ја создадовме оваа програма во нас самите, кога ќе пресметаме сè. Значи, мора да ја избришеме таа програма и да испратиме нова, со чија помош ќе ги направам вистинските работи - бидете пообјективни во животот, наместо само да поднесе сè на пресметка. Ви благодарам. Баба Jiи, што би рекол какви треба да бидат нашите напори - секако дека треба да медитираме - но понекогаш не го правиме тоа, ни недостасува, како што би рекол, го промашуваме вистинскиот момент навистина да седнеме, понекогаш едноставно не можеме. Како да осигураме дека сме доследни во медитацијата, Баба Jiи? Ова следи од претходното прашање, што се однесуваше на умот. Знаете, умот е многу силен ентитет. Ако умот не чувствува силна потреба, таа не е подготвена да се жртвува. Денес, повеќето од нас не чувствуваат дека ни треба ништо; ние ги земаме работите здраво за готово. Сè што ни е дадено со сето она што Тој нè благослови - ние само го земаме здраво за готово. Но, кога чувствувате потреба за нешто знаеш, тоа е како кога некој гледа нешто убаво во продавница, ако сака, што ќе прави? Потрудете се - ќе заштеди, ќе зборува за пари, и што и да е, за да може да го купи тоа нешто. Значи, денес сме во фаза кога навистина Мислам, Тој ни даде сè и не го цениме доволно. Како би се чувствувале ако твоите деца не те почитуваа? Ние се жртвувавме многу за нив, и ако не те почитуваа, и знаете, еднаш годишно или еднаш неделно тие само би ти се јавиле и би рекле, здраво, како би се чувствувал тогаш? И, дали го почитуваме Господ? Ни даде сè благослови сите нас и наместо да одвојам време да му се заблагодарам, покажете му благодарност велиме дека никогаш немаме - имате време за светот имате време за другите имате време за сè освен за Него. „Каде се нашите желби, ние остануваме. И на крајот, какви беа твоите мисли, на што се фокусираше тоа е она што ќе дојде пред вас. И, ако тоа беше светот на кој го насочивте своето внимание, тогаш ќе се вратиш на овој свет. Значи, освен ако не го префрлите вниманието од световни работи до Бога, како можеш да очекуваш да си одиш дома? Да Баба Jiи, и покрај нашите напори, понекогаш едноставно не можеме да се концентрираме, тоа е за нас Никој не сака да се сконцентрирате. Рече Махараја без разлика дали умот е присутен или не, вие седнувајте. Добро? Медитирај затоа што твојот Господар сака да медитираш, и не заради тоа што го добивате за тоа. Да започнеме со анализа - денес е добар ден, утре е лош ден - нема врска. Рече големиот мајстор „Без разлика дали доаѓате со успеси или неуспеси, барем дојди! “ Без разлика дали излегувате со вашите успеси или неуспеси, дојдете. Да Ако медитираме секој ден во исто време, Баба Jiи, дали тоа влијае? Помага. Не би рекол ... ова нешто, но помага затоа што сте формирале одредено време, здружение, полесно ќе се концентрира. Ви благодарам, Баба Jiи. Баба Jiи, ќе ни помогнеше да ја разбереме разликата помеѓу религијата и духовноста? Започнувате со духовност. Духовноста е јадрото. Значи, започнувате со духовност. Духовноста е основа. И како одминува времето и народот расте, така да знаете се формираат организации, и ќе се појават четирите wallsида на религијата. Всушност, англискиот термин за религија потекнува од латинскиот religare, што значи да се врзуваат, каде што група луѓе врзува заедничка цел. Која е заедничката цел? Познавање на Бога. Зарем тоа не е целта на секоја религија? Тогаш, зошто сме разделени? Баба Jiи, во разни прилики Запознавам тинејџери, кои имаат проблем со еден од четирите услови и тие не можат да го преболат тоа. Особено, некои луѓе не разбираат зошто не е во ред да пиете алкохол. Мислам дека вегетаријанството, многу луѓе го разбираат тоа, затоа што е поврзана со голема карма. Или понекогаш зошто е тоа потребно да биде со еден партнер цело време, затоа што во денешно време станува многу лесно за луѓето оди напред и пробај друго партнерство, дури и ако тоа е држава после брак. Дали ќе ни помогнете подобро да ги разбереме овие четири услови? Гледна точка може да се промени во текот на животот, околностите може да се променат, времето може да се промени - но моралните закони не можат да се променат, нели? Да, денешните млади луѓе тие сакаат прво да излезат заедно тие сакаат некако подобро познати пред да направат голем чекор. Но, што излегува? Станува збор за договорени бракови наспроти брак на убовта. Колкав е процентот на брак од loveубов, што успеа, за разлика од договорените бракови? Во договорен брак влегувате во пакетот, каде сте подготвени некако одржувајте рамнотежа и да научат да се почитуваат едни со други. На брак од loveубов влегувате со претходно креирани мислења. И никој не може да ги оправда очекувањата, што сте ги создале. Кога ќе се сретнете одите на состанок и така го покажувате вашето најдобро однесување. Секој се однесува најдобро што може. И, ако се омажиш, тогаш навистина човекот знаеш. Вие навистина може да познаете личност само ако живееш со него дење и ноќе. Инаку само гледаш формата што ја игра. Дали навистина можете да запознаете вакво нешто? Liveе живееш со некого осум, девет години, и тогаш лицето прави нешто, и ти мислиш ... дали воопшто го познавав човекот? Но, нема очекувања во договорениот брак. Знаете дека треба некако да се согласувате. Постојат многу очекувања во aубовниот брак. Проблемот е често, Баба Jiи, дека луѓето сметаат дека им се дадени сите семејни односи - тие не можеа да ги изберат главните животни односи. Сите тие некако влегоа во рингот. И тие сметаат дека единствената врска Она што тие можат да го изберат е брак. И тоа е аргумент со кој често излегуваат. А можеш ли? Дали навистина можете да изберете? Дали избравте Јас не, Баба Jiи, но луѓето имаат тенденција да го кажат тоа. Ова е тоа - дека сите ја имаме оваа предодредена идеја, дека правиме слободни избори во животот. Дали навистина имате слобода да донесувате одлуки? Одлуките што ги донесувате денес се засноваат на одредени фактори, нели? На пример, во која земја сте родени, образованието што го добивте родители што ги имавте - kindубезен, комплициран, строг, трауматичен. Сите овие фактори ја програмирале вашата моментална состојба. И никој не е во ваши раце. Па за какво слободно зборуваш? Слободна волја значи дека имам слободен избор. Ако не ме сакаш, Треба да ми биде дозволено слободно да те удрам. Но, тоа ви ја ограничува слободата. Затоа компанијата создаде правила социјални закони, каде што дури и оваа слобода е ограничена. Треба да работиме во одредена рамка. Слобода значи дека можам да возам од која страна на улицата сакам. Но, не можам затоа што ако го сторам тоа, ќе има несреќа. Затоа е создадена социјална структура, беа донесени закони. Значи, функционирање во рамките на одредена дисциплина ќе ви помогне да… Основата е зрелоста. Дали сум подготвен да донесувам правилни одлуки? И особено кога сме млади. Знаете, во вашата младост, велат тие прва loveубов - малку curубопитност, и малку глупости - ова е прва убов. Колкумина од нас можат да се справат со тоа? Но, јас не велам ... Јас не сум против брак од loveубов. Но, да се каже дека бракот треба да биде од loveубов, а не договорен брак, или договорен брак, а не брак со loveубов - зависи од околностите култура и други работи. Но, никогаш не размислувај дека можеш да запознаеш некого само врз основа на неколку состаноци. Вие не можете. Што е со алкохолот, Баба Jiи? Па, веќе сте одговориле сами на тоа прашање. Од една страна, сакате слобода а од друга страна земаш нешто што те лишува од логика, расудување, од сè. Тогаш, каде е слободата? Од една страна, сакате да ги контролирате работите. И од друга страна, вие земате нешто што ќе ви ја одземе можноста за контрола. Youе ви ја одземе можноста за размислување. Ја брише разликата помеѓу добро и лошо. Зарем тоа не е противречност? Баба Jiи, луѓето бараат начин да се релаксираат. Можете ли да ни дадете друга алтернатива? Како да знаеме што да правиме за да не мораме зависи од овие работи? Погледнете ... повторно тоа нè води кон алкохол и лекови и слично. Willе му помогне на умот да се релаксира, но колку долго? Ако умот ми е мирен ако сум помирен со сите, Опуштена сум Но, кога пијам алкохол, ме смирува час или два, а потоа наутро - ги нема ли проблемите? Покрај моите проблеми, имам главоболка, и имам други грижи затоа што можев да кажам нешто во таа состојба на некој што погрешно сфатил. Па, што постигнав? Заблуда е дека ќе ви помогне да се опуштите, или дека тоа ќе ве ослободи од проблеми. Ништо нема да исчезне, сè уште е со вас. Направете нешто за да се ослободите од проблемите. Направете нешто за вас помири се со себе, што ќе ти помогне да бидеш во мир со себе си. Постои интоксикација од Наша страна. Да, мислам ... „Обоени од нас, тие ќе бидат опиени од блаженството дење и ноќе. Баба Jiи, дали е навистина можно да се ослободите од пресметките на умот? И кога ќе ја запреме, дали автоматски го наоѓаме тој мир внатре? Знаете, го програмиравте умот. Умот е предмет на впечатоци. Нашето знаење, нашето образование, сето ова го програмираше умот, и оваа програма работи преку пресметка, добро? Како што реков, ние само треба да се ослободиме од сè. Денес, умот на секој од нас - во моментот кога некој ќе ни каже нешто ум, свесно или потсвесно, почнува да работи, и оценува: „Тоа е добро, лошо. Дали треба да одговорам? Јас не треба да реагирам. Дали тој рече нешто убаво? Дали тој рече нешто погрешно? “ Тоа е автоматски. Бидете во можност да ја откажете целата програма, ќе биде потребно време и тоа е она што се обидуваме да го направиме. Се обидуваме да ја замолчиме, ние се обидуваме да научиме да бидеме објективни, наместо да реагира. Денешниот живот е реактивен. Ние мора да бидеме објективни. Баба Jiи, Сардар Бахадур рече: „Ниту еден човек не ја достигна духовната слобода користејќи логика “. И од друга страна, ние велиме дека пред да тргнеме на патот, мора да користиме логично расудување, и не слепо следете ја патеката. Кога тргнувате на патот, користите логика. Веднаш штом ќе пристигнете цесту Тоа е тоа … Потоа, тука се делата. Дали е предавање? Ниту еден човек не ја постигна духовната слобода преку логика “. Дали е ова предавање? Погледнете, сите доаѓаме од одредена позадина. Некој е роден во хинду семејство во семејството на муслимани, сики, христијани - доаѓаме од различни потекла. Потребно е некое време пред да најдеме врска кон оваа филозофија. Затоа што не можеме поинаку. Како што рековме, умот работи според програмата. Ние нужно ги гледаме работите од одредена гледна точка. И така, до одредена мерка, Треба да користиме логика и да размислиме за да можеме да одлучиме што да правиме. Да се ​​најде врска. Откако ќе имаме врска со патувањето, дела мора да дојдат. И кога ќе започнете да глумите, овој ваш настан ќе ви помогне повеќе од само знаење. Првично, работиме врз основа на нашето знаење, ние користиме логика и расудување. Но, активноста ќе донесе лично искуство. И со тоа - колку повеќе искуство имаме, колку повеќе сфаќаме колку сме инфериорни во врска со непознат дел од неговиот живот, и дека никогаш не можеме да го направиме тоа. И тогаш почнуваме да ја бараме Неговата благодат. И кога ќе започнете да ја барате Неговата благодат просјак не може да диктира услови. И така тој поднесува, и посегнува со двете раце за да може да добие нешто. Ви благодарам, Баба Jiи. Баба Jiи, кога сатсанги ги следи правилата на Сант Мату цел живот, но не на крајот не слуша звук, што ќе се случи со него? Мислам дека не сакам да одговорам на тоа, затоа што не сакам да кршам ничиј ... Знаете, главната работа е, тука е Шабд. Shabda не се зголемува или намалува, светлината не се зголемува или намалува. Она што се намалува или зголемува е вашето внимание, колку си внимателен Ако сте фокусирани, без разлика дали сте иницирани или не - знаете, понекогаш мислиме што можат да го слушнат само иницијантите - нема никаква врска со тоа. Willе го чуете Сабд во моментот кога сте фокусирани, дури и ако не сте иницирани. Сепак, иницијацијата нè учи како да ја насочиме. Кога не сте иницирани, си велите каков чуден звук слушам. Или одите на лекар и се жалите дека имате проблем со слухот. И така, иницијацијата ни помага да разбереме бидете внимателни цени ја државата во која се наоѓаме. Но, конечно, ако не се концентрирате доволно тогаш што ќе постигнете со вашата медитација? Тоа е како, кога детето оди на училиште, но не учи. Така, можам да одам на училиште секој ден, но ако не научам ништо, дали ќе ги положам испитите? И… Јас би рекол дека е тешко да се каже дека некој редовно медитира, и во исто време не го слуша Звукот. Знаете, имаме своја идеја, каков треба да биде звукот. И така некој ни вели ќе слушнете звук сличен на овој, слично, не точно. Звучи вака или онака. И сега, во зависност од впечатоците што ги чува вашиот ум, ако сте личност од западниот свет, ќе слушнете некој музички инструмент на западот; Ако сте индиски, ќе го слушнете индискиот инструмент. Звукот е таму. И во некоја фаза од неговиот живот, секој од нас го слушна тоа. Јас би... Можам да кажам сто проценти дека нема никој кој би бил во човечкото тело, и тој не го слушаше Звукот. Но, можеби не го познаваме, или не го забележавме, или не знаевме што е тоа. Така, едноставно поминавте низ тоа без да го цените. Ви благодарам, Баба Jiи.

З & А со GSD 020 со CC

View online
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>
<text sub="clublinks" start="5.9" dur="3.02"> Баба Jiи е блиско присуство на мајсторот </text>
<text sub="clublinks" start="8.92" dur="4.813"> добар ученик на ученикот, или по Неговата благодат? </text>
<text sub="clublinks" start="13.733" dur="3.067"> „Премногу блиските раси растат презир“. </text>
<text sub="clublinks" start="16.8" dur="4.8"> Знаете, понекогаш кога сте премногу блиски, </text>
<text sub="clublinks" start="21.6" dur="3.2"> едноставно, склоноста на умот е да распадне сè. </text>
<text sub="clublinks" start="24.8" dur="5.266"> Значи, почнуваме да анализираме сè што ќе каже, што прави - </text>
<text sub="clublinks" start="30.066" dur="3.067"> и многу пати не можеме да го разбереме. </text>
<text sub="clublinks" start="33.133" dur="2.667"> Значи, кога сте премногу блиски, </text>
<text sub="clublinks" start="35.8" dur="3.266"> кога молецот ќе се приближи до огнот, </text>
<text sub="clublinks" start="39.066" dur="3.6"> за да може да изгори. </text>
<text sub="clublinks" start="42.666" dur="1.867"> Ви благодарам, Баба Jiи. </text>
<text sub="clublinks" start="44.533" dur="5.4"> Баба Jiи, можеш ли да кажеш нешто за животните форми, </text>
<text sub="clublinks" start="49.933" dur="1.133"> кои минуваат низ последиците од своите постапки (богјун), </text>
<text sub="clublinks" start="51.066" dur="5.267"> и оние кои создаваат дела (карамјуни). </text>
<text sub="clublinks" start="56.333" dur="3.533"> Погледнете, кога зборуваме за циклус 84, </text>
<text sub="clublinks" start="59.866" dur="5.2"> според Ведите е поделен на 2 дела. </text>
<text sub="clublinks" start="65.066" dur="1.794"> Вие знаете дека кога Бог создал - </text>
<text sub="clublinks" start="66.86" dur="3.74"> според хиндуистичкиот концепт, според концептот на Ведите, </text>
<text sub="clublinks" start="70.6" dur="2.06"> кога Бог го создал создавањето, </text>
<text sub="clublinks" start="72.666" dur="2"> Направено од… </text>
<text sub="clublinks" start="74.666" dur="3.134"> а потоа создаде 8.400.000 видови суштества </text>
<text sub="clublinks" start="77.8" dur="3.466"> И тогаш ги подели во две групи - </text>
<text sub="clublinks" start="81.266" dur="3.8"> едниот е карамјуни, а другиот е божуни. </text>
<text sub="clublinks" start="85.066" dur="4.4"> Значи, гоџуните се оние кои ја отплаќаат кармата; </text>
<text sub="clublinks" start="89.466" dur="2.134"> тие не создаваат карма. </text>
<text sub="clublinks" start="91.6" dur="2.466"> И карамјуни се оние кои ја отплаќаат кармата, </text>
<text sub="clublinks" start="94.066" dur="3.134"> и тие исто така создаваат карма. </text>
<text sub="clublinks" start="97.2" dur="0.933"> Погледни го на овој начин, </text>
<text sub="clublinks" start="98.133" dur="4.267"> ако некој има специфичен </text>
<text sub="clublinks" start="102.4" dur="2.666"> да речеме многу карма, </text>
<text sub="clublinks" start="105.066" dur="5.8"> зависи од видот во кој е роден. </text>
<text sub="clublinks" start="110.866" dur="4"> Овој вид битие има свој товар на карма. </text>
<text sub="clublinks" start="114.866" dur="3.667"> Кога помина низ тоа, </text>
<text sub="clublinks" start="118.533" dur="4.533"> напредок во развојот на следниот. </text>
<text sub="clublinks" start="123.066" dur="5.2"> Кога поминува низ кармата во оваа фаза на битие, </text>
<text sub="clublinks" start="128.266" dur="1.667"> продолжува до друг вид на тело. </text>
<text sub="clublinks" start="129.933" dur="0.733"> Значи, тоа е скала. </text>
<text sub="clublinks" start="130.666" dur="1.734"> Се качувате по скалилата. </text>
<text sub="clublinks" start="132.4" dur="1.866"> И како отплаќате </text>
<text sub="clublinks" start="134.266" dur="3.6"> станувате полесни и напредувате нагоре. </text>
<text sub="clublinks" start="137.866" dur="4.734"> И тогаш, во одреден момент, со Неговата благодат, </text>
<text sub="clublinks" start="142.6" dur="3.8"> ќе заминеш божун. </text>
<text sub="clublinks" start="146.4" dur="4.6"> Освен за човечки суштества, сите божјуни се </text>
<text sub="clublinks" start="151" dur="2.6"> вклучувајќи ги и таканаречените небесни суштества, </text>
<text sub="clublinks" start="153.6" dur="1.066"> за што понекогаш зборуваме ... </text>
<text sub="clublinks" start="154.666" dur="1.734"> божжини. </text>
<text sub="clublinks" start="156.4" dur="3.2"> Како што се развивате, ќе се искачите на Карамјуни. </text>
<text sub="clublinks" start="159.6" dur="2.4"> И во што се разликува </text>
<text sub="clublinks" start="162" dur="2.066"> карамјуни и богјун? </text>
<text sub="clublinks" start="164.066" dur="2.067"> Во Карамјун имаш вивак, </text>
<text sub="clublinks" start="166.133" dur="2.467"> имате способност да разликувате. </text>
<text sub="clublinks" start="168.6" dur="3.266"> Богјун реагира на дразби. </text>
<text sub="clublinks" start="171.866" dur="3.134"> Во карамјун, треба да размислите </text>
<text sub="clublinks" start="175" dur="2.666"> од вас се очекува да разликувате </text>
<text sub="clublinks" start="177.666" dur="3.267"> ќе бидете објективни и ќе одите напред. </text>
<text sub="clublinks" start="180.933" dur="1.867"> Затоа во Карамјун </text>
<text sub="clublinks" start="182.8" dur="4.266"> не само што отплаќате, туку и создавате карма. </text>
<text sub="clublinks" start="187.066" dur="2.667"> И само во Карамјун, </text>
<text sub="clublinks" start="189.733" dur="2.133"> можеш да постигнеш спасение </text>
<text sub="clublinks" start="191.866" dur="1"> боџјуните не можат. </text>
<text sub="clublinks" start="192.866" dur="3.534"> Богјун прво мора да се развие во карамјун, </text>
<text sub="clublinks" start="196.4" dur="4.8"> за да можат да го достигнат спасението. </text>
<text sub="clublinks" start="201.2" dur="1.2"> Па тие плаќаат. </text>
<text sub="clublinks" start="202.4" dur="2.866"> Покрај отплата, вие создавате и. </text>
<text sub="clublinks" start="205.266" dur="2.2"> И во карамјун, ако </text>
<text sub="clublinks" start="207.466" dur="2.2"> вашиот кармички товар што го создадовте, </text>
<text sub="clublinks" start="209.666" dur="3.8"> е толку голем, товарот ти е преголем, </text>
<text sub="clublinks" start="213.466" dur="2.334"> за да можете да се спуштите по скалата. Дали знаеш? </text>
<text sub="clublinks" start="215.8" dur="1.866"> Се качивте по скалилата, </text>
<text sub="clublinks" start="217.666" dur="2.067"> ти си на последното место, </text>
<text sub="clublinks" start="219.733" dur="2.067"> жртвуваш малку, </text>
<text sub="clublinks" start="221.8" dur="1.8"> и повеќе нема да ти треба скала, </text>
<text sub="clublinks" start="223.6" dur="1.466"> се искачуваш над него. </text>
<text sub="clublinks" start="225.066" dur="1.534"> Но, сепак на последното скалило, </text>
<text sub="clublinks" start="226.6" dur="4.266"> ако foot ти се лизне ногата, </text>
<text sub="clublinks" start="230.866" dur="2.934"> Не можете да знаете каде да одите повторно </text>
<text sub="clublinks" start="233.8" dur="1.8"> фаќаш </text>
<text sub="clublinks" start="235.6" dur="3.2"> и на кое скалило ќе завршиш. </text>
<text sub="clublinks" start="238.8" dur="2.266"> Затоа, во Ади грант е речено: </text>
<text sub="clublinks" start="241.066" dur="2.734"> „Од 8,4 милиони видови, </text>
<text sub="clublinks" start="243.8" dur="2.533"> Бог го благослови човекот со голема благодат. </text>
<text sub="clublinks" start="246.333" dur="2.733"> Човечко суштество кое не успее ја пропушта оваа шанса, </text>
<text sub="clublinks" start="249.066" dur="4"> тој ќе претрпи болка од доаѓање и одење “. </text>
<text sub="clublinks" start="253.066" dur="2.4"> Во оваа рунда 84, </text>
<text sub="clublinks" start="255.466" dur="4.934"> е врв на човечко суштество - </text>
<text sub="clublinks" start="260.4" dur="2.066"> „Бог го благослови човекот со голема слава“. </text>
<text sub="clublinks" start="262.466" dur="4.867"> Дали разбираш? Тој има таква позиција </text>
<text sub="clublinks" start="267.333" dur="1.467"> „Оној што промаши -“. </text>
<text sub="clublinks" start="268.8" dur="1.666"> Тој користи пример на скала тука, </text>
<text sub="clublinks" start="270.466" dur="1.934"> дека се искачивме на скалата, </text>
<text sub="clublinks" start="272.4" dur="2.733"> но ако се лизнеш во овој клучен момент, </text>
<text sub="clublinks" start="275.133" dur="2.333"> не знаеш каде да се фатиш </text>
<text sub="clublinks" start="277.466" dur="3.134"> во кој јуни (животна форма) ќе одите. </text>
<text sub="clublinks" start="280.6" dur="1.666"> Значи, мора да се вратиш назад </text>
<text sub="clublinks" start="282.266" dur="1.867"> и циклус </text>
<text sub="clublinks" start="284.133" dur="0.733"> раѓање и смрт, </text>
<text sub="clublinks" start="284.866" dur="2.067"> среќа и тага. </text>
<text sub="clublinks" start="286.933" dur="2.867"> „Тој ќе претрпи болка од доаѓање и одење. </text>
<text sub="clublinks" start="289.8" dur="2.6"> Haveе мора да доаѓаме повторно и повторно. </text>
<text sub="clublinks" start="292.4" dur="5.733"> Баба Jiи, ако знаевме колку е важно ова, </text>
<text sub="clublinks" start="298.133" dur="1.333"> тоа навистина би влијаело на нашите </text>
<text sub="clublinks" start="299.466" dur="1.6"> Кога ќе го земеш, </text>
<text sub="clublinks" start="301.066" dur="3"> ако вклучивме броеви, </text>
<text sub="clublinks" start="304.066" dur="3.267"> 8.400.000 видови суштества, </text>
<text sub="clublinks" start="307.333" dur="6.067"> ако сте поминале низ секој од тие видови </text>
<text sub="clublinks" start="313.4" dur="1.4"> па ќе добиете човечко раѓање </text>
<text sub="clublinks" start="314.8" dur="3.266"> по 8.400.000 години. </text>
<text sub="clublinks" start="318.066" dur="0.8"> Дали разбираш? </text>
<text sub="clublinks" start="318.866" dur="1.534"> И знаеме дека постојат многу видови суштества, </text>
<text sub="clublinks" start="320.4" dur="3.866"> Едноставно… дрвја и растенија кои ќе живеат стотици години. </text>
<text sub="clublinks" start="324.266" dur="2.334"> Тоа дури не може да се пресмета, </text>
<text sub="clublinks" start="326.6" dur="3.666"> после се што поминавме, </text>
<text sub="clublinks" start="330.266" dur="1.934"> каква болка и страдање моравме да доживееме, </text>
<text sub="clublinks" start="332.2" dur="1.866"> да го добие овој статус, </text>
<text sub="clublinks" start="334.066" dur="1.4"> и сега кога го достигнавме, </text>
<text sub="clublinks" start="335.466" dur="4.067"> тоа го земаме здраво за готово. </text>
<text sub="clublinks" start="339.533" dur="0.933"> Или не знаеме </text>
<text sub="clublinks" start="340.466" dur="1"> или не го разбираме. </text>
<text sub="clublinks" start="341.466" dur="1.267"> Мислам дека сите добро разбираме. </text>
<text sub="clublinks" start="342.733" dur="1.867"> Не е дека не правиме разлика помеѓу правилно и погрешно, </text>
<text sub="clublinks" start="344.6" dur="2.2"> ние едноставно го земаме сето тоа здраво за готово </text>
<text sub="clublinks" start="346.8" dur="7.066"> и мислиме дека тоа ќе им се случи на другите, а не на нас. </text>
<text sub="clublinks" start="353.866" dur="2.334"> Ви благодарам, Баба Jiи. </text>
<text sub="clublinks" start="356.2" dur="7.266"> Хазура, која е разликата помеѓу loveубовта и зависноста? </text>
<text sub="clublinks" start="363.466" dur="1.534"> Loveубовта ви помага да пораснете </text>
<text sub="clublinks" start="365" dur="3.733"> зависноста те влече надолу. </text>
<text sub="clublinks" start="368.733" dur="2.6"> Знаеш, мислам, како што зборувавме минатиот пат, </text>
<text sub="clublinks" start="371.333" dur="3.867"> loveубов ... навистина не знаеме што е loveубов. </text>
<text sub="clublinks" start="375.2" dur="6"> Loveубов, loveубов е нешто над нашето разбирање. </text>
<text sub="clublinks" start="381.2" dur="2.466"> Мора да научите да давате убов. </text>
<text sub="clublinks" start="383.666" dur="5.4"> Има еден прекрасен цитат од Кришнамурти, </text>
<text sub="clublinks" start="389.066" dur="6.534"> каде што вели дека е тешко да се објасни или разбере loveубовта. </text>
<text sub="clublinks" start="395.6" dur="4.333"> Но, секако можеме да зборуваме за тоа што не е loveубов. </text>
<text sub="clublinks" start="399.933" dur="2.2"> Loveубовта е позитивен квалитет. </text>
<text sub="clublinks" start="402.133" dur="2.067"> Кога велиме дека сакаме некого, </text>
<text sub="clublinks" start="404.2" dur="1.266"> почнуваме да бидеме alousубоморни </text>
<text sub="clublinks" start="405.466" dur="1.267"> не сакаме да споделуваме </text>
<text sub="clublinks" start="406.733" dur="1.8"> ние сме доминантни, </text>
<text sub="clublinks" start="408.533" dur="2.333"> и тоа се негативни карактеристики. </text>
<text sub="clublinks" start="410.866" dur="2.267"> И тоа не е убов. </text>
<text sub="clublinks" start="413.133" dur="3.533"> Loveубовта е нешто што нè подигнува. </text>
<text sub="clublinks" start="416.666" dur="8.534"> Loveубовта е нешто што не води надвор од физичкото. </text>
<text sub="clublinks" start="425.2" dur="5.466"> Значи, всушност, ние се обидуваме преку духовен процес, </text>
<text sub="clublinks" start="430.666" dur="3.134"> отворен за loveубов. </text>
<text sub="clublinks" start="433.8" dur="2.266"> Знаете, повеќето од нас се програмирани, </text>
<text sub="clublinks" start="436.066" dur="6.2"> и затоа доживуваме само одреден аспект на оваа убов. </text>
<text sub="clublinks" start="442.266" dur="3.334"> Додека не се отворите целосно, </text>
<text sub="clublinks" start="445.6" dur="3.466"> не можеш да доживееш убов. </text>
<text sub="clublinks" start="450.266" dur="1"> Ви благодарам, Хазура. </text>
<text sub="clublinks" start="452.8" dur="3.4"> Хазура, имам две прашања. </text>
<text sub="clublinks" start="456.2" dur="2.266"> Прво, убаво ни објаснивте, </text>
<text sub="clublinks" start="458.466" dur="6.134"> како што еволуиравме низ 8,4 милиони видови суштества до раѓањето на човекот. </text>
<text sub="clublinks" start="464.6" dur="5.133"> Многу луѓе се предмет на заблуда дека </text>
<text sub="clublinks" start="469.733" dur="3.667"> кога ќе поминеме низ еволуција и ќе добиеме човечко раѓање, </text>
<text sub="clublinks" start="473.4" dur="3.333"> ја завршивме целата карма што требаше да ја поминеме, </text>
<text sub="clublinks" start="476.733" dur="3.933"> а потоа се вознесе на човечко раѓање. </text>
<text sub="clublinks" start="480.666" dur="4.334"> Но, би сакал да истакнам дека дури и по добивањето на човечко раѓање </text>
<text sub="clublinks" start="485" dur="1.933"> со благодатта Божја, </text>
<text sub="clublinks" start="486.933" dur="4.067"> сè уште сме сигурни во нашата синхронизација или во кармата за складирање. </text>
<text sub="clublinks" start="491" dur="4.266"> Знаете, ние не треба да се зафаќаме со работи како синхерна карма, судбоносна карма, итн. </text>
<text sub="clublinks" start="495.266" dur="1.934"> Ние ги користиме овие термини само како средство за објаснување. </text>
<text sub="clublinks" start="497.2" dur="2.333"> Сè што треба да знаеме е </text>
<text sub="clublinks" start="499.533" dur="4.333"> дека сме дел од кармичка пајажина. </text>
<text sub="clublinks" start="503.866" dur="1.4"> Да се ​​биде дел од мрежата на кармата значи </text>
<text sub="clublinks" start="505.266" dur="2.2"> дека сè уште имаме карма. </text>
<text sub="clublinks" start="507.466" dur="3.4"> Имаме тело - тоа значи карма, знаеш? </text>
<text sub="clublinks" start="510.866" dur="4.8"> Без разлика дали сме добри или лоши. </text>
<text sub="clublinks" start="515.666" dur="4.334"> Додека не се искачиме над неа, </text>
<text sub="clublinks" start="520" dur="4.133"> Овој циклус ќе продолжи, нели? </text>
<text sub="clublinks" start="524.133" dur="5.467"> „Вие ќе бидете одговорни за секоја акција што ќе ја преземете. </text>
<text sub="clublinks" start="529.6" dur="2.666"> Затоа, откако ќе поминеме низ последиците, </text>
<text sub="clublinks" start="532.266" dur="2.534"> тоа значи дека сè уште имаме карма. </text>
<text sub="clublinks" start="534.8" dur="3.4"> Тоа е, сè додека сме во телото, </text>
<text sub="clublinks" start="538.2" dur="3.2"> правиме дела. </text>
<text sub="clublinks" start="541.4" dur="4.866"> Но, ако сакаме да го достигнеме спасението, мора да се издигнеме над кармата. </text>
<text sub="clublinks" start="546.266" dur="4"> Сега честопати прашуваме за добра и лоша карма - </text>
<text sub="clublinks" start="550.266" dur="2.267"> ако некој направи добри дела и се посвети на добротворни цели </text>
<text sub="clublinks" start="552.533" dur="1.133"> Имаме една изрека: </text>
<text sub="clublinks" start="553.666" dur="2.534"> „Откажувањето води до престолот, а владеењето води во пекол! </text>
<text sub="clublinks" start="556.2" dur="1.6"> Некој може да направи добри дела и да направи милосрдие - </text>
<text sub="clublinks" start="557.8" dur="2.4"> и акумулира многу добра карма. </text>
<text sub="clublinks" start="560.2" dur="1"> Откако ќе има добра карма, </text>
<text sub="clublinks" start="561.2" dur="1.8"> тој ќе се врати како крал или владетел. </text>
<text sub="clublinks" start="563" dur="1.666"> Кога ќе се врати како крал или владетел, </text>
<text sub="clublinks" start="564.666" dur="2.6"> им подлегнува на сетилните задоволства, </text>
<text sub="clublinks" start="567.266" dur="2"> и ќе мора да биде одговорен за тоа, </text>
<text sub="clublinks" start="569.266" dur="2.134"> и така циклусот продолжува. </text>
<text sub="clublinks" start="571.4" dur="1.933"> Затоа вели Ади Грант </text>
<text sub="clublinks" start="573.333" dur="5.733"> „Тој е супериорен во однос на подароците, добротворството и одрекувањето. </text>
<text sub="clublinks" start="579.066" dur="2.534"> Јазик што го повторува името на Бога, </text>
<text sub="clublinks" start="581.6" dur="2.866"> тоа ќе доведе личност до исполнување “. </text>
<text sub="clublinks" start="584.466" dur="3.6"> Вид на посветеност што ги надминува сите други видови, </text>
<text sub="clublinks" start="588.066" dur="2.8"> е медитација за нас, медитација за Шабд. </text>
<text sub="clublinks" start="590.866" dur="3.534"> И штом медитираме за Шабд, </text>
<text sub="clublinks" start="594.4" dur="2.533"> кога ќе почнеме да медитираме </text>
<text sub="clublinks" start="596.933" dur="1.333"> тогаш како што вели мајсторот во Ади грант: </text>
<text sub="clublinks" start="598.266" dur="3.2"> „Одете каде можете да нè добиете Божји нас. </text>
<text sub="clublinks" start="601.466" dur="4.734"> Благодарение на благодатта на мајсторот, вклучете се во медитација “. </text>
<text sub="clublinks" start="606.2" dur="3.2"> Значи, сè додека не медитираме за ова нас - </text>
<text sub="clublinks" start="609.4" dur="5.4"> бидејќи единствениот начин да ги споредите вашите кармички сметки </text>
<text sub="clublinks" start="614.8" dur="1"> е Шабд. </text>
<text sub="clublinks" start="615.8" dur="2.533"> „Сабд ќе ја избрише трагата од кармата, </text>
<text sub="clublinks" start="618.333" dur="2.333"> Shabd ќе ве поврзе со оригиналната Shabd. " </text>
<text sub="clublinks" start="620.666" dur="1.534"> Нема друг начин. </text>
<text sub="clublinks" start="622.2" dur="1.8"> Без него, сите ќе бидат заробени во мрежата на карма. </text>
<text sub="clublinks" start="624" dur="3.6"> Добра карма, лоша карма - дебитни и кредитни ќе продолжат. </text>
<text sub="clublinks" start="627.6" dur="1"> И дури и ако треба да искрена карма, </text>
<text sub="clublinks" start="628.6" dur="2.2"> ќе биде избришан од Шабд. </text>
<text sub="clublinks" start="630.8" dur="4.8"> Знаете, ние никогаш не можеме да ја избришеме нашата карма. </text>
<text sub="clublinks" start="635.6" dur="2.533"> Тој ќе ја преземе нашата одговорност </text>
<text sub="clublinks" start="638.133" dur="3"> и ќе нè подигне над сето ова. </text>
<text sub="clublinks" start="641.133" dur="1.467"> Едноставно кажано, </text>
<text sub="clublinks" start="642.6" dur="3.866"> немаме сила и моќ. </text>
<text sub="clublinks" start="646.466" dur="1.8"> Што и да создадеме - </text>
<text sub="clublinks" start="648.266" dur="2.734"> добра карма, лоша карма - тоа ќе продолжи. </text>
<text sub="clublinks" start="651" dur="2.8"> Но, штом ќе се свртиме кон Него, </text>
<text sub="clublinks" start="653.8" dur="1.933"> веднаш штом ќе се доставиме </text>
<text sub="clublinks" start="655.733" dur="4.133"> ќе ја преземе нашата одговорност - </text>
<text sub="clublinks" start="659.866" dur="3.734"> само тогаш можеме да се издигнеме над оваа наша состојба. </text>
<text sub="clublinks" start="663.6" dur="2.333"> Моето второ прашање, Баба Jiи, </text>
<text sub="clublinks" start="665.933" dur="4.333"> се вели дека ученик кој бара засолниште кај својот Господар </text>
<text sub="clublinks" start="670.266" dur="1.934"> и се занимава со пракса за медитација, </text>
<text sub="clublinks" start="672.2" dur="3.4"> поминува низ три фази. </text>
<text sub="clublinks" start="675.6" dur="2.666"> Првиот е трпеливоста, </text>
<text sub="clublinks" start="678.266" dur="2.334"> второто е задоволство, </text>
<text sub="clublinks" start="680.6" dur="1.933"> а третата е благодарноста. </text>
<text sub="clublinks" start="682.533" dur="4.267"> Би сакал да ве замолам да ги објасните овие три фази. </text>
<text sub="clublinks" start="686.8" dur="2.666"> Се вративме на темата предавање. </text>
<text sub="clublinks" start="689.466" dur="5.2"> Првите две во основа значат трпеливост </text>
<text sub="clublinks" start="694.666" dur="4.4"> и поднесување - каде е Неговата волја нашата заповед, нели? </text>
<text sub="clublinks" start="699.066" dur="1.934"> Штом сè е Негова волја, </text>
<text sub="clublinks" start="701" dur="2"> и живееме во Неговата волја, </text>
<text sub="clublinks" start="703" dur="3.666"> тогаш веќе не разликуваме ништо. </text>
<text sub="clublinks" start="706.666" dur="2.6"> „Тој смета дека задоволството и болката се исти, </text>
<text sub="clublinks" start="709.266" dur="2.067"> и не прави разлика помеѓу триумф и срам “. </text>
<text sub="clublinks" start="711.333" dur="1.533"> Па, кои би биле противречностите? </text>
<text sub="clublinks" start="712.866" dur="2"> Тогаш нема што да се класифицираат како добри и лоши, </text>
<text sub="clublinks" start="714.866" dur="3.067"> затоа што тогаш прифаќаме сè како Негова волја, </text>
<text sub="clublinks" start="717.933" dur="2.667"> знаеме дека е добро за нас да го добиеме од Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="720.6" dur="0.866"> Тогаш не останува никаква противречност. </text>
<text sub="clublinks" start="721.466" dur="4.134"> Така, излеговме од сферата на трпеливоста во задоволство. </text>
<text sub="clublinks" start="725.6" dur="4.866"> Тогаш ние ... тоа е подреденост, мора да се предадеме. </text>
<text sub="clublinks" start="730.466" dur="2.2"> Ви благодарам Баба Jiи. </text>
<text sub="clublinks" start="733.8" dur="5.8"> Баба Jiи, сите ние се бориме со донесување одлуки во животот, </text>
<text sub="clublinks" start="739.6" dur="2.8"> и ако сме на пат, како можеме да знаеме </text>
<text sub="clublinks" start="742.4" dur="5.6"> дека одлуките што се обидуваме да ги донесеме се вистинските? </text>
<text sub="clublinks" start="748" dur="1.933"> Учиме преку искуство. </text>
<text sub="clublinks" start="749.933" dur="2.733"> Мислам дека некогаш не се родил некој </text>
<text sub="clublinks" start="752.666" dur="4.2"> со таков степен на зрелост што тој би знаел сè. </text>
<text sub="clublinks" start="756.866" dur="5.6"> Погледнете - еволуцијата на животот е како будење, </text>
<text sub="clublinks" start="762.466" dur="2.734"> ние доживуваме нешто секој ден. </text>
<text sub="clublinks" start="765.2" dur="5.4"> И овие искуства нè учат: добро, лошо. </text>
<text sub="clublinks" start="770.6" dur="3.4"> Значи никој не знае. </text>
<text sub="clublinks" start="774" dur="2.866"> Ние мора да го поминеме нашето искуство. </text>
<text sub="clublinks" start="776.866" dur="2"> „Искуството ги учи младите да бидат стари, </text>
<text sub="clublinks" start="778.866" dur="3.2"> и стари да бидат млади “. </text>
<text sub="clublinks" start="782.066" dur="2.4"> Како општо правило, </text>
<text sub="clublinks" start="784.466" dur="4.534"> што и да не доведе до нашата цел - </text>
<text sub="clublinks" start="789" dur="2"> - Боже, тоа е добро. </text>
<text sub="clublinks" start="791" dur="2"> Што и да не оттргнува од нашата цел, </text>
<text sub="clublinks" start="793" dur="2.866"> треба да го избегнуваме ова. </text>
<text sub="clublinks" start="795.866" dur="2.4"> Но, ако нашите намери се точни </text>
<text sub="clublinks" start="798.266" dur="3.134"> и одлуките што ги донесовме, </text>
<text sub="clublinks" start="801.4" dur="2.4"> не одговара на некој друг, </text>
<text sub="clublinks" start="803.8" dur="1.733"> како да се погледне на тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="805.533" dur="4.067"> Ниту една одлука што ќе ја донесете нема да одговара на сите. </text>
<text sub="clublinks" start="809.6" dur="1.8"> Тоа е твое животно искуство </text>
<text sub="clublinks" start="811.4" dur="3.2"> сосема различно од нечие искуство. </text>
<text sub="clublinks" start="814.6" dur="3"> Она што е храна за еден може да биде отров за друг. </text>
<text sub="clublinks" start="817.6" dur="2.666"> Лекот што ви одговара нема да одговара на сите. </text>
<text sub="clublinks" start="820.266" dur="2.8"> Тие може да имаат реакција на тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="823.066" dur="2.867"> Значи, од наша гледна точка, </text>
<text sub="clublinks" start="825.933" dur="3.2"> какво искуство не научи, </text>
<text sub="clublinks" start="829.133" dur="1.867"> што и да мислиме дека е исправно - </text>
<text sub="clublinks" start="831" dur="2.533"> мора да одлучиме, да продолжиме понатаму. </text>
<text sub="clublinks" start="833.533" dur="1.867"> Сепак, ова не мора да значи </text>
<text sub="clublinks" start="835.4" dur="2.4"> дека сите се согласуваат со одлуката, </text>
<text sub="clublinks" start="837.8" dur="2.8"> и дека ќе одговара на сите. </text>
<text sub="clublinks" start="840.6" dur="3.2"> Значи, ние не треба да печат, </text>
<text sub="clublinks" start="843.8" dur="2.066"> но да се најде решение што сметаме дека е исправно, </text>
<text sub="clublinks" start="845.866" dur="2.334"> и потоа слушај го другиот, </text>
<text sub="clublinks" start="848.2" dur="2.2"> дознајте какво искуство го научило, </text>
<text sub="clublinks" start="850.4" dur="2.066"> какво е неговото гледиште </text>
<text sub="clublinks" start="852.466" dur="3.534"> и потоа обидете се да донесете заеднички заклучок. </text>
<text sub="clublinks" start="856" dur="4.066"> Моето второ прашање, Баба Jiи, е како да разликувам </text>
<text sub="clublinks" start="860.066" dur="6.4"> помеѓу среќен живот и успешен живот? </text>
<text sub="clublinks" start="866.466" dur="1.8"> Не знам што е успех. </text>
<text sub="clublinks" start="868.266" dur="3.934"> Денес, обемот на успехот се промени. </text>
<text sub="clublinks" start="872.2" dur="2.466"> Во старите добри времиња, успехот беше </text>
<text sub="clublinks" start="874.666" dur="2.534"> кога луѓето те почитуваа </text>
<text sub="clublinks" start="877.2" dur="4.2"> се залагавте за вашите идеали, </text>
<text sub="clublinks" start="881.4" dur="1.8"> за нивните мислења, </text>
<text sub="clublinks" start="883.2" dur="2.266"> тогаш бевте многу почитувана личност. </text>
<text sub="clublinks" start="885.466" dur="1.534"> Тоа се смени во денешно време. Не </text>
<text sub="clublinks" start="887" dur="3.066"> Денес гледаме пари, гледаме богатство, </text>
<text sub="clublinks" start="890.066" dur="4.534"> сè се мери во однос на материјалните работи. </text>
<text sub="clublinks" start="894.6" dur="4.8"> Но, ние не добиваме задоволство од овие работи. </text>
<text sub="clublinks" start="899.4" dur="1.4"> Тие само го стимулираат вкусот, </text>
<text sub="clublinks" start="900.8" dur="2.666"> тие ја будат во нас желбата да имаме сè повеќе и повеќе. </text>
<text sub="clublinks" start="903.466" dur="2.134"> Задоволството мора да дојде одвнатре, </text>
<text sub="clublinks" start="905.6" dur="2.266"> кога ќе се споредиш со себе си. </text>
<text sub="clublinks" start="907.866" dur="2.2"> Ако сте усогласени со самите себе, </text>
<text sub="clublinks" start="910.066" dur="2"> вие сте задоволни со самите себе </text>
<text sub="clublinks" start="912.066" dur="3.2"> без оглед кој ќе каже нешто за вас, тоа не менува ништо. </text>
<text sub="clublinks" start="915.266" dur="1.467"> И тоа нема никаква врска </text>
<text sub="clublinks" start="916.733" dur="4.267"> колку си сиромашен или богат. </text>
<text sub="clublinks" start="921" dur="4.133"> Задоволен значи да научиме да живееме во Неговата волја и да го прифатиме. </text>
<text sub="clublinks" start="925.133" dur="1.867"> „Ако ми го дадете кралството за да владеам, како е мојата слава во тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="927" dur="3.466"> Ако ме направиш просјак, што можам да изгубам? “ </text>
<text sub="clublinks" start="930.466" dur="1.734"> Може да ве однесе до врвот, </text>
<text sub="clublinks" start="932.2" dur="2.533"> може да ве повлече на дното, и вие го прифаќате, добро, </text>
<text sub="clublinks" start="934.733" dur="6.2"> ако го сака ова, прашува, среќен сум. </text>
<text sub="clublinks" start="940.933" dur="1.867"> Ви благодарам, Баба Jiи. </text>
<text sub="clublinks" start="942.8" dur="2.733"> Баба Jiи, навистина е можно </text>
<text sub="clublinks" start="945.533" dur="2.067"> за умот да се жртвува, </text>
<text sub="clublinks" start="947.6" dur="3.066"> сè додека е врзана за нашето „јас“? </text>
<text sub="clublinks" start="950.666" dur="3.467"> Умот секогаш бара нешто за да го надополни </text>
<text sub="clublinks" start="954.133" dur="4"> секоја жртва што ја дава. </text>
<text sub="clublinks" start="958.133" dur="4.333"> Ова се должи на начинот на кој го програмиравме умот. </text>
<text sub="clublinks" start="962.466" dur="2.134"> Во зависност од програмата што ја ставате во неа, </text>
<text sub="clublinks" start="964.6" dur="1.666"> умот ќе се однесува. </text>
<text sub="clublinks" start="966.266" dur="3.6"> Умот не беше секогаш таков. </text>
<text sub="clublinks" start="969.866" dur="3.534"> Затоа мистиците се обидуваат да ни објаснат </text>
<text sub="clublinks" start="973.4" dur="2.8"> тоа што си го направил од памет </text>
<text sub="clublinks" start="976.2" dur="2"> првично не беше така. </text>
<text sub="clublinks" start="978.2" dur="2.533"> „О, ум, ти си олицетворение на божествената светлина, </text>
<text sub="clublinks" start="980.733" dur="2.733"> препознајте го своето потекло! “ </text>
<text sub="clublinks" start="983.466" dur="4.734"> Така, Ади грант ни рече, препознајте го вашето вистинско јас. </text>
<text sub="clublinks" start="988.2" dur="4.466"> Умот не беше толку пресметлив, </text>
<text sub="clublinks" start="992.666" dur="2.4"> како што е сега, со наша акција. </text>
<text sub="clublinks" start="995.066" dur="3.534"> Нашите впечатоци, начинот на комуникација со светот, </text>
<text sub="clublinks" start="998.6" dur="3.333"> ја создадовме оваа програма во нас самите, </text>
<text sub="clublinks" start="1001.933" dur="2.533"> кога ќе пресметаме сè. </text>
<text sub="clublinks" start="1004.466" dur="4.8"> Значи, мора да ја избришеме таа програма и да испратиме нова, </text>
<text sub="clublinks" start="1009.266" dur="3.2"> со чија помош ќе ги направам вистинските работи - </text>
<text sub="clublinks" start="1012.466" dur="2.534"> бидете пообјективни во животот, </text>
<text sub="clublinks" start="1015" dur="4.8"> наместо само да поднесе сè на пресметка. </text>
<text sub="clublinks" start="1019.8" dur="0.666"> Ви благодарам. </text>
<text sub="clublinks" start="1020.466" dur="2.4"> Баба Jiи, што би рекол </text>
<text sub="clublinks" start="1022.866" dur="2.6"> какви треба да бидат нашите напори - </text>
<text sub="clublinks" start="1025.466" dur="1.467"> секако дека треба да медитираме - </text>
<text sub="clublinks" start="1026.933" dur="2.133"> но понекогаш не го правиме тоа, </text>
<text sub="clublinks" start="1029.066" dur="3.8"> ни недостасува, како што би рекол, </text>
<text sub="clublinks" start="1032.866" dur="4.4"> го промашуваме вистинскиот момент навистина да седнеме, </text>
<text sub="clublinks" start="1037.266" dur="1.8"> понекогаш едноставно не можеме. </text>
<text sub="clublinks" start="1039.066" dur="3.2"> Како да осигураме дека сме доследни во медитацијата, Баба Jiи? </text>
<text sub="clublinks" start="1042.266" dur="1.6"> Ова следи од претходното прашање, </text>
<text sub="clublinks" start="1043.866" dur="2.134"> што се однесуваше на умот. </text>
<text sub="clublinks" start="1046" dur="2.6"> Знаете, умот е многу силен ентитет. </text>
<text sub="clublinks" start="1048.6" dur="2.866"> Ако умот не чувствува силна потреба, </text>
<text sub="clublinks" start="1051.466" dur="2.334"> таа не е подготвена да се жртвува. </text>
<text sub="clublinks" start="1053.8" dur="2.266"> Денес, повеќето од нас не чувствуваат дека ни треба ништо; </text>
<text sub="clublinks" start="1056.066" dur="1.4"> ние ги земаме работите здраво за готово. </text>
<text sub="clublinks" start="1057.466" dur="2"> Сè што ни е дадено </text>
<text sub="clublinks" start="1059.466" dur="1.4"> со сето она што Тој нè благослови - </text>
<text sub="clublinks" start="1060.866" dur="2.334"> ние само го земаме здраво за готово. </text>
<text sub="clublinks" start="1063.2" dur="2.8"> Но, кога чувствувате потреба за нешто </text>
<text sub="clublinks" start="1066" dur="3.2"> знаеш, тоа е како кога некој гледа нешто убаво во продавница, </text>
<text sub="clublinks" start="1069.2" dur="2.066"> ако сака, што ќе прави? </text>
<text sub="clublinks" start="1071.266" dur="1.6"> Потрудете се - </text>
<text sub="clublinks" start="1072.866" dur="2.267"> ќе заштеди, ќе зборува за пари, и што и да е, </text>
<text sub="clublinks" start="1075.133" dur="3.133"> за да може да го купи тоа нешто. </text>
<text sub="clublinks" start="1078.266" dur="4.067"> Значи, денес сме во фаза кога навистина </text>
<text sub="clublinks" start="1082.333" dur="3.267"> Мислам, Тој ни даде сè и </text>
<text sub="clublinks" start="1085.6" dur="2.933"> не го цениме доволно. </text>
<text sub="clublinks" start="1088.533" dur="2.333"> Како би се чувствувале </text>
<text sub="clublinks" start="1090.866" dur="1.934"> ако твоите деца не те почитуваа? </text>
<text sub="clublinks" start="1092.8" dur="1.6"> Ние се жртвувавме многу за нив, </text>
<text sub="clublinks" start="1094.4" dur="2.466"> и ако не те почитуваа, </text>
<text sub="clublinks" start="1096.866" dur="1.934"> и знаете, еднаш годишно или еднаш неделно </text>
<text sub="clublinks" start="1098.8" dur="2.666"> тие само би ти се јавиле и би рекле, здраво, </text>
<text sub="clublinks" start="1101.466" dur="1.334"> како би се чувствувал тогаш? </text>
<text sub="clublinks" start="1102.8" dur="3.066"> И, дали го почитуваме Господ? </text>
<text sub="clublinks" start="1105.866" dur="1.467"> Ни даде сè </text>
<text sub="clublinks" start="1107.333" dur="1.667"> благослови сите нас </text>
<text sub="clublinks" start="1109" dur="3.466"> и наместо да одвојам време да му се заблагодарам, </text>
<text sub="clublinks" start="1112.466" dur="2.134"> покажете му благодарност </text>
<text sub="clublinks" start="1114.6" dur="1.6"> велиме дека никогаш немаме - </text>
<text sub="clublinks" start="1116.2" dur="1.333"> имате време за светот </text>
<text sub="clublinks" start="1117.533" dur="1.2"> имате време за другите </text>
<text sub="clublinks" start="1118.733" dur="2.733"> имате време за сè освен за Него. </text>
<text sub="clublinks" start="1121.466" dur="1.8"> „Каде се нашите желби, ние остануваме. </text>
<text sub="clublinks" start="1123.266" dur="2.934"> И на крајот, какви беа твоите мисли, </text>
<text sub="clublinks" start="1126.2" dur="1.866"> на што се фокусираше </text>
<text sub="clublinks" start="1128.066" dur="2.2"> тоа е она што ќе дојде пред вас. </text>
<text sub="clublinks" start="1130.266" dur="1.934"> И, ако тоа беше светот на кој го насочивте своето внимание, </text>
<text sub="clublinks" start="1132.2" dur="3.266"> тогаш ќе се вратиш на овој свет. </text>
<text sub="clublinks" start="1135.466" dur="2.134"> Значи, освен ако не го префрлите вниманието </text>
<text sub="clublinks" start="1137.6" dur="2.6"> од световни работи до Бога, </text>
<text sub="clublinks" start="1140.2" dur="2"> како можеш да очекуваш да си одиш дома? </text>
<text sub="clublinks" start="1142.2" dur="1.066"> Да </text>
<text sub="clublinks" start="1143.266" dur="1.4"> Баба Jiи, и покрај нашите напори, </text>
<text sub="clublinks" start="1144.666" dur="2.267"> понекогаш едноставно не можеме да се концентрираме, </text>
<text sub="clublinks" start="1146.933" dur="0.867"> тоа е за нас </text>
<text sub="clublinks" start="1147.8" dur="1.8"> Никој не сака да се сконцентрирате. </text>
<text sub="clublinks" start="1149.6" dur="1.466"> Рече Махараја </text>
<text sub="clublinks" start="1151.066" dur="3.6"> без разлика дали умот е присутен или не, вие седнувајте. </text>
<text sub="clublinks" start="1154.666" dur="1.267"> Добро? Медитирај </text>
<text sub="clublinks" start="1155.933" dur="2.133"> затоа што твојот Господар сака да медитираш, </text>
<text sub="clublinks" start="1158.066" dur="2.334"> и не заради тоа што го добивате за тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1160.4" dur="2.6"> Да започнеме со анализа - денес е добар ден, </text>
<text sub="clublinks" start="1163" dur="0.933"> утре е лош ден - </text>
<text sub="clublinks" start="1163.933" dur="2.867"> нема врска. </text>
<text sub="clublinks" start="1166.8" dur="1.133"> Рече големиот мајстор </text>
<text sub="clublinks" start="1167.933" dur="2.267"> „Без разлика дали доаѓате со успеси или неуспеси, </text>
<text sub="clublinks" start="1170.2" dur="1.8"> барем дојди! “ </text>
<text sub="clublinks" start="1172" dur="4"> Без разлика дали излегувате со вашите успеси или неуспеси, дојдете. </text>
<text sub="clublinks" start="1176" dur="1.2"> Да </text>
<text sub="clublinks" start="1177.2" dur="2.4"> Ако медитираме секој ден во исто време, Баба Jiи, </text>
<text sub="clublinks" start="1179.6" dur="1.6"> дали тоа влијае? </text>
<text sub="clublinks" start="1181.2" dur="1.066"> Помага. </text>
<text sub="clublinks" start="1182.266" dur="2.734"> Не би рекол ... ова нешто, но помага </text>
<text sub="clublinks" start="1185" dur="3.4"> затоа што сте формирале одредено време, здружение, </text>
<text sub="clublinks" start="1188.4" dur="1.8"> полесно ќе се концентрира. </text>
<text sub="clublinks" start="1190.2" dur="1.6"> Ви благодарам, Баба Jiи. </text>
<text sub="clublinks" start="1191.8" dur="2.066"> Баба Jiи, ќе ни помогнеше да ја разбереме разликата </text>
<text sub="clublinks" start="1193.866" dur="3.134"> помеѓу религијата и духовноста? </text>
<text sub="clublinks" start="1197" dur="2.533"> Започнувате со духовност. </text>
<text sub="clublinks" start="1199.533" dur="3.067"> Духовноста е јадрото. </text>
<text sub="clublinks" start="1202.6" dur="1.8"> Значи, започнувате со духовност. </text>
<text sub="clublinks" start="1204.4" dur="2.266"> Духовноста е основа. </text>
<text sub="clublinks" start="1206.666" dur="2.134"> И како одминува времето </text>
<text sub="clublinks" start="1208.8" dur="3.8"> и народот расте, така да знаете </text>
<text sub="clublinks" start="1212.6" dur="1.933"> се формираат организации, </text>
<text sub="clublinks" start="1214.533" dur="2.933"> и ќе се појават четирите wallsида на религијата. </text>
<text sub="clublinks" start="1217.466" dur="2.534"> Всушност, англискиот термин за религија потекнува од латинскиот religare, </text>
<text sub="clublinks" start="1220" dur="2.2"> што значи да се врзуваат, </text>
<text sub="clublinks" start="1222.2" dur="3.6"> каде што група луѓе </text>
<text sub="clublinks" start="1225.8" dur="3.2"> врзува заедничка цел. </text>
<text sub="clublinks" start="1229" dur="1.666"> Која е заедничката цел? </text>
<text sub="clublinks" start="1230.666" dur="2.2"> Познавање на Бога. </text>
<text sub="clublinks" start="1232.866" dur="3.334"> Зарем тоа не е целта на секоја религија? </text>
<text sub="clublinks" start="1236.2" dur="3.2"> Тогаш, зошто сме разделени? </text>
<text sub="clublinks" start="1241.866" dur="2.534"> Баба Jiи, во разни прилики </text>
<text sub="clublinks" start="1244.4" dur="2.4"> Запознавам тинејџери, </text>
<text sub="clublinks" start="1246.8" dur="3.4"> кои имаат проблем со еден од четирите услови </text>
<text sub="clublinks" start="1250.2" dur="2.8"> и тие не можат да го преболат тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1253" dur="2.266"> Особено, некои луѓе не разбираат </text>
<text sub="clublinks" start="1255.266" dur="2.2"> зошто не е во ред да пиете алкохол. </text>
<text sub="clublinks" start="1257.466" dur="2"> Мислам дека вегетаријанството, многу луѓе го разбираат тоа, </text>
<text sub="clublinks" start="1259.466" dur="2.334"> затоа што е поврзана со голема карма. </text>
<text sub="clublinks" start="1261.8" dur="2.4"> Или понекогаш зошто е тоа потребно </text>
<text sub="clublinks" start="1264.2" dur="1.666"> да биде со еден партнер цело време, </text>
<text sub="clublinks" start="1265.866" dur="2.4"> затоа што во денешно време станува многу лесно за луѓето </text>
<text sub="clublinks" start="1268.266" dur="3.134"> оди напред и пробај друго партнерство, </text>
<text sub="clublinks" start="1271.4" dur="2.2"> дури и ако тоа е држава после брак. </text>
<text sub="clublinks" start="1273.6" dur="5"> Дали ќе ни помогнете подобро да ги разбереме овие четири услови? </text>
<text sub="clublinks" start="1278.6" dur="3"> Гледна точка може да се промени во текот на животот, </text>
<text sub="clublinks" start="1281.6" dur="2.2"> околностите може да се променат, </text>
<text sub="clublinks" start="1283.8" dur="1.266"> времето може да се промени - </text>
<text sub="clublinks" start="1285.066" dur="4.134"> но моралните закони не можат да се променат, нели? </text>
<text sub="clublinks" start="1289.2" dur="3"> Да, денешните млади луѓе </text>
<text sub="clublinks" start="1292.2" dur="1.266"> тие сакаат прво да излезат заедно </text>
<text sub="clublinks" start="1293.466" dur="1.4"> тие сакаат некако </text>
<text sub="clublinks" start="1294.866" dur="3.667"> подобро познати пред да направат голем чекор. </text>
<text sub="clublinks" start="1298.533" dur="2.333"> Но, што излегува? </text>
<text sub="clublinks" start="1300.866" dur="1.867"> Станува збор за договорени бракови </text>
<text sub="clublinks" start="1302.733" dur="2.533"> наспроти брак на убовта. </text>
<text sub="clublinks" start="1305.266" dur="2"> Колкав е процентот на брак од loveубов, </text>
<text sub="clublinks" start="1307.266" dur="3.267"> што успеа, за разлика од договорените бракови? </text>
<text sub="clublinks" start="1310.533" dur="1.933"> Во договорен брак </text>
<text sub="clublinks" start="1312.466" dur="3.334"> влегувате во пакетот, </text>
<text sub="clublinks" start="1315.8" dur="1.933"> каде сте подготвени </text>
<text sub="clublinks" start="1317.733" dur="3.867"> некако одржувајте рамнотежа </text>
<text sub="clublinks" start="1321.6" dur="3.2"> и да научат да се почитуваат едни со други. </text>
<text sub="clublinks" start="1324.8" dur="1.133"> На брак од loveубов </text>
<text sub="clublinks" start="1325.933" dur="3.333"> влегувате со претходно креирани мислења. </text>
<text sub="clublinks" start="1329.266" dur="4.467"> И никој не може да ги оправда очекувањата, </text>
<text sub="clublinks" start="1333.733" dur="1.867"> што сте ги создале. </text>
<text sub="clublinks" start="1335.6" dur="1.8"> Кога ќе се сретнете </text>
<text sub="clublinks" start="1337.4" dur="1.533"> одите на состанок и така </text>
<text sub="clublinks" start="1338.933" dur="2.067"> го покажувате вашето најдобро однесување. </text>
<text sub="clublinks" start="1341" dur="2.2"> Секој се однесува најдобро што може. </text>
<text sub="clublinks" start="1343.2" dur="5.533"> И, ако се омажиш, тогаш навистина човекот </text>
<text sub="clublinks" start="1348.733" dur="0.867"> знаеш. </text>
<text sub="clublinks" start="1349.6" dur="1.266"> Вие навистина може да познаете личност </text>
<text sub="clublinks" start="1350.866" dur="1.134"> само ако </text>
<text sub="clublinks" start="1352" dur="2.8"> живееш со него дење и ноќе. </text>
<text sub="clublinks" start="1354.8" dur="3"> Инаку само гледаш </text>
<text sub="clublinks" start="1357.8" dur="3.266"> формата што ја игра. </text>
<text sub="clublinks" start="1361.066" dur="1.6"> Дали навистина можете да запознаете вакво нешто? </text>
<text sub="clublinks" start="1362.666" dur="2"> Liveе живееш со некого осум, девет години, </text>
<text sub="clublinks" start="1364.666" dur="3"> и тогаш лицето прави нешто, и ти мислиш ... </text>
<text sub="clublinks" start="1367.666" dur="3.534"> дали воопшто го познавав човекот? </text>
<text sub="clublinks" start="1371.2" dur="3.466"> Но, нема очекувања во договорениот брак. </text>
<text sub="clublinks" start="1374.666" dur="2.534"> Знаете дека треба некако да се согласувате. </text>
<text sub="clublinks" start="1377.2" dur="3"> Постојат многу очекувања во aубовниот брак. </text>
<text sub="clublinks" start="1380.2" dur="2.4"> Проблемот е често, Баба Jiи, </text>
<text sub="clublinks" start="1382.6" dur="3.733"> дека луѓето сметаат дека им се дадени сите семејни односи - </text>
<text sub="clublinks" start="1386.333" dur="2.267"> тие не можеа да ги изберат главните животни односи. </text>
<text sub="clublinks" start="1388.6" dur="1.666"> Сите тие некако влегоа во рингот. </text>
<text sub="clublinks" start="1390.266" dur="1.8"> И тие сметаат дека единствената врска </text>
<text sub="clublinks" start="1392.066" dur="1.334"> Она што тие можат да го изберат е брак. </text>
<text sub="clublinks" start="1393.4" dur="2.266"> И тоа е аргумент со кој често излегуваат. </text>
<text sub="clublinks" start="1395.666" dur="1.267"> А можеш ли? </text>
<text sub="clublinks" start="1396.933" dur="1.933"> Дали навистина можете да изберете? </text>
<text sub="clublinks" start="1398.866" dur="0.8"> Дали избравте </text>
<text sub="clublinks" start="1399.666" dur="3.2"> Јас не, Баба Jiи, но луѓето имаат тенденција да го кажат тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1402.866" dur="1.6"> Ова е тоа - </text>
<text sub="clublinks" start="1404.466" dur="2.8"> дека сите ја имаме оваа предодредена идеја, </text>
<text sub="clublinks" start="1407.266" dur="3.134"> дека правиме слободни избори во животот. </text>
<text sub="clublinks" start="1410.4" dur="4.066"> Дали навистина имате слобода да донесувате одлуки? </text>
<text sub="clublinks" start="1414.466" dur="2.134"> Одлуките што ги донесувате денес </text>
<text sub="clublinks" start="1416.6" dur="3.533"> се засноваат на одредени фактори, нели? </text>
<text sub="clublinks" start="1420.133" dur="2.933"> На пример, во која земја сте родени, </text>
<text sub="clublinks" start="1423.066" dur="2.934"> образованието што го добивте </text>
<text sub="clublinks" start="1426" dur="1.866"> родители што ги имавте - </text>
<text sub="clublinks" start="1427.866" dur="4.6"> kindубезен, комплициран, строг, трауматичен. </text>
<text sub="clublinks" start="1432.466" dur="3.867"> Сите овие фактори ја програмирале вашата моментална состојба. </text>
<text sub="clublinks" start="1436.333" dur="3.267"> И никој не е во ваши раце. </text>
<text sub="clublinks" start="1439.6" dur="3.066"> Па за какво слободно зборуваш? </text>
<text sub="clublinks" start="1442.666" dur="3.6"> Слободна волја значи дека имам слободен избор. </text>
<text sub="clublinks" start="1446.266" dur="1.134"> Ако не ме сакаш, </text>
<text sub="clublinks" start="1447.4" dur="2.066"> Треба да ми биде дозволено слободно да те удрам. </text>
<text sub="clublinks" start="1449.466" dur="2.667"> Но, тоа ви ја ограничува слободата. </text>
<text sub="clublinks" start="1452.133" dur="2.867"> Затоа компанијата создаде правила </text>
<text sub="clublinks" start="1455" dur="1.8"> социјални закони, </text>
<text sub="clublinks" start="1456.8" dur="2.266"> каде што дури и оваа слобода е ограничена. </text>
<text sub="clublinks" start="1459.066" dur="3.467"> Треба да работиме во одредена рамка. </text>
<text sub="clublinks" start="1462.533" dur="3.133"> Слобода значи дека можам да возам од која страна на улицата сакам. </text>
<text sub="clublinks" start="1465.666" dur="2.067"> Но, не можам </text>
<text sub="clublinks" start="1467.733" dur="3.867"> затоа што ако го сторам тоа, ќе има несреќа. </text>
<text sub="clublinks" start="1471.6" dur="1.733"> Затоа е создадена социјална структура, </text>
<text sub="clublinks" start="1473.333" dur="2.667"> беа донесени закони. </text>
<text sub="clublinks" start="1476" dur="3.466"> Значи, функционирање во рамките на одредена дисциплина </text>
<text sub="clublinks" start="1479.466" dur="2.467"> ќе ви помогне да… </text>
<text sub="clublinks" start="1481.933" dur="1.333"> Основата е зрелоста. </text>
<text sub="clublinks" start="1483.266" dur="3.134"> Дали сум подготвен да донесувам правилни одлуки? </text>
<text sub="clublinks" start="1486.4" dur="2.266"> И особено кога сме млади. </text>
<text sub="clublinks" start="1488.666" dur="7.8"> Знаете, во вашата младост, велат тие </text>
<text sub="clublinks" start="1496.466" dur="4.4"> прва loveубов - малку curубопитност, </text>
<text sub="clublinks" start="1500.866" dur="5.134"> и малку глупости - </text>
<text sub="clublinks" start="1506" dur="2.666"> ова е прва убов. </text>
<text sub="clublinks" start="1508.666" dur="4.534"> Колкумина од нас можат да се справат со тоа? </text>
<text sub="clublinks" start="1513.2" dur="0.6"> Но, јас не велам ... </text>
<text sub="clublinks" start="1513.8" dur="2.266"> Јас не сум против брак од loveубов. </text>
<text sub="clublinks" start="1516.066" dur="2.6"> Но, да се каже дека бракот треба да биде од loveубов, </text>
<text sub="clublinks" start="1518.666" dur="0.867"> а не договорен брак, </text>
<text sub="clublinks" start="1519.533" dur="2.067"> или договорен брак, а не брак со loveубов - </text>
<text sub="clublinks" start="1521.6" dur="1.8"> зависи од околностите </text>
<text sub="clublinks" start="1523.4" dur="2.8"> култура и други работи. </text>
<text sub="clublinks" start="1526.2" dur="3.533"> Но, никогаш не размислувај </text>
<text sub="clublinks" start="1529.733" dur="2.467"> дека можеш да запознаеш некого </text>
<text sub="clublinks" start="1532.2" dur="3.266"> само врз основа на неколку состаноци. </text>
<text sub="clublinks" start="1535.466" dur="1.534"> Вие не можете. </text>
<text sub="clublinks" start="1537" dur="3.933"> Што е со алкохолот, Баба Jiи? </text>
<text sub="clublinks" start="1540.933" dur="2.267"> Па, веќе сте одговориле сами на тоа прашање. </text>
<text sub="clublinks" start="1543.2" dur="2.066"> Од една страна, сакате слобода </text>
<text sub="clublinks" start="1545.266" dur="3.8"> а од друга страна земаш нешто </text>
<text sub="clublinks" start="1549.066" dur="3.4"> што те лишува од логика, расудување, од сè. </text>
<text sub="clublinks" start="1552.466" dur="3"> Тогаш, каде е слободата? </text>
<text sub="clublinks" start="1555.466" dur="2.067"> Од една страна, сакате да ги контролирате работите. </text>
<text sub="clublinks" start="1557.533" dur="1.867"> И од друга страна, вие земате нешто </text>
<text sub="clublinks" start="1559.4" dur="3.466"> што ќе ви ја одземе можноста за контрола. </text>
<text sub="clublinks" start="1562.866" dur="1.734"> Youе ви ја одземе можноста за размислување. </text>
<text sub="clublinks" start="1564.6" dur="4.2"> Ја брише разликата помеѓу добро и лошо. </text>
<text sub="clublinks" start="1568.8" dur="2.266"> Зарем тоа не е противречност? </text>
<text sub="clublinks" start="1571.066" dur="2.667"> Баба Jiи, луѓето бараат начин да се релаксираат. </text>
<text sub="clublinks" start="1573.733" dur="2.733"> Можете ли да ни дадете друга алтернатива? </text>
<text sub="clublinks" start="1576.466" dur="2"> Како да знаеме што да правиме за да не мораме </text>
<text sub="clublinks" start="1578.466" dur="1"> зависи од овие работи? </text>
<text sub="clublinks" start="1579.466" dur="1.934"> Погледнете ... повторно тоа нè води кон алкохол </text>
<text sub="clublinks" start="1581.4" dur="2.266"> и лекови и слично. </text>
<text sub="clublinks" start="1583.666" dur="3.8"> Willе му помогне на умот да се релаксира, но колку долго? </text>
<text sub="clublinks" start="1587.466" dur="2.2"> Ако умот ми е мирен </text>
<text sub="clublinks" start="1589.666" dur="2"> ако сум помирен со сите, </text>
<text sub="clublinks" start="1591.666" dur="3.067"> Опуштена сум </text>
<text sub="clublinks" start="1594.733" dur="2.133"> Но, кога пијам алкохол, </text>
<text sub="clublinks" start="1596.866" dur="2.534"> ме смирува час или два, </text>
<text sub="clublinks" start="1599.4" dur="4"> а потоа наутро - ги нема ли проблемите? </text>
<text sub="clublinks" start="1603.4" dur="2.866"> Покрај моите проблеми, имам главоболка, </text>
<text sub="clublinks" start="1606.266" dur="1.534"> и имам други грижи </text>
<text sub="clublinks" start="1607.8" dur="1.666"> затоа што можев да кажам нешто </text>
<text sub="clublinks" start="1609.466" dur="2.534"> во таа состојба </text>
<text sub="clublinks" start="1612" dur="3.266"> на некој што погрешно сфатил. </text>
<text sub="clublinks" start="1615.266" dur="2.8"> Па, што постигнав? </text>
<text sub="clublinks" start="1618.066" dur="3.067"> Заблуда е дека ќе ви помогне да се опуштите, </text>
<text sub="clublinks" start="1621.133" dur="1.8"> или дека тоа ќе ве ослободи од проблеми. </text>
<text sub="clublinks" start="1622.933" dur="2.667"> Ништо нема да исчезне, сè уште е со вас. </text>
<text sub="clublinks" start="1625.6" dur="3.333"> Направете нешто за да се ослободите од проблемите. </text>
<text sub="clublinks" start="1628.933" dur="2.4"> Направете нешто за вас </text>
<text sub="clublinks" start="1631.333" dur="2.133"> помири се со себе, </text>
<text sub="clublinks" start="1633.466" dur="3.4"> што ќе ти помогне да бидеш во мир со себе си. </text>
<text sub="clublinks" start="1636.866" dur="2.467"> Постои интоксикација од Наша страна. </text>
<text sub="clublinks" start="1639.333" dur="0.733"> Да, мислам ... </text>
<text sub="clublinks" start="1640.066" dur="3"> „Обоени од нас, тие ќе бидат опиени од блаженството дење и ноќе. </text>
<text sub="clublinks" start="1647.933" dur="5.6"> Баба Jiи, дали е навистина можно да се ослободите од пресметките на умот? </text>
<text sub="clublinks" start="1653.533" dur="2.267"> И кога ќе ја запреме, </text>
<text sub="clublinks" start="1655.8" dur="4.066"> дали автоматски го наоѓаме тој мир внатре? </text>
<text sub="clublinks" start="1659.866" dur="2.4"> Знаете, го програмиравте умот. </text>
<text sub="clublinks" start="1662.266" dur="2.067"> Умот е предмет на впечатоци. </text>
<text sub="clublinks" start="1664.333" dur="3"> Нашето знаење, нашето образование, </text>
<text sub="clublinks" start="1667.333" dur="2.733"> сето ова го програмираше умот, </text>
<text sub="clublinks" start="1670.066" dur="4.2"> и оваа програма работи преку пресметка, добро? </text>
<text sub="clublinks" start="1674.266" dur="5"> Како што реков, ние само треба да се ослободиме од сè. </text>
<text sub="clublinks" start="1679.266" dur="1.934"> Денес, умот на секој од нас - </text>
<text sub="clublinks" start="1681.2" dur="2.066"> во моментот кога некој ќе ни каже нешто </text>
<text sub="clublinks" start="1683.266" dur="1.4"> ум, свесно или потсвесно, </text>
<text sub="clublinks" start="1684.666" dur="1.8"> почнува да работи, </text>
<text sub="clublinks" start="1686.466" dur="1.334"> и оценува: „Тоа е добро, лошо. </text>
<text sub="clublinks" start="1687.8" dur="0.666"> Дали треба да одговорам? </text>
<text sub="clublinks" start="1688.466" dur="1.334"> Јас не треба да реагирам. </text>
<text sub="clublinks" start="1689.8" dur="1"> Дали тој рече нешто убаво? </text>
<text sub="clublinks" start="1690.8" dur="1.8"> Дали тој рече нешто погрешно? “ </text>
<text sub="clublinks" start="1692.6" dur="3.133"> Тоа е автоматски. </text>
<text sub="clublinks" start="1695.733" dur="2.933"> Бидете во можност да ја откажете целата програма, </text>
<text sub="clublinks" start="1698.666" dur="1.934"> ќе биде потребно време </text>
<text sub="clublinks" start="1700.6" dur="2.266"> и тоа е она што се обидуваме да го направиме. </text>
<text sub="clublinks" start="1702.866" dur="1.467"> Се обидуваме да ја замолчиме, </text>
<text sub="clublinks" start="1704.333" dur="1.933"> ние се обидуваме да научиме да бидеме објективни, </text>
<text sub="clublinks" start="1706.266" dur="2"> наместо да реагира. </text>
<text sub="clublinks" start="1708.266" dur="1.934"> Денешниот живот е реактивен. </text>
<text sub="clublinks" start="1710.2" dur="2.4"> Ние мора да бидеме објективни. </text>
<text sub="clublinks" start="1717" dur="2.133"> Баба Jiи, Сардар Бахадур рече: </text>
<text sub="clublinks" start="1719.133" dur="3.067"> „Ниту еден човек не ја достигна духовната слобода </text>
<text sub="clublinks" start="1722.2" dur="2.066"> користејќи логика “. </text>
<text sub="clublinks" start="1724.266" dur="4.2"> И од друга страна, ние велиме дека пред да тргнеме на патот, </text>
<text sub="clublinks" start="1728.466" dur="1.8"> мора да користиме логично расудување, </text>
<text sub="clublinks" start="1730.266" dur="2"> и не слепо следете ја патеката. </text>
<text sub="clublinks" start="1732.266" dur="2.667"> Кога тргнувате на патот, користите логика. </text>
<text sub="clublinks" start="1734.933" dur="3"> Веднаш штом ќе пристигнете цесту </text>
<text sub="clublinks" start="1737.933" dur="0.6"> Тоа е тоа … </text>
<text sub="clublinks" start="1738.533" dur="1.067"> Потоа, тука се делата. </text>
<text sub="clublinks" start="1739.6" dur="1.466"> Дали е предавање? </text>
<text sub="clublinks" start="1741.066" dur="2.534"> Ниту еден човек не ја постигна духовната слобода преку логика “. </text>
<text sub="clublinks" start="1743.6" dur="2.8"> Дали е ова предавање? </text>
<text sub="clublinks" start="1746.4" dur="4.6"> Погледнете, сите доаѓаме од одредена позадина. </text>
<text sub="clublinks" start="1751" dur="2.066"> Некој е роден во хинду семејство </text>
<text sub="clublinks" start="1753.066" dur="2.934"> во семејството на муслимани, сики, христијани - </text>
<text sub="clublinks" start="1756" dur="1.666"> доаѓаме од различни потекла. </text>
<text sub="clublinks" start="1757.666" dur="4.267"> Потребно е некое време пред да најдеме врска </text>
<text sub="clublinks" start="1761.933" dur="1.467"> кон оваа филозофија. </text>
<text sub="clublinks" start="1763.4" dur="1.8"> Затоа што не можеме поинаку. </text>
<text sub="clublinks" start="1765.2" dur="1.466"> Како што рековме, умот работи според програмата. </text>
<text sub="clublinks" start="1766.666" dur="2.8"> Ние нужно ги гледаме работите од одредена гледна точка. </text>
<text sub="clublinks" start="1769.466" dur="1"> И така, до одредена мерка, </text>
<text sub="clublinks" start="1770.466" dur="2.734"> Треба да користиме логика и да размислиме </text>
<text sub="clublinks" start="1773.2" dur="5.333"> за да можеме да одлучиме што да правиме. </text>
<text sub="clublinks" start="1778.533" dur="2.667"> Да се ​​најде врска. </text>
<text sub="clublinks" start="1781.2" dur="2.133"> Откако ќе имаме врска со патувањето, </text>
<text sub="clublinks" start="1783.333" dur="4.067"> дела мора да дојдат. </text>
<text sub="clublinks" start="1787.4" dur="1.533"> И кога ќе започнете да глумите, </text>
<text sub="clublinks" start="1788.933" dur="1.733"> овој ваш настан ќе ви помогне </text>
<text sub="clublinks" start="1790.666" dur="2.734"> повеќе од само знаење. </text>
<text sub="clublinks" start="1793.4" dur="3.8"> Првично, работиме врз основа на нашето знаење, </text>
<text sub="clublinks" start="1797.2" dur="2.666"> ние користиме логика и расудување. </text>
<text sub="clublinks" start="1799.866" dur="5"> Но, активноста ќе донесе лично искуство. </text>
<text sub="clublinks" start="1804.866" dur="0.934"> И со тоа - </text>
<text sub="clublinks" start="1805.8" dur="2.066"> колку повеќе искуство имаме, </text>
<text sub="clublinks" start="1807.866" dur="4.2"> колку повеќе сфаќаме колку сме инфериорни </text>
<text sub="clublinks" start="1812.066" dur="3.134"> во врска со непознат дел од неговиот живот, </text>
<text sub="clublinks" start="1815.2" dur="3.333"> и дека никогаш не можеме да го направиме тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1818.533" dur="3.067"> И тогаш почнуваме да ја бараме Неговата благодат. </text>
<text sub="clublinks" start="1821.6" dur="2.066"> И кога ќе започнете да ја барате Неговата благодат </text>
<text sub="clublinks" start="1823.666" dur="2.534"> просјак не може да диктира услови. </text>
<text sub="clublinks" start="1826.2" dur="2"> И така тој поднесува, </text>
<text sub="clublinks" start="1828.2" dur="4.866"> и посегнува со двете раце за да може да добие нешто. </text>
<text sub="clublinks" start="1833.066" dur="1"> Ви благодарам, Баба Jiи. </text>
<text sub="clublinks" start="1835" dur="5.866"> Баба Jiи, кога сатсанги ги следи правилата на Сант Мату цел живот, </text>
<text sub="clublinks" start="1840.866" dur="1.6"> но не на крајот </text>
<text sub="clublinks" start="1842.466" dur="1"> не слуша звук, </text>
<text sub="clublinks" start="1843.466" dur="2.334"> што ќе се случи со него? </text>
<text sub="clublinks" start="1849" dur="2.8"> Мислам дека не сакам да одговорам на тоа, </text>
<text sub="clublinks" start="1851.8" dur="3.866"> затоа што не сакам да кршам ничиј ... </text>
<text sub="clublinks" start="1860.2" dur="5.4"> Знаете, главната работа е, тука е Шабд. </text>
<text sub="clublinks" start="1865.6" dur="2.266"> Shabda не се зголемува или намалува, </text>
<text sub="clublinks" start="1867.866" dur="2.534"> светлината не се зголемува или намалува. </text>
<text sub="clublinks" start="1870.4" dur="4.2"> Она што се намалува или зголемува е вашето внимание, </text>
<text sub="clublinks" start="1874.6" dur="1.866"> колку си внимателен </text>
<text sub="clublinks" start="1876.466" dur="1"> Ако сте фокусирани, </text>
<text sub="clublinks" start="1877.466" dur="2.867"> без разлика дали сте иницирани или не - </text>
<text sub="clublinks" start="1880.333" dur="1.333"> знаете, понекогаш мислиме </text>
<text sub="clublinks" start="1881.666" dur="1.334"> што можат да го слушнат само иницијантите - </text>
<text sub="clublinks" start="1883" dur="2.466"> нема никаква врска со тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1885.466" dur="3.534"> Willе го чуете Сабд </text>
<text sub="clublinks" start="1889" dur="3.6"> во моментот кога сте фокусирани, </text>
<text sub="clublinks" start="1892.6" dur="1.6"> дури и ако не сте иницирани. </text>
<text sub="clublinks" start="1894.2" dur="3.8"> Сепак, иницијацијата нè учи како да ја насочиме. </text>
<text sub="clublinks" start="1898" dur="1.8"> Кога не сте иницирани, си велите </text>
<text sub="clublinks" start="1899.8" dur="1.6"> каков чуден звук слушам. </text>
<text sub="clublinks" start="1901.4" dur="2.533"> Или одите на лекар и се жалите </text>
<text sub="clublinks" start="1903.933" dur="2.733"> дека имате проблем со слухот. </text>
<text sub="clublinks" start="1906.666" dur="4.534"> И така, иницијацијата ни помага да разбереме </text>
<text sub="clublinks" start="1911.2" dur="1.4"> бидете внимателни </text>
<text sub="clublinks" start="1912.6" dur="5.133"> цени ја државата во која се наоѓаме. </text>
<text sub="clublinks" start="1917.733" dur="1.067"> Но, конечно, </text>
<text sub="clublinks" start="1918.8" dur="2.466"> ако не се концентрирате доволно </text>
<text sub="clublinks" start="1921.266" dur="2.4"> тогаш што ќе постигнете со вашата медитација? </text>
<text sub="clublinks" start="1923.666" dur="1.134"> Тоа е како, </text>
<text sub="clublinks" start="1924.8" dur="4.866"> кога детето оди на училиште, но не учи. </text>
<text sub="clublinks" start="1929.666" dur="2.067"> Така, можам да одам на училиште секој ден, </text>
<text sub="clublinks" start="1931.733" dur="5.2"> но ако не научам ништо, дали ќе ги положам испитите? </text>
<text sub="clublinks" start="1936.933" dur="2.6"> И… </text>
<text sub="clublinks" start="1939.533" dur="1.467"> Јас би рекол дека е тешко да се каже </text>
<text sub="clublinks" start="1941" dur="3.133"> дека некој редовно медитира, </text>
<text sub="clublinks" start="1944.133" dur="3.867"> и во исто време не го слуша Звукот. </text>
<text sub="clublinks" start="1948" dur="2"> Знаете, имаме своја идеја, </text>
<text sub="clublinks" start="1950" dur="2.533"> каков треба да биде звукот. </text>
<text sub="clublinks" start="1952.533" dur="0.867"> И така некој ни вели </text>
<text sub="clublinks" start="1953.4" dur="2"> ќе слушнете звук сличен на овој, </text>
<text sub="clublinks" start="1955.4" dur="2.4"> слично, не точно. </text>
<text sub="clublinks" start="1957.8" dur="1"> Звучи вака или онака. </text>
<text sub="clublinks" start="1958.8" dur="3.066"> И сега, во зависност од впечатоците што ги чува вашиот ум, </text>
<text sub="clublinks" start="1961.866" dur="0.867"> ако сте личност од западниот свет, </text>
<text sub="clublinks" start="1962.733" dur="1.867"> ќе слушнете некој музички инструмент на западот; </text>
<text sub="clublinks" start="1964.6" dur="2.666"> Ако сте индиски, ќе го слушнете индискиот инструмент. </text>
<text sub="clublinks" start="1967.266" dur="2"> Звукот е таму. </text>
<text sub="clublinks" start="1969.266" dur="2.6"> И во некоја фаза од неговиот живот, </text>
<text sub="clublinks" start="1971.866" dur="3.8"> секој од нас го слушна тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1975.666" dur="0.734"> Јас би... </text>
<text sub="clublinks" start="1976.4" dur="2.533"> Можам да кажам сто проценти </text>
<text sub="clublinks" start="1978.933" dur="1.467"> дека нема никој </text>
<text sub="clublinks" start="1980.4" dur="2"> кој би бил во човечкото тело, </text>
<text sub="clublinks" start="1982.4" dur="3.733"> и тој не го слушаше Звукот. </text>
<text sub="clublinks" start="1986.133" dur="2.733"> Но, можеби не го познаваме, </text>
<text sub="clublinks" start="1988.866" dur="1.467"> или не го забележавме, </text>
<text sub="clublinks" start="1990.333" dur="2.467"> или не знаевме што е тоа. </text>
<text sub="clublinks" start="1992.8" dur="4.333"> Така, едноставно поминавте низ тоа без да го цените. </text>
<text sub="clublinks" start="1997.133" dur="1.2"> Ви благодарам, Баба Jiи. </text>